• Tonx
    Äldre 11 Feb 00:33
    138492 visningar
    1181 svar
    1181
    138492

    För oss som ska föda i vår/sommar och vill förbereda oss på en förlossning utan medicinsk smärtlindring

    Jag har förvisso använt lustgas till båda mina barn, men inte under hela förlossningarna.
    Större delen har varit utan smärtlindring och hela utdrivningsskedet utan.

    Jag använde mig av varm dusch, promenader och massage för att lindra den direkta smärtan. För att kunna hantera smärtan har jag övat profylaxandning vilket jag personligen inte tycker gör någon skillnad i smärtan men absolut hjälper en att ta sig igenom värkarna.

    Mina förlossningar har varit förhållandevis bra. Diverse omständigheter har gjort att jag valt att föda nästa barn hemma och det blir ju utan medicinsk smärtlindring, men jag rekommenderar definitivt att prova utan.

  • Tonx
    Äldre 11 Feb 12:14
    #3
    malush skrev 2010-02-11 11:52:28 följande:
    Hej! Kul att du delar med dig Jag funderade ett tag på profylax (och gör fortfarande) men av någon anledning fastnade jag för dyktekniken.. (har ett tag kvar iofs, är bara i vecka 17 ) Spännande att du valt att föda hemma. När kommer barnet?
    I oktober, så det är låååångt kvar, men så har jag lång tid att förbereda mig på.
    Jag har också fastnat för dyktekniken och ska fördjupa mig i den inför kommande förlossning
  • Tonx
    Äldre 11 Feb 13:41
    #9
    Abrakadabra skrev 2010-02-11 13:17:19 följande:
    Vad härligt att få ta del av dina två helt olika förlossningserfarenheter majoba! Jag kan känna att jag drar mig lite för att berätta för folk att jag planerar att föda utan medicinsk smärtlindring. Det är som att man måste försvara sig med att man fattar att det gör ont  (duh?!). I den mån jag alls har sagt det så har jag därför fyllt på med "men jag får se där och då, det kan ju hända att jag vill ha allt de kan ge mig". Det vill jag inte alls (ja, det KAN bli så, men jag tror/hoppas inte det), jag vill få hjälp att hantera smärtan inte bli av med den.
    Exakt den där inställningen hade jag också tillslut med första barnet, att man fick lägga till "men vem vet, jag kanske tar allt jag kan få!". "Öppen för förslag" typ.
    Tråkigt att det ska vara så.

    Sen har jag fått känna på den här attityden att "tror du att du är bättre för att du väljer att föda utan smärtlindring?"

    Jag bävar starkt för den dag jag ska berätta att jag tänker föda hemma. :(
  • Tonx
    Äldre 11 Feb 13:48
    #11
    majoba skrev 2010-02-11 13:44:07 följande:
    Tonx, hur går man tillväga om man vill föda hemma? Har fattat det som att det är svårt att få det "godkänt" med barnmorska och så? Om man inte väljer att bara "stanna hemma" förstås, det är ju inte så knepigt
    Det finns barnmorskor uti landet som assisterar vid hemförlossningar men man måste ta kontakt med dem själv och bekosta förlossningen ur egen ficka! Vissa kommuner har ett bidrag man kan få till en hemförlossning men långt ifrån alla.
  • Tonx
    Äldre 12 Feb 23:42
    #35

    Att så många väljer EDA tycker jag är konstigt. (Dock dömer jag ingen!)

    EDA och värkstimulerande går i princip hand i hand. Tar du det första måste du nästan alltid ta det andra. Värkstimulerande i sig ökar risken för instrumentellt avslut på förlossningen vilket ökar risken för stora bristningar och klipp.
    EDA har även en annan mycket läskig effekt som få verkar känna till och det är att barnet somnar i magen. Alla barn kan sova under förlossningen men av EDA:n blir de typ drogpåverkade och somnar av det.
    Sen har vi ju de nackdelarna för mamman, känselbortfall, tillfällig migrän, ryggsmärtor. Jag tycker det är vansinne att det ges på rutin. Det är JÄTTEBRA att det finns, för man måste väga för och nackdelar, t.ex kan det vara guld värt för en väldigt förlossningsrädd eller om man haft en mycket utdragen förlossning, då kan smärtlindring utgöra skillnaden mellan normal förlossning och snitt. Men för alla "normala" föderskor så tycker jag man ska informera mer och faktiskt fokusera mer på att lära kvinnor föda naturligt INNAN förlossning. I dagsläget tar man upp förlossningsfunderingar när det bara är ca 10 veckor kvar till förlossningen, det är kort tid att förbereda sig på.

  • Tonx
    Äldre 12 Feb 23:46
    #36

    Apropå stämningen kring förlossningen, nästa gång som blir hemma så kommer jag definitivt köra på bra musik som jag blir lugn av, mycket kuddar och mysiga platser (sjukhusmiljön ÄR inte optimal för att gå med värkar), PILATESBOLL, tända ljus i massor! FRISK LUFT (minns att jag kände att sjukhusdoften höll på att kväva mig!) mysbelysning, filmer! Och att kunna gå omkring spritt naken Jag vet inte men jag upplever nån väldigt primitiv känsla när jag föder, jag vill inte ha kläder, jag svettas, de kliar, är i vägen. Jag vill vara som jag född vart när jag föder.
    Har funderat mycket på att föda i pool! Det verkar väldigt bra! (Kollat massa youtubeklipp, MÅNGA hemföderskor som väljer pool!)

  • Tonx
    Äldre 16 Feb 22:51
    #82

    Att ljuda under värkarna funkar faktiskt. Jag Mmmm:ade mig igenom de värsta värkarna, tror det är för att man går in i sig själv så mycket. Jag försvinner helt när jag föder barn, världen omkring mig blir som ett surrande avlägset töcken, allt jag hör är min egen röst och ett brusande ljud inom mig. Underlig känsla

  • Tonx
    Äldre 16 Feb 23:01
    #85
    malush skrev 2010-02-16 22:56:32 följande:
    Ljuda låter som något som kan komma väldigt naturligt. Som att ta fram det mest primitiva inom sig. En annan sak jag funderat på.. Jag är inte rädd för smärtan i sig..sålänge man vet att den inte kan vara farlig. Om jag kan släppa tanken på att smärtan är farlig tror jag att jag kan arbeta med den. Jag menar - det är väl så.. att förlossningssmärtan i sig aldrig kan vara farlig?
    Tänker samma sak om förlossningssmärtan. Det är alla gånger den absolut värsta smärtan jag någonsin känt, men jag har aldrig känt rädsla inför den. Har inte en enda gång under mina förlossningar velat ta livet av mig eller försvinna som är en vanlig känsla.
    Jag tror nånstans att man märker om det är fara för en själv och barnet. Kan ju inte säga säkert, men har man kontakt med sin kropp och själ (låter flummigt jag vet) så tror jag man känner.
    Jag är såpass i ett med min kropp t.ex att jag känner direkt när jag blivit med barn, jag har vetat innan alla gånger jag fått missfall att det är fel. Jag känner att jag har samma kontakt med min kropp när jag föder också. Vi är ett.
  • Tonx
    Äldre 17 Feb 00:25
    Mandragora skrev 2010-02-17 00:10:32 följande:
    Vad glad jag är över den här positiva tråden! Trots att det bara är en vecka kvar till BF känner jag mig lugn. Jag är ganska inställd på att förlossningen lär ske några dagar efter BF-datumet och att jag kommer att känna mig himla trygg när det väl är dags. Jag har en fråga till er, om det finns några vill säga, som har upplevt OERHÖRDA SMÄRTOR i samband med andra saker (alltså inte i samband med förlossningar). Går det att jämföra? Hur uppfattade ni känslorna under förlossningen? Som liten drabbades jag nämligen av blindtarmsinflammation och så småningom brast den. Jag hade infernaliska smärtor i kroppen som växte och växte och upplevelsen pågick under ett dygn ungefär. Där fanns ingen chans till återhämtning. Där fanns heller ingen förståelse inför vad som hände och därmed spände jag mig ännu mera. Jag var livrädd. Alltså har det blivit som så att jag genom dyktekniken och kunskapen om förlossningen liksom jämför dessa två med varandra. Självklart är det helt olika smärtor och händelser men ändå. Jag är ganska säker på att jag inte kommer att tro att jag skall gå sönder eller dö på grund av vad som sker när jag föder barn oavsett hur det kommer att kännas.
    Jag fick kraftig livmoderinflammation och störtblödde efter ett missfall (hade fött ett barn då!). Jag hade alldeles vanvettigt ont, smärtan steg hela tiden och blodet forsade. Ändå gjorde det inte lika ont som förlossningen. Skillnaden är att när jag hade inflammationen var jag livrädd. Det går inte att jämföra. Jag skrek och blödde som en gris, tillslut svimmade jag, och jag vet inte om det var av smärta eller blodförlust (dog nästan). Just då fanns inte en rationell tanke, däremot tror jag smärtan hade varit mer hanterbar om jag inte blödit. Det skrämde vettet ur mig fullständigt.
  • Tonx
    Äldre 17 Feb 11:36
    mrs coon skrev 2010-02-17 11:32:04 följande:
    Här är en till som vill föda utan medicinska preparat... Främst därför att jag inte gillar mediciner, men också för att jag tror på att jag kan klara det ändå. Det är en föreställning jag har haft i många år, då vi varit ofrivilligt barnlösa och nu äntligen har en liten IVF-bebis på gång. Jag är dock en "sådan" som förbereder mig genom att läsa allt jag kan komma över och håller just nu på att fundera över om vi ska gå en profylaxkurs eller inte.. Jag tror inte så mkt på föräldrakursen även om jag kommer ge den en chans.. Det troliga är att jag så småning om kombinerar ihop "min egen metod" tillsammans med maken (som fortfarande tycker att det är långt borta - trots att det "bara" är 4 månader kvar.. ) Jag gillade tipset om att man inte ska förbereda sig för mkt på att vara hemma länge - vilket har varit precis mina tankar.. Nu börjar jag tänka även på situationer där det kanske går fort.. En fundering jag har som är lite oroande är dock att vi har ca 30 minuter till sjukhuset och maken har ca 30-40 minuter hem från jobbet. Grannen som oftast är hemma har inget körkort och vi bor "utanför" kartan så det lär vara lite svårt att både få taxi och ambulans att hitta hit... Så om det går fort, blir jag nog lite stressad!! :-s Då jag föder upp katter så har jag varit med om flera kattförlossningar och känner mig därför trygg i förloppet, kissarna är otroliga när de föder sina bebisar!! ;-D
    Det där är en mardröm för mig, att det ska gå fort. Mycket därför jag stannar hemma nu. Hade jag haft din tidsram att följa andra förlossningen så hade jag förvisso hunnit till sjukhuset, men jag hade hamnat i ett inferno av fruktansvärt smärtsamma värkar i bilen. Inget kul. :/

    Djurförlossningar är ju samma lika, har varit med och förlöst en del föl som vi fött upp. Också riktigt häftigt
  • Tonx
    Äldre 17 Feb 22:35
    Mandragora skrev 2010-02-17 22:21:08 följande:
    Ja och det är synd. Överallt läser jag om kvinnor som "går över tiden" vilket i själva verket innebär att de har passerat dagen för BF med några dagar eller någon vecka. Det heter ju beräknad förlossning. Inte bestämd födelsedag. Och alla dessa gravida som försöker pressa fram någonting genom att dricka alkohol eller ricinolja eller ränna timmar i varuhus och allt vad de hittar på. Jag förstår det inte.
    Haha, jag brukar allmänt kallas glädjedödare i såna trådar som handlar om att få igång förlossningen. Jag säger alltid "Lägg dig ner och vila, hormonet som startar förlossningen utsöndras lättast i vila blabla" Då brukar folk bli sura.
Svar på tråden För oss som ska föda i vår/sommar och vill förbereda oss på en förlossning utan medicinsk smärtlindring