• Anonym (psyki­ater)
    Äldre 28 Oct 19:41
    38016 visningar
    89 svar
    89
    38016

    Min dotter hör röster

    Jag är psykiater och jobbar med unga vuxna med psykossjukdom, schizofreni bland annat. Det som du beskriver om din dotter, TS, låter inte som ett insjuknande i psykossjukdom. Det är extremt ovanligt att det debuterar så tidigt. Hos personer med tidig debut av psykossjukdom brukar det dessutom bli en tydligt sjunkande funktionsnivå, och det låter det ju inte som att din dotter har.  Jag talade en gång med en barnpsykiater som menade att detta med att höra röster inte är en så helt ovanlig sak hos barn - "perceptet är inte så stabilt", uttryckte han det. Barn med ångest, tvång och diverse bekymmer kan, enligt hans erfarenhet, höra röster. Och bara i den här lilla  tråden finns det fler med samma erfarenhet. Hur har hon blivt utredd hittills?

    Jag skulle tro, som flera andra här, att hon ändå pressas av sin träning. Det låter som ett enormt omfattande schema - nu är j ag i o f s inte ett smack träningsintresserad själv, men ändå Glad.  Men TS, även om man kan hitta saker som kan ha bidragit till att hon hör röster så är det ingens fel, inte ditt och inte någon annans heller. Det är ju inte så att flytt och träning betraktas som vansinniga högriskprojekt som alla vettiga människor undviker!  Det är jättevanligt att föräldrar känner skuld och otilräcklighet när ett barn (litet eller vuxet) insjuknar, men skuldkänslor och oro betyder inte att man har gjort något fel - det är bara ett tecken på att man känner ansvar och delaktighet. Du försöker få hjälp och det är det du kan göra.

    Jag tror inte heller att mediciner är ett vettigt förstahandsval, någon form av psykoterapeutisk insats tror jag mer på om det inte går att dra ner på pressen på egen hand.
    Lycka till!

  • Anonym (psyki­ater)
    Äldre 29 Oct 20:51
    #69

    Hej TS! Så här utreder vi vuxna med psykossymtom hos oss (dvs på mottagningen där jag jobbar):
    - en kartläggning av aktuella problem/symtom
    - tidigare symtom/svårigheter (sjukdomsepisoder av alla slag, skolproblem, relationskrångel..)
    - förekomst av sjukdomar i släkten
    - alkohol-och narkotikavanor
    - kroppslig undersökning inklusive blodprover, EEG (undersökning av hjärnans elektriska aktivitet) och datortomografi eller magnetkameraundersökning (avbildar hjärnans struktur)

    Vi gör en del  neuropsykologiska (allmänbegåvning och kognitiva funktioner) och neuropsykiatriska utredningar ( med frågeställning adhd, asperger och autism) också.

    Det kanske är bra att de som träffat din dotter inte gjort en så stor sak av det - om de verkligen hade trott att det var något allvarligt fel som måste hanteras så hade de nog gjort det. Går det att ta kontakt med den som utrett/träffat henne och ställa frågorna du ställer här?

Svar på tråden Min dotter hör röster