• ollile­ah
    Äldre 15 Feb 20:11
    31455 visningar
    303 svar
    303
    31455

    Fler med foglossning/svår foglossning?!

    Hej!


    Sedan v. 12 har jag fått foglossning modell värre, har gått på kryckor sen v. 14. Nu är jag i v. 19 och kan inte längre köra manuell bil (tack o lov har jag tillgång till automat som funkar -än så länge!) jag har svårt att klä på mig och det gör ont jämt jämt jämt. Nu undrar jag om jag är ensam? Har försökt titta runt på FL men inte hittat nån tråd där flera foglossare hänger ihop... Om ni finns där ute vore det skönt med lite sällsis - det är skönt å få prata av sig med de som förstår. Tänkte att vi kan följas åt, glädjas åt de växande magarna men få gnälla på det som är elände "vanlig" eller svår foglossning -sak samma Och om det nu är nån tråd därute som jag missat får ni gärna tipsa mig  - Så, finns ni därute???!
  • Svar på tråden Fler med foglossning/svår foglossning?!
  • ollile­ah
    Äldre 15 Feb 21:24
    #2
    -Vad skönt med lite sällskap!!
    Ja det här är verkligen inte kul -men du, det här med kryckorna, det är supervanligt att man får det om man är riktigt illa däran -jag är själv sjukgymnast och det är ju vi som står för kryck-utgivningen och inte bm Har inte hört ngt om felaktig belastning... nu jobbar jag ju med barn annars, så det är absolut inte mitt expert-område men om jag tänker efter rent anatomtiskt så handlar det om att bäckenet avlastas av händerna som istället får ta tyngden. Bättre med kryckor än att hålla sig längs med möbler och väggar som jag annars gör Eller hamna i rullstol *huga* Jag skulle nog rekommendera att du dubbekollar vad bm sagt med en sjg från vårdcentralen som har vana av oss stackars foglossnings-kvinnor  
    I morrn är det dags för akupunktur igen, det tar ju ngr gånger innan man får effekt och förra gången är första gången jag känt att det blivit bättre. Jag hoppas så att det inte var en tillfällighet utan att jag faktiskt hittat ngt som hjälper!! *Håll tummarna för mig* (just ja, kan absolut vara värt att prova -hörde av min sjg-kollega på kvinnokliniken att det tydligen är det som rent vetenskapligt har bäst effekt på oss)
    Jag slutade köra manuell i förra veckan -hade 5min hem och trodde inte jag skulle klara att ta mig hem. Funderade att be min man möta mig efter ett par minuters bilkörning men när det bara är ngr minuter kvar så biter man ju ihop. Men sen kunde jag inte gå på hela kvällen så nej, himla tur med automaten säger jag bara! 
    Lite positivt i allt är att jag hade RUL idag och blev framflyttad så nu går jag in i v. 20 imorgon och kan snart börja nedräkningen för halvtid -det har jag verkligen sett fram emot :-9 Och allt var superbra med lillebror i magen så det känns underbart
    -Oj, vilket långt inlägg det blev! Behövde få skriva av mig lite, är så mkt som hänt på sistone när man får lägga om hela sitt liv. -Som sagt, skönt med sällskap av likasinnad!! (även om jag inte önskar det här för någon) 
  • ollile­ah
    Äldre 15 Feb 21:54
    #4
    Lizzyy skrev 2010-02-15 21:29:29 följande:
    ! Tur det slutar i något underbart
    Eller hur
    Jag gör detta: 
    -Övningar från sjg 5-10 min varje dag
    -Vattengympa (har gjort 3-4ggr/v, fom idag 5 ggr/v -har fri tillgång till varmbassäng 10min från hemmet och är vattengympaledare själv, det är därför det blir så ofta ).
    -TENS
    -Värmekudde
    -Akupunktur
    -Kryckor
    -Kör Automat-bil
    -Har slutat hämta på dagis, städa, plocka ur diskmaskinen, lyfta, handla själv, bära påsar (ryggsäck istället)
    Hur går det för er med bältet? Jag får så ont i magen trots att jag sätter det längre ned än vad jag ska... Jag behöver ju bältet men får stora smärtor och mår till sist illa av det. Vet inte hur jag ska göra, känns som att välja mellan pest eller kolera. 
  • ollile­ah
    Äldre 16 Feb 18:46
    #19
    Lizzyy skrev 2010-02-15 22:09:30 följande:
    Ang bältet har jag ett smalt, som gör att jag inte trycker på magen något, utan under magen liksom.. 
    Det skulle kunna vara något! Mitt är brett, det här gula rehab som typ alla får. Har funderat på att åka in till en special-affär i stan som sjg rekommenderade -där får man "skräddarsydda" bälten. Men jag har inte velat köpa ett för dyra pengar om jag inte får det att funka.
    2barnsmorsa skrev 2010-02-16 06:48:31 följande:
    Försökte citera dig, går inget bra... men i alla fall:
    Det där med att lämna kryckorna i bilen, det gjorde jag med i början. Jag kände att jag såg så "sjuk" ut och friska jag kunde ju inte ha kryckor. Träffade min chef när jag knappt kunde gå och hon höll armkrok för att jag skulle kunna gå och i princip idiotförklara mig som hade lämnat kryckorna på parkeringen -hon hade ju rätt förstås Men det tog TID för mig att acceptera inte bara kryckorna, utan hela grejen -att man är såpass handikappad som man trots allt är. Flera veckor av bearbetning innan jag fattat det själv faktiskt. 
    060810 skrev 2010-02-16 12:50:26 följande:
    Gick hos sjukgymnast när jag väntade dottern, det hjälpte inte direk.. blev inte sämre men inte bättre heller.. Tränar bäckenbotten? inte mer än knipövningar.. TNS hade jag förra gången, lite lindring men jag hade svårt för det där krypandet på huden som jag upplevde att det kändes som.. fick starka myrkrypningar när jag hade den igång + att det ibland gjorde ont.. :(   har jag använt den fel?
    MÅste bara slå ett slag för akupunkturen -jag var där idag igen och detta var andra gången som jag DIREKT efteråt kände en klar förbättring!! Jag kunde få på mig skorna utan att det gjorde det minsta ont Det gick även bra att resa mig upp även om gången fortf smärtade -men jag kunde gå ngt snabbare med mina kryckor och äta lunch med en kompis OCH fika efteråt (innan kunde jag bara sitta absolut max 1 timma åt gången). Sen hjälper ju vattengympan också. Och bäckenbottenövningarna funkar också men mer kortvarigt (i alla fall på mig). Så sjukgymnastik är klart värt att prova om du frågar mig
    Jag tar alvedon -hjälper föga.. Har fått Citodon utskrivet men är inte så förtjust i de risker som trots allt finns, så jag avvaktar in i det längsta. Men prata med din läkare, kanske kan ni hitta ngt annat?

  • ollile­ah
    Äldre 16 Feb 18:54
    #20
    Sama skrev 2010-02-16 17:20:54 följande:
    Hej! Jag vet inte riktigt om det är foglossningar jag har, är i vecka 6. Har den senaste veckan haft problem till och från, ont i höfterna och långt ner på ryggen. kan inte sitta still (vilket just nu är ett problem då jag är på kurs), mina arbetskamrater tittar lite snett på mig då min stol knarrar varje gång jag rör mig. Idag efter lunch har det varit jobbigt, tur i oturen var det att vi hade praktiska övningar, det var ingen som brydde sig och jag satt, stod eller gick om kring. Om det håller i sig funderar jag på att be att få gå över till kontoret och dagtid (jobbar idag skift, med mycket gående, trappor och stegar). Då kan man göra saker i lite mer lugn takt, och inte bli stressad om det tar mig tio eller tjugo minuter att göra något.
    Kan ju vara foglossning -diagnosen ställs mha anamnes och tester hos sjg och/eller läkare. Är det foglossning så är ju trappor och stegar det sämsta man kan göra så det skulle i så fall vara en klok idè att byta uppgifter
    När jag väntade hos sjg hade jag ingen lust att sitta ned -får så ont efteråt och det är segt att komma igång med stå/gå. Plus att jag hade mitt "kära" bälte på mig. Stod i väntrummet (består av en korridor med ngr stolar i) och försökte låtsasläsa alla anslag på väggen. Kände mig som ett fån så jag gav upp efter 7min. Hann väl sitta i ngr minuter, sen var det min tur och det var dags att resa sig upp och vanka fram som en anka igen
    Snabbmakaronen: bor du norr/söder om Sthlm? Vattenhuset har vattengympa på flera håll -därför kan man gå flera gånger i veckan om man bara är villig att åka mellan olika ställen. Tex finns Sickla och Älvsjö söder om stan. Ska även finnas på haninges sjkhus men jag hittade aldrig vilken organisation som har det... i stan finns det på Rosenlunds sjkh (söder) Själv bor jag i södra Sthlm och har därför koll på de delarna...
    Schnappi: Om TENS gör ont ska du skruva ned intensiteten -ibland klarar man mer i början och behöver skruva ned efter ett tag. Det ska inte göra ont. Min erfarenhet är att även myrkrypningarna brukar minska. Sen kan jag få som myrkrypningar när cirkulationen kommer igång, men det känns lite annorlunda mot när det sticker för att TENS-inställningen är för hög.
  • ollile­ah
    Äldre 16 Feb 19:44
    #22
    Schnappi:
    060810 skrev 2010-02-16 19:17:49 följande:
    Det räckte med att jag satte igång tensen så fick jag ont och myrkrypningar.. :( men jag försökte stå ut för jag tyckte det hjälpte lite ändå.. Jag tog mig knappt till dagis idag och hem efter hämtningen.. Så jävla ont! Tänkte åka till akuten o be om smärtstillande, men åkte inte dit ändå.. La sonen lite tidigare idag än normalt och hoppas han sover.. Har så ont så det vart soffläge och nu har jag ont av att ligga... minsta rörelse med benen gör skitont.. :( jaja det är väl bara att stå ut de 25 veckor ca som jag har kvar.... hua det låter hemskt!!! får väl ha kryckorna på min bästa väns sons dop på söndag.. o jag som är fadder o allt... kommer ju inte kunna stå på benen!! rullstol tack! :p *eller nej tack*
    Kontakta vården NU -du måste ju få hjälp att få det att funka eftersom du har två små att ta hand om själv. (visst har du HG också?) Det finns ju hjälp att få. Själv har jag lite smått panik när de senaste dagarna varit outhärdliga och jag sett hur jag måst sluta med sak efter sak -detta trots behandling och ständiga kryckor! Min stora skräck är rullstolen och jag har som mål att göra allt för att slippa hamna där -för då vet jag att jag gjort allt jag kunnat! Och jag vill inte sitta där i högsommar, jag vill jag vill jag vill bara inte!!
  • ollile­ah
    Äldre 16 Feb 20:03
    #24
    060810 skrev 2010-02-16 19:51:13 följande:
    Jag ska försöka ta tag i det. Nackdelen är att jag bor på landet och för att träffa en ok läkare måste jag ta mig med bussen 2½ mil till stan, men det ska jag nog lyckas med. Måste för mina små monsters skull. Stämmer att jag även har H G. Skitjobbigt. Fast H G:n är rätt så okej just nu. Foglossningen är värre. Denna ständiga jävla värk. Fast jag har bara haft grymt ont idag, innan var det hanterbart liksom, men nu gör det för jävla ont... Ska aldrig mer va gravid, min kropp verkligen hatar det. Har t o m varit så illa att jag funderat på abort den här gången, men jag kunde inte göra det. Nu är jag i v. 13 och kommer nog bara gå till v. 37-38 något så runt 25 veckor kvar.. Ja rullstol är mardrömmen!! Där vill jag inte hamna. Har ju klarat mig innan från rullstol så vill inte hamna där.. Men får se hur de går. Bara att ta hand om hushållet är ett gissel...
    Jag vet! Jag vet precis... Inga fler barn, ingen rullstol, j-a hushåll! Vet INTE hur jag skulle klarat allt utan hjälp (är inte avundsjuk på dig ) och jag hoppas verkligen jag slipper gå tiden ut! (och j-a HG oxå, tur den är bättre ). 
    Skickar en länk till en mkt bra sida med tips på rörelser:
    se.babycenter.com/pregnancy/fitness/protectingbackandpelvis/
    Måste lägga mig på sidan nu med en kudde mellan knäna -min svanskota domnar bort och det kommer surt efter om jag fortsätter sitta upp... 
  • ollile­ah
    Äldre 16 Feb 22:39
    #33
    2barnsmorsa skrev 2010-02-16 22:33:15 följande:
    Jag bor oxå på södra delen. Jag går på vattenhuset i älvsjö och har även gott i sickla. Men nu hör det till saken att jag tycker det är lite för dyrt att gå på två kurser. jag kan få fysik på recept av sjukgymnasten men de gäller inte på vattenhuset. jag har inte bestäm tmig hur jag skall göra. går du oxå på vattengympa på vattenhuset i älvsjö eller? linda
    Nej, jag går i sickla
    Korpen Tyresö har vattengympa som receptet ska gälla på om jag minns rätt, då är vattengympan inte för gravida utan det är mest gamla gummor och gubbarr men en och annan gravid brukar dyka upp Kan vara värt å kolla -korpen har ju andra anläggningar så det kan ju finnas nåt i närheten av där du bor. Håller med om att det blir hutlöst dyrt med flera st av vattenhusets kurser. Kommer kanske till Älvsjö nån gång, har lite igen-badning att göra då jag betalat för full kurs men anmälde mig efter att första gången var avklarad -så jag är en riktigt bra kund. Betalar fullt trots att kursstart redan varit -så desperat var jag
  • ollile­ah
    Äldre 17 Feb 23:01
    #37

    Idag var en riktig skit-dag!


    Jag lämnade på dagis och alla barnen var ute på gården -de hade fått flytta till en annan gård pga snöskottning på taket. Jag upptäcker att jag glömt dra ned min snart 3-åriga dotters overall nedanför kängorna dvs de slutade ovanför skorna och all snö kommer in. Det går inte att leka så. Själv kan jag inte böja mig ned och dra ned hennes overall, det är bara omöjligt. Vi brukar göra det på soffan i hallen på dagis, hon får stå upp så jag inte behöver böja mig ned. Men istället för att gå tillbaka in -eftersom de var på en annan gård en bit bort- så bad jag alltså fröknarna om hjälp med att dra ned en overall på skorna. Och jag blev nekad! Det slutade med att jag lyfte upp dottern på en snövall för att det överhuvudtaget skulle vara möjligt (lyfta gjorde ont) jag böjer mig ned och ordnar allt men kommer knappt upp igen till stående -särskilt inte eftersom jag tappat ena kryckan som tack och lov en annan 3-åring var snäll nog att ge mig. Efteråt frågade fröken: "gick det bra?!" NEJ, svarade jag. Sen lämnade jag sonen på hans avd och satt mig i bilen. Då bröt jag fullkomligt ihop och bara storgrät i en halvtimma. Det enda i mitt vardagsliv som fortf fungerar är matlagning och att lämna på dagis. Det är möjligt, om jag fortsätter att försämras successivt (som jag hela tiden gör för varje vecka) så finns väl tyvärr en rullstol och hägrar i horisonten framemot sommaren (även om jag ska göra allt jag kan för att inte hamna där) och att jag inte kommer kunna lämna sen. Men det ska fanimej inte vara så att jag inte kan lämna för att dagis-personalen inte kan dra ned overallen på kängorna på en 3-åring! Och att behöva be om hjälp -jag är verkligen inte den som ber om hjälp och jag hatar att göra det. Min mamma har handlat mjölk och bröd de senaste dagarna då min man jobbat sent. Jag kan inte längre vara med på barnens gymnastik. osv osv Det är så jobbigt att ha det så här och när man då får ett sånt bemötande så är det bara för mkt... Min man tänker prata med dagis -men det tycker jag inte behövs. Jag bestämde mig för att om jag glömmer det här nån mer gång -då går jag tillbaka hela vägen och gör proceduren i soffan i hallen istället -tänker inte be ngt mer om hjälp! Klarar mig själv och ska visst fortsätta lämna! Det ska inte få tas ifrån mig än i alla fall förrän det beror på mig och ingen j*a personal!
    Sen fortsatte dagen i samma stil -åkte för att hämta en bok på bibblan som jag väntat på men den var ivägskickad till ett annat bibliotek (1.5 timma för ingenting när jag mådde skit och bara ville vara hemma), åkte till mina föräldrar (kan inte vara hemma pga husbygge) men hade tappat nyckeln, ringde min man för att istället luncha ihop och köper då kläder när jag väntar på honom (går bra med ryggsäck) men tanten i butiken larmade inte av så jag tjöt när jag skulle gå ur affären. Till råga på allt så hade expediten lämnat undervåningen så jag fick ta mig till andra änden på övervångingen... sen åkte jag till mamma (som kommit hem) och lade mig på gästsängen och bara sov i några timmar. Jag har några deppdagar i veckan i samband med att jag haft ondare och brukar då försöka hålla mig ur vägen för omvärlden. Men idag lyckades jag inget bra Det är bara så jobbigt att ha det så här! Men men nu är jag människa igen och det är hög tid att gå och lägga sig. -Hoppas nästa dag blir bättre!
  • ollile­ah
    Äldre 18 Feb 12:19
    #42
    missis skrev 2010-02-18 10:55:33 följande:
    Hej! jag hoppar in här i tråden. är i v 30 nu och har haft detta helvete sedan v 12 ungefär. i v 16 blev det ännu värre och gick även över till värk i hela bröstryggen,har sedan dess varit heltidssjukskriven. hur jag än ligger eller sitter så gör det ont. när jag går kan det låsa sig helt o det gör ont att andas. jag är riktigt riktigt less nu o räknar bara ner veckorna. inget roligt alls att vara gravid när man bara har så här ont hela tiden. längtar sååå tills bebisenn kommer ut.jag har fått citodon utskrivet ( känns dock inte bra att ta den) sedan tar jag alvedon vad tar ni för värktabletter?
    Jag har oxå fått Citodon men inte tagit de än -känns inget bra, vill vänta in i det sista. Så det är Alvedon som gäller men det gör ju ingen större skillnad. Ska till läkaren nästa fre och då ska jag fråga mer om Citodon.
    Usch vad jobbigt det låter med låsningar upp mot bröstkorgen också -som om det inte är nog med allt annat! Är det första barnet för dig?
Svar på tråden Fler med foglossning/svår foglossning?!