• Lady Dahmer
    Apmor2 skrev 2010-02-24 12:30:21 följande:
    personligen så tror jag inte att de biologiska skillnaderna är så pass stora att de styr vår personlighet. jag tror det är större skillnader mellan individer än mellan könen. De är inte bara det sociala som präglar oss, utan miljön vi växer upp i, våra erfarenheter, vår fostran och vår kultur. Det genetiska/biologiska är en sån liten del av det.

    men låt oss låtsas att det är så, för diskussionens skull.

    Blir det inte då ÄNNU mer viktigt att man jobbar med barnens olika förmågor och stärker där det brister?

    Om nu pojkar ÄR mer bråkiga, aggressiva, högljudda osv - är det inte då extra viktigt att de får tränas i att kommunicera mera, vara känslomässiga, empatiska och omvårdande. Eller att kunna sitta och pyssla stilla, ta det lugnt eller något annat som traditionellt ses som kvinnligt.

    Och om nu flickor ÄR lugnare, tystare osv - är det inte då extra viktigt att de får träna på att ta för sig, att våga höras... osv??
    Gillar du mina inlägg? Läs min blogg! - ladydahmer.blogg.se/
  • Lady Dahmer

    från: http://www.jamstalldskola.se/

    Kompensatorisk pedagogik handlar om att bredda flickors och pojkars traditionella könsroller. Eleverna stimuleras att pröva och träna nya förmågor och situationer. Det kan ske på många olika sätt, genom små förändringar och nytt förhållningssätt hos pedagogerna eller genom en mer organiserad verksamhet.


    Kompensatoriskt arbete kan sammanfattas i att stärka självständighet hos flickor och samhörighet hos pojkar.

    Självständighet innebär att kunna uttrycka sin vilja i små och större grupper, att kunna ta egna initiativ, att stå för sina åsikter och att kunna sätta gränser. Samhörighet innebär att kunna samspela bra i mindre och större grupper att kunna lyssna, att kunna uttrycka egna känslor och att förstå och respektera andras känslor.


    Tips för kompensatoriskt arbete: Ge flickor i alla åldrar stöd att experimentera och utvecklas inom dataområdet Inför schema för användning av datorerna, så att alla elever får tillgång till dem Dela fysik- och tekniklektioner så att flickor får experimentera och arbeta utan att behöva jämföra sig med pojkar Låt pojkar reflektera över sitt lärande i muntlig och skriftlig form Låt flickor träna att tala inför grupp Träna flickor att argumentera och debattera Synliggör flickors olikheter, uppmuntra dem att vara olika varandra Ge flickor uppmuntran för de är starka, tuffa och smarta Ge pojkar uppmuntran för de är hjälpsamma och omtänksamma Uppmuntra flickor att vara ledare, till exempel leda yngre elevers aktiviteter Uppmuntra pojkar att vara positiva ledare som sätter gränser och uppmuntrar gruppen Träna pojkar i samspel i små grupper och parvis, till exempel i problemlösning Träna pojkar att lyssna Träna pojkar i omsorg och låt dem vara faddrar för yngre elever

    Mål: att ge flickor och pojkar fler förmågor än de som ryms inom de traditionella könsmönstren.


    Gillar du mina inlägg? Läs min blogg! - ladydahmer.blogg.se/
  • Lady Dahmer
    Apmor2 skrev 2010-02-24 12:42:14 följande:
    OK: att uppmuntra tjejer att leka i grupp och att undvika ord som försiktig och akta kan jag hålla med om. Men att lära barnen att  pojkar o flickor inte existerar (genom att säga barn) är absurdt, vi är faktiskt olika, vi ser olika ut osv.
    men vem har sagt att man ska lära barnen att pojkar och flickor inte existerar? Det handlar om att inte dela in och dela upp.
    Apmor2 skrev 2010-02-24 12:42:14 följande:
    att byta plats på dockorna fattar jag inte poängen med, att ge leksakerna ny innebörd såsom att " Leksaksspisen är utmärkt att blanda cement med. " hur kommer du ifrån könet här?? skumt!! en spis är ingen tjejleksak det är ett fönster in i vuxenvärlden, finns det vuxna som blandar cement på spisen??
    det handlar om att uppmuntra fantasi, kreativitet och att tänka utanför ramarna. Genus handlar om helhet. Om att inte tänka snävt.
    Apmor2 skrev 2010-02-24 12:42:14 följande:
    Varför ska inte barnen inte få följa med på affären?? för att dom är korkade? för att dom inte har en egen vilja?Om du inte vill köpa ett plagg till ditt barn, kan du inte säga NEJ???
    För att i affärerna så delas saker upp enligt kön. Flickleksaker och flickkläder på ena sidan och pojkgrejerna på andra. Det ger barnen en föreställning om hur det SKA vara (och nej det handlar inte om att de är dumma, men barn har inte kritiskt tänkande och litar på det de ser) och bidrar till att rollerna förstärkts ytterligare.
    Apmor2 skrev 2010-02-24 12:42:14 följande:
    Konstigt denna vilja att kontrollera hur barn ska leka, dom behöver inge hjälp med det. Släpp dom lösa så kanske du lär dig ett o annat om genus och barn o lek!!!!
    Jag tycker snarare att man kontrollerar barnens lek och kreativitet när man vägrar köpa kläder och leksaker för att de tillhör fel kön. När man begränsar och formar.

    Vem tror du är mest kontrollerad? Lilla kalle som bara har blåa, svarta och mörka kläder och sombara har killsaker i rummet -- eller lilla sven som har kläder i alla färger och leksaker från båda sidorna i affären?
    '
    genus handlar inte om att ta bort eller begränsa - det handlar om att tillföra. Att ge barnet tillgång till alla roller och inte bara det som är tillskrivet sitt kön.
    Gillar du mina inlägg? Läs min blogg! - ladydahmer.blogg.se/
  • Lady Dahmer
    Apmor2 skrev 2010-02-24 12:47:03 följande:
    allt detta : "utan miljön vi växer upp i, våra erfarenheter, vår fostran och vår kultur." är sociala faktorerJag har inte på ngt sett bortsett ifrån dom sociala faktorerna alls, men det biologiska är en stor del av hur vi är olika, fråga bara en kvinna som byter kön!
    vad transexualitet beror på vet man inte och det är en stor chans att det påverkas till viss del av just de snäva könsroller som finns.
    Gillar du mina inlägg? Läs min blogg! - ladydahmer.blogg.se/
  • Lady Dahmer
    TigerLily skrev 2010-02-24 16:01:55 följande:
    generna, det tror jag benhårt på, att generna spelar in mest.
    så du tror alltså att vi föds färdiga? Att sånt som bemötande, miljö, fostran och erfarenheter inte spelar så stor roll?

    Hur tänker du då kring faktumen att genus inte är konstant? Det förändras ju med tiden och beroende på kulturen vi lever i - om det vore genetiskt så skulle det vara konstant oavsett.
    Gillar du mina inlägg? Läs min blogg! - ladydahmer.blogg.se/
  • Lady Dahmer
    TigerLily skrev 2010-02-24 16:46:44 följande:
    ingen föds helt färdig, det tror jag inte. men jag tror att mycket sitter i generna. Inte allt. Det ena behöver inte utesluta det andra. Killar över LAG är starkare fysiskt, kvinnan har mer hormoner, mannen  mer testoreson osv... klart som sjutton att det spelar in i våra beteenden.
    men hur mycket spelar egentligen fysisk styrka in i personligheten? Och hormoner är ju inte heller konstant. det varierar ju enormt mycket från person till person. två män har inte samma mängd, inte heller två kvinnor. Och det finns män som har mycket östrogen precis som det finns kvinnor med mycket testosteron.... osv.
    Gillar du mina inlägg? Läs min blogg! - ladydahmer.blogg.se/
  • Lady Dahmer
    honkie skrev 2010-02-24 17:07:31 följande:
    usch! hatar feminister och deras jävla rabbel. om jag inte minns fel så var jag inne på din blogg (Dahmer) för ett jävla bra tag sedan och stötte på denna "skrift". du är lika mycket genusförespråkare som Hitler var rasförespråkare.
    den där jämförelsen betyder ju noll. Om du försökte förolämpa mig menar jag. Och just ras är intressant.

    Det finns ju ingen som skulle börja öscha om hur raserna är så olika och därför ska fostras och kläs olika. Eller hur homosexuella är olika och därför inte ska ha samma rättigheter.... eller varför inte särskilja på blonda och mörkhåriga, troende och icke-troende......

    ....då skulle det bli ett jävla liv, men tydligen är det ok att göra så med olika kön. Så om vi ska jämföra människor med hitler så har ju de som vill bevara rollerna mer gemensamt med karln än vad vi som vill bredda dem har.
    Gillar du mina inlägg? Läs min blogg! - ladydahmer.blogg.se/
  • Lady Dahmer

    det är väldigt svårt att bemöta ett inlägg som är så otroligt fullt av misstolkningar, fördomar och ignorans så jag avstår helt enkelt. Du har redan bestämt dig för att tro det du tror om mig och jag är inte intresserad av en diskussion med nån som inte klarar av att skilja mellan sak och person.

    Och Ninja är ungefär lika könsneutralt som Maria. Och alla kan få skit för vad de heter. Jag fick det (Natashja = Na-arsla, Tarzan) mina vänner Malin (Analin) och Lisa (fisa) och Regina (vagina) fick det.  Ett namn är bara ett namn. Bara en parantes så där.


    Gillar du mina inlägg? Läs min blogg! - ladydahmer.blogg.se/
Svar på tråden Jo, jag är en manshatare.