• Äldre 24 Feb 09:46
    73528 visningar
    1050 svar
    1050
    73528

    Jo, jag är en manshatare.

    DrKejs skrev 2010-02-24 09:44:22 följande:
    Men om du ger mig ett underlag så har jag absolut inga problem att ändra uppfattning bara det är ett bra underlag; jag är på intet sätt låst vid en specifik uppfattning. Eftersom du anger något sådant som jag rent spontant anser vara ologiskt så kan du väl upplysa mig om hur det ligger till genom att länka till den forskning som du hänvisar till.
    jag läser böcker. Jag googlar sällan.
    Gillar du mina inlägg? Läs min blogg! - ladydahmer.blogg.se/
  • Äldre 24 Feb 09:51
    DrKejs skrev 2010-02-24 09:47:42 följande:
    Nix. Barn gillar att utforska och lära sig nytt. Om barn bara gjorde det de kunde och var bekanta med så skulle vi inte existera som art.
    jag säger inte att barn bara gör det de kan, men de föredrar det de kan. Precis som vi vuxna. Ett barn som bara lekt med bilar eller bara dockor är sällan intresserad av att börja leka med nåt helt nytt till skillnad från barn som haft tillgång till mer variation. Ett barn som aldrig ritat eller som aldrig klättrat i träd är inte lika benägen att göra det på eget bevåg.

    eller tror du på allvar att det inte gör nån skillnad alls på vad barn har för utbud?
    Gillar du mina inlägg? Läs min blogg! - ladydahmer.blogg.se/
  • Äldre 24 Feb 11:50
    Apmor2 skrev 2010-02-24 11:33:23 följande:
    startade du inte en tråd om att man ska klä pojkar i rosa o dyl och flickor i pojkkläder? eller det va så du gjorde iaf?
    läs tråden igen. Där förklarar jag precis vad tanken bakom genus är. Och det handlar inte om "bara för att". Det handlar om att bredda rollerna och ge barnet tillgång till fler roller än två.
    Gillar du mina inlägg? Läs min blogg! - ladydahmer.blogg.se/
  • Äldre 24 Feb 11:51
    Apmor2 skrev 2010-02-24 11:45:48 följande:
    barn tycker om att göra det dom känner sig duktiga på, precis som vuxna. Detta betyder dock inte att dom inte vill testa nya saker. Att utforska ligger i barns, o människans, natur, man behöver generellt sett inte uppmuntra till det så länge man inte sätter hinder för det.Ett barn behöver inte ha en docka för att leka med dockor, underskatta inte barns fantasi.
    nu missförstår du igen. Jag har inte sagt att barn aldrig vill utforska nya saker. Jag sa att de är mer benägna att inte göra det om de inte gjort det förr.
    Gillar du mina inlägg? Läs min blogg! - ladydahmer.blogg.se/
  • Äldre 24 Feb 11:57
    DrKejs skrev 2010-02-24 11:53:14 följande:
    Och det gör du genom kompensatoriska aktiviteter där du aktivt försöker styra deras beteende?
    på vilket sätt försöker jag styra barns beteende? Tycker du att man inte ska lära och stimulera barn ALLS?
    Gillar du mina inlägg? Läs min blogg! - ladydahmer.blogg.se/
  • Äldre 24 Feb 11:59
    Apmor2 skrev 2010-02-24 11:55:17 följande:
    ?, du kanske ska läsa det du skriver
    jag vet vad jag skriver och vad jag tycker, jag behöver inte få det förklarat för mig. Men visa gärna vart jag sagt att man SKA ta på pojkar rosa bara för sakens skull. *väntar med spänning*

    Om du är nyfiken på att lära dig mer om genus och hur man tänker kring kompensatorisk pedagogik så är du välkommen in här:
    www.familjeliv.se/Forum-5-109/m50875636.html
    Gillar du mina inlägg? Läs min blogg! - ladydahmer.blogg.se/
  • Äldre 24 Feb 12:04
    Apmor2 skrev 2010-02-24 12:03:17 följande:
    jag menar att du skriver en sak o tar tillbaka det i samma inlägg, du verkar förrvirrad. Då kan det vara en bra idè att läsa det man skrev igen!
    vad har jag tagit tillbaka?
    Gillar du mina inlägg? Läs min blogg! - ladydahmer.blogg.se/
  • Äldre 24 Feb 12:11
    vampyria2 skrev 2010-02-24 12:03:22 följande:
    Jag beklagar att du har haft en sån otur när det gäller män, men jag hoppas att du vet att majoriteten av män inte är svin. Jag tror på att uppfostra barnen till att bli det de vill och vara det de vill. Jag har haft två tjejer som är typiska flickor ut i fingerspetsarna, de älskar allt som har med dockor, rosa, barbie, hästar m.m att göra. Sen har jag en tös som vill bli kille när hon blir stor och hon har bara typiska killkläder, leksaker och älskar blått och grönt.  Sonen är bara 2½ år men vi låter han vara som han vill och han gillar både typiska kill saker och typiska tjej saker, älskar klänningar och halsband tex.  Jag tror att det viktigaste är inte att uppfostra neutrala barn utan barn med empati och förståelse för varandra. Ser man till att barnen känner för varandra och kan ge kärlek så blir det oftast bra i slutet, tror jag.
    det handlar inte om att forstra "neutrala" barn (vad fan betyder det liksom??) utan om att låta barn växa upp och utvecklas utan en massa föreställningar om vad som är manligt och kvinnligt.

    Och det handlar om att låta barn få utveckla sina personligheter och intressen utan en massa förväntningar på hur en pojke ska vara och se ut och tycka om eller hur en flicka ska vara och se ut och vad hon ska tycka om.

    Jag förstår inte hur nån förälder kan tycka att det är en dålig idé..?!
    Gillar du mina inlägg? Läs min blogg! - ladydahmer.blogg.se/
  • Äldre 24 Feb 12:22
    SandraLindholm skrev 2010-02-24 12:18:07 följande:
    Kan du komma med förlag hur man ska göra detta?Barnen kommer alltid se mig som mamma och pappa som pappa.Och jag och min sambo är inte lika, vi gör inte samma saker och vi har inte på oss varandras kläder. Jag är kvinna, pappa är man!Mamma har klänningar, örhängen, halsband, rosa, gillar projekt "tjejprogram" osv osv...Pappa har jeans, skärp, rakat hår, killparfym, gillar fotboll osv osv...
    ett jättebra boktips är "ge ditt barn 100 möjligheter istället för två". 

    Boken ger konkreta tipshur man kan bredda rollerna och hur man kan motverka stereotypa mallar. Ett fantastiskt bra verktyg att ta till.

    Exempel:

    - Uppmuntra flickor att leka i grupp. Berätta att man kan ha flera bästisar. 
    - Undvik "akta!" och "försiktig". Säg istället vad barnet ska göra.
    - Låt barnet stanna hemma vid klädköp.
    - Testa att använda ordet barn istället för hon och han, flicka och pojke; "Hej, vad heter ditt barn?"
    - Byt ut ord med negativ klang. Istället för "petig med maten" säg "noggrann med vad h*n äter".
    - Läs in vänskaplig kärlek istället för romantisk. (
    bara för att en pojke och en flicka tycker om varandra så innebär det inte att de är kära)
    - Istället för att tävla med varandra kan man tävla med sig själv.
    - Barn börjar ofta leka på nya sätt med saker om de placeras om. Lägg dockor i legolådan, actionfigurer i dockskåpet osv.
    - Ge leksakerna ny innebörd. Leksaksspisen är utmärkt att blanda cement med.
    - Ta bort kartongen innan du ger barnet leksaken, så blir spisen bara en spis och inte en förklädd tjejleksak.


    Boken belyser de genusfällor och krux som finns i vardagen. Allt från hur vi reagerar när pojkar kramas med varandra "Brottas ni?!" till hur man arrangerar leksakerna i barnens rum (och hur vi på så sätt lär barnen HUR man ska leka med vissa leksaker, istället för att erbjuda kreativitet)

    Boken tar upp olika förväntningar vi har på flickor och pojkar och hur vi ofta har förutfattade meningar som i sin tur påverkar och formar våra barn; "flickor kan inte leka tre", "kärlek börjar med bråk". Osv.
    Gillar du mina inlägg? Läs min blogg! - ladydahmer.blogg.se/
  • Äldre 24 Feb 12:27
    vampyria2 skrev 2010-02-24 12:25:05 följande:
    Fast jag själv tycker inte att det är fel att vi har olika kläder och att vi oftast gilla olika saker just för att vi är män och kvinnor, jag är övertygad om att vi har olika gener m.m som gör att vi gillar olika saker. Sen finns det dem som tex min ena dotter som faller ur normen och det som blir fel tycker jag är när man inte får göra det om man vill/känner för det. Samhället borde bli mer öppet för allas olikheter men som sagt jag tycker att det är bra/roligt att män och kvinnor är olika...men det betyder inte att männen är mer värda eller att vi kvinnor är det 
    det är absolut inte fel att ha olika kläder eller gilla olika saker. det är inte fel att uppfylla mallen alls.

    Problemet handlar dock om alla de som INTE passar in i normen och att man inte ger barnen ett val att utvecklas fritt utan redan från starten kör in dem i en förutbestämd roll baserad på kön.

    Individer är olika. Det finns mer olikheter mellan människor/individer än det finns mellan könen i sig. Alla skulle tjäna på att man breddar rollerna och låter barnen slippa en massa förväntningar.
    Gillar du mina inlägg? Läs min blogg! - ladydahmer.blogg.se/
Svar på tråden Jo, jag är en manshatare.