• Äldre 22 Feb 10:29
    20764 visningar
    395 svar
    395
    20764

    Är svenska kvinnan verkligen så fri som hon tror?

    Som feminist så får jag frågan om hur jag kan tycka att slöjan är ok. Det finns inget enkelt svar. Jag är emot all sorts tvång och all sorts förtryck av kvinnan. Men saken är den att jag inte ser någon skillnad på att bära slöja och att t.ex bära högklackat eller tajta kläder. Båda plagg är ett resultat av vår tids ideal. Och båda plagg förtrycker kvinnan på ett eller annat sätt.

    Jag är för slöjan lika mycket som jag är för att du späker dig själv för att duga, klämmer in dina fötter i skor som det gör ont att gå i, visar en massa hud och på andra sätt anpassar dig för att följa den norm vi har. Du är lika förtryckt som kvinnan med sjalen, t.o.m mer för du tror att du har ett fritt val. Du tror att du "väljer själv". Du är lurad

    Man förfäras över barn som tvingas ha slöja men ser inte hur vi sexualiserar våra egna barn. Man ser flisan i sin systers öga men inte bjälken i sitt eget.

    Jag är varken för eller emot slöjan eftersom att frågan inte kan ha bara ett svar. Det beror helt på. Jag är däremot för acceptans och förståelse. Som kvinna och feminist kan jag se fördelarna med att täcka sig. Med att inte delta i västvärldens objektifiering av kvinnan även om jag anser att det måste lösas på ett djupare plan. Slöjan objektifierar inte. Slöjan sexualiserar inte.

    Slöjan ger iallafall frihet.


    ----------------------

    disclaimer: Jag vet att många väljer slöja utan påtryck från samhället/familj/religion/ideal, men det är inte min poäng - jag hoppas de flesta förstår det.

     


    Gillar du mina inlägg? Läs min blogg! - ladydahmer.blogg.se/
    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-02-22 18:30
    Det jag vill förmedla med min trådstart är; varför tror vi att vi är så fria och att de som lever under alla förhållanden inte är det? Varför tror vi att kvinnan i slöja är ett offer för sin kultur men vägrar se hur vår egen kultur påverkat oss?

    Man måste kunna ifrågasätta och reflektera över de val vi gör. Fråga sig själv varför man gör de val man gör. Varför tycker jag så här? Varför väljer jag det här?
  • Svar på tråden Är svenska kvinnan verkligen så fri som hon tror?
  • Äldre 22 Feb 12:21
    #3
    DrKejs skrev 2010-02-22 12:15:28 följande:
    Det finns inget som tvingar dig att gå klädd i högklackat. Det går alldeles utmärkt att gå emot moderiktningar och välja sina kläder själv, till och med sy dem själv. Men i dina feministiska ögon antar jag att kvinnor är menlösa offer utan egen vilja som måste skyddas från det hemska patriarkatet. Släpp offermentaliteten. Läs gärna vad följande feminist har att säga:  tinyurl.com/yaqff2x
    normer är ganska starka och man ska nte underskatta socialseringens verkan.

    jag har valt att inte raka min kroppsbehåring. Vet du hur ofta jag får mail och kommentarer om hur äcklig, okvinnlig, manlig osv jag är?

    Jag har blivit anklagad för att min orakade armhåla ett slag i ansiktet på de kvinnor som rakar sig osv.  

    Det är inte lätt att stå emot normerna och det är inte lätt att avvika från rollen som tilldelats oss. Det krävs mod.
    Gillar du mina inlägg? Läs min blogg! - ladydahmer.blogg.se/
  • Äldre 22 Feb 12:21
    #4

    och idealen drabbar männen också.


    Gillar du mina inlägg? Läs min blogg! - ladydahmer.blogg.se/
  • Äldre 22 Feb 16:49
    #25
    DrKejs skrev 2010-02-22 12:46:51 följande:
    Med en god uppfostran tror jag de allra flesta har det mod som krävs. Jag har inte haft några problem att gå emot normen.  Läste du länken?
    det är lättare för män att avvika, även om det inte alltid är accepterat. På vilket sätt bryter du en norm?
    Gillar du mina inlägg? Läs min blogg! - ladydahmer.blogg.se/
  • Äldre 22 Feb 16:49
    #26
    Me o Mike skrev 2010-02-22 12:49:47 följande:
    Jag går i klackar om jag vill.. Jag är inte lurad. Dock nu, i högre ålder väljer jag oftast låååga klackar pga att det är skönare! Mycket konstig jämförelse.
    fast hade du levt i en tid där klackar inte var en del av vårt ideal så är jag ganska säker på att du INTE haft klackar.
    Gillar du mina inlägg? Läs min blogg! - ladydahmer.blogg.se/
  • Äldre 22 Feb 16:51
    #27
    Jollybolly skrev 2010-02-22 13:27:40 följande:
    fri och fri.. man kan ju ta de längre än de exempel du beskriver med kläder osv. Ta hur vi bor, hur vi går, hur vi pratar, hur vi umgås, hur vi äter, hur vi försörjer oss...man kan påstå att man är fri, men vilka egna beslut har man egentligen fattat under sin livstid?
    fri vilja är en illusion.
    Gillar du mina inlägg? Läs min blogg! - ladydahmer.blogg.se/
  • Äldre 22 Feb 16:52
    #28
    DrKejs skrev 2010-02-22 13:40:17 följande:
    Nä, fritt val = statsfeministiskt förtryck.
    du har verkligen missat min poäng. det här handlar inte om feminism. det handlar om hur vi svenskar gärna pekar fingrar på hur andra lever för att sen inte vara så mycket bättre själv. du vet... "se bjälken i ditt eget öga"...?
    Gillar du mina inlägg? Läs min blogg! - ladydahmer.blogg.se/
  • Äldre 22 Feb 16:53
    #30
    hilah skrev 2010-02-22 14:24:22 följande:
    Tycker du inte att slöjan till viss del också sexualiserar? Om man måste täcka så mycket som möjligt av sin kropp, uttrycker man då inte att ens kropp endast signalerar sexualitet och att detta måste döljas? Jag håller absolut med om att västvärldens kvinnoideal är objektifierande, men tycker samtidigt att om man måste täcka sig från topp till tå för att få "frihet" - hur mycket är då den friheten värd? Och vad säger det om männen i det samhället?
    jo den sexualiserar. den lägger ansvaret för mannens sexualitet på kvinnan.

    men poängen är att vår klädsel är lika "förtryckande".
    Gillar du mina inlägg? Läs min blogg! - ladydahmer.blogg.se/
  • Äldre 22 Feb 16:54
    #31
    Hugful80 skrev 2010-02-22 16:28:09 följande:
    "Är svenska kvinnan verkligen så fri som hon tror?"Om svenska kvinnan tror att hon måste skita i att raka sig under armarna och klä sin son i rosa för att kalla sig feminist så nej, då är hon inte så fri som hon tror. Ta gärna åt dig, TS. Du om någon följer ju trender slaviskt.
    det är alltid så kul när folk tror att de känner mig för att de läst några inlägg på ett forum.
    Gillar du mina inlägg? Läs min blogg! - ladydahmer.blogg.se/
  • Äldre 22 Feb 17:28
    #33
    Hugful80 skrev 2010-02-22 17:25:55 följande:
    Fast jag har ju läst fler än några inlägg samt din blogg osv. Inlägget var inte menat att ge sken av att jag känner dig, för det gör jag ju inte. Dock är min uppfattning av dig korrekt, du är ju så inskränkt så du ser det inte själv.Men all lycka i framtiden! :)
    nej din uppfattning av mig är inte korrekt. men jag är inte här för att diskutera eller försvara min personlighet med dig. Att det ska vara så svårt för vissa här på fl att hålla sig till sakfrågan.
    Gillar du mina inlägg? Läs min blogg! - ladydahmer.blogg.se/
Svar på tråden Är svenska kvinnan verkligen så fri som hon tror?