• Äldre 22 Feb 10:29
    20893 visningar
    395 svar
    395
    20893

    Är svenska kvinnan verkligen så fri som hon tror?

    Som feminist så får jag frågan om hur jag kan tycka att slöjan är ok. Det finns inget enkelt svar. Jag är emot all sorts tvång och all sorts förtryck av kvinnan. Men saken är den att jag inte ser någon skillnad på att bära slöja och att t.ex bära högklackat eller tajta kläder. Båda plagg är ett resultat av vår tids ideal. Och båda plagg förtrycker kvinnan på ett eller annat sätt.

    Jag är för slöjan lika mycket som jag är för att du späker dig själv för att duga, klämmer in dina fötter i skor som det gör ont att gå i, visar en massa hud och på andra sätt anpassar dig för att följa den norm vi har. Du är lika förtryckt som kvinnan med sjalen, t.o.m mer för du tror att du har ett fritt val. Du tror att du "väljer själv". Du är lurad

    Man förfäras över barn som tvingas ha slöja men ser inte hur vi sexualiserar våra egna barn. Man ser flisan i sin systers öga men inte bjälken i sitt eget.

    Jag är varken för eller emot slöjan eftersom att frågan inte kan ha bara ett svar. Det beror helt på. Jag är däremot för acceptans och förståelse. Som kvinna och feminist kan jag se fördelarna med att täcka sig. Med att inte delta i västvärldens objektifiering av kvinnan även om jag anser att det måste lösas på ett djupare plan. Slöjan objektifierar inte. Slöjan sexualiserar inte.

    Slöjan ger iallafall frihet.


    ----------------------

    disclaimer: Jag vet att många väljer slöja utan påtryck från samhället/familj/religion/ideal, men det är inte min poäng - jag hoppas de flesta förstår det.

     


    Gillar du mina inlägg? Läs min blogg! - ladydahmer.blogg.se/
    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-02-22 18:30
    Det jag vill förmedla med min trådstart är; varför tror vi att vi är så fria och att de som lever under alla förhållanden inte är det? Varför tror vi att kvinnan i slöja är ett offer för sin kultur men vägrar se hur vår egen kultur påverkat oss?

    Man måste kunna ifrågasätta och reflektera över de val vi gör. Fråga sig själv varför man gör de val man gör. Varför tycker jag så här? Varför väljer jag det här?
  • Svar på tråden Är svenska kvinnan verkligen så fri som hon tror?
  • altere­go
    Äldre 28 Feb 13:55
    Haraaz skrev 2010-02-28 07:45:10 följande:
    Ja, det gör det. Jag ska inte hålla på och göra mig snygg inför andra än min man, precis som han inte ska göra sig snygg inför andra än mig... Eftersom utomäktenskapliga förhållanden är förbjudna inom Islam så ska man inte göra sånt som kan leda till såna konsekvenser.
    Menar du att om man "gör sig snygg" KAN det leda till sådana konsekvenser..?
    Man ska väl kunna vara hur dretsnygg som helst, utan att någon annan, oavsett kön, ska kunna lägga vantarna på en..? Det är ju knappast sånt som "bara händer"...?
    Menar du då också att man ska skylla sig själv om man går ute på kvällen i kort kjol och blir våldtagen, att det är en konsekvens för att man var snygg..?
  • Haraaz
    Äldre 28 Feb 16:09
    Triskele skrev 2010-02-28 10:49:23 följande:
    Jag har inte sagt ett dyft om att männen skulle ha RÄTT att ta på en kvinna som inte täcker sig, det jag pratar om är inte handlingen utan TANKEN. Ganska många, säkert majoriteten, blir nog på något sätt attraherade av lättklädda kroppar, kvinnor som män. Det är själva attraktionen man rår på genom att täcka sig, att förgripa sig på nån är aldrig ok och det är inte det jag argumenterar om.
  • Haraaz
    Äldre 28 Feb 16:12
    alterego skrev 2010-02-28 13:55:00 följande:
    Menar du att om man "gör sig snygg" KAN det leda till sådana konsekvenser..? Man ska väl kunna vara hur dretsnygg som helst, utan att någon annan, oavsett kön, ska kunna lägga vantarna på en..? Det är ju knappast sånt som "bara händer"...? Menar du då också att man ska skylla sig själv om man går ute på kvällen i kort kjol och blir våldtagen, att det är en konsekvens för att man var snygg..?
    Ja, om man "gör sig snygg" genom att framhäva allt som är vackert med en själv är det klart det kan uppstå attraktion/lust, och den lusten är förbjuden inom Islam, för lusten kan leda till handling. Mannen har hur som helst inte nån rätt att ens lägga handen på en kvinna som inte är med på det (och vice versa), men klädseln är ett skydd mot lusten.
  • altere­go
    Äldre 28 Feb 17:09
    Haraaz skrev 2010-02-28 16:12:25 följande:
    Ja, om man "gör sig snygg" genom att framhäva allt som är vackert med en själv är det klart det kan uppstå attraktion/lust, och den lusten är förbjuden inom Islam, för lusten kan leda till handling. Mannen har hur som helst inte nån rätt att ens lägga handen på en kvinna som inte är med på det (och vice versa), men klädseln är ett skydd mot lusten.
    Förstår hur du menar, men jag anser att det då borde vara upp till mannen att ta ansvar för sin lust, inte till kvinnan att skyla sig.
  • Äldre 28 Feb 22:04
    Haraaz skrev 2010-02-27 20:40:55 följande:
    Normala väluppfostrade män kanske inte glor, men de flesta attraheras ändå. Om man inte är homo eller asexuell eller vad man nu kan vara. Så ÄR det, och så kommer det fortsätta vara.  Jag har inte sagt att det är kvinnans fel, eller att hon ska klä sig för att kontrollera männens lust, men när hon täcker sig så visar hon att HON inte har någon lust och därmed kan männen fatta att hålla sig borta, alltså skyddar hon sig SJÄLV. Hur objektiseras en kvinna som täcker sig, där man inte kan se kroppformen eller något? Behandlas hon likadant, med blickar och känslor, som en lättklädd kvinna? De flesta män (och kvinnor) har en sexualitet där man tänder på det motsatta könet, speciellt i lättklätt tillstånd. Vi kan ändra tankesättet hos folk men vi KAN INTE ändra på naturen (dvs. den sexuella lusten) därför måste vi vidta åtgärder för att förhindra att lust uppstår! Alltså täcka sig (för att minimera exponering av attraktiva kroppsdelar såsom höft, rumpa, lår, bröst, m.m - de delar som är sexuellt tilltalande). Oavsett om du badar naken med män, och dom inte kollar, så intala inte dig själv att ingen tänkt en enda tanke om din kropp för det HAR DOM MED ALL SÄKERHET GJORT. Det bästa att göra i en sån situation för att skydda
    Nej men det är precis här vi tänker olika. Det är inte en kvinnas skyldighet att visa att hon är otillgänglig för sex, männen ska fatta att hålla sig borta ändå! Om man vill ligga med någon så frågar man först, annars är ALLT off limits. Vad folk tänker om mig stör mig inte, om jag blir en främmande mans runkfantasi för att jag visar mig i baddräkt i simhallen har väl inte jag med att göra.

    Och naturligtvis tänder man inte på alla lättklädda individer av passande kön som man ser. Jag såg mängder av nakna människor under min utbildning och tände inte på NÅGON av dem, jag har som sagt bytt om med pojkar när jag var tonåring och det var helt asexuellt, de människor jag har tänt på har det räckt utmärkt med deras personlighet, sedan ser man det som attraherar. Med kläder på.

    Det är inte på något sätt min uppgift att hindra att andra tänder på mig. Det är helt och hållet deras uppgift att behärska sin lust, precis som det är min uppgift att behärska min och inte kasta mig över andra - inte ens min man om han inte vill, även om vi är gifta så har jag per automatik inte rätt till hans kropp, om han säger nej så är det inte intressant att ligga med honom heller.

    En kvinna som täcker sig är fullständigt objektifierad. Om hon inte var ett sexobjekt behövde hon ju inte täcka sig? Om allt är täckt blir också allt en sexuell signal i offentligheten. Mitt hår tex, är inte en sexuell signal på något sätt, eftersom jag alltid bär det bart. Om jag alltid gick naken till midjan skulle mina bröst vara helt ointressanta som ett sätt att signalera lust - andra kan tycka att de är snygga eller fula, men de skulle inte fungera för att signalera att man är tillgänglig.

    Om kvinnor täcker sig för att män inte ska få stånd så tar de allt ansvar för mannens sexualitet. Låt männen växa upp istället.
  • My Love
    Äldre 28 Feb 22:07

    Jag håller med till viss del .. Men vi i väst kan välja osexiga, heltäckande kläder och ändå gå utanför dörren. Men visst, vi blir påhoppade av andra kvinnor om att vi borde anstränga oss mer.. 

  • Äldre 28 Feb 22:13

    Måste bara lägga till en intressant observation: vi är på besök i en annan stad och går därför rätt mycket och tittar på folk. Här är kvinnor både beslöjade och obeslöjade. Frågade min man (som varken definierar sig själv som homo- eller asexuell) hur många obeslöjade kvinnor som han sett idag som han fått behärska sina lustar inför. Det var inte en enda. (Inte ens jag, skulle jag tro )
    Jag har för övrigt inte känt någon dragning till några män heller, oavsett deras klädsel.

    Men om man alltid måste täcka sig, då laddar man ju sin kropp och sitt yttre med oerhört mycket sexualitet? För mig är varken urringningar, hår eller vader något påfallande sexuellt eller laddat, jag är som jag är och även andras kroppar är i vardagen oladdat. Om någon klär upp sig OCH stöter på mig så är de mer intressanta, men även då utgår jag ju självklart från att min kropp är min, min lust är min att ta ansvar för och detsamma gäller för dem.

  • Äldre 1 Mar 07:02
    Haraaz skrev 2010-02-28 16:09:35 följande:
    Jag har inte sagt ett dyft om att männen skulle ha RÄTT att ta på en kvinna som inte täcker sig, det jag pratar om är inte handlingen utan TANKEN. Ganska många, säkert majoriteten, blir nog på något sätt attraherade av lättklädda kroppar, kvinnor som män. Det är själva attraktionen man rår på genom att täcka sig, att förgripa sig på nån är aldrig ok och det är inte det jag argumenterar om.
    Det gör man ju inte.
    Se på det viktorianska samhället; på hur kvinnor behandlats genom oroligheterna i Iran baserat på sitt utseende. Deras slöja skyddade dom knappast från att uppfattas som attraktiva där t.ex.
    Det är en chimär att tro att slöjan sätter stopp för sexuell attraktion.
    Folk fantiserar ändå, folk tittar på dom bitar som visas och känner attraktion.
  • Haraaz
    Äldre 1 Mar 10:58
    Tygtiiger skrev 2010-02-28 22:04:03 följande:
    Nej men det är precis här vi tänker olika. Det är inte en kvinnas skyldighet att visa att hon är otillgänglig för sex, männen ska fatta att hålla sig borta ändå! Om man vill ligga med någon så frågar man först, annars är ALLT off limits. Vad folk tänker om mig stör mig inte, om jag blir en främmande mans runkfantasi för att jag visar mig i baddräkt i simhallen har väl inte jag med att göra. Och naturligtvis tänder man inte på alla lättklädda individer av passande kön som man ser. Jag såg mängder av nakna människor under min utbildning och tände inte på NÅGON av dem, jag har som sagt bytt om med pojkar när jag var tonåring och det var helt asexuellt, de människor jag har tänt på har det räckt utmärkt med deras personlighet, sedan ser man det som attraherar. Med kläder på. Det är inte på något sätt min uppgift att hindra att andra tänder på mig. Det är helt och hållet deras uppgift att behärska sin lust, precis som det är min uppgift att behärska min och inte kasta mig över andra - inte ens min man om han inte vill, även om vi är gifta så har jag per automatik inte rätt till hans kropp, om han säger nej så är det inte intressant att ligga med honom heller. En kvinna som täcker sig är fullständigt objektifierad. Om hon inte var ett sexobjekt behövde hon ju inte täcka sig? Om allt är täckt blir också allt en sexuell signal i offentligheten. Mitt hår tex, är inte en sexuell signal på något sätt, eftersom jag alltid bär det bart. Om jag alltid gick naken till midjan skulle mina bröst vara helt ointressanta som ett sätt att signalera lust - andra kan tycka att de är snygga eller fula, men de skulle inte fungera för att signalera att man är tillgänglig. Om kvinnor täcker sig för att män inte ska få stånd så tar de allt ansvar för mannens sexualitet. Låt männen växa upp istället.
    Lever vi i ett sånt samhälle att männen bara ska växa upp och låta bli att trakassera kvinor? Det kommer tyvärr aldrig hända, precis som inbrottstjuvar inte kommer komma till sans och bara sluta göra inbrott. Människan funkar så.
  • Minune
    Äldre 1 Mar 13:59

    slöjan ger frihet???

    kvinnor blir misshandlade i flera länder pga att de inte bär slöjan rätt osv. Frihet my ass. Högklackat är också förtryck men kvinnor blir inte misshandlade om de väljer sneakers istället.

Svar på tråden Är svenska kvinnan verkligen så fri som hon tror?