• Lady Dahmer

    Är svenska kvinnan verkligen så fri som hon tror?

    Som feminist så får jag frågan om hur jag kan tycka att slöjan är ok. Det finns inget enkelt svar. Jag är emot all sorts tvång och all sorts förtryck av kvinnan. Men saken är den att jag inte ser någon skillnad på att bära slöja och att t.ex bära högklackat eller tajta kläder. Båda plagg är ett resultat av vår tids ideal. Och båda plagg förtrycker kvinnan på ett eller annat sätt.

    Jag är för slöjan lika mycket som jag är för att du späker dig själv för att duga, klämmer in dina fötter i skor som det gör ont att gå i, visar en massa hud och på andra sätt anpassar dig för att följa den norm vi har. Du är lika förtryckt som kvinnan med sjalen, t.o.m mer för du tror att du har ett fritt val. Du tror att du "väljer själv". Du är lurad

    Man förfäras över barn som tvingas ha slöja men ser inte hur vi sexualiserar våra egna barn. Man ser flisan i sin systers öga men inte bjälken i sitt eget.

    Jag är varken för eller emot slöjan eftersom att frågan inte kan ha bara ett svar. Det beror helt på. Jag är däremot för acceptans och förståelse. Som kvinna och feminist kan jag se fördelarna med att täcka sig. Med att inte delta i västvärldens objektifiering av kvinnan även om jag anser att det måste lösas på ett djupare plan. Slöjan objektifierar inte. Slöjan sexualiserar inte.

    Slöjan ger iallafall frihet.


    ----------------------

    disclaimer: Jag vet att många väljer slöja utan påtryck från samhället/familj/religion/ideal, men det är inte min poäng - jag hoppas de flesta förstår det.

     


    Gillar du mina inlägg? Läs min blogg! - ladydahmer.blogg.se/
    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-02-22 18:30
    Det jag vill förmedla med min trådstart är; varför tror vi att vi är så fria och att de som lever under alla förhållanden inte är det? Varför tror vi att kvinnan i slöja är ett offer för sin kultur men vägrar se hur vår egen kultur påverkat oss?

    Man måste kunna ifrågasätta och reflektera över de val vi gör. Fråga sig själv varför man gör de val man gör. Varför tycker jag så här? Varför väljer jag det här?
  • Svar på tråden Är svenska kvinnan verkligen så fri som hon tror?
  • Shoulou

    Ja den svenska kvinnan är fri.

    Vi kan utbilda oss till vad som helst.
    Vi kan skita i att utbilda oss.
    Vi kan leva med en annan kvinna.
    Vi kan leva med en man utan att gifta oss.
    Vi kan gifta oss med vem vi vill.
    Vi kan välja vilken religion vi vill.
    Vi kan välja att vara ateister.
    Vi kan skaffa så många barn som vår kropp tillåter.
    Vi kan skita i att skaffa barn
    Vi kan göra abort om vi inte vill fullfölja en graviditet.
    Vi kan sminka oss och göra oss och extra fina.
    Vi kan skita i att sminka oss.
    Vi kan skilja oss.
    Vi kan leva med en man som äldre än oss.
    Vi kan leva med man som är yngre än oss.
    Vi kan gifta om oss.
    Vi kan skilja oss från en man och sen bli tillsammans med en kvinna.
    Vi kan vara ensamstående förälder. osv osv.

    Allt detta utan att bli utkastade ur landet, bli stenade, förlora allt rättsligt skydd eller bli totalt utfrysta ur den sociala gemenskapen.

  • Triskele
    Shoulou skrev 2010-03-07 08:09:51 följande:
    Allt detta utan att bli utkastade ur landet, bli stenade, förlora allt rättsligt skydd eller bli totalt utfrysta ur den sociala gemenskapen.
    För det är så du definierar frihet?
    Jag får inte gifta mig med vem jag vill.
    Man får bara vara gift med en i taget dagsläget nämligen.
    Två syskon som vill gifta sig får inte heller göra detta.
    Man får inte adoptera som sambos, eller ensam om man är gift.
    Man får inte sterilisera sig innan man är 26.
    Finns förstås fler saker, men ett axplock...
  • Dorian Ertymexx
    Shoulou skrev 2010-03-07 08:09:51 följande:
    Ja den svenska kvinnan är fri.Vi kan utbilda oss till vad som helst.Vi kan skita i att utbilda oss.Vi kan leva med en annan kvinna.Vi kan leva med en man utan att gifta oss.Vi kan gifta oss med vem vi vill.Vi kan välja vilken religion vi vill.Vi kan välja att vara ateister.Vi kan skaffa så många barn som vår kropp tillåter.Vi kan skita i att skaffa barnVi kan göra abort om vi inte vill fullfölja en graviditet.Vi kan sminka oss och göra oss och extra fina.Vi kan skita i att sminka oss.Vi kan skilja oss.Vi kan leva med en man som äldre än oss.Vi kan leva med man som är yngre än oss.Vi kan gifta om oss.Vi kan skilja oss från en man och sen bli tillsammans med en kvinna. Vi kan vara ensamstående förälder. osv osv. Allt detta utan att bli utkastade ur landet, bli stenade, förlora allt rättsligt skydd eller bli totalt utfrysta ur den sociala gemenskapen.
    Du har lågt ställda krav du... Och en del fel också.
    Jag är inte en kvinnokarl! Men jag jobbar på det!
  • pyjamastrollet
    Haraaz skrev 2010-02-28 16:09:35 följande:
    Jag har inte sagt ett dyft om att männen skulle ha RÄTT att ta på en kvinna som inte täcker sig, det jag pratar om är inte handlingen utan TANKEN. Ganska många, säkert majoriteten, blir nog på något sätt attraherade av lättklädda kroppar, kvinnor som män. Det är själva attraktionen man rår på genom att täcka sig, att förgripa sig på nån är aldrig ok och det är inte det jag argumenterar om.
    Fast om man är en sexuell varelse så är ju fantasier mer förödande än det man ser. En man vet ju att en kvinna har t.ex bröst även om han inte kan se de och vill han se kvinnan som sexobjekt så gör han ju det oavsett klädsel.
    Du säger att man skall bära täckande klädsel för att sända ut en signal till mannen att man inte är villig medans jag anser att det räcker med att tala om att man inte är det för att det skall respekteras. Känner inga män som antar att en kvinna är villig bara för att hon inte täcker hela sin kropp. I de fall där män förgriper sig på kvinnan har ju garanterat inte klädsel haft betydelse för våldtäkter sker ju även i muslimska länder där kvinnorna täcker sig...

    Vet inte hur rörigt detta blev men jag försökte iaf få fram en poäng... :)
  • Shoulou
    Triskele skrev 2010-03-07 11:39:57 följande:
    För det är så du definierar frihet? Jag får inte gifta mig med vem jag vill. Man får bara vara gift med en i taget dagsläget nämligen. Två syskon som vill gifta sig får inte heller göra detta. Man får inte adoptera som sambos, eller ensam om man är gift. Man får inte sterilisera sig innan man är 26. Finns förstås fler saker, men ett axplock...
    Men vi pratade om kvinnans frihet förhållande till mannens? Om det rådde jämställdhet eller om kvinnan var mer "fånge" än mannen? Så tolkade jag TS.

    Visst två kvinnosambos får inte adoptera men det får inte heller två manssambos. Två tjejsyskon får inte gifta sig men inte heller två killsyskon.  
  • Shoulou
    Dorian Ertymexx skrev 2010-03-07 11:44:03 följande:
    Du har lågt ställda krav du... Och en del fel också.
    Du väljer att tala i gåtor. Varför?

    Vilket av mina påstående stämmer inte. Vad är det som männen får göra av detta men inte kvinnorna?

    Jag tycker inte att det är så lågt ställda krav, trots att jag är liberal och lever i socialist-sverige{#lang_emotions_kiss}.
  • SweetNilam
    Shoulou skrev 2010-03-07 13:54:58 följande:
    Men vi pratade om kvinnans frihet förhållande till mannens? Om det rådde jämställdhet eller om kvinnan var mer "fånge" än mannen? Så tolkade jag TS. Visst två kvinnosambos får inte adoptera men det får inte heller två manssambos. Två tjejsyskon får inte gifta sig men inte heller två killsyskon.  
    Jag tolkar inte TS som kvinnan kontra mannen. Jag tolkar det som kritik mot vår kultur. Vi kritiserar t.ex gärna slöjan och dess vara kontra icke vara, men vi ser aldrig vår egna kultur. Vilka hemska ideal och föreställningar vi egentligen har om oss. Precis som bilderna i TS t.ex. Är det så vi vill uppfostra våra barn? Som objekt, som "små" vuxna...?

    Jag tror att TS har lika mycket emot det manliga idealet i vår kultur...
  • Quintus Zebra
    Lady Dahmer skrev 2010-02-22 10:29:25 följande:
     varför tror vi att vi är så fria och att de som lever under alla förhållanden inte är det?
    Jätteintresannt trådstart. Tack.
  • Shoulou
    SweetNilam skrev 2010-03-07 14:10:13 följande:
    Jag tolkar inte TS som kvinnan kontra mannen. Jag tolkar det som kritik mot vår kultur. Vi kritiserar t.ex gärna slöjan och dess vara kontra icke vara, men vi ser aldrig vår egna kultur. Vilka hemska ideal och föreställningar vi egentligen har om oss. Precis som bilderna i TS t.ex. Är det så vi vill uppfostra våra barn? Som objekt, som "små" vuxna...?Jag tror att TS har lika mycket emot det manliga idealet i vår kultur...
    Ok. Men då tycker jag ändå att mitt första inlägg var träffande. Det är nog väldigt få människor i detta progg-land som uppfostrar sina småtjejer som de bilderna.
Svar på tråden Är svenska kvinnan verkligen så fri som hon tror?