• Äldre 22 Feb 10:29
    20765 visningar
    395 svar
    395
    20765

    Är svenska kvinnan verkligen så fri som hon tror?

    Som feminist så får jag frågan om hur jag kan tycka att slöjan är ok. Det finns inget enkelt svar. Jag är emot all sorts tvång och all sorts förtryck av kvinnan. Men saken är den att jag inte ser någon skillnad på att bära slöja och att t.ex bära högklackat eller tajta kläder. Båda plagg är ett resultat av vår tids ideal. Och båda plagg förtrycker kvinnan på ett eller annat sätt.

    Jag är för slöjan lika mycket som jag är för att du späker dig själv för att duga, klämmer in dina fötter i skor som det gör ont att gå i, visar en massa hud och på andra sätt anpassar dig för att följa den norm vi har. Du är lika förtryckt som kvinnan med sjalen, t.o.m mer för du tror att du har ett fritt val. Du tror att du "väljer själv". Du är lurad

    Man förfäras över barn som tvingas ha slöja men ser inte hur vi sexualiserar våra egna barn. Man ser flisan i sin systers öga men inte bjälken i sitt eget.

    Jag är varken för eller emot slöjan eftersom att frågan inte kan ha bara ett svar. Det beror helt på. Jag är däremot för acceptans och förståelse. Som kvinna och feminist kan jag se fördelarna med att täcka sig. Med att inte delta i västvärldens objektifiering av kvinnan även om jag anser att det måste lösas på ett djupare plan. Slöjan objektifierar inte. Slöjan sexualiserar inte.

    Slöjan ger iallafall frihet.


    ----------------------

    disclaimer: Jag vet att många väljer slöja utan påtryck från samhället/familj/religion/ideal, men det är inte min poäng - jag hoppas de flesta förstår det.

     


    Gillar du mina inlägg? Läs min blogg! - ladydahmer.blogg.se/
    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-02-22 18:30
    Det jag vill förmedla med min trådstart är; varför tror vi att vi är så fria och att de som lever under alla förhållanden inte är det? Varför tror vi att kvinnan i slöja är ett offer för sin kultur men vägrar se hur vår egen kultur påverkat oss?

    Man måste kunna ifrågasätta och reflektera över de val vi gör. Fråga sig själv varför man gör de val man gör. Varför tycker jag så här? Varför väljer jag det här?
  • Svar på tråden Är svenska kvinnan verkligen så fri som hon tror?
  • TigerL­ily
    Äldre 27 Feb 02:04
    #61

    jag är fri för jag gör som jag vill och så uppfostrar jag mina barn oavsett kön.
    Jag är kvinna, jag är FRI, inte bunden till nån satans man. Vill jag ha sex tar jag kvasten och drar till blåkulla!
    Utan att bli bränd på bål givetvis.


  • TigerL­ily
    Äldre 27 Feb 02:09
    #62

    Dahmer.. allting är inte svart ELLER vitt.. du har fullkomligt glömt alla gråskalor i det hela. Bilderna du valt säger precis vad jag syftar på... varför inte välja en unge halvnaken på stranden i naturlig miljö, gentemot en unge med SLÖJA i värmen?

    Snälla söta försök att se ljuset i mörkret och mörkret i ljuset.... så kanske du finner en nyans av något du inte tidigare tänkt på?


  • hallen­creutz­89
    Äldre 27 Feb 02:14
    #63

    Håller med dig. Nu använder jag visserligen högklackat för jag gillar fina skor, sen blir jag ju huvudet längre än alla men dte har inte med saken att göra.

    Något jag funderar på är dock alla som "klär ner sig" för att visa att de minsann inte bryr sig och sen ser de ner på de som klär sig i klckar och kjolar för de är utseendefixerat, är det inte lika utseendefixerat egentligen att fixera sig på att inte objektifiera sig också? Som många alternativa som ska vara annorlunda och går till specialaffärer för att få tag på annorlunda kläder för de är minsann inte såna ytliga som följer strömmen, men så länge man lägger ner liak mycket (om inte mer) energi på sitt utseende så är man ju lika ytlig själv.

    Så det minst ytliga är väl att kasta på sig de billigaste kläderna man får tag på med minst ansträngning

  • hallen­creutz­89
    Äldre 27 Feb 02:16
    #64

    Och måste säga att jag gillar grundidén med slöjan - att man ska dömas efter sin personlighet och inte efter utseende. Däremot så ogillar jag när den används för att förtrycka

  • Äldre 27 Feb 02:24
    #65

    nej, vi är inte så fria som vi tror, men det gäller både kvinnor och män.

    Jag tycker du definitivt har poänger i dina trådar - det är otroligt bra att reflektera över vilka normer som finns och om och hur man lever upp till dem, MEN samtidigt kan jag inte alls känna igen mig i din världsbeskrivning.

    SlöjTVÅNG tycker i alla fall jag är MER förtryckande än de normer vi lever med idag, och det är väl ofta det folk tänker på när man talar om slöjanvändning? Hur menar du f ö att slöjan inte sexualiserar, det är väl just det den gör?

  • Uppsal­a86
    Äldre 27 Feb 02:33
    #66

    Men grundién med slöjan är ju att kvinnor enligt Koranen ska klä sig anständigt! De ska alltså se anständiga ut tack vare den! Trodde du verkligen att muslimska kvinnor generellt använder slöjan för att de ska dömas för sin personlighet och inte för sitt utseende?


    hallencreutz89 skrev 2010-02-27 02:16:59 följande:
    Och måste säga att jag gillar grundidén med slöjan - att man ska dömas efter sin personlighet och inte efter utseende. Däremot så ogillar jag när den används för att förtrycka
    Då kan du inte känna många muslimska kvinnor eller ha besökt något muslimskt land och sett vilken verklighet dessa kvinnor lever i, dvs majoriteten är förtryckta. Sen finns det ju några som kan välja att ha slöjan pga personliga skäl men i vissa muslimska länder kan en kvinna bli arresterad om hon inte har slöja eller burka!!
  • Äldre 27 Feb 02:38
    #67

    Och i Sverige kan man bli arresterad om man går naken... Vi har bara gränsen på en annan plats.

  • Äldre 27 Feb 02:46
    #68
    Triskele skrev 2010-02-27 02:38:45 följande:
    Och i Sverige kan man bli arresterad om man går naken... Vi har bara gränsen på en annan plats.
    absolut, men det gäller både män och kvinnor.
  • Äldre 27 Feb 02:57
    #69
    giftgrodan skrev 2010-02-27 02:46:09 följande:
    absolut, men det gäller både män och kvinnor.
    Det gör det väl knappast bättre eller vettigare att man försöker bestämma hur andra är klädda om det drabbar båda könen?
    Sen gäller s.k. anständig klädsel bägge könen inom islam också.
  • Uppsal­a86
    Äldre 27 Feb 03:03
    #70
    Triskele skrev 2010-02-27 02:57:33 följande:
    Det gör det väl knappast bättre eller vettigare att man försöker bestämma hur andra är klädda om det drabbar båda könen? Sen gäller s.k. anständig klädsel bägge könen inom islam också.
    Ja fast män behöver ju inte bära slöja i muslimska länder för det?!! De får klä sig hur de vill?

    Jag tycker att det är löjligt att du försöker jämföra kvinnors situation i ett muslimskt land, tex. i Aghanistan, där en kvinna kan bli stenad till döds om hon inte bär heltäckande klädsel, och Sverige, där en man eller kvinna i värsta fall han bli anhållen ett par timmar och sedan dömd till böter om de nu väljer att gå nakna på gatan.

    Näää nää, men det är väl precis lika vettigt i Afghanistan som i Sverige?
    Stenad till döds eller lite böter, det är väl en hårfin skillnad?
Svar på tråden Är svenska kvinnan verkligen så fri som hon tror?