• Lady Dahmer

    Är svenska kvinnan verkligen så fri som hon tror?

    Som feminist så får jag frågan om hur jag kan tycka att slöjan är ok. Det finns inget enkelt svar. Jag är emot all sorts tvång och all sorts förtryck av kvinnan. Men saken är den att jag inte ser någon skillnad på att bära slöja och att t.ex bära högklackat eller tajta kläder. Båda plagg är ett resultat av vår tids ideal. Och båda plagg förtrycker kvinnan på ett eller annat sätt.

    Jag är för slöjan lika mycket som jag är för att du späker dig själv för att duga, klämmer in dina fötter i skor som det gör ont att gå i, visar en massa hud och på andra sätt anpassar dig för att följa den norm vi har. Du är lika förtryckt som kvinnan med sjalen, t.o.m mer för du tror att du har ett fritt val. Du tror att du "väljer själv". Du är lurad

    Man förfäras över barn som tvingas ha slöja men ser inte hur vi sexualiserar våra egna barn. Man ser flisan i sin systers öga men inte bjälken i sitt eget.

    Jag är varken för eller emot slöjan eftersom att frågan inte kan ha bara ett svar. Det beror helt på. Jag är däremot för acceptans och förståelse. Som kvinna och feminist kan jag se fördelarna med att täcka sig. Med att inte delta i västvärldens objektifiering av kvinnan även om jag anser att det måste lösas på ett djupare plan. Slöjan objektifierar inte. Slöjan sexualiserar inte.

    Slöjan ger iallafall frihet.


    ----------------------

    disclaimer: Jag vet att många väljer slöja utan påtryck från samhället/familj/religion/ideal, men det är inte min poäng - jag hoppas de flesta förstår det.

     


    Gillar du mina inlägg? Läs min blogg! - ladydahmer.blogg.se/
    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-02-22 18:30
    Det jag vill förmedla med min trådstart är; varför tror vi att vi är så fria och att de som lever under alla förhållanden inte är det? Varför tror vi att kvinnan i slöja är ett offer för sin kultur men vägrar se hur vår egen kultur påverkat oss?

    Man måste kunna ifrågasätta och reflektera över de val vi gör. Fråga sig själv varför man gör de val man gör. Varför tycker jag så här? Varför väljer jag det här?
  • Svar på tråden Är svenska kvinnan verkligen så fri som hon tror?
  • Uppsala86

    Sen är ju en stor skillnad också att vi i Sverige är en demokrati och har valt genom våra folkvalda politiker att kriminalisera beteenden som att gå nakna på gatan! Skulle en majoritet i Sverige vara för att man ostraffat fick gå naken på gatan så skulle det bli lagligt så småningom! 

     I Afghanistan har de inte direkt det valet! Kvinnor har inte ens de mest grundläggande rättigheterna!

  • giftgrodan
    Triskele skrev 2010-02-27 02:57:33 följande:
    Det kan man tycka. Jag tror det är svårt att ha ett samhälle där _allt_ anses okej, dock, men det 'r mycket möjligt att jag har fel. Att jag tog upp det var för att ts bara gäller kvinnor, och det var det jag uppfattade var vad som diskuterades - normer och regler för hur kvinnor ska klä sig.
  • Triskele
    Uppsala86 skrev 2010-02-27 03:03:35 följande:
    Ja fast män behöver ju inte bära slöja i muslimska länder för det?!! De får klä sig hur de vill? Jag tycker att det är löjligt att du försöker jämföra kvinnors situation i ett muslimskt land, tex. i Aghanistan, där en kvinna kan bli stenad till döds om hon inte bär heltäckande klädsel, och Sverige, där en man eller kvinna i värsta fall han bli anhållen ett par timmar och sedan dömd till böter om de nu väljer att gå nakna på gatan. Näää nää, men det är väl precis lika vettigt i Afghanistan som i Sverige? Stenad till döds eller lite böter, det är väl en hårfin skillnad?
    Nej, dom har klädregler dom också. T.ex. får muslimska män inte bära siden.
    Varför skulle jämförelsen vara löjlig, det är bara en gradskillnad det handlar om. En omfattande sådan, men fortfarande är det inte frihet i varken Afghanistan eller Sverige när det kommer till klädsel.
    Sen är jag skeptisk till beskrivningen av Afghanistan som ett muslimskt land faktiskt.
  • rasajj
    giftgrodan skrev 2010-02-27 02:46:09 följande:
    absolut, men det gäller både män och kvinnor.
    Aven mannen maste tacka sin kropp enlit Islam. Sa aven dar galler det bada konen.

    Svar till TS, nej vi ar absolut inte sa fria som vi uppmanas tro. att valja annorlunda an vad som for stunden ar politiskt korrekt ger blickar och kommentarer som ar mycket nedlatande. Oavsett at vilket hall man forsoker frigora sig fran normen.
    'The trouble with our liberal friends is not that they're ignorant; it's just that they know so much that isn't so.'
  • Haraaz

    Slöjan är ett väldigt dåligt exempel, var snälla och uttala er inte om muslimska kvinnans/mannens klädsel såvida ni inte kan grunderna inom Islam.

    //Muslim

  • bara lilla jag

    Jag kan bara tala för mig själv och nej den svenska kvinnan är nog inte så fri som vi vill ge skenet utav.. Lider själv utav ständig ångest att jag inte duger och att jag inte ser tillräckligt bra ut, att mitt hem inte är perfekt, att mina barn inte är perfekta vilket leder till en sjukt besatthet.. Och varför detta? Osäkerhet givetvis men jag tror att det beror på den massiva påtryckningen från olika media med.. Helt plötsligt kan jag se exakt vilka min man har dejtat och varit tillsammans med på facebook jag kan se vilka kvinnor han umgås med vilket gör att jag börjar jämnföra mig själv.. Man slår på tv och blir hela tiden matad med smalt är perfekt och snyggt hår ska man ha snygga kläder ska man ha osv osv.. Sätter sig vi datorn och bam ett par jättestora silikonbröst rätt upp i ansiktet för att man försöker läsa en blogg eller så går man in på ett forum där folk öser ur sig att mulliga människor och tjocka människor är äckliga..

      Och ja jag är påverkningsbar och ja jag mår dåligt av det. Och nej jag är fast i mina egna ideal och i de ideal jag tror att män har och vill att tjejer ska se ut.. :)


  • Haraaz
    bara lilla jag skrev 2010-02-27 05:47:14 följande:
    Jag kan bara tala för mig själv och nej den svenska kvinnan är nog inte så fri som vi vill ge skenet utav.. Lider själv utav ständig ångest att jag inte duger och att jag inte ser tillräckligt bra ut, att mitt hem inte är perfekt, att mina barn inte är perfekta vilket leder till en sjukt besatthet.. Och varför detta? Osäkerhet givetvis men jag tror att det beror på den massiva påtryckningen från olika media med.. Helt plötsligt kan jag se exakt vilka min man har dejtat och varit tillsammans med på facebook jag kan se vilka kvinnor han umgås med vilket gör att jag börjar jämnföra mig själv.. Man slår på tv och blir hela tiden matad med smalt är perfekt och snyggt hår ska man ha snygga kläder ska man ha osv osv.. Sätter sig vi datorn och bam ett par jättestora silikonbröst rätt upp i ansiktet för att man försöker läsa en blogg eller så går man in på ett forum där folk öser ur sig att mulliga människor och tjocka människor är äckliga..   Och ja jag är påverkningsbar och ja jag mår dåligt av det. Och nej jag är fast i mina egna ideal och i de ideal jag tror att män har och vill att tjejer ska se ut.. :)
    Jag tror inte det är majoriteten av män som har ett tänkt ideal för hur kvinnor ska se ut, det är media, och genom media blir vi påverkade att tycka att ditt och datt är snyggt/fult.
  • bara lilla jag
    Haraaz skrev 2010-02-27 05:54:05 följande:
    Jag tror inte det är majoriteten av män som har ett tänkt ideal för hur kvinnor ska se ut, det är media, och genom media blir vi påverkade att tycka att ditt och datt är snyggt/fult.
    ja absolut visst är det så men media gör att jag tillexempel lever i en tro att det är det män vill ha :) Förstår du hur jag menar :)
  • Lady Dahmer
    Haraaz skrev 2010-02-27 05:38:26 följande:
    Slöjan är ett väldigt dåligt exempel, var snälla och uttala er inte om muslimska kvinnans/mannens klädsel såvida ni inte kan grunderna inom Islam. //Muslim
    missa inte poängen nu. läs igenom ts och begrunda vad jag försöker säga.
    Gillar du mina inlägg? Läs min blogg! - ladydahmer.blogg.se/
  • Lady Dahmer
    Haraaz skrev 2010-02-27 05:54:05 följande:
    Jag tror inte det är majoriteten av män som har ett tänkt ideal för hur kvinnor ska se ut, det är media, och genom media blir vi påverkade att tycka att ditt och datt är snyggt/fult.
    det tror jag också. och andra KVINNOR. vi är våra egna fångvaktare.

    Jag kan bara relatera till mina egna orakade armhålor. Jag har aldrig fått en enda kommentar av en karl. (eller jo, ett par positiva) men oj vad mycket hat och skit jag får från kvinnor.
    Gillar du mina inlägg? Läs min blogg! - ladydahmer.blogg.se/
Svar på tråden Är svenska kvinnan verkligen så fri som hon tror?