• Äldre 15 Mar 17:12
    598612 visningar
    11405 svar
    11405
    598612

    Sytråden spinner vidare - lila tråd

    Kaja skrev 2010-03-15 14:22:15 följande:
    Kläder och mobbning - Får jag fråga er en sak. Jag vet inte riktigt hur jag ska formulera mig här... Jag tycker att jag är en snäll och omtänksam mamma som syr högkvalitativa kläder till mina barn. De får oftast önska sig själva vad de vill ha, även om det inte hänger på alla ungar. Ännu så länge så är "udda=fint", men någon gång så övergår det till att bli "udda=konstigt". Jag tänker framförallt på att det finns  de föräldrar på dagis som klär sina barn i skinnjacka eller lacktights (modernt men knappast praktiskt). I jämförelse så är ju våra barn HELT ute när det gäller modet. Velour har ju aldrig varit särskilt "hippt". Hur länge kan man sy till barnen utan att riskera något och när behöver man börja bry sig om vad som är modernt för att barnen inte ska riskera att råka illa ut? Jag vet ju att det fanns barn som hade lite annorlunda klädstil i skolan. Jag vet inte om de direkt blev mobbade för det, men de tillhörde ju inte innegänget heller. Och om ni har någon åsikt. Är det olika för killar och tjejer?? Killar leker ju ofta i grupp, medans tjejer leker två och två, jag vet inte om det påverkar på något sätt.  
    Jag tror som många andra skrivit, att barn (och vuxna också för den delen...) av någon anledning ska ge sig på vissa. Är det inte det ena så är det det andra liksom.
    Själv var (och är) jag ganska kort, med glasögon och helt omedveten om mode och stil ( ), men har trots det aldrig råkat ut för mobbare. 
    Min bonusdotter älskar allt jag syr till henne. Hon älskar att klappa på tyger och fantisera om vad jag skulle kunna sy av dem åt henne. Hon är nio på det tionde.
    Granndottern som är året yngre är såååå svartsjuk på att jag kan sy kläder till tjejerna här hemma. Hon har förkunnat att när hon fyller år vill hon inte ha någon köpt leksak utan hon vill ha något jag sytt! Det om något är ju bra omdöme :)
    Man kan ju bli mobbad för att man har kläder är köpta på H&M också, om det är sådana barn i skolan...
     
  • Äldre 20 Mar 08:18
    Indratvillingmamma skrev 2010-03-19 21:23:55 följande:
    Nu är jag riktigt sur. Jag prenumererade på Allt om handarbete förut men slutade eftersom tidningen var ganska oanvändbar. Jag blev uppringd för ett tag sedan och kvinnan som ringde lovade att tidningen var mycket bättre nu och att dom hade tagit till sig av kritiken. Jag skulle få prova 3 nya nummer för 99 kr. Idag kom det första. Jag blir skitsur. Jag vet inte varför jag för en kort sekund hade inbillat mig att de lagt bort sina mossiga åsikter på den redaktionen. Dom är ju precis likadana ännu. Om man är en lätt överviktig kvinna som har DÖTTRAR kanske man kan ha ut något av tidningen. Annars inte. Tror dom på allvar att pojkmammor inte syr?? Ett exempel: På sid 52-53 har de en tygspis och ett förkläde. Unisex tycker jag. Det tycker inte dom. I texten kan vi läsa "passar till både små och lite större flickor". Eller i Ingelises spalt så står det "småflickorna kommer att älska det praktiska lekköket..." Dom har 11 saker som är angivna till flickor i tidningen och en anorak som står angiven som POJKKLÄDER. Jag ska getvis skriva till tidningen också, ville bara spy ur mig lite här först.
    Jag skulle säga att det nog är en liten förbättring sedan de delade tidningarna i en sömnads- och en sticktidning. Men du har helt rätt i att modeller för lätt överviktiga är överrepresenterade. Jag tänkte jag ska ta och skriva till dem och önska något nummer som har modeller för oss som inte är över 165 cm och som inte har silikon i boobsen  
    Ett annat av deras problem verkar vara att de faktiskt utkommer med lite för många nummer på ett år. De är inte tillräckligt kreativa för att komma på bra idéer för att täcka upp och då blir det mycket repetition. Jag vet inte hur måna haremsbyxor jag sett det senaste året - och jag gillar inte ens haremsbyxor!
     
    Pojk- och Herrkläder är ju ett fenomen i sig, det finns ju lite i affärerna om man jämför med dam/tjej och det återspeglas ju även i de mönster man kan köpa. Jag har sökt runt lite och övervägt att köpa "dyrmönster" - men jag hittar bara 80-tals reliker och fritidskläder samt underkläder. Det är väldigt fattigt med användbara mönster
    Själv är jag ensam hemma med lillan i fyra dagar, hade sett fram emot att kunna smyga in sytid, men jag har gått och blivit förkyld och har ett snorlager av guds nåde i huvudet verkar det som.
    Igår hade jag en stund över att sy och då satte alla maskiner till den dåliga sidan. 
    Hoppas på bättre attityd när lillan sover middag idag!
  • Äldre 20 Mar 09:26
    Knastroll82 skrev 2010-03-20 08:34:15 följande:
    Pressarfotstrycket går inte att justera, vad jag kan hitta i alla fall... Sömmen blir så att den går i vågor, eller hur man ska säga, tyget bubblar sig där sömmen är. Precis som den gör när man syr en rullfåll, fast utan att jag vill ha det så. Förstår du har jag menar?
    Låter definitivt som att det är pressarfotstrycket som ställer till det för dig.
    *funderar*
    Du kan kanske förstärka tyget med något oelastiskt så slipper du det problemet.
    Är det en fåll kan du ju använda fållband, eller klippa till en smal remsa av ex bomullstyg (eller mot den stumma riktningen på ett elastiskt tyg) som du syr fast i fållen liksom. 
    Är det mitt på ett plagg kan du ju göra samma sak på baksidan, eller använda totally stable.
     
  • Äldre 4 Apr 07:54
    melizza skrev 2010-04-03 22:27:26 följande:
    är det nån som har sett eller vet var jag kan hitta nåt mönster för att kunna sy en byxdress som denna?? www.tradera.com/Jattesot-byxdress--auktion_30... eller liknande iaf..... det kanske är enkelt att ska en själv om man utgår ifrån nåt byxmönster och linne kanske.....inte vet jag men tips skulle uppskattas vill sy till alla min tjejer så storleken bör vara från 110 - 170 eller vuxenstrl
    Utan att kollat upp storleken är jag ganska säker på att jag sett att det finns ett sådant mönster i något nummer av Allt om Handarbete.
    Jag kan kika lite senare och se om minnet sviker mig eller ej
  • Äldre 4 Apr 08:39

    Föresten, vem var det som skulle klä om en vagga med brodyrtyg och behövde hjälp att räkna ut hur mycket som skulle gå åt?


    Jag sitter med en AoH från 1989 (har fått en hel hög gamla klassaiker ) och där finns det beskrivet hur man går tillväga.
    Kan scanna av om det fortfarande är intressant?
    Melizza: I senaste AoH finns det en byxdress, dock ej med smocksöm utan med knappslå fram. Storlek 10-16 år.
  • Äldre 12 May 22:23
    Ullerull skrev 2010-05-12 21:55:15 följande:
    Idag kom bandkantaren till cp:n + att ja fixat en metallplatta att fästa den på. Ett första försök finns att beskåda...Efter lite pill tror jag att jag fick det att funka.
    Svarade i bloggen, men "Woho - bra jobbat!"
  • Äldre 12 May 22:26

    Jag har förresten bloggat om min första riktiga applikation!


    Man är ju ingen Ruttu-Nuttu direkt dock :-P
    Dock är jag tokigt nöjd och stolt, har redan flera nya på G
  • Äldre 30 May 17:43

    Hej i värmen,


    Tänkte bara tipsa er som bor i Stockholmsområdet att Ohlssons tyger öppnat nytt i Nacka/Sickla ( typ i fredags)  samt att det byggs om i affären i stan så där var det rea på flera tyger. Fanns en hel del trikå för 39:-/metern! (En av reatygerna hittade jag på en blogg där någon dessutom tänkte sälja det för massor mer :-O )
    Oh, och så har de öppnat webbshop om någon missat det?
    Här blir det inte mycket sytt, men igår snodde jag ihop en solhatt som blev jättefin, lillstumpan blev alldeles till sig och hade på sig den när vi åkte för att lämna en kompis vid tunnelbanan, och där tappade hon den insåg jag när vi kom hem igen. TYPISKT! Den fastnade inte ens på bild och nu är ena tyget slut
  • Äldre 1 Jun 09:19

    Idag är det VAB här i huset. Då kanske jag borde kunna få något ritat/klippt/sytt. 


    MEN tyvärr bestämde sig lillan i helgen för att hon ska lägga av med att sova middag. Från att ha sovit upp till två timmar tycker hon nu att hon inte ska sova alls.
    Väldigt irriterande en dag som denna när jag kunde fått sy lite
  • Äldre 16 Jun 19:00
    Ullerull skrev 2010-06-15 21:28:02 följande:
    Jaaaa..idag kom mitt superfina tyg från Klara med K, lyckades se att hon skulle sälja lite av  detta underbara tyg, samma som polarn och pyret har haft på sina kläder. Har en t-shirt och tights från pop som tjejan haft, en favorit...Undra vad jag ska göra för fint av detta...Tjejen ville ha en kjol..
    Det såldes/säljs på Ohlssons tyger, för 39:-/m!
    Om du vill kan jag kolla på mera åt dig :D 
Svar på tråden Sytråden spinner vidare - lila tråd