Inlägg från: Skumboll |Visa alla inlägg
  • Skumboll

    Sytråden spinner vidare - lila tråd

    Är det någon här som vet hur arbetsförmedlingen och fk ser på att man har ett företag men som bara fungerar som hobbyverksamhet? Anser de att det är ett jobb som alla andra eller kan man vara helt arbetslös men ha ett litet företag ändå? 


    ♥ Simon ♥
  • Skumboll
    Mimmi 71 skrev 2010-03-11 12:01:30 följande:
    Man skall nog vara försiktig med att registrera företag när man är arbetslös. Jaghar inte varit i den situationen själv, men däremot har jag en historia med sjukskrivning och "utan jobb" som kostade mig en hel del Jag sa upp mig och skulle starta företag. Innan jag slutade mitt arbete (jag sa mao upp mig för sent ) så blev jag sjukskriven för utbrändhet. Sjukersättningen jag fick grundade sig i att jag var utan jobb och inte på min tidigare lön
    Ja, detdär är ju jätteknepigt. Minsta lilla snedsteg så är man utan ersättning helt... 
    Inte står det i klartext någonstans heller vad som gäller. Inte är det lönt att ringa fk heller, det som de säger i telefonen (man kan ju få hundra olika svar beroende på person) går ju inte att använda som eventuella "bevis". 
    Vad konstigt att du inte fick sjukersättning baserat på lönen, du var ju ändå anställd när du blev sjukskriven. 
    ♥ Simon ♥
  • Skumboll
    78Misan skrev 2010-03-11 12:08:49 följande:
    oj det är rätt hårda regler men man ska kunna ha det..... annars är du arbetslös kan du ju söka aktivitetstöd (starta eget bidrag)
    Jag har skickat ett mail till FK nu.... jag vill ju gärna att min SGI grundas på min förra anställning och inte ett eventuellt företag. 
    Njae, jag är inte riktigt arbetslös, har en anställning men är arbetsbefriad (utan lön tyvärr, haha ) ett tag framöver. Situationen är rätt komplicerad..
    ♥ Simon ♥
  • Skumboll

    Hm, på FK står det att som egen företagare räknas exempelvis den som har enskild firma och har F eller SA-skatt. 


    F-skatt får man ju bara under vissa förutsättningar, är det bara en hobbyverksamhet har man det ju mest troligt inte. 
    Det borde ju betyda att man inte räknas som egen företagare i den bemärkelsen att det påverkar några ersättningar. 
    Suck, vilken djungel det är. 
    ♥ Simon ♥
  • Skumboll
    tinni78 skrev 2010-03-11 15:05:52 följande:
    Min svägerska kollade med arbetsförmedlingen nu när hon blev arbetslös vad som gällde med enskild firma på hobbynivå. Och då fick hon till svar att hon inte kunde starta det när hon var arbetslös men om hon hade ett sedan innan med lite verksamhet i kunde hon ha kvar det på samma nivå utan att det påverkade. Så kolla upp med AF nu även fast du inte är formellt arbetslös ännu, för du kanske kan starta det nu och det inte påverkar när du väl blir arbetslös.
    Tack för tipset!
    ♥ Simon ♥
  • Skumboll

    A-kassa lär jag inte få ut även om jag är arbetslös sedan ändå, så det gör varken till eller från. 


    Men jag fattar inte att det ska vara så krångligt med allt som har med eget företag att göra. Nåja, får väl maila runt och se vad som kan gälla för mig. 
    ♥ Simon ♥
  • Skumboll
    ak74 skrev 2010-03-11 16:32:50 följande:
    Men om du ändå inte får någon a-kassa så är det väl bara att köra på...? Vad har du att förlora? Själva processen att starta företag är enkelt! Bara en blankett till skatteverket. Man behöver inte ens ett namn... det räcker med personnr.
    Nja, jag är rätt mån om att skydda min SGI hos FK... vab, kontaktdagar osv. Tyvärr tror jag att FK räknar om min SGI om jag startar eget... vilket betyder att det inte skulle ge mig ett korvöre. 
    ♥ Simon ♥
  • Skumboll

    Många som mer eller mindre är hemma om dagarna...


    Jag är också hemma men det finns sällan några möjligheter att sy på dagarna. Enda chansen är när lilleman sover... och då behöver jag oftast göra annat. Lilleman river mitt syrum, tar alla möjligheter han får att första maskinerna eller så skriker han till öronen trillar av. 
    Idag har jag kollat upp dethär med att starta företag. Har fått svar från både fk och arbetsförmedlingen men det verkar vara lite för bra för att vara sant faktiskt.... Måste nog maila en runda till, man kan ju aldrig lita på vad de säger. 
    ♥ Simon ♥
  • Skumboll
    Alltså, min frågeställning har varit hur Arbetsförmedling, A-kassa och Försäkringskassa ställer sig till att man har ett litet företag samtidigt som man är arbetslös. Jag är supernoga med att skydda min SGI hos FK eftersom jag har ett funktionshindrat barn och är rätt beroende av ersättningar grundade på min SGI. Jag var lite orolig att FK skulle grunda min SGI på mitt egna företag istället för min anställning.
    Min situation är väl lite komplicerad och jag har ju fortfarande en anställning, även om jag jobbar extremt lite. Vet inte om de svar jag fått hjälper er det minsta... det handlar alltså inte om något starta-eget-bidrag. 
    Arbetsförmedlingen säger att det är helt okej att vara helt arbetssökande även om man har ett företag vid sidan av. 
    Sen förstod jag att startar man företaget medan man fortfarande har en anställning och det egna företaget bara ses som en bisyssla kan man fortfarande få A-kassa. Något definitivt besked kan ju inte arbetsförmedlingen ge eftersom det är A-kassan som beslutar men det ska gå. Godkänner inte A-kassan det finns det även en möjlighet att hålla det egna företaget vilande ett tag och därmed bli berättigad A-kassa.
    FK säger att SGIn, så länge man är inskriven hos arbetsförmedlingen, kommer grunda sig på den förra anställningen. Skulle man inte vara inskriven på arbetsförmedlingen grundas den istället på företaget. 
    Jag har mailat dem en omgång till, vill ju vara 100% säker på vad som gäller så man inte står där sen och allt är pannkaka. 
    ♥ Simon ♥
Svar på tråden Sytråden spinner vidare - lila tråd