• Kaja

    Sytråden spinner vidare - lila tråd

    Jag kommer att bli PANK när S&S öppnar. Eller så blir jag jätterik och massor med plats i garderoben, för jag vet att jag bara behöver köpa EXAKT det jag måste ha hemma, resten finns i butiken. Vilken önskedröm...


    Sew much fabric - sew little time!
  • Kaja

    Ha ha. 250 meter tyg. Och av en sort dessutom. Jag brukar tycka att jag har gjort en stor beställning när jag är uppe över 10 meter...


    Sew much fabric - sew little time!
  • Kaja


    Jag håller på och kämpar med min fotografering av plagg. Det är så himla svårt att få till det med bra ljus och rätt färger utan att det blir grällt. Visserligen så har jag en hyfsad kamera, men jag orkar inte ge mig på att köpa en systemkamera. Så, det blir en del photoshoppande efteråt i stället.

    Men, nu tror jag att jag har kommit fram till ett vinnande concept. Jag har fortfarande svårt med bilderna i helfigur, men... 

    Finns det någon foto-nörd här som kan tipsa om bra länkar eller någon fiffig inställning på kameran som jag inte känner till?
    Sew much fabric - sew little time!
  • Kaja
    gewjyn skrev 2011-03-03 09:01:12 följande:
    Vad har du för kamera? På lite mer avancerade kameror kan man ställa vitbalansen manuellt, man mäter mot ett vitt papper för att det ska bli rätt. symbolen på kameran är två "liggande" trianglar med en prick emellan. Du får nog plocka fram instruktionsboken och kolla
    Canon G10. Jodå. Jag kan ställa vitbalansen på den, men när det ser bra ut i sökrutan på kameran så blir det inte bra på skärmen på datorn. Min kamera är så modern att den inte har en instruktionsbok, utan en CD. Vilket gör att jag aldrig kommer så långt som att läsa manualen. Skräp!
    Sew much fabric - sew little time!
  • Kaja
    Elias Emil skrev 2011-03-03 09:25:39 följande:
    Men såååå fin klänning!
    Är det eget mönster
    Vilken st är det på den du har här?
    Eget mönster. Denna var nog storlek 104. Men jag har ritat det från 56 upp till 116 ungefär.
    Sew much fabric - sew little time!
  • Kaja
    Pejgan skrev 2011-03-03 09:35:51 följande:
    Kaja, vad konkret är du missnöjd med?
    Just detta så är jag rätt så nöjd med, men det är så himla mycket handjobb innan jag kommer hit. Först så ska jag sätta upp fotosessionen. Sedan klipper jag ner bilderna till lagom storlek. Ändrar levels, ljus och contrast. Jämnar till bakgrunden och suddar bort saker som inte ska vara med (jag fotar bredvid ett fönster och på alla storlekar över 86 så får jag alltid med en bit av fönstret på bilderna). Denna fick jag dessutom klippa upp i två layer och ändra på level och ljus på själva klänningen och sedan klistra ihop dem.

    Jag hade gärna haft en mer instamatic-lösning på mitt fotande. Klick - crop - klart. Och så vill jag gärna ha lite mer djup i dem. De blir oftast väldigt tvådimensionella.
    Sew much fabric - sew little time!
  • Kaja
    lokisse skrev 2011-03-03 10:20:58 följande:
    vilken fin!
    syr du för att sälja?
    Mjuhum... Nu sparkar väl Pejgan på mig för att jag visar bilder på sånt som jag säljer. Men grejen är den att det som jag syr till mig själv lägger jag inte hälften så mycket tid på att fota och editera bilderna. Och det var själva fotandet som var ursprunget till mitt inlägg.
    Sew much fabric - sew little time!
  • Kaja


    Knastroll82 skrev 2011-03-03 10:34:40 följande:
    Kaja>
    Trepunktsbelysning är ju alltid snyggt.
    En ljuskälla som lyser upp bakifrån, och sedan en snett framför på vardera sida av objektet.
    Sen en ljuskälla som lyser upp bakgrunden också för att ge den liv så är vi up and going.

    Ljuskällan du har bakom, lyser den på bakgrunden eller på klänningen?
    Jag har faktiskt 3-punkt nu. Fönstret på vänster sida, spot på höger sida och bar glödlampa bakom klänningen så den lyser både både bakgrund och klänning. Tyvärr så havererade min andra spot för ett tag sedan (måste köpa ny glödlampa men de är så satans dyra). Annars så hade jag fått ännu bättre ljus. Detaljbilderna funkar bra, det är helfigursbilderna som blir så knepiga. Här är en bild som jag har lånat som jag gillar... Nu har hon visserligen en riktig modell, men jag gillar själva känslan i bilden. Vet bara inte hur jag åstadkommer det...
    Sew much fabric - sew little time!
  • Kaja


    Här är min detaljbild som jag är nöjd med. Lite knepiga skuggor kring halsen, men bra djup i alla fall.
    Sew much fabric - sew little time!
  • Kaja
    Knastroll82 skrev 2011-03-03 13:30:12 följande:
    Kaja > Spottar ger ju ett väldigt riktat ljus, en bouncer eller paraplublixtar hade varit att föredra. Det är spridningen på ljuset som gör hela skillnaden.
    På Etsy så fotar alla som fotar småsaker (som smycken och sånt) med lightbox. Men, jag kan ju inte göra en kubikmeterstor ljusbox. Nu hittade jag något som kallades softbox som skulle sättas som ett filter framför en stark ljuskälla. men, en bouncer kunde kanske vara något. Oavsett så sprider det ju.... Ska se hur jag kan konstuera en bouncer...

    Oavsett om man bloggar eller fotar för att sälja så är det viktigt att det blir bra bilder. En tilltänkt mottagare kan ju inte klappa på tyget och känna efter om det är som de har tänkt sig, så det måste visas med en bild.
    Sew much fabric - sew little time!
  • Kaja
    Pejgan skrev 2011-03-03 20:25:32 följande:
    Kaja - skulle även vilja säga att du inte behöver beskära bilderna så hårt. Jag skulle velat ha med foten på dockan och golvet. Det ger också en dimension till.
    Ok. Behöver nog labba lite med ISO - min går på auto-iso och jag gissar att det är det som ställer till det för mig ibland. Det blir ok på vissa bilder, men inte på alla.

    Det är nog första gången jag har hört att man INTE ska beskära bilderna så hårt. Jag har ju en viss dimension som jag måste hålla mig inom och om jag skär mindre hårt så gissar jag att själva klänningen inte blir så mycket med, därav att jag har skurit dem så hårt..  Jag tog denna bild senast jag fotade och den är det väl djup i så att det räcker, men jag vet inte om jag gillar kompositionen något vidare.


    Sew much fabric - sew little time!
  • Kaja
    Pejgan skrev 2011-03-04 09:37:48 följande:
    Kaja, jag gillade den bilden! Skärpan är utmärkt på klänningen, bakgrunden intressant men ändå inte störande och färgerna är bra. Toppen ju! Jag hade personligen velat ha med hela klänningen och gärna lite luft runt. Inte så att klänningen kommer i skumundan men en liten ram av "luft" runtom tycker jag ger ett mycket bättre resultat.
    Jag tar fem bilder per klänning. Detaljbild axel, halvbild, helbild framifrån, helbild sidan, detaljbild namnband. Denna hamnar som halvbild. När de bygger "Treasuries" så är det enklare att ha med något som inte är så stort. Gör man en med tema stjärnor så vill man hellre ha EN eller några få stjärnor, snarare än en hel klänning med stjärnor.

    Jag gillar Halo-effekten på klänningen, men jag tror att det är den som sabbar ljuset på framsidan. Kameran fokuserar på bakgrunden och skippar själva klänningen, trots att det är den som jag egentligen vill fota. Jag har en naken lampa bakom klänningen. Kanske ska bygga någon reflektor där och se om jag ska slå ljuset i väggen eller om jag ska slå det i klänningen....
    Sew much fabric - sew little time!
  • Kaja
    Pejgan skrev 2011-03-04 10:30:43 följande:
    Kaja, har du möjlighet att ställa in kameran så att den fokuserar (och ställer in ljus etc)l på en fast punkt eller fokuserar den bara där den själv vill?

    Visst var det en g10 du hade?
    Det är en G10 jag har och jag vet faktiskt inte. jag har inte sett någon, men som sagt jag har inte direkt läst manualen heller. Det brukar komma upp en liten matchningsruta då och då, så jag gissar att det är en som gör det.
    Sew much fabric - sew little time!
  • Kaja
    Made in Taiwan skrev 2011-03-05 14:48:04 följande:
    Jag söker namnet på en mojäng. Det ser ut som en lång provsticka med en krok ytterst, är till för att vända kanaler. Någon som vet vad den heter så jag kan googla efter den? Ngn som vet om den är bra eller funkar det lika bra som vanligt ändå?
    Kinesisk ätpinne kallas min...
    Sew much fabric - sew little time!
  • Kaja

    Jag syr en klänning med empireliv i mjuka tyger och jag tycker att sömmen blir lite bubblig. Både mellan livet och i sidosömmarna på kjolen, det blir liksom inte rätt flyt i den.. Funderar på att  ändra diffen på maskinen för att få den att dra ihop sig. Eller använda en annan söm som tretrådig overlock....

    Något tips?


    Sew much fabric - sew little time!
  • Kaja

    Svarar mig själv. Tror att trådspänningen blev lite wonky när jag sydde utan pressafotstryck igår kväll.

    Trädde om maskinen och ökade diffen till 1,5. Nu är det perfa!


    Sew much fabric - sew little time!
  • Kaja

    Nämen gud vad smart med en sådan bänk. Vi behöver något till hallen och jag har letat kökssoffor, men jag skulle vilja ha något med lådor i som man kan slänga ner skolväskor och annat i.Man kanske kan få ihop något enligt din modell?


    Sew much fabric - sew little time!
Svar på tråden Sytråden spinner vidare - lila tråd