Inlägg från: gewjyn |Visa alla inlägg
  • gewjyn

    Sytråden spinner vidare - lila tråd

    Snälla hjälp mig nu innan jag kastar ut symaskinen genom fönstretSkrikandes Det är min OL-kombi det gäller. Hur gör man för att få till en vettig täcksöm? Det blir bara trassel på baksidan när jag syr, maskinen står och tuggar och gör en trasselsudd på baksidan, eller så går tråden av. Om jag mot förmodan får till en söm så får jag problem i slutet av sömmen, det går ju inte dra ut trådarna. I boken står det att man ska stanna med nålarna nere och sen vrida bakåt tills nålarna är i sitt högsta läge och sedan dra arbetet bakåt, men det sitter ju bara fast!
    Jag blir galen! all min sytid går åt till att krångla med maskinen

  • gewjyn
    Frosk skrev 2010-08-15 21:07:16 följande:
    Alla ni som har gjort den där Gyntherskjortan/blusen; är de väldigt trånga i halsen eller är det jag som ritat mönstret helt tokigt?
    Det är nog så att den är ganska trång i halsen, jag har nog ändrat lite. Ett tips är att klippa ringning + sprund och sen prova över huvudet och sen klippa sprundet lite längre om det behövs, innan kantning.
  • gewjyn

    Mina: här kan du hitta vanlig velour i helt ok kvalité till bra pris www.stoffochstil.se/Katalog/Mode.aspx De har också massa annat, tex mudd, fast den går under namnet stretchjersey.
    www.mg-tyger har också mycket velour, även mönstrad till ganska låga priser.

  • gewjyn
    Frosk skrev 2010-08-18 20:28:02 följande:
    Tack tjejer..kanske, kanske ska man våga skaffa sig en OL, men det får nog bli en julklapp till mig själv i så fall ;) Har ju verkligen inte plats för mer prylar heller egentligen. Stackars sambon :D

    Grattis Yrväder!
    Jag har klarat mig mycket bra med stretchsömmarna på min vanliga maskin i två år, men slog till och köpte mig en kombiOL  i somras. Jag är ännu inte säker på att jag tycker att det var värt investeringen... Visst själva sömmarna går fortare och blir snyggare, men det är ett evigt trädande och pillande, tycker jag. Jag lägger mer tid på att fixa med maskinen än på att sy, vilket är lite tråkigt. Men det kanske reder sig med ökad vana. Jag tycker också att det är pilligt att sy smådetaljer med den, som muddar och sånt. Men om man just har börjat sy och har en vanlig symaskin som har stretchsömmar så klarar man sig långt på den och en tvillingnål Det är ju bara själva ihopsömnaden som underlättas med OL, till fållar, applikationer osv. måste man ju ändå använda sin egen maskin eller skaffa sig en maskin med täcksöm.

    Grattis Yrväder!
  • gewjyn
    yrväder skrev 2010-08-19 08:27:21 följande:
    Men sa du inte en kombiOL? Då syr den väl både vanliga OLsömmar och täcksömmar? Om det inte är det kan jag inte påstå att det är så mkt pill jämfört med en vanlig maskin. Visst, det är fler trådar att trä vid färgbyte, men jag knyter och drar igenom och jag hann inte ha den mer än några veckor innan jag frågade mig själv varför jag inte köpt en tidigare, och nu, drygt 3 år senare hade jag aldrig velat byta bort den. Förutom att det blir otroligt snyggt och går fort, så är det ju lättare att få icke vågiga sömmar, och det var oxå en stor anledning till att jag köpte covern senare, för att få snygga platta dekorsömmar och fållar.
    Jo, just min maskin är en kombi och det bidrar ju såklart till extra pill Det jag menade att få fram var att en vanlig OL inte fixar täcksömmarna, vilket jag trodde när jag började sy. Lätt att bli besviken om man skaffar sig en OL väldigt snabbt och förväntar sig mer än bara själva hopsömnaden.
    Mitt inlägg var kanske lite snabbt skrivet och förvirrande
  • gewjyn
    plura skrev 2010-08-19 19:12:55 följande:
    -iiiiiiiiiiiiiiiiiii!
    S&S katalog låg i brevlådan nu när jag kom hem.
    -Kvällslektyr  
    Fick den igår
  • gewjyn

    Jag vill sy, sy, sy! Men den lediga dagen blev full av städning och tvätt och när busfröet sov kom pappa och ville bli klippt Skrikandes.
    Jag har halvfärdiga plagg i MTs stjärn och randtyg, velourbyxor som det bara fattas resår i, vilket alltid blir kvar. Hur gör ni med resår, syr ni fast den och sen viker ner kanten och syr  "kanal" eller syr ni en kanal och drar i resåren? Jag gillar inte när resåren vrider sig i kanalen så jag vill gärna ha den fastsydd men jag tycker att den sträcker ut sig så mycket då och blir dåligt stretchig.

  • gewjyn

    Det blev lite sytt igår kväll när maken la barnet. Sydde klart ett par velourbyxor och klippte och sydde ihop ett par tights i MTs nya multiränder. Sen innan finns det en tunika i de bruna multistjärnorna med randiga ärmar som väntar på att fållas, jag försöker samla ihop lite som ska fållas med samma färg, så nu finns både tunika och tights.

  • gewjyn
    Frosk skrev 2010-09-01 10:04:38 följande:
    Någon som varit på symässa i göteborg tidigare? Är den bra?
    Vet inte hur det är i Gbg, men annars är det syfestival i Borås sista helgen i september. Jag var där förra året och ska åka i år också. Väldigt trevlig och lagom stor mässa. Kolla på syfestivalens hemsida
  • gewjyn

    Jag ska börja läsa textilslöjd på distans på tisdag och vara på uppstart ti-fr och ha med mig en massa material. Garn, stickor, nålar, saxar, tråd mm och sitter nu och funderar på hur jag ska förvara allt. Man vill ju inte bara slänga ner allt i ett enda stort fack. Är det någon som har en länk till någon bra vaska med bra fack som inte är för svår att sy? eller tips på bra mönster/tutorials på lämpliga väskor att ha mindre mängder garn/ pågående projekt i?

Svar på tråden Sytråden spinner vidare - lila tråd