• Dallis
    Äldre 8 Mar 01:35
    453346 visningar
    6745 svar
    6745
    453346

    Cerclage?

    Jag undrar om det finns någon som har erfarenhet av cerclage?
    Jag är gravid med andra barnet och ska få ett cerclage om ca 9 veckor.
    Kommer bli helt sjukskriven efter det. Hur hade ni det? Jobbade ni? Vad fick ni/fick inte göra?

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-02-28 00:07
    Här finns många tjejer som tillsammans har en massa erfarenheter om det mesta som rör cerclage.
    Alla frågor är välkomna, även de med "äckelvarning"

  • Svar på tråden Cerclage?
  • Dallis
    Äldre 8 Mar 20:24
    #2

    Jag känner mig jättenervös. Jag förlorade mitt första barn i v21 och den här gången kommer det sättas preventivt pga det.

    Eftersom jag jobbar i vården blir det sjukskrivning.
    Det känns skönt att man ändå verkar må så pass bra.
    Tyckte du det var jobbigt att vila så mycket?
    Jag är mest orolig för att jag kommer bli knäpp av att inte göra något :)

  • Dallis
    Äldre 9 Mar 11:30
    #5
    Grazila skrev 2010-03-08 21:06:14 följande:
    Usch, jag förstår att du är nervös. Min historia är lite liknande din, första barnet kom i v.19+6... fast efter 2 veckors horisontalläge på sjukhuset. Vad skönt att de direkt beslutade om cerclage för dig. Med mig skulle de experimentera och se om det verkligen var nödvändigt, så det höll ju på att gå tokigt igen :/ Första gången det sattes sa min läkare till mig att "nu är du levande kuvös åt ditt barn ända tills det är fött". Låg många veckor på sjukhuset men även hemma. Jag kan säga att de orden var nog motivation för mig att verkligen aktivt vara ett levande kuvös. Försökte läsa och sånt (fast mest blev det allt TV-serier)... Det gick över förväntan bra, med tanke på att jag normalt är en sportig person. Andra gången såg jag det inte som något problem alls. Jag kunde promenera, vara ute o shoppa, leka med mitt barn osv utan problem efter de första veckorna. Troligen blir det ungefär likadant den här gången. Hoppas det kommer gå lika bra för dig! Och allt extra besvär med undersökningar och sånt är som bortblåst när det hela är över... (Jag har tyckt att kontrollerna är värst, som om mitt underliv är ett offentlig rum eller så :P).
    Jag hann inte reagera med mitt första. Åkte in akut och var öppen två centimeter, så de kunde bara försöka stoppa det, vilket inte lyckades.
    de sa först att de inte brukar ta sådana beslut efter "bara" ett sent missfall. Fast i mitt fall var det ganska uppenbart att det  var det som var orsaken.
    Levande kuvös. Det var en bra liknelse. Risken finns ju att det blir till att följa varenda såpopera som finns på tv :)
    Vad skönt att det har gått så bra för dig! Och hoppas att det går lika bra den här gången :)
  • Dallis
    Äldre 9 Mar 11:39
    #6
    elaisa skrev 2010-03-09 09:45:02 följande:
    Hej Dallas, jag har cerklage. Gick på specmvc för att kolla cervix fr v14 och vid andra besöket i vecka 17 upptäckte de att min cervix minskat fr 6cm till 13mm med en bredd funnelling. Jag las in direkt och dagen efter satte de in ett cerklage. Har sedan dess varit sängliggande och är nu i vecka 31, trodde aldrig jag skulle komma så här långt! läkarna har hela tiden poängterat vilken riskgraviditet det är. Med vila o liggläge kommer man långt! Lycka till!
    Vad skönt att det har gått så bra för dig! Vila och liggläge.. Jag  kommer såklart att härda ut, men jag tror jag kommer bli alldeles rastlös. Vi håller på att renovera lite smått här hemma och ska måla huset i sommar och jag kommer inte ha någon möjlighet att hjälpa till, vilket kommer gå mig på nerverna :) jag avskyr att inte kunna göra något. Speciellt att inte kunna vara ute och motionera hur mycket jag vill...
  • Dallis
    Äldre 14 Mar 12:14
    #13
    Grazila skrev 2010-03-09 12:21:16 följande:
    jag har opererats för cellförändringar två gånger väldigt tätt och enligt läkarna var det det som var anledningen till det hela. Det var den enda anledningen de kunde hitta.
    Jag tycker det är skönt att de beslutade att sätta ett cerclage och jag hoppas verkligen att de fortfarande tycker det. Jag har inte fått komma i kontakt med spec mödravården än, inte ens med min egen bm. Första april är första besöket. jag känner mig helt nojig. Jobbar i vården och har tunga lyft och obekväma arbetstider (jobbar natt). Vill att tiden ska gå fort nu!
  • Dallis
    Äldre 17 Mar 20:08
    #15
    Grazila skrev 2010-03-14 18:27:27 följande:
    Usch, jag förstår ungefär hur du känner. Jag oroade mig också väldigt mycket tills dess att cerclaget var satt. Vilken vecka är du i nu? Jag antar att det är planerat för cerclage i ca v.14? En liten tröst är att fram tills dess är inte fostret så stort och väger väldigt lite, så det utgör inte så stor belastning på din cervix. Om du jobbar nätter, har du tillfälle att vila mellan rundorna och lägga upp fötterna? Eller håller kollegorna och arbetsuppgifterna dig på benen hela långa natten? Har jobbat med såna själv, en del stressar i onödan. I så fall kanske du kan berätta om läget? Känner du av obehag i magen, be om sjukskrivning. Jag fick det i v.10 pga sammandragningar när jag väntade sonen. I övrigt, var jättenoga med att lyfta med benen och allt sånt som du säkert redan vet, så du inte överbelastar mag- och ryggmuskler. Det kan ju även öka trycket mot livmodern. Hoppas verkligen det går bra för dig!
    Jag är inte så långt gången, "bara" i v.6+0 :)
    Japp, runt v.14 är det tänkt att det ska sättas in. Trots att jag vet att fostret väger väldigt lite nu, känns det jobbigt. Jag fick ont i magen efter en långpromenad i skogen häromdagen och genast vandrade tankarna iväg....
    När jag jobbar är det ganska intensivt från 21.15- ca 01, sen efter det varierar det från natt till natt. Det beror på hur många larm man får.
    Att vänta sig förståelse från kollegan är inte att räkna med :(
    Ska prata med bm när jag är där om några veckor, får se vad hon säger.

    Vart bor du? Läste nånstans innan att du åkte till Lund :)
  • Dallis
    Äldre 18 Mar 16:49
    #17

    Jag bor i Kristianstad. Ja, nu blir det en bit till Lund :)

    Det hade varit skönt om man hade kunnat räkna med förståelse på jobbet, men får tänka att jag inte har så lång tid kvar att jobba :)
    Tunga lyft och vändningar är en stor del av mitt jobb, tyvärr. Innan jag var gravid så trodde jag inte att man kände av det så tidigt, men ack vad man bedrog sig :)

  • Dallis
    Äldre 22 Mar 21:13
    #44
    Pilloppan skrev 2010-03-22 13:35:41 följande:
    Hallå! Har en liten fråga, var nånstans i landet har ni fått cerklage? Verkar som dom inte sätter sånt i Göteborg iaf :-/
    Jag bor i Kristianstad och ska få mitt i samma stad.
    När jag fick mitt missfall, sa läkarna att de normalt inte utreder orsaken till sena missfall (jag fick i v21) förrens man har fått två sena missfall.
    Tur i oturen för mig, så hittade de orsaken direkt i mitt fall :)
  • Dallis
    Äldre 22 Mar 21:19
    #45
    Nice Girl Wrong Place skrev 2010-03-22 16:59:13 följande:
    Hej TS! Jag blev helt sjukskriven och fick i stort sett inte lyfta något alls. Inte göra speciellt mycket överhuvudtaget faktiskt. Men det beror nog på mina tidigare erfarenheter. Finns även de som jobbar som vanligt. Dock vet jag att det varierar och är väldigt individuellt. En del läkare beordrar sängläge, andra säger "lev som normalt". Du får helt enkelt ta upp det med din läkare som får bedömma din situation utefter dina tidigare erfarenheter. Det enda gemensamma verkar vara ingen sex och inga orgasmer. Lycka till!
    Min läkare sa redan efter mitt mf att det skulle bli sjukskrivning för att jag jobbar i vården och har många och tunga lyft.
    Jag hoppas dock på att jag får lov att röra mig normalt :)
  • Dallis
    Äldre 22 Mar 21:25
    #46
    Pilloppan skrev 2010-03-22 17:10:11 följande:
    Det är så här att jag gjorde ett vul för några veckor sen p.g.a. att jag hade en tyngdkänsla neråt. Dom såg inget konstigt utan förklarade att det kan bli så efter några graviditeter, musklerna blir helt enkelt lite förslappade. Var på återbesök i torsdags och då hade livmoderhalsen förkortats från 40mm till 26mm på 3 veckor. Så nu är jag sjukskriven 4 v och ska ta det lugnt (sitter och ligger mest hela tiden)! I höstas förlorade jag två barn i v21 så jag är väl extra orolig för det antar jag. Men jag har iaf frågat min bm, mvc-läkaren och ett par andra om cerklage men alla säger bara att "nej, sånt görs aldrig längre". En jag pratade med sa att det inte görs i Göteborg längre iaf. De andra sa att det är alldeles för sent ändå. (jag är i v 19+4 idag) Vill väl egentligen bara höra att sånt kan göras om det nu verkligen skulle bli aktuellt. Känns som att skulle nu nåt sätta igång och det är på väg att gå åt helskotta, så kan man väl ändå göra ett försök med cerklage?! Eller så bor jag helt enkelt på fel ställe! Känner mig mest bara fruktansvärt orolig och tankarna går på högvarv mest hela tiden...
    Vadå för sent? Läkarna diskuterade att sätta cerclage på mig när jag kom in akut i v21, men jag var öppen 2 cm och det var för mycket för att det skulle fungera.
    Visserligen verkar det inte vara så vanligt att sätta cerclage, men visst sätts det. Stå på dig!
Svar på tråden Cerclage?