• Joico

    Vändbar bilstol framåt Akta cosmic xtp eller Britax twoway?

    Jula har en bältesstol för typ 399:- tror jag. Den är klart bättre än en framåtvänd kombistol! Biltema har också en, för typ 299:- men Julas är nog bättre och skönare

  • Joico
    bara lilla jag skrev 2010-03-10 17:30:25 följande:
    men alltså en two way ska ju vara säker åt båda hållen.. Men en stol över 5 år är aldrig säger på något vis.. Man bör överhuvudtaget inte använda en stol som är över 5 år..   Nej man kan inte lita för mkt på en isofix.. Isofix är påväg bort från marknade då det kan räcka med att man tappar stolen i golvet en gång så kan det uppstå en spricka som kan få fatala konsekvenser.. Och nej det är inte bara vikten som avgör.. det är framförallt längden man ska kolla på.. Längden är viktigare.. Jag tycker att du ska åka till närmaste återförsäljare utav stolar och ett tips åk inte till Jula eller till mekonomen osv utan åk till en babyland butik eller babyproffsen eller någon som ska vara kunnig för där har personalen oftast fått ordentlig utbildning inom ämnet.. Du kommer väldigt långt på en two way.. Men då den är mer än 5 år gammal vad jag förstår och din son är 4 år så kanske ni ska överväga att köpa en bältesstol..Men det beror helt på längden på sonen och det där med längder och när man ska byta bör de veta i närmaste bilbarnstol återförsäljare.. Sen vet jag inte om jag förstog ditt inlägg riktigt.. Men för att svara på första frågan så är Britax den stol som är bäst..
    Nu förstår jag inte riktigt vad du snackar om.. Var har du fått denna information ifrån? Isofix är relativt nytt och ett väldigt bra system som minskar risken för felmontering. Det har ingenting att göra med om man tappar stolen? Man får inte tappa någon stol, oavset om det är med Isofix eller vanlig montering med underförankringsband och bilens bälte. Isofix är ju ett fästsystem?

    Det är inte heller vikten eller längden som är viktigast vad gäller bilbarnstolar, utan åldern. Det är åldern som avgör det mesta. Förutsatt att barnet klarar sig inom bilstolens längd- och viktbegränsningar. Det är också helt OK att använda en stol som är 5år gammal, en bilbarnstol får max vara 10år gammal. Om stolen är sunkig, välanvänd eller sliten så är det däremot en bra idé att köpa en ny ändå.

    Kombistolar är godkända för att användas både framåtvänd och bakåtvänd, men det betyder inte att de funkar optimalt. En kombistol bör itne användas framåt, däremot funkar de utmärkt bakåtvänt.
  • Joico
    Finesse skrev 2010-03-10 18:26:01 följande:
    Fast egentligen så borde man väl isf säga att det är alla 3 grejorna som är lika viktiga.. Åldern, längden och vikten.Är ett barn bara 3 år.. men väger 25 kg och har huvudet överkanten så kan man ju inte säga att det är åldern som bestämmer. Då sitter ju ändå just det barnet säkrare framåtvänd än i en stol som är förliten.
    Det är åldern som avgör det mesta. Förutsatt att barnet klarar sig inom bilstolens längd- och viktbegränsningar.
  • Joico

    Klart jag kan klistra in min lista

    • Kombistolar är tyngre (nästan det dubbla) än framåtvända bältesstolar - det kan klämma barnet mellan bältet och stolen vid en krock
    • En bilbarnstol är inte urvuxen förrän öronen är vid ryggstödets topp eller maxvikten uppnådd - alltså funkar den inte framåt heller då huvudet inte får tillräckligt med stöd (gäller ej Britax Multi-tech som har höjbart ryggstöd) eller vikten är överskriden
    • Maxvikten är lägre (36kg bältesstol, 25kg vändbar kombistol) än på en bältesstol vilket betyder att det ändå kommer behövas en till stol innan "bilstols-tiden" är ute.
    • Man ska inte använda kombistolars internbälte när stolen används framåtvänd (vissa är godkända med internbältet till en viss vikt, vissa får man inte alls använda internbältet framåtvänt) eftersom det håller fast barnets överkropp men huvudet kan röra sig fritt, vid en krock kastas huvudet våldsamt framåt men inte överkroppen
    - dessutom: om barnet är fast i bilbältet, och bältet är fast i bilen, då är det en fjäder (bältet) mellan barnet och bilens kaross. Men om bilstolen är fast i bilens bälte, medan barnet är fast i bälten som i sin tur är fast i bilstolen, då är det tre fjädrar ( 1. bilens bältet plus 2. plaststommen och sedan 3. internselens bälte) mellan barnet och bilens kaross. Detta gör att hela ungen för sig mera, vilket inte är bra.
    • Att istället använda bilens eget 3punkts-bälte med en framåtvänd kombistol är inte heller optimalt. Bältet kommer för långt ifrån kroppen (kombistolen  är ju gjord även för bakåtvänt och har alltså ganska djupa sidor). Bältet  kommer då att ligga längs med sidorna på kombistolen - inte mot barnets kropp.. kombistolar har sällan bältesstyrning vilket gör att bältet inte heller inte sitter rätt över höfter och axel.

  • Joico
    Cillisen skrev 2010-03-12 22:26:13 följande:
    tinis77: Men jag förstår fortfarande inte varför det står i bruksanvisningarna att de är ok och godkänt? Leverantörerna kan ju inte rekomendera ngt som skulle vara farligt? Å så stora märken som Acta Graco mfl.
    För att det är godkänt, såklart Dom ljuger ju inte. Kombistolar är givetvis testade och godkända för att användas både framåtvänt och bakåtvänt. Men det betyder inte att det är bra, iaf inte det bästa. Jag brukar ta tobak som ett exempel, men jag brukar få fan för det men det det är ändå en ganska bra liknelse
  • Joico
    Cillisen skrev 2010-03-12 22:38:56 följande:
    Annnan: Hur menar du me de? De e väl ingen som säger att tobak e ok?
    Ja, som sagt.. det kanske är en halvkass jämförelse. Men det är det enda jag kommit på Folk lär ju ändå tycka att tobak är OK, iomed att det finns och säljs.

    En kombistol som används framåtvänd är inte livsfarlig, det är givetvis bättre än ingen stol alls. Men jag tycker att det är fel av bilbarnstolstillverkare att säga att det är så himla bra med en vändbar stol, när det faktiskt inte är det. Dessutom kan de inte användas hela den tid som en bilstol behövs (förutom britax multi-tech som är något bättre på den biten med höjbart ryggstöd). En ren framåtvänd bältesstol är säkrare.
  • Joico
    Jojjo skrev 2010-03-15 10:51:05 följande:
    Hoppar in här. Har en akta graco idag till sonen som blir 3 nu i apri. Den har vi tänkt att lillasyster snart 5 mån ska få ta över om ett par månader. Känns för tidigt att köpa en bältesstol till sonen. Vi kollade på Barnens Hus och fastnade för Brio Zento, såg rymlig ut men ändå ombonad och kunde vändas framåt (som man tydligen inte ska om man läser här....) Kikade även på two-way men upplevde inte den nå ombonad. Någon med erfarenhet av Zenton, hur länge brukar den räcka....sonen är ca metern lång och väger 15 kg...
    Provade ni Zenton? Jag har mest hört folk som varit missnöjda med den, o då framför allt med tanke på utrymmet. De flesta stolar har en rygglängd på 57cm. Brio Zento har bara en rygglängd på 55cm. Britax Two way 60cm och Britax Multi tech 62cm (fulla rygglängden går dock inte att utnyttja p.g.a nackstödet då axlarna brukar ta i). Jag skulle lätt rekommendera en Two way, det är en bra stol och säker stol som räcker till länge!
  • Joico

    Om du har en Two way som är från -04 och du själv har varit ensam ägare sen dess, så tycker jag att det är helt OK att använda den.

  • Joico
    Peak skrev 2010-04-05 09:07:17 följande:
    Akta graco cosmic XTP är inte att jämför med two-way eller? Fått erbjudande om en sådan!
    Nix, aldrig! Cosmic XTP är bara godkänd till 18kg bakåtvänd i baksätet och är dessutom en ganska liten stol som inte brukar räcka till särskilt länge. Two way är godkänd till 25kg bakåtvändpå alla platser, har längst rygg och är rymlig som tusan
Svar på tråden Vändbar bilstol framåt Akta cosmic xtp eller Britax twoway?