• neelli­ee
    Äldre 29 Jan 10:04
    21671 visningar
    12 svar
    12
    21671

    lärarvikarier, hur gör du?

    Läs högt! Funkar nästan alltid.

    Kanske har du en bok med sagor som man läser klart på en halvtimme kanske, det är ganska lagom. Då kan barnen antingen rita, rita och skriva eller bara skriva till efteråt beroende på ålder. Gäller det lågstadiet så ge dem lite stoplar (skriv på tavlan!) över en enkel text typ: Vad heter sagan? Vem har skrivit/vilket land är den från? Vad handlade den om? Vad tyckte jag? Så får de skriva en minitext på 3-4 meningar och rita valfri scen ur sagan.

    Införskaffa en ljudbok kanske? Med en kortare bok (kanske 1,5 h spelningstid? funkar om du ska vara där flera dagar) eller ännu hellre sagor som är kanske 20-30 minuter. Eller en välkänd sagofigur och en bok med tydliga kapitel som man kan lyssna ganska fristående på (typ Sune). Då kan du sätta på sagan första stunden på första lektionen och sedan ägna sagotiden åt att fundera, kolla igenom skåp och böcker etc.

    Sudoku är ett annat tips om du hinner skriva ut och kopiera. www.krazydad.com har olika svårighetsnivå att skriva ut och MÅNGA av varje svårighetnivå. har gjort de med 6 st 3x2 rutor med min tvåa, funkar för de flesta. Gå igenom med alla först - rita upp hela rutgrejen på tavlan och gör ett sudoku tillsammans hela klassen, du brukar de flesta greppa. Kul i alla åldrar och vettig logikträning dessutom.

Svar på tråden lärarvikarier, hur gör du?