Inlägg från: Förlossningspedagogen |Visa alla inlägg
  • Förlossningspedagogen

    Raketsnabb andra förlossning?

    Hej!
    Ja, det låter som om det vore bra om du förbereder dig på att det kan gå snabbt andra gången!

    1. Om du känner att barnet är på väg är det bättre att backa tillbaka till din säng eller en madrass på golvet där du kan föda. Din partner ringer samtidigt till kliniken eller 112 som direkt skickar en ambulans samtidigt som din partner får coachning av en barnmorska på telefon  - brukar gå jättebra :)

    2. Om det har börjat och du tror att du hinner in kan det ändå vara bra att veta att du kan bromsa lite grand genom att t ex ligga på sidan eller stå på alla fyra med rumpan uppåt och ANDAS för glatta livet! Så länge du andas får inte krystreflexerna "tag i dig" och du kan undvika att krysta - håller du andan blir det som att du "måste" krysta.

    3. Öva dig mycket på att andas djup- respektive lättandningen. Lättandningen är den som hjälper dig mest när värkarna är som starkast. För av ha glädje av vilan, även om den är kort, är det bra att träna på att slappna av "på kommando" och andas djupt och långsamt. Tänk dig att du liksom släpper taget med armar och ben som på en trasdocka. Slappna av HELA kroppen: ansiktet (läpparna, hakan...), axlarna...

    4. Idag kan man ofta få ryggbedövning även i slutet, om det är viktigt för mamman - MEN den hjälper sällan för den smärta som är förknippad med själva krystningen.  Det är bra om du har andra strategier att komplettera med. Även om STERILA KVADDLAR låter knäppt (man sprutar in sterilt vatten under huden och det bränner mycket under ca 20 s) är det en mycket effektiv och lindrig smärtlindring som går snabbt att lägga om det är bråttom. Jag tycker att den är suverän!

    Visst är det spännade! Undrar hur det blir? Och sen - det KAN gå långsamt och ni kommer titta på varandra och bara, men hallå.... Då är det bra att ha en målbild en bra stund/tid efter förlossningen som gör att ni har energin kvar hela vägen i mål!

    Lycka till!

    Kram
    Anna

Svar på tråden Raketsnabb andra förlossning?