• Annakarin72

    Medfödd gråstarr (kongenital katarakt), tråd 4

    Vår dotter är snart 5 år. Hade medfödd katarakt på bägge ögonen (bilat katarakt). Linserna har nästan aldrig varit något problem, jag har själv linser. I början var det svårt att få ur dem. Hon har opererats 5 gånger sammanlagt för efterstarr och glaukom m.m  innan hon var 1,5 år. Hon ser 0,3 på vänster och 0,4 på höger fast ögat darrar en hel del. När man mäter på bägge ögonen ihop blir det 0,5. Hon har en maxbrun lins med bara 3 mm pupillöppning på ett öga, för att testa om vi slapp lappträna, för det släpper in så mycket ljus genom den stora pupillen så det ögat liksom släpar efter.

    Vi ansökte om vårdbidrag men fick avslag. Det krävdes ingen extra tillsyn och lappträning räknades inte. 

    Vi har inte gjort någon bostadsanpassning vare sig hemma eller på dagis. Men det finns ju saker man kan tänka på ändå.
    Om man har en tågbana från brio eller ikea t.ex kan man fylla i spåret med svart tuschpenna så syns spåret bättre. Bra för alla, barn och vuxna.

    Mattallrikar med disneymotiv t.ex kastade jag för hon såg faktiskt inte t.ex ärtorna eller majsen. Köpte vanliga vita campingtallrikar i hårdplast på ÖB.
    Alla hennes linser och glasögon bekostas utav syncentralen.

    Ang försäkringar, hon är försäkrad på skandia med tillägg att om något händer för att hon kanske inte ser så bra, typ trillar, så får vi nog inget för det.
    Den ska uppdateras var 5.e år tror jag. Det gick ju inte att veta hur mycket hon såg när vi tecknade den för ca 2 år sen. Den gäller tills hon fyller 25.    

    Jag hoppas någon är här och läser nu när jag äntligen hittat detta forum. 

Svar på tråden Medfödd gråstarr (kongenital katarakt), tråd 4