• Anonym (Kaffedraken)

    Medfödd gråstarr (kongenital katarakt), tråd 4

    Hej alla föräldrar till barn med grå katarakt. Jag har en fråga om icke-transparenta linser, hoppas på att någon aktivitet finns här.

    Vår son har opererats för grå kararakt, använder kontaktlins i det opererade ögat och det går för det mesta bra. Problemet är för oss, som för många har jag förstått lappträningen. Det gick lättare när han bara var ett halvår gammal men nu är han 2 år och sliter av lappen så fort man inte är där och punktmarkerar. Det är både påfrestande att sätta dit den igen och huden blir emellanåt irriterad. Han ska ha lappen fyra timmar per dag. Ofta kommer vi inte upp i den tiden vilket gör att man undrar hur allvarligt det är och man känner sig slapp som inte kämpar mer. Sonen är ju glad ju mindre han behöver ha den förstås. Han är lite för liten för att mutor ska fungera.

    Jag har hört att det eventuellt ska gå att ersätta lappen med en icke-transparent kontaktlins. Har dock svårt att hitta någon information om det så därför frågar jag här om någon har hört talas om metoden? Jag tror att sådana linser finns att få tag på, typ bland partylinssortimentet, om den nu passar. Vet någon här om en sådan lins skulle sluta tätt och ersätta ögonlappen? Känns som att det skulle underlätta väldigt mycket. Är det en metod som har nämnts i era kontakter med läkare, optiker och ortoptister?

Svar på tråden Medfödd gråstarr (kongenital katarakt), tråd 4