• vargaa
    Äldre 24 Mar 11:46
    2099580 visningar
    7938 svar
    7938
    2099580

    Viktig info som MVC- och förlossningspersonal brukar hoppa över

    Nu har jag hittat hit också. :)


    BF 25 april 2010 - www.vargaaa.blogspot.com
  • vargaa
    Äldre 24 Mar 11:54
    #17
    Anna65 skrev 2010-03-23 06:44:12 följande:
    Vad bra att du informerar om alla dessa saker, informationen hos BM och förlossningen är så bristfällig. I dag så får vi hur mycket information om det mesta, men när det gäller BM och förlossningen är det som att locket läggs på och att vården inte tror att vi klarar av den info som vi borde få. Jag själv blev drabbad för nästan ett år sedan på det hemskaste sättet som finns. Min son dog pga slarv på förlossningen eftersom de inte följde rutinerna och Socialstyrelsens rekommendationer. Jag önskar så mycket att alla gravida i Sverige ska få info om GBS (Streptokocker B). Ca 25-30% av alla bär på denna bakterie. De flesta vars barn blir drabbade har ingen aning om att GBS finns. Urinträngningar och förvärkar är några av symptomen. Bakterien orsakar också för tidig vattenavgång. GBS är den vanligaste orsaken till neonantal septikemi. Sverige är ett u-land när det gäller information om GBS. I vissa länder tar man GBS prover på alla gravida. www.smittskyddsinstitutet.se/sjukdomar/strept.../ www.medscinet.se/infpreg/allinfo/main.asp?top... www.mybirth.tv/video-play.cfm?id=213 www.gbss.org.uk/index.php
    Kan man testas för detta? Hur vet man att man bör göra det?
    BF 25 april 2010 - www.vargaaa.blogspot.com
  • vargaa
    Äldre 25 Mar 10:52
    #35
    abuelita skrev 2010-03-25 10:36:35 följande:
    I en grupp på Facebook skrev en mvc-bm så här i en diskussionstråd med rubriken Sen avnavling, som hon startade för drygt en vecka sedan: ”Fick för ett par dagar sedan frågor om "sen avnavling" av ett blivande föräldrapar.Vad väger för och emot?Förstår att det naturliga är att barnet får allt blod. Men jag har tidigare jobbat på en prematurvårdsavdelning och där såg jag problemen för de barn som fick svårt med gulsot som föranledde solning och ibland även blodbyte. ” När jag hittade det här i tisdags hade fortfarande ingen kommentar kommit in. Själv  skrev jag då ett inlägg och berättade  om gulsot, prematura barns särskilt stora behov av sen avnavling, och om HLR med intakt navelsträng. Men det har ännu inte kommit något nytt inlägg, varken från den här personen som startade diskussionen eller från någon annan av de drygt 500 svenska barnmorskor som är med i gruppen. 
    Va spännande. Berätta gärna vad de svarade sen. :) *har inte fb*
    BF 25 april 2010 - www.vargaaa.blogspot.com
  • vargaa
    Äldre 25 Mar 12:32
    #43

    abuelita - Galet.. förstår inte hur alla kan vara så nonchalanta. Det finns ju rötägg överallt men man tycker ju att de flesta borde vara mer engagerade och intresserade av sina yrken, ffa om man blir barnmorska.

    Anna65 - Det har jag inte tror jag, urinträgningar är när man har svårt att hålla sig va? Det har jag inga problem med, mer än att jag ju som gravid i v 36 behöver gå lite oftare ibland... Man ska inte oroa sig annars eller?


    BF 25 april 2010 - www.vargaaa.blogspot.com
  • vargaa
    Äldre 29 Mar 12:24

    Jag hade precis tänkt ta upp frågan om K-vitamin. Jag visste inget om det innan ett besök på föräldrautbildningen och kände direkt att detta måst jag fråga om. Kan det verkligen vara nödvändigt? Finns det ngn risk? Har hittat svar på frågorna i tåden nu, och står nu med frågan - vad borde jag välja för mitt barn? Att ge oralt om möjligt, eller att avstå helt?

    Ges K-vitamin om man föder hemma med barnmorska närvarande?


    BF 25 april 2010 - www.vargaaa.blogspot.com
  • vargaa
    Äldre 29 Mar 13:16
    Monsterpannkaka skrev 2010-03-29 12:51:35 följande:
    Åh jag sitter här med precis samma dilemma.Oralt kan jag tänka mig att välja till det, men den där sprutan är jag inte alls säker på att jag vill ha...Hur tänker ni ta reda på vad som gäller hos er? jag funderar på att åter igen ringa och fråga om just K-vitaminet.. med lite risk för att bli suckad åt :P
    Hos oss får de spruta vet jag. Men jag ska fråga min bm på mvc när vi ses nästa gång för då ska vi gå igenom förlossningen. Kommer nog att avsäga mig spruta iaf. Frågan är bara om man ska ge det oralt eller ej?

    Om man inte gör det på hemförlossningar kan det inte vara så fruktansvärt viktigt tkr jag..
    BF 25 april 2010 - www.vargaaa.blogspot.com
  • vargaa
    Äldre 30 Mar 09:14
    LillaVild skrev 2010-03-29 15:17:17 följande:
    Här i Uppsala ger de som sagt spruta, vill man hellre ha droppar får man fixa det själv...och de tycker att man är lite dum i huvudet om det är på det viset...
    Ja jag förväntar mig inget annat. Hur ordnar man med egna droppar?
    BF 25 april 2010 - www.vargaaa.blogspot.com
  • vargaa
    Äldre 30 Mar 09:19
    abuelita skrev 2010-03-29 15:17:22 följande:
    Eftersom det  har pratats lite om papporna  här nu, så kanske det kan är dags att försöka få en öppen diskussion om det här  mycket känsliga ämnet? om någon känner för det? Det här är nämligen lika  känsligt som påståendet att hemmapapporna skulle bära skulden till att fler barn råkar ut för allvarliga olyckor i hemmet . Ja så känslig att det knappt går att prata om. Inte minst svårt är det att ta upp det med sin partner.  Men det är viktigt att man ändå försöker göra det. Det kan nämligen vara som med ”överfrallan och underfrallan” (den gamle mannen som på  dödsbädden avslöjar för sin fru att han under alla år tagit överfrallan  eftersom han trodde att hon tyckte bäst om underfrallan,  trots att han egentligen helst ville ha underfrallan, och hur hon då avslöjar att hon gjort likadant – hon tyckte  bäst om överfrallan men tog underfrallan! ) Jag tror  alltså att det är lika vanligt att kvinnan egentligen inte vill ha mannen med som att han  helst skulle vilja slippa, men ingen av dem klarar av att ta upp frågan. Men jag tror faktiskt det  kan vända om man helt öppet och ärligt diskuterar igenom det. Självklart tror jag att det  i många fall verkligen är  så att mannen är ett bra stöd och att kvinnan då  mer än gärna vill  ha honom med. Åtminstone när det gäller  män som varit intresserade  och fullt delaktiga redan under graviditeten.  Och vid hemförlossningar tror jag  det är vanligare.. Har nämligen hört många hemmaföderskor  berätta att mannen varit ett väldigt bra stöd (även om några antytt motsatsen). Men det är sällan jag hört någon kvinna spontant säga det om sin man när hon  fött på sjukhus. Säkert beror det här mycket på att männen kan känna sig både överflödiga och  maktlösa bland alla ”experter” , och att den enda uppgift som brukar anses vara pappans är att klippa navelsträngen. Michel Odent tycker ju att män inte har något i ett förlossningsrum att göra (vilket han  fått mycket kritik för)  . Han tycker alltså inte ens att han själv har något där att göra och brukar därför befinna sig i ett annat rum  (han jobbar numera bara med hemförlossningar),  och  då försöka uppehålla mannen i huset  med andra sysslor så att han inte ska gå in och störa den födande kvinnan.. Men jag kan tänka mig att när en förlossningsläkare är med, i synnerhet den världsberömde Michel Odent, så känner sig männen överflödiga även i hemmet.  När jag själv jobbade på förlossningen såg jag faktiskt inte många pappor som var till bra stöd .  Ja det hände t.o.m.  flera gånger att barnet ”passade på” att födas när pappan gick ut en stund ( t.ex.  för att flytta bilen ). Michel Odent pratar om detta på  det  här  klippet ur The Other Side Of The Glass ( filmen som vänder sig till blivande pappor) .  Hoppas ni hänger med i hans  engelska med  kraftig fransk brytning.
    ">

    " target="_blank">

    Jag skulle inte lita på någon annan såsom jag litar på min sambo och dessutom anser jag att barnet är hans lika mycket som mitt och därmed har han lika mkt rätt att delta. Hur man sen vill att pappan ska agera är en annan sak. Jag har dock fullt förtroende för min sambo och vet att han kommer att vara det bästa stödet för mig. Han är den som känner mig bäst och det är han som varit med på andningsträning och som lyssnar när jag maler på om dykartekniken och önskemål om hur jag vill ha det. Ingen annan kan ge mig den tryggheten. Och som sagt är barnet hans lika mkt som mitt. Han har rätt att vara med när det kommer till världen.
    BF 25 april 2010 - www.vargaaa.blogspot.com
  • vargaa
    Äldre 30 Mar 10:19
    abuelita skrev 2010-03-30 09:55:37 följande:
    Det låter verkligen bra att ni verkar vara många här i tråden som är nöjda med männen och anser att de kommer  vara ett bra stöd för er när ni föder barn .  Jag håller dock inte med om att det är en pappas självskrivna rätt att närvara vid förlossningen. För om hans närvaro hämmar den födande kvinnan går det även ut över barnet, eftersom det kan göra att förlossningen blir mer långdragen och orsakar komplikationer. Däremot tycker jag att det är både barnets och pappans rätt att få träffa varandra så snart som möligt efter att barnet är fött.   Förlossningen är bara kvinnans och barnets, inte pappans, och det är bara hon som ska bestämma vilka som ska närvara. Jag känner en kvinna som tvingades ha sitt x med under förlossningen bara för att han ansåg det som sin rätt att närvara när hans barn föddes, trots att det nyligen  blivit slut mellan dem och han redan hade hunnit göra en annan kvinna med barn - hennes bästa väninna!!! Hoppas även de som inte känner att deras män skulle vara ett bra stöd läser här, om det kan hjälpa dem på något sätt..
    Efter som att det är svårt att veta exakt när barnet kommer så skulle jag inte må bra av att hålla barnets pappa utanför sålänge han kunde anpassa sin närvaro. Tex att sitta i lugn och ro vid sidan av om det var vad jag önskade för att kunna ta mig igenom förlossningen på bästa sätt. Men det är förstås en svår fråga.
    BF 25 april 2010 - www.vargaaa.blogspot.com
  • vargaa
    Äldre 30 Mar 11:53
    abuelita skrev 2010-03-30 11:02:33 följande:
    Du tänker förstås  på din egen man nu, som jag förstått är en "riktig karl" ,  som alltså både är delaktig i förberedelserna inför förlossningen och tänker se till så att  önskemålen i förlossningsbrevet blir uppfyllda och att stödja dig på bästa sätt, men det är ju tyvärr inte alla som gravida som är lika lyckligt lottade. De män som gör mest nytta om de inte närvarar, antingen beroende på att de inte själva vill vara med eller att kvinnan inte vill ha honom där, kan ju vänta utanför och komma in när barnet väl är fött (om mamman tycker det känns OK) Eller, om de har fler barn,  så kan han helt enkelt stanna hemma med dem, så slipper de ordna barnvakt,  och mamman kan välja någon annan person som stöd vid förlossningen. 
    Ja, jag har ju förstås bara min egen karl att utgå ifrån. :)
    BF 25 april 2010 - www.vargaaa.blogspot.com
Svar på tråden Viktig info som MVC- och förlossningspersonal brukar hoppa över