Inlägg från: Medusan |Visa alla inlägg
  • Medusan

    Viktig info som MVC- och förlossningspersonal brukar hoppa över

    Monsterpannkaka

    Jätteintressant att höra om Västerås förlossning. Jag ska föda där i slutet på Augusti och har själv tänkt kolla upp vad de har för rutiner med avnavling

    Det tråkiga är väl bara att man inte vet hur alla andra gör där så det är nog bäst att hålla stenkoll själv ändå
  • Medusan
    Monsterpannakaka

    Ser fram emot din uppdatering i slutet på April då. Jag har en son på 3 år som är född i Västerås och det blev tyvärr en komplicerad förlossning där de klippte navesträngen och sprang iväg nästan omgående :-/
  • Medusan
    Monsterpannkaka skrev 2010-04-19 10:28:04 följande:
    NU blir jag nästan lite upprörd. Tur för personalen att jag ska kolla med dem när de läst mitt förlossningsbrev om vad de tycker och tänker och sen byter jag snällt bara ut barnmorskorna som inte håller med ;) Glöm att jag stryker något ur mitt brev. Icke sa nicke. Låter som att hon i blogginlägget pratade med knastanten jag träffade på förlossnings-informationen..
    Jag ska föda i Västerås och blir vädigt nyfiken på vem surkärringen är så att jag vet vem jag ska hålla mig undan ifrån

    Om ni vet vad hon heter och inte vill outa henne i tråden skulle jag uppskatta om någon inboxade mig.
  • Medusan
    Monsterpannkaka skrev 2010-04-19 17:26:23 följande:
    Medusan: jag önskar att jag visste... Vi var på en sån där informationsträff och hon var där för att tala om Förlossningen och deras avdelning. en blond kvinna som var barnmorska där. Hon var ju trevlig tills jag ställde frågan om hur deras avnavlingsrutiner såg ut, sen vart hon tvär och tyckte nog att jag tog för mycket plats ;) Hur långt gången är du? Om du möter henne eller någon annan knäppis på informationen så ring till hon som är avdelningsansvarig(huvudbarnmorskan?) och tala hellre med henne. Hon var toppen (:
    Ok, synd.

    Jag är i vecka 20+4 så det är låååångt kvar.

    Jag har också lust att föda hemma mycket pga. att jag inte har så högt förtroende för förlossningspersonal men vågar inte med tanke på den lilla risken att något kan gå fel (min son mådde riktigt kasst när han föddes).
  • Medusan

    Hej, har BF 31/8 med mitt andra barn. Har skrivit i förlossningsbrevet att jag vill ha sen avnavling. När jag pratade med BM på mvc om detta sa hon att det kan bli problem med ph-provet. Jag frågade varför och vad det innebär? Hon svarar då att det är viktigt att kunna sätta in rätt behandling snabbt utifrån vad det provet visar. Stämmer detta? Kan det innebära att barnet missar viktigt behandling om det är så att de inte kan ta provet på en pulserande navelsträng?

  • Medusan
    abuelita skrev 2010-08-25 20:46:41 följande:
    Hej Medusan!   Oj då, bf om några dagar! Då var det tur att du hittade  hit i tid. 

    Men suck, vad trött jag blir på dem!! Jag gissar  att du bor i  Göteborg eller  Borås?  Så vitt jag vet har nämligen personal på övriga svenska sjukhus lärt sig ta pH-prov från intakt navelsträng, medan SÄS, Östra och Mölndal tycks har väldigt svårt att lära sig det här. 

    Läste du inlägg 1168 på den här sidan?  Verkligen mycket värdefull information!

    Och läste du GP-artiklarna  30/7?  SU går emot nya rutiner  och  Sen avnavling ger mindre blod


    Vi har faktiskt diskuterat pH-prov helt nyligen här i tråden, på sidan 114  - 115

    Sign.  Itzy kan tydligen det här.  Men hon har ännu inte svarat på min sista fråga :  ” Vet du själva anledningen till att  det kan vara "värdefullt" att få reda på  orsaken till att barnet föds medtaget? Är det för att rätt behandling ska kunna sättas in så fort som möjligt  ( och vad det i så fall är för behandlingar?)  eller är det för att personalen ska ha ryggen fri om provsvaret visar att de inte har begått några fel?” .  Väntar fortfarande på svar.


    Svensk studie som presenterades på Perinataldagarna, 22-23 oktober 2009 :


    F11. OBSTETRISKA EFFEKTER AV TIDIG JÄMFÖRT MED SEN AVNAVLING – ENRANDOMISERAD STUDIE.

    BAKGRUND:
    Under senare år har frågeställningen om tidig alternativt sen avnavling aktualiserats. Historiskt sett har två skäl ur obstetrisk synvinkel framförts som motiverat tidig avnavling:


    1. För att minska postpartum blödning (PPH...) samt 2. Möjliggöra ett adekvat syra-basprov från navelartären. Vetenskapliga belägg saknas dock.
    (post partum-blödning är när mamman blöder, syrabasprov är pH-rov)


    KONKLUSION: Sen avnavling ökar inte post partum blödning. Även om det var något svårare att få prov från både artär och ven vid sen avnavling, lyckades detta i 82 % av fallen och kvaliteten på syrabasproverna skilde sig inte mellan grupperna. Vi bedömer därför att sen avnavling är en säker metod ur obstetrisk synpunkt. ”


    Jag bor i Västmanland men det var ju barnmorskan på MVC som sa detta och hon har nog inte så bra koll på hur de gör på förslossningen hoppas jag. För mig är det självklart att det ska vara så sen avnavlning som möjligt så det finns inga andra alternativ. Min man kommer hålla stenkoll.

    Jag har också skrivit att vi vill bli lämnade ifred snarast möjligt efter att barnet är ute så att vi får "bonda" ifred. Har själv jobbat som uska på BB och även varit en del på förlossning och blir alltid så upprörd över hur mycket man stör föräldar och barn

    Tog även upp detta med min BM och hon säger ju att de åtminstone måste få ut moderkaka och sy ev. bristningar innan de lämnar oss ifred och det tycker jag med låter rimligt så i praktiken verkar det vara svårt att bara få vara? Suck.
  • Medusan

    Sitter här och funderar på detta med efterbördsskedet (har BF 31/8 men ingen bebis än). Jag har ju skrivit i mitt förlossningbrev att vi vill bli lämnade ifred så fort som möjligt efter att bebis är ute men min barnmorska menar på att jag åtminstone måste låta personalen sy ev. bristning (vilket jag kan förstå) men även att få ut moderkakan och menar på att om den inte är ute inom en timme betraktas det som en komplikation.

    Undrar bara varför det är är så viktigt att få ut den på en gång? Vad de har för argument. Har läst det som skrivits här ovan om att det är mycket bättre att låta den vara och lossna av sig själv och lämna modern ifred den första timmen`?

    Suck, blir tokig på att man får så olika budskap och att det är så svårt att veta vad som är "rätt". Det är så svårt som kvinna att veta vad som är värt att kämpa för så att säga för jag pallar inte med någon argumentation med förlossningspersonal om hur många saker som helst :-/

Svar på tråden Viktig info som MVC- och förlossningspersonal brukar hoppa över