• Äldre 24 Mar 21:38
    2109867 visningar
    7938 svar
    7938
    2109867

    Viktig info som MVC- och förlossningspersonal brukar hoppa över

    I dag har jag varit på studiebesök på vår förlossningsavdelning. Det är samma "nonchiga" BM som jag berättat om i tidigare tråd som höll i denna.

    Hennes redogörelse av vilka smärtlindringsmetoder som finns att tillgå utelämnade väldigt mycket. Det som togs upp var bad/dusch, akupunktur, TENS, lustgas och ryggbedövning. På min fråga om bebisen påverkades av ryggbedövning kom ett alldeles för snabbt och tvärt "nej" för att det skulle kännas trovärdigt. Snarare ville hon absolut inte ha någon diskussion om denna fråga.

    En annan sak som utelämnades väldigt effektivt var just efterbördsskedet. I hennes redogörelse för hur det normala förloppet ser ut verkade inget hända från att bebisen kommit ut i förlossningssängen tills brickan med mackor togs in till den säng man sedan fåttt flytta över till.

    Inte ett ord nämndes om moderkakan, avnavling eller bonding. Och jag valde att inte ta upp någon diskussion eftersom jag inte kände att jag skulle få något gensvar. Men jag kommer att ta upp det här med livmodersammandragande och att låta moderkakan komma ut utan manipulation med min ordinarie bm, längre fram.

  • Äldre 25 Mar 20:28
    #48
    Monsterpannkaka skrev 2010-03-24 22:07:45 följande:
    Man undrar ju lite varför människor som absolut inte gillar att ta diskussioner ska hålla i såna här förevisningar överhuvudtaget?

    Förstår att du kommer att byta om du får denna BM på förlossningen! Jag är glad att hon som har vår information inte längre jobbar på förlossningen utan på MVC
  • Äldre 25 Mar 20:34
    #49
    abuelita skrev 2010-03-24 22:45:30 följande:
    Jag förstår verkligen att du inte kände för att ta upp någon diskussion med den där nonchiga människan (tur att din ordinarie bm är så bra ).Verkligen märkligt att efterbördsskedet så ofta utelämnas. Även i annars riktigt bra böcker om graviditet och förlossning brukar efterbörsskedet också utelämnas, som om förlossningen var färdig  i och med att barnet föds , trots att den inte är det förrän moderkakan kommit ut.Så hon sa alltså bara ett kort "nej", och ingenting om de kända nackdelarna med EDA! !   Så här  skriver Niomånader om nackdelarna:Nackdelar med EDA är att kraften i sammandragningarna minskar, risken för instrumentell avslutning ökar, 2-3% av alla kvinnor som haft EDA får problem att tömma urinblåsan efter förlossningen, ibland kan en bedömning av kvinnan behöva göras innan förlossningen (om hon har missbildningar i ryggen, skador i centrala nervsystemet, blödnings- eller koagulationsrubbningar, hudinfektion vid insticksstället o.dyl.), kan avstanna värkarbetet om den läggs innan riktigt förlossningsarbete etablerats, ibland tar inte bedövningen riktigt bra, ibland tar den bara på ena sidan, ibland måste en ny slang sättas in om den första inte fungerar, kvinnan blir kopplad till övervakningsapparatur som kan kännas hindrande när hon är uppe, ökad risk för blodtrycksfall, viss påverkan på barnet direkt efter förlossningen. www.9manader.nu/gravid/forloss/smartlindr/eda
    Jo, hon snuddade väl liiite vid det här med viss risk för värksvaghet, men på en annan persons fråga om det här med att det kan ta bara på en sida så påstod hon att så var det bara förr, idag är det så mycket bättre medel som används. Innan jag frågade om bebisen påverkades så svamlade hon på väldigt fort om att ev biverkningar verkligen var små i jämförelse med att mamman och barnet fick vila och så...

    En annan lite "lustig" grej var att de enda medicinska smärtlindringar som hon nämde var "ryggbedövning" och lustgas. På min fråga om vad man får för bedövning om man behöver sys var svaret "tandläkarbedövning!"
  • Äldre 27 Mar 15:13
    #77
    abuelita skrev 2010-03-27 08:39:17 följande:
    Ja på NÅT sätt måste det ut till allmänheten.När jag satt och läste födelseannonser i tidningen och såg att det skrivs diverse tack till personalen så tänkte jag att ;  varför inte, det kanske går att få in sen avnavling där också , på något vis. Hoppas bara ingen låser sig  vid hur mitt förslag såg ut. Inlägg 62 blev kanske ostrukturerat eftersom jag bara följde flödet och skrev på.  Fråga gärna om något är svårbegripligt  och luddigt.
    Eller så kan man ju sätta in en "dagens ros" i lokaltidningen. Då finns det lite bättre plats att skriva vilka önskemål man hade som de tillmötesgick. Och dessa små klipp brukar ju oftast klippas ut och sättas upp på t ex anslagstavla i personalrum eller så...
  • Äldre 29 Mar 12:01
    Lia och bäbisen skrev 2010-03-29 11:54:38 följande:
    Och så pratar ni K-vitamin igen...skit med...jag som tänka hålla för öronen *lalalalabingolingo* för att inte behöva "ta i det" igen...jag KAN inte bestämma mig för hur jag ska göra med den...hade lagt den tanken åt sidan...usch. Så mycket grejer.
    Ja, jag har också börjat grubbla på det. Precis när jag börjat känna mig lugn att jag kommer att få sen avnavling....

    För att inte tala om det här med livmodersammandragande!

    Någon som vet om det finns K-vitamin för oralt bruk på alla förlossningsavdelningar?
  • Äldre 29 Mar 21:33
    abuelita skrev 2010-03-29 15:17:22 följande:
    Men det är sällan jag hört någon kvinna spontant säga det om sin man när hon  fött på sjukhus. Säkert beror det här mycket på att männen kan känna sig både överflödiga och  maktlösa bland alla ”experter” , och att den enda uppgift som brukar anses vara pappans är att klippa navelsträngen.
    Där delar jag nog inte din uppfattning, jag tycker att väldigt många runt omkring mig lovordar sina mäns insatser under förlossningen!

    Min sambo kommer nog att vara både rädd och tafatt från början och säkert känna sig maktlös och överflödig ibland, men han kommer att vara ett fantastiskt stöd förö mig, det är jag alldeles övertygad om. Om han av någon anledning inte skulle ha haft möjlighet att vara med vet jag faktiskt inte alls vem jag skulle tagit med mig...
  • Äldre 8 Apr 22:16
    Monsterpannkaka skrev 2010-04-08 21:45:20 följande:
    Nu har jag verkligen försökt klura på det här med K-vitamin..såhär långt kommer jga: K-vitamin ger man så att bebisens blod sk akunna koagulera vid eventuell blödning eller blodförlust vid eller efter förlossningen.Man ger det i en spruta så att kroppen tar upp det så snabbt som möjligt, eftersom små bebisar kan kräkas en hel del.. och ger man det då oralt så vet man inte hur mycket den får i sig.. (förklaringen jag fick från min BM)det jag inte riktigt förstår.. om bebisen nu bildar eget k-vitamin sen.. hur vet man då att det blir en överdos? Eller är överdosen redan i själva injektionen?Vet man om bebisen bildar nytt k-vitamin när den redan har eget?det bara snurrar här borta..
    Jag är också helt förvirrade angående K-vit. Det jag inte kan fatta är varför blodet inte skulle kunna koagulera utan K-vitamin tillskott? Hur är det tänkt i naturen, liksom? Sen vet jag inte om jag hört om nyfödda som fått någon form av blödning efter förlossningen? Hur stor är den risken? Och hur lång tid tar det innan bebisens blod kan koagulera oavsett K-vitamin?
  • Äldre 19 Apr 12:27

    Ang det där med att byta ut de som inte håller med.

    Jag har sedan ett bra tag sedan förklarat för min sambo att en av hans viktigaste uppgifter för att stötta mig under förlossningen är att utan prut se till att mina ev önskningar om att byta ut en BM omedelbart verkställs. Så att jag absolut slipper gå i diskussion eftersom jag veeeet hur upprörd jag kan bli och gissar att det är en typisk sån grej som kan få hela förloppet att stanna av eller göra att naturliga, hormonstyrda saker i kroppen knasar till sig...

  • Äldre 21 Apr 20:36

    Hej alla!

    Är det någon som har koll på hur saker går till vid ett planerat kejsarsnitt, med avnavling, bonding och sånt?

    Min bebis ligger nämligen i envist tvärläge och jag har förösökt att vara positv och tänka mig att den kommer att hinna vända sig, men nu i tisdags när jag var hos BM började även hon bli skeptisk till om den kommer att vända sig på naturlig väg. Är nu 34+2 och det kommer väl förmodligen att bli vändningsförsök om två veckor.

    Jag vill verkligen inte ha ett  planerat snitt. Det har liksom varit min största mardröm, att inte ens få försöka att föda "naturligt"... Nu känner jag dock att jag måste försöka börja bearbeta att det kan bli så, men det känns som om man vet så lite.

    Kan man få upp barnet på bröstet utan att de navlar av om man har gjort ks? Någon som vet? Kan man välja annars, sen avnavling eller snabbt upp på bröstet? Är livrädd för att hamna i en situation där jag inte får ha min bebis hos mig den första stunden. Vill inte att någon annan än jag (och pappan) ska hålla bebisen mer än absolut nödvändigt under den första timmen. Vill så gärna att amning och sånt ska komma igång bra och jag tror verkligen att såna saker påverkar.

    Är det någon som har erfarenhet av planerade snitt som kan hjälpa mig i mitt grubblande?

    Just nu känns det bara jobbigt och jag blir grinfärdig så fort jag tänker på att jag kanske inte kommer att få försöka föda vaginalt...

  • Äldre 21 Apr 21:41

    Tack för tipsen, men jag har provat lite sånt att ha olika positioner där man har rumpan i högläge, men det känns som att busungen alltid rör sig mer mot säte när jag försöker... Så jag vågar inte riktigt fortsätta försöka. Det jag funderat på är att kombinera med lite kyla på toppen av livmodern så att den hellre vill stoppa huvudet neråt, tror du det kan vara värt att prova?

Svar på tråden Viktig info som MVC- och förlossningspersonal brukar hoppa över