• Äldre 30 Sep 15:13
    2099606 visningar
    7938 svar
    7938
    2099606

    Viktig info som MVC- och förlossningspersonal brukar hoppa över

    Tack för en superbra tråd! Är ännu bara i v.28, men försöker inhämta så mycket information jag bara kan. Kan tyvärr inte hänga med fullt i allt som står skrivet på engelska, även om jag oftast förstår huvudbudskapet. Här är en sak som jag skulle vilja ha en bra översättning/förklaring på svenska vad som menas:

    "There are two (rare) indications for immediate cord clamping (ICC):


        1.   When a short cord ruptures spontaneously and bleeds during birth.


         2.   When a c-section for anterior placenta previa involves incising or damaging the placenta.


    In these cases, cord blood should be stripped into the child, and the placenta should be preserved; any blood left in it may be used for auto transfusion."

    Jag förstår det andra fallet gäller en moderkaka som ligger i framvägg och som skadas vid kejsarsnitt, men är inte helt säker om jag uppfattat det rätt. Men sedan uppfattar jag det som står därunder att navelsträngsblodet ska överföras till barnet och moderkakan bevaras och att blod som är kvar i den ska överföras automatiskt? Men det kan det väl inte göra om navelsträngen klampas direkt? Eller ska man "häva" klampningen sedan, även om navelsträngen eller moderkakan är skadad? Som sagt, skulle gärna vilja ha lite hjälp med att översätta/förklara vad de menar.

  • Äldre 30 Sep 16:58
    abuelita skrev 2013-09-30 16:18:20 följande:
    Roligt att du gillar tråden    Jättebra att du är ute i så god tid så att du hinner läsa på ordentligt.

    Om blödning   från moderkakan eller navelsträng redan uppstått eller  vid föreliggande moderkaka/ Placenta previa  då det bli tvunget att skära i moderkakan för att få fram barnet, är det viktigt att försöka se till så att så lite blod som möjligt  går förlorat, eftersom det  tillvaratagna blodet kan användas till autolog transfusion , alltså blodtransfusion där man använder patientens  eget blod  .  Transfusionen bör ske inom en timme. 
      .
    Om detta misslyckas bör barnet  få blod  från blodgivare .  Lungalveolernas kapillärer  behöver blodfyllas för att  de ska kunna ta upp syre, och  för att syre ska kunna transporteras runt i kroppen krävs röda blodkroppar . 

    .
    Här står det förklarat på engelska :
    .
    Cardiac asystole at birth: Is hypovolemic shock the cause?
    .
    Läs under  "Autologous transfusion of cord blood"  och  "Transfusion of fresh whole blood",  på sid 4 och 5. 

    .

    Tyvärr är detta. liksom neonatal livräddning med intakt navelsträng,  långt i från rutin, så det är viktigt att ta upp det  här till diskussion  med ansvariga läkare i god tid före bf.  
    Tack så mycket för ditt svar och dina tips, nu förstår jag bättre!
Svar på tråden Viktig info som MVC- och förlossningspersonal brukar hoppa över