Forum Förlossning - Gravid
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Viktig info som MVC- och förlossningspersonal brukar hoppa över

  Mån 22 mar 2010 12:28 Läst 1321256 gånger Totalt 7938 svar
  Mån 22 mar 2010 12:28

  Här  tar vi upp viktig information som mvc- och förlossningspersonal inte brukar ta upp, främst avnavlingsfrågan.
  Det här är en fortsättningstråd, men både nya och gamla besökare  är hjärtligt välkomna att ställa frågor  och dela med sig av sina erfarenheter och kunskaper. Kom ihåg att ingen fråga  är för "dum", och det gör inte heller något om en fråga redan varit uppe här flera gånger; Nya besökare tillkommer ständigt och då slipper de leta och behöver dessutom inte känna sig dumma om andra ställer lika "dumma" frågor som de själva undrar över.
  Ni som vill fortsätta tro att man kan lita helt och fullt på att sjukvården kan sin sak i alla lägen och inte undanhåller någon viktig information kan dock hoppa över den här tråden.


  Fyller på med info här så snart jag hinner. Under  tiden rekommenderar jag den gamla tråden och länkarna i den.
   www.familjeliv.se/Forum-2-13/m49525723.html


  TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-03-23 05:51
  Här kommer nu trådpresentationen (själv tycker jag att alla bifogade länkar är superviktiga och rekommenderar er därför att läsa dem) och i inlägg nr 1 har jag lagt in en hel radda med viktig information.

  Inom obstetriken har man länge haft för vana att börja med interventioner utan att först undersöka om det är skadligt eller ej. Det är först när man upptäckt att det är skadligt som man slutar med det (i bästa fall). Vilket Marsden Wagner, som under 15 år var chef WHOs mödra- och barnavårdsenhet, pratar om på det här klippet ur Business of Being Born  Även tidig avnavling är en intervention som man börjat med inom obstetriken utan att först kolla upp om det var ofarligt. Och trots att det gjorts, och fortfarande görs, ett otal internationella avnavlingsstudier som alla visar att det är skadligt, så forstätter man ändå, ofattbart nog, med det på de flesta sjukhus i världen.

  Vid tidig avnavling (inom 20 sekunder efter födseln) blir ca 30-50% av barnets totala blodvolym kvar i moderkakan, vilket alltså innebär att barnet utsätts för en mycket kraftig blodförlust (vuxna blodgivare får inte lämna mer än 10% åt gången, högst 4 ggr per år) samtidigt som det går miste om syreförsörjningen från navelsträngen medan lungorna gör sig redo att ta över andningen, och även de viktiga stamcellerna i moderkaksblodet, som ska skydda mot sjukdomar under livet, ja kanske t.o.m. reparera vissa skador. Vilket stamcellsforskarna däremot har kommit på! Därför är detta blod så eftertraktat. Se min tråd om donation av navelsträngsblod www.familjeliv.se/Forum-2-115/m49012210-1.html
  (inte bara Göteborg, utan även sjukhusen i Stockholm och Skåne har nu börjat/ska börja med insamling av navelsträngblod)

  Och utan några undersökningar för att fastställa den optimala dosen av K-vitamin, och utan forskning för att undersöka om ökade koagulationsfaktorer faktiskt kan orsaka olika problem för en nyfödd (polycytemi t.ex.?), gjorde läkarna som rutinpraxis att injicera alla nyfödda med en dos av K-vitamin 20.000 gånger den normala nivån för en nyfödd. Denna praxis har förblivit i stort sett oförändrad sedan 1944, utan adekvat uppföljd forskning .

  Annat som ges rutinmässigt, utan att man får information om det i förväg och alltså inte själv kan sätta sig in i vad det här innebär, är livmodersammandragande medel.
  Läs min översättning av ett utdrag ur Michel Odents "Putting an End to Women's Global Slaughter: Bleeding to Death" blogg.aftonbladet.se/15613/2010/02/vill-ni-veta-varfor-nyforlosta-modrar-kan-forbloda-mam

  Interventionskaskaden vid barnafödande måste ifrågasättas! Läs Ulla Waldenströms artikel i Läkartidningen www.lakartidningen.se/includes/07printArticle.php

  En svensk studie på Karolinska 1990, som av någon anledning tydligen inte har publicerats för allmänheten eller nått ut till ansvariga inom och över förlossningsvården (annars skulle man väl vara mer försiktig med lustgas?) visar bl.a. att om mamman fått lustgas under förlossningen är det 5 ½ ggr större risk att barnet senare i livet blir amfetaminmissbrukare jämfört med syskon som inte blivit utsatta för lustgas vid födseln.
  Här är en artikel om den studien i British Medical Journal (nitrious oxide är lustgas) www.bmj.com/cgi/content/abstract/301/6760/1067

  Det smusslas verkligen bakom ryggen på intet ont anande blivande föräldrar. Man får inte heller någon information om att barnet ?somnar? i magen av EDA, att värkstimulerande dropp är en vanlig orsak till att barnen blir medtagna och föds med syrebrist. Läs Adams Familys tråd om värkstimulerande dropp (hennes son blev cp-skadad p.g.a. felaktigt använt vs-dropp) www.familjeliv.se/Forum-2-13/m45275145.html

  Men viktigast av allt är ändå att medtagna barn måste livräddas (neonatal HLR) med intakt navelsträng. Läs mitt blogginlägg ?Är neonatal HLR verkligen genomtänkt ???? :
  blogg.aftonbladet.se/15613/2010/03/ar-neonatal-hlr-verkligen-genomtankt-mam

  TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-03-23 16:52
  I inlägg 7 finns nu mer viktig information. Och missa inte inlägg 2 där Anna65 berättar om GBS !!!

  TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-03-24 14:59
  Glömde ju något jätteviktigt bland det jätteviktiga, nämligen doulaeffekten:

  ?Effekten av en stödjande doula har mätts i flera internationella vetenskapliga studier och visar på mycket goda resultat.

  Med en doula minskar:
  · antalet kejsarsnitt med 50%
  · förlossningens längd med 25%
  · behovet av medicinsk smärtlindring med 30%
  · önskemål om ryggbedövning med 60%
  Av studierna framgår också att föräldrar som haft stöd av doula är mer delaktiga i förlossningen och känner sig mer tillfreds med sin upplevelse.?
  www.doulakompaniet.se/

  TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-03-28 15:20
  Mer intressant om k-vitamin, och den ?naturliga? viktminskningen under den första levnadsveckan, som tydligen inte är så naturlig. Start i inlägg 72 på den här sidan:
  www.familjeliv.se/Forum-2-13/m51523086-8.html

  TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-05-27 14:08
  Var inte rädda att be om att få byta bm om ni känner att era personligheter inte klaffar. Prata igenom denna eventuella situation redan hemma så ni vet hur ni ska agera och vem som ska säga vad.

  TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-06-21 09:08

  Eftersom BB-personal tyvärr ibland är väldigt dåligt pålästa vad gäller amning så är det viktigt att vara ordentligt påläst själv. Ta gärna hjälp av Amningshjälpen www.amningshjalpen.se/

  I inlägg 917, www.familjeliv.se/Forum-2-13/m51523086-92.html berättar Chakito om hur hon fick kämpa för att slippa undan BB-personalens okunskap.

  ----------------------------------------

  Och här, i Linda Karlströms blogg Obesprutat, i Alternativjournalen, finns mer bra info om K-vitamin, och även om avnavling .
  www.alternativjournalen.se/obesprutat

  Särskilt det här tycker jag är jädrans bra skrivet:

  "Det är ALDRIG varken barnläkare eller barnmorska eller en hel hög med vitrockar som bestämmer vilka ingrepp som görs på ditt friska barn!!!! Eller sjuka heller för den delen. Oberoende av om det handlar om blodtransfusion, operation, vaccination eller sen avnavling är det föräldrarna som bestämmer! Allt annat är mot lagen. Ååååå jag blir så arg! Ursäkta men jag eldar lite nu. Hur kan det ha gått så här snett, att vårdpersonalen tror att barnen som föds fram på sjukhuset är deras egendom att förvalta i läkemedelsbolagens intresse? Och denna evinnerliga okunskap sedan. Att de liksom inte tycks fatta att det inte är upp till dem att bestämma! De gör sig själva till åtlöje, åtminstone i mina ögon. "

  TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-08-05 18:24
  Några nya bloggar om avnavling som jag rekommenderar:

  Viktig information till alla gravida!

  beckahbitch.blogg.se/2010/july/viktig-information-till-alla-gravida.html

  Tidig avnavling kontra Barnens Rättigheter

  blogg.aftonbladet.se/parisiska/2010/08/tidig-avnavling-kontra-barnens-rattigheter

  Läkareden kontra tidig avnavling

  blogg.aftonbladet.se/parisiska/2010/08/lakareden-kontra-tidig-avnavling

  Are Doctors Causing Infant Brain Damage By Clamping The Umbilical Cord Prematurley?

  medicalmisdiagnosisresearch.wordpress.com/2010/07/31/are-doctors-causing-infant-brain-damage-by-clamping-the-umbilical-cord-prematurely/

  Hemimammas kamp ? Kampen för att låta barnen få en chans att leva, mot alla odds.

  blogg.aftonbladet.se/hemimamma/2010/08/hemimammas-kamp-kampen-for-att-lata-barnen-fa-en-chans-att-leva-mot-alla-odds

  TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-10-11 14:43
  I det här blogginlägget har jag, Abuelita, försökt sammanfatta det viktigaste om avnavling.
  blogg.aftonbladet.se/15613/2010/07/varfor-tidig-avnavling-ar-skadligt-mam

  TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-02-18 11:08
  Examensarbete ? Magisternivå, om barnmorskors förhållningssätt kring tidig och sen avnavling
  bada.hb.se/bitstream/2320/7819/1/M2011_5.pdf

  50 minuter långt föredrag om avnavling, av den amerikanska obstetrikern Nicholas Fogelson- Delayed Cord Clamping Grand Rounds
  academicobgyn.com/2011/01/30/delayed-cord-clamping-grand-rounds/

  TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-03-12 17:24
  ?Naturligt? kejsarsnitt.
  TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2013-02-10 23:40
  #7263, som handlar om vattenförlossning, är så viktigt att jag nu kopierar in det här:

  "Hej alla ni som läser och skriver här. Jag har just fått veta att ni finns och att barnet som dog i samband med hemförlossning i vatten 1993 just har diskuterats. Det var min dotter. Det finns mycket att berätta om det, men det som är viktigt för många här om jag förstått saken rätt - är att Sofia inte hade ngt vatten i lungorna och inte några bakterier. Hon dog alltså inte pga att hon fötts i vatten. Hon drog inget andetag alls. För den som vill läsa mer finns boken "I dina spår" där jag berättat det viktigaste. Jag har dessvärre skrivit felaktigt att vattenfödslar förbjöds efter Sofias död i boken. Det blev aldrig förbjudet enligt lag, men rekommendationerna var starka och kvinnor tilläts inte att föda i vatten efter det. Jag heter Kristina Grahn. Och jag vet inte hur detta inlägg placeras, och misstänker att det kommer på fel ställe. Men ändå - på önskan av trådstartaren har jag nu gett mig in i samtalet"

  Länk till boken "I dina spår"
  www.adlibris.com/se/product.aspx

  TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2013-03-22 14:09
  Samlade inlägg av en mamma som fött sina 4 barn (varav ett tvillingpar) hemma. De två första helt oassisterat och den sista, tvillingfödseln, med doula närvarande . Helt komplikationsfritt. Alla 4 barnen sent avnavlade.
  Fantastiskt och underbart!
  www.familjeliv.se/Forum-2-13/m51523086-1.html&searchField=3&searchRange=5&searchSort=1&searchLocation=2&doSearch=S%F6k&searchDisplay=2&ts=1
 • Mån 29 mar 2010 12:11 #101
  Chaktio skrev 2010-03-29 12:01:07 följande:
  Ja, jag har också börjat grubbla på det. Precis när jag börjat känna mig lugn att jag kommer att få sen avnavling....För att inte tala om det här med livmodersammandragande!Någon som vet om det finns K-vitamin för oralt bruk på alla förlossningsavdelningar?
  Precis!! Livmodersammandragande har jag tänkt avsäga mig i mitt brev i stil med "vill inte ha livmodersammandragande medel i förebyggande syfte utan endast vid större blödning eller annan anledning".
 • Mån 29 mar 2010 12:24 #102

  Jag hade precis tänkt ta upp frågan om K-vitamin. Jag visste inget om det innan ett besök på föräldrautbildningen och kände direkt att detta måst jag fråga om. Kan det verkligen vara nödvändigt? Finns det ngn risk? Har hittat svar på frågorna i tåden nu, och står nu med frågan - vad borde jag välja för mitt barn? Att ge oralt om möjligt, eller att avstå helt?

  Ges K-vitamin om man föder hemma med barnmorska närvarande?


  BF 25 april 2010 - www.vargaaa.blogspot.com
 • Monste­rpannk­aka
  Visa endast
  Mån 29 mar 2010 12:51 #103
  vargaa skrev 2010-03-29 12:24:31 följande:
  Jag hade precis tänkt ta upp frågan om K-vitamin. Jag visste inget om det innan ett besök på föräldrautbildningen och kände direkt att detta måst jag fråga om. Kan det verkligen vara nödvändigt? Finns det ngn risk? Har hittat svar på frågorna i tåden nu, och står nu med frågan - vad borde jag välja för mitt barn? Att ge oralt om möjligt, eller att avstå helt?Ges K-vitamin om man föder hemma med barnmorska närvarande?
  Åh jag sitter här med precis samma dilemma.
  Oralt kan jag tänka mig att välja till det, men den där sprutan är jag inte alls säker på att jag vill ha...
  Hur tänker ni ta reda på vad som gäller hos er? jag funderar på att åter igen ringa och fråga om just K-vitaminet.. med lite risk för att bli suckad åt :P
 • Mån 29 mar 2010 13:16 #104
  Monsterpannkaka skrev 2010-03-29 12:51:35 följande:
  Åh jag sitter här med precis samma dilemma.Oralt kan jag tänka mig att välja till det, men den där sprutan är jag inte alls säker på att jag vill ha...Hur tänker ni ta reda på vad som gäller hos er? jag funderar på att åter igen ringa och fråga om just K-vitaminet.. med lite risk för att bli suckad åt :P
  Hos oss får de spruta vet jag. Men jag ska fråga min bm på mvc när vi ses nästa gång för då ska vi gå igenom förlossningen. Kommer nog att avsäga mig spruta iaf. Frågan är bara om man ska ge det oralt eller ej?

  Om man inte gör det på hemförlossningar kan det inte vara så fruktansvärt viktigt tkr jag..
  BF 25 april 2010 - www.vargaaa.blogspot.com
 • Mån 29 mar 2010 14:08 #105

  Jag vet faktiskt inte om alla förlossningar har valmöjligheten  att  ge k-vitamin oralt eller via injektion.  Hoppas ni som tar reda på det meddelar oss här i tråden.

  Intressant är i alla fall det som  Mia 567 skrev om Österrike :
  ”Jag bor i Österrike och här far bebisen en oral dos vid födseln och sen en till efter ngr veckor (kan ev. vara ngn mellan ocksa). Varan barnläkare förklarade att  man ger oral dos är för att det finns en stor risk för en överdos av k-vitamin vid injektion men om man ger oralt sa tar inte kroppen upp det (eller skadas av det) om det blir för mkt.
  Jag kommer inte ihag varför det var skadligt med överdos vid injektion.”

  Och sen kan man ju undra hur det kommer sig att 2 brittiska studier har kommit fram till att k-vitamininjektion, men inte oralt, ökar risken för barncancer. Och  hur den svenska studien kommit fram till att det inte gör det, trots att  i princip alla svenska barn injicerats med k-vitamin vid födseln.  Förstår någon hur man kan komma fram till det när det inte finns någon kontrollgrupp, alltså barn som inte injicerats med k-vitamin? 

 • Mån 29 mar 2010 14:21 #106
  abuelita skrev 2010-03-29 14:08:19 följande:
    Mia 567 skrev om Österrike :”Jag bor i Österrike och här far bebisen en oral dos vid födseln och sen en till efter ngr veckor (kan ev. vara ngn mellan ocksa). Varan barnläkare förklarade att  man ger oral dos är för att det finns en stor risk för en överdos av k-vitamin vid injektion men om man ger oralt sa tar inte kroppen upp det (eller skadas av det) om det blir för mkt. Jag kommer inte ihag varför det var skadligt med överdos vid injektion.” 
  och det som Jultomten skrev om Danmark är också mycket intressant:

  "Intressant att höra hur man gör i andra länder. I Danmark gavs både oralt och injektion och trots att inget barn som fick k-vitamin oralt (357 000 barn) drabbades av MHN så slutade man med detta i danmark med motiveringen att medicinen slutat tillverkas. (Snacka om att något läkemedelsföretag tjänar sanslöst mycket pengar på detta som ges till barn överallt.) "

  kanske läkemedelsbolagen alltså tjänar mer på injektionerna än på de orala doserna?
 • Mån 29 mar 2010 14:58 #107
  Lia och bäbisen skrev 2010-03-29 11:54:38 följande:
  Abuelita: Tänkte på dina mejlsvar; du minns kanske att Kristianstad nu HAR sett över rutinen och har sen avnavling som rutin numer. Har inget utförligt svar men fick ju iaf det konstaterat i ett mejl från dem!.
  Jo jag minns det och jag tycker det var jättebra gjort av dig att skriva dit och fråga
   Och sen stod det ju också i  sjukhusets personaltidning i en artikel om "projekt säkrare förlossning" att de har infört sen avnavling nu, vilket jag länkade till för någon vecka sen. Såg du det?
 • Mån 29 mar 2010 15:17 #108
  vargaa skrev 2010-03-29 13:16:13 följande:
  Hos oss får de spruta vet jag. Men jag ska fråga min bm på mvc när vi ses nästa gång för då ska vi gå igenom förlossningen. Kommer nog att avsäga mig spruta iaf. Frågan är bara om man ska ge det oralt eller ej? Om man inte gör det på hemförlossningar kan det inte vara så fruktansvärt viktigt tkr jag..
  Här i Uppsala ger de som sagt spruta, vill man hellre ha droppar får man fixa det själv...och de tycker att man är lite dum i huvudet om det är på det viset...
 • Mån 29 mar 2010 15:17 #109

  Eftersom det  har pratats lite om papporna  här nu, så kanske det kan är dags att försöka få en öppen diskussion om det här  mycket känsliga ämnet? om någon känner för det?
  Det här är nämligen lika  känsligt som påståendet att hemmapapporna skulle bära skulden till att fler barn råkar ut för allvarliga olyckor i hemmet . Ja så känslig att det knappt går att prata om. Inte minst svårt är det att ta upp det med sin partner.  Men det är viktigt att man ändå försöker göra det.
  Det kan nämligen vara som med ”överfrallan och underfrallan” (den gamle mannen som på  dödsbädden avslöjar för sin fru att han under alla år tagit överfrallan  eftersom han trodde att hon tyckte bäst om underfrallan,  trots att han egentligen helst ville ha underfrallan, och hur hon då avslöjar att hon gjort likadant – hon tyckte  bäst om överfrallan men tog underfrallan! ) 

  Jag tror  alltså att det är lika vanligt att kvinnan egentligen inte vill ha mannen med som att han  helst skulle vilja slippa, men ingen av dem klarar av att ta upp frågan.
  Men jag tror faktiskt det  kan vända om man helt öppet och ärligt diskuterar igenom det.


  Självklart tror jag att det  i många fall verkligen är  så att mannen är ett bra stöd och att kvinnan då  mer än gärna vill  ha honom med. Åtminstone när det gäller  män som varit intresserade  och fullt delaktiga redan under graviditeten.  Och vid hemförlossningar tror jag  det är vanligare.. Har nämligen hört många hemmaföderskor  berätta att mannen varit ett väldigt bra stöd (även om några antytt motsatsen). Men det är sällan jag hört någon kvinna spontant säga det om sin man när hon  fött på sjukhus. Säkert beror det här mycket på att männen kan känna sig både överflödiga och  maktlösa bland alla ”experter” , och att den enda uppgift som brukar anses vara pappans är att klippa navelsträngen.

  Michel Odent tycker ju att män inte har något i ett förlossningsrum att göra (vilket han  fått mycket kritik för)  . Han tycker alltså inte ens att han själv har något där att göra och brukar därför befinna sig i ett annat rum  (han jobbar numera bara med hemförlossningar),  och  då försöka uppehålla mannen i huset  med andra sysslor så att han inte ska gå in och störa den födande kvinnan.. Men jag kan tänka mig att när en förlossningsläkare är med, i synnerhet den världsberömde Michel Odent, så känner sig männen överflödiga även i hemmet. 

  När jag själv jobbade på förlossningen såg jag faktiskt inte många pappor som var till bra stöd .  Ja det hände t.o.m.  flera gånger att barnet ”passade på” att födas när pappan gick ut en stund ( t.ex.  för att flytta bilen ).

  Michel Odent pratar om detta på  det  här  klippet ur The Other Side Of The Glass ( filmen som vänder sig till blivande pappor) .  Hoppas ni hänger med i hans  engelska med  kraftig fransk brytning.

  ">

 • Mån 29 mar 2010 15:24 #110
  LillaVild skrev 2010-03-29 15:17:17 följande:
  Här i Uppsala ger de som sagt spruta, vill man hellre ha droppar får man fixa det själv...och de tycker att man är lite dum i huvudet om det är på det viset...
  Tack för viktig information!  Köper man det på Apoteket ?
  Så de tycker man är lite dum i huvudet då!!!  {#lang_emotions_surprised}
Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll