• Äldre 10 Apr 17:52
    2098931 visningar
    7938 svar
    7938
    2098931

    Viktig info som MVC- och förlossningspersonal brukar hoppa över

    Puh, det här var tufft. Har nämligen översatt det som Froggel "terroriserade" tråden med Men det är ju inte lätt att  begripa det här  på svenska heller. Hoppas ni ändå förstår det mesta. Säg gärna till om ni upptäcker några fel i översättningen.

    En granskning av perinatal k-vitaminmetabolism drar slutsatsen att lite k-vitamin faktiskt passerar från mamman till barnet via placenta. De neonatala källorna av k-vitamin är i allmänhet begränsade till det k- vitaminprofylax som ges vid födseln, kosten, och tvivelaktiga mängder från K-vitamin som finns i tarmkanalen, framställda  från bakterier på syntetisk väg.  För tidigt födda barn får stora mängder  k-vitamin från profylax, TPN-lösningar  ( Total Parental Nutrition = när näring tillförs som dropp genom en perifer venkateter (PVK) eller central venkateter (CVK)   ) , modersmjölksersättning och bröstmjölksförädling (?) . Således är vitaminserumskoncetrationenen hos för tidigt födda barn upp till hundra gånger högre än hos vuxna  och 10-20 gånger högre än hos barn som får modersmjölksersättning. Även om inga biverkningar har rapporterats konstatera förhöjning av epoxid reduktas (VKOR)  (K-vitamin epoxid reduktas = målet för warfarin, det mest förskrivna antikoagulant för tromboemboliska sjukdomar)   är k-vitamincykeln i serum hos för tidigt födda barn  värd att studeras ytterligare. "

    Det hemostatiska systemet (
    blodkoaguleringssystemet)  är en dynamisk utvecklingsprocess som är åldersberoende. Komponenter i det hemostatiska systemet är sammanställda  tidigt under fosterstadiet och  passerar inte via moderkakan från mannan till fostret . Plasmakoncentrationer av proteiner involverade i hemostas (blodkoagulering)   skiljer sig emellertid avsevärt från vuxna. Fysiologiska referensintervaller finns tillgängliga för prematura barn, fullgångna spädbarn och barn mellan åldrarna 1 till 16 år. I koagulationssystemet är plasmakoncentrationerna i  k-vitaminberoendet och kontaktfaktorerna  minskade vid födseln, medan andra faktorer som fibrinogen (har med koagulationen att göra) , FV, FVIII och FXIII liknande  eller ökat jämfört med vuxna vid födseln. I det fibrinolytiska systemet ( ett till koagulationssystemet antagonistiskt, koagelupplösande system)  , är plasmakoncentrationen av plasminogen minskad vid födseln, medan vävnadsplasminogen aktivator (ett  enzym som tillverkas och utsöndras från friska celler i blodkärl, problem med plasmin kan orsaka blodpropp )  och plasminogenaktivitetshämmandet är ökat. Kliniskt är det hemostatiska systemet för unga effektivt och friska barn  lider inte av spontana blödningskomplikationer. Men jämfört med äldre patienter är barn mer utsatta  för blödning i samband med antingen medfödda eller förvärvade hemostatiska defekter. Även om  det är ovanligt med svåra kongenitala (utvecklingsbetingade) blödningsrubbningar  förekommer det  ofta under nyföddhetsperioden. De vanligaste förvärvade orsakerna till blödning hos nyfödda omfattar disseminerad  intravaskulär koagulation (en koagulationsrubbning) , k-vitaminbrist, och leversjukdom. 



    "MÅL: Nyfödda ges rutinmässigt  K-vitamin för att förebygga  k-vitaminbristblödning. Effekten av oralt k- vitamin  kan äventyras för barn med oupptäckt gallstas. Vårt mål var att jämföra risken för k-vitaminbristblödning under olika förebyggande behandlingar till spädbarn med gallgånsatresi.



    PATIENTER OCH METODER: Från holländska och danska nationella gallatresiregistret  hämtade vi barn som antingen ammades och fick 1 mg oralt k-vitamin vid födseln följt av 25 mikrogram  oralt k-vitaminprofylax  dagligen (Nederländerna, 1991-2003), 2 mg  oralt k-vitamin vid födseln följt av 1 mg oralt profylax  per vecka (Danmark, 1994-maj 2000), eller 2 mg intramuskulärt profylax vid födseln (Danmark, juni 2000-2005) eller fick modersmjölksersättning. Vi bestämde den absoluta och relativa risken för svår k-vitaminbrist och k-vitaminbristsblödning på diagnos hos barn som ammas på varje profylaktisk behandling och på  barn som får modersmjölksersättning.



     RESULTAT: Brist på k-vitaminblödningar noterades hos 25 av 30 av ammade barn som fick 25 mikrogram daglig oral profylax, hos 1 av 13 på 1 mg per vecka av oral profylax, hos 1 av 10 som fick 2 mg intramuskulärt profylax vid födseln och på 1 av 98  barn  som fick modersmjölksersättning (P <,001). Den relativa risken för  blödning hos ammade barn jämfört med barn som fick modersmjölksersättning var 77,5  med  25 mikrogram  daglig oral profylax, 7,2 vid 1 mg i veckan  av oral profylax, och 9,3 vid  2 mg intramuskulärt profylax vid födseln.


     
    SLUTSATSER: En daglig dos på 25 mikrogram  k-vitamin  förhindrar inte blödningar  hos till synes friska barn med oupptäckt gallstas  på grund av gallgångsatresi. Ett mg  oral profylax per vecka erbjuder betydligt högre skydd för dessa barn och har liknande effekt som 2 mg intramuskulärt profylax vid födseln. "
     


     

  • Äldre 11 Apr 18:15
    abuelita skrev 2010-04-10 11:46:47 följande:
     Jag tog för givet att man slutat med tidig avnavling på alla förlossningskliniker eftersom jag under en vidareurbildning  för barnskötersor inom neonatalvården hade sett Frederick Leboyers film Födas utan våld och även läst hans bok med samma namn, och tog för givet att förlossningspersonal också hade gjort det (men det var tyvärr likadant då som nu, att sån här viktig information inte går ut till fl-presonal) . Den boken hade vi nämligen som kurslitteratur.  .

    Här är ett stycke om avnavling i Frederck Leboyers  Birth Without Violence  ( svenska titeln: Födas utan våld)

    Is this why we cut the cord in such a senseless, untimely
    way?
    Well, you might say, it's with the idea that it's going
    to make the child breathe.
    Why are we so anxious that he should breathe?
    Of course there is the rational answer: lack of oxygen
    will damage the brain - which is quite true.
    But, as always, behind rationality is a deeper,
    hidden reason.
    Although no one is aware of it, those attending, watching
    a baby being born, unconsciously, unknowingly
    "hold their breath!"
    As if finding themselves back at this terrible point, this
    dramatic bridge between birth and death. . . .
    But because we do not have an umbilical cord beating for
    us, providing us with precious oxygen, the situation
    very quickly becomes unbearable . . . for us, that is to
    say.
    "Do something! Do something!" clamours the unhappy
    voice within ... the voice of our own anxiety.
    While the easiest, most sensible thing for us to
    do would be to take a deep breath,
    instead,
    we cut the cord!

    The poor victim of this dramatic confusion, this
    unconscious projection, abruptly deprived of his
    umbilical cord and his previous supply of oxygen,
    suddenly finds himself choking to death.
    In utter despair, he utters the abominable scream
    everyone was so anxiously expecting, which brings
    a smile to the faces of. . . the fools we are.
    "Ah, he's breathing!" everyone exclaims with great
    relief
    "Ah, now I can breathe. I'm so relieved," is what
    we might say if we were just a little more clear and
    aware of what was going on... inside.
    This process of projecting will now go on endlessly.
    And we proudly call it education.
    But is birth really so important, one might ask.
    It doesn't last long, you could say, compared with
    what comes before and after it.
    Maybe it's just a nasty moment to get through.
    But that is perhaps somewhat glib. After all, there
    is another "nasty moment" which, although equally brief'
    nonetheless casts a long shadow, and that is death.
    Yes, birth and the moments that follow, however few,
    will leave a mark for the rest of life.
    It is as if we are heading off in the wrong direction,
    starting on the wrong foot.
    It's like a boat leaving the harbour, with the poor captain
    not knowing he has a faulty compass.
    This compass, one might say, is
    breathing.

    Och här är en intervju med Leboyer:
     
    ">Birth Without Violence, Leboyer Interview PART ONE

  • Äldre 11 Apr 21:07
  • Äldre 12 Apr 12:04

    Skrev om det här i en diskussion på Facebook och tyckte nu att det faktiskt borde läggas in här också:

    Med tanke på att de etiska nämnderna kräver att  familjer informeras och samtycke inhämtas innan  man är del av en studie, och att studien inte kan publiceras om det smusslats bakom ryggen på försökskaninerna (i det här fallet föräldrarna)  kan man undra hur  de ser på  Halmstadstudien ? Vad jag förstått fick aldrig föräldrarna någon information om de redan kända skaderiskerna, och  som forskarteamet  redan kände till, alltså det  som andra studier före dem kommit fram till (bl.a. hade de fått en hel del information från mig, om riskerna för autism, cp m.m. , som jag i min tur hade fått från Judith Mercer, David JR Hutchon,   George M Morley, Sarah J Buckley, Eileen Nicole Simon m.fl), utan de föräldrar som gick med på att deras barn skulle få användas som försökskaniner i studien blev, så vitt jag förstått,  bara informerade om att tidig avnavling kunde öka risken för dåliga blodvärden under de första 6 månaderna.  Och alla övriga barn som föddes i Halmstad, som alltså inte ingick i avnavlingsstudien, navlades av omedelbart (liksom hälften av barnen i studien) .  Föräldrar fick alltså inte ens begära sen avnavling (enligt flera rapporter i trådarna om avnavling här på FL).  Och kanske det fortfarande är omedelbar avnavling som gäller i Halmstad, precis som i Göteborg och Borås?   Jag vet faktiskt inte. Någon annan som vet?

    Och man kan undra varför inte det som studien nu kommit  fram till har gått ut till all förlossningspersonal, liksom till allmänheten?  Många, inte minst  läkare och barnmorskor, tror ju tydligen fortfarande att  sen avnavling ökar risken för  behandlingskrävande gulsot  ( högre bilirubinvärden vid 2-3 dygns ålder ). Det här råkade jag ju hitta för flera månader sen  om Halmstadsstudien

    ”Sammanfattning
    Sen avnavling medför högre Hb och EVF, samt minskar risken för neonatal anemi hos fullgångna svenska nyfödda barn, men resulterar inte i högre bilirubinvärden vid 2-3 dygns ålder .”
     
     http://abstrakt.sls.se/viewSam.asp?nSamId=7910
    Men det kanske inte var meningen att det här skulle komma ut till allmänheten?


    Och när jag sommaren 2007 hade lyckats få medicinska reportern på  tv4 intresserad för det här med riskerna med tidig avnavling, och de hade bestämt att de skulle gå ut med det stort under midsommarhelgen, lyckades ledaren för forskarteamet  i Halmstad övertala henne att  vänta med att gå ut med det  tills han var färdig med sin studie, så att det stoppades i sista stund.
    Borde det inte vara dags för det nu då?


    Det var förresten samma läkare som talade om FÖRDELARNA med sen avnavling på perinatalmötet hösten 07 .  Och det var faktiskt jag,  moi, som lyckades få igenom att avnavlingsfrågan togs upp  på detta möte, och som försåg denne barnläkare  med en massa viktig information. 

     Förstår ni att jag känner frustration när det fortfarande navlas av  hej vilt,  och när det här, som är så livsviktigt,  inte går ut stort i nyhetsmedia ?  

    ”We don´t talk any more”, denne barnläkare och jag.

  • Äldre 12 Apr 16:45

    "When the facts change, I change my opinion. What do you do, sir?" -- John Maynard Keynes

  • Äldre 12 Apr 17:17
    Monsterpannkaka skrev 2010-04-12 16:53:31 följande:
    du hittar så mycket information överallt hela tiden! man blir lite överrumplad nästan (: men du har hemskt mycket att komma med, det är jätte roligt att läsa. jag har inte så mycket att svara dock, sitter mest och hummar och antecknar och läser och tänker.. och sen gör jag det igen, eftersom det känns som att jga måste fatta det ännu mer ;)har du sol där du är linda?
    Har ju fått in en viss vana nu på att googla på det jag söker efter.  Dessutom finns det en massa braiga grejjer i min minnesbank, som poppar upp då och då, och då måste jag skynda mig att skriva ner det innan det försvinner i glömska igen

    Bra att du sitter och hummar och antecknar och läser och tänker! Det gläder mig att höra, för då kommer det alltså till nytta.

    Ja då Anna, jag har sol där jag är ,  (sol ute, sol inne , sol i hjärta , sol i sinne)  {#lang_emotions_sunny}.  Hoppas du också har det.
    Har mest minglat ute i solen med mina våryrahöns i dag, och samtidigt försökt plåta de lekande gäddorna vi har här på vårt översvämmande gärde.
  • Äldre 13 Apr 01:05

    Singletta och Monsterpannkaka,  den här reaktionen har jag länge väntat på, känns verkligen jättebra!!!    Började nästan tro att  jag var galen på riktigt när  det verkade som att det bara var jag som tyckte det här  måste ut  stort i massmedia så att ALLA blivande föräldrar  nås av det..

    Under de här 3 åren som jag  ägnat mig åt den här frågan  på heltid har jag hela tiden, vid sidan om bloggandet, facebookandet och trådarna här på FL, regelbundet  mailat till ansvariga inom och över förlossnings- och neonatalvården och   till olika tidningar och nyhetredaktioner ,  Dagens Medicin, Läkartidningen m.m.m.m. ,  Barnombudsmannen, Rädda Barnen,  gravidtidningar,  en jäkla massa människor på Socialstyrelsen,  socialministern m.fl. inom riksdag och regering,  och alla ni bara kan tänka er,  och förstås även Uppdrag granskning  och  Kalla Fakta. 

    I juni 07 lyckades jag faktiskt väcka intresse hos TTs medicinska reporter, som  då skrev en artikel som gick ut i många av landets stora dagstidningar,   bl.a.
    Dagens Nyheter     .   Men innan hon skrev ihop artikeln hade hon intervjuat bl.a. den här barnläkaren som jag inte är så bra kompis med längre,  som då lyckades  göra ”en tumme av en vante ” av det hela, alltså att det bara handlade om att barnen kunde få blodbrist . Och ingenting om autism, cp  m.m.

    Tv4-nyheterna hade alltså också nappat och deras medicinska reporter ringde då mig.  Men hon ville även prata med nämnda barnläkare. Jag bad henne  då att först läsa på ordentligt  i den information som jag skickat till  henne eftersom den här läkaren inte ville att det här skulle komma ut till allmänheten innan han var klar med sin studie och att det därför var stor risk att han skulle försöka stoppa hela grejen. . Men, hon läste tyvärr inte på innan hon ringe upp honom, så han lyckades förstås  övertala henne att lägga ner det.
    Jag hade även blivit uppringd av en reporter från  svt-nyheterna. Men vem som fick dem att stoppa det här strax innan det skulle gå ut i sändning  vet jag inte. Det ville de inte svara på när jag sen ringde och frågade.  Men jag har ju mina aningar. 


    Tack och lov lyckades  jag  väcka intresse hos  2 av alla dessa förlossningsläkare och barnläkare jag mailat till  , vilket ledde till att avnavling togs upp till diskussion under perinaltaldagarna  i oktober 07 (som jag berättade om i inlägg 274), vilket alltså  i sin tur ledde till att riktlinjer för avnavling togs fram. Och de  presenterades ett år senare,  i Läkartidningen, Dagens Medicin och på Barnmorskeförbundets hemsida. Och Rapport   och många dagstidningar och  radiokanaler berättade om det (de flesta  var det jag som hade tipsat)

    Men numera har jag  ännu svårare än tidigare att få napp.  Så det är  viktigt att  vi
    är många som hjälps åt med det här, vilket jag tar upp då och då här i trådarna  när jag vädjar om hjälp .  Men jag har inte förrän nu märkt några tecken på att jag blivit hörsammad. Åtminstone inte vad jag kan minnas .


    Senast förra veckan, 5:e april, skrev jag så här,  i inlägg 207:


    ”Vore inte den här 20 år gamla studien (se inlägg 206) , som det varit så tyst om i alla år,  något för Uppdrag Granskning eller Kalla Fakta  att bita i?


    Ni som tycker det kan väl tipsa dem?  Tror inte det är lönt att jag gör det, eftersom jag redan skrivit till dem så många gånger om avnavlingsfrågan. När det bara är jag som gör det är det ju lätt för dem att tro att det bara är en galen kärring som fått något på hjärnan.
    Vilket det kanske är?  ”

    Uppdrag Granskning
      http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=2232
     
    Kalla fakta http://www.tv4.se/1.995020/2009/05/13/darfor_ar_ditt_tips_sa_viktigt


    Så jag hoppas att alla ni som läser det här och håller med om att detta måste ut till allmänheten, känner sig manade att hjälpa till. Om ni bara kan väcka intresse  hos någon journalist så får ni gärna hänvisa till mig. Min mailadress finns på min presentationssida.

  • Äldre 13 Apr 13:45
    MymlanMy skrev 2010-04-13 07:36:46 följande:
    Abuelita! Trodde inte att det var så illa! Men det förvånar mig inte. (Jag har själv i annat upprörande ärende fått kalla handen av myndigheterna vid anmälan fastän alla i omgivningen tycker att fallet är solklart). Jag tror att det handlar om att fler människor måste visa sitt missnöje. Det räcker inte med ett fåtal. Ett upprop? Namnlista?
    Precis, det räcker inte med ett fåtal, utan alla som tycker det här är viktigt att protestera mot måste visa sitt missnöje.

    Ett upprop/namnlista tycker jag är ett lysande förslag.  Om någon som är bra på sånt (för det är inte jag) kan dra igång det så är jag med och sprider det allt vad jag kan. 
    Monsterpannkaka skrev 2010-04-13 09:22:44 följande:
    ja någonting? Vi kan väl mobilisera oss lite? :) Jag har iaf tänkt att jag ska skriva en insändare till Västerås tidning och tacka förlossningen för gott bemötande och sen avnavling etc..  om de gör så utan att jag måste bråka med dem ;) Både till personalen och till överläkare/ansvarig.Men man vill ju gärna poängtera för någon annan, typ uppdrag granskning. Hur ska vi göra det här? För att det ska nå ut till aaaalla...
    Jättebra med en sån insändare  !!!   Och ja, Uppdrag Granskning eller Kalla fakta vore ju det bästa.  Om det är många som skriver dit måste dom ju vakna upp och  börja titta på det här.

    Återkommer strax med listan med  förslag på hur man kan hjälpa till, som jag brukar lägga ut här i trådarna med jämna mellanrum. Håller just nu på och gör lite tillägg och ändringar där.
     
  • Äldre 13 Apr 14:17

    Tips på hur man kan hjälpa till att sprida den här informationen:  

    Facebook, Twitter m.m.
     Förslag på  grupper  att sprida bland   sina Facebook-vänner (tänk på att den här viktiga frågan inte bara gäller gravida).

    Sen avnavling - Barnets födslorätt

    Leaving A Baby´s Umbilical Cord To Stop Pulsating (Delayed Cord Clamping) 

    Kom ihåg att tumma inlägg ni tycker är bra och viktiga!  Större chans att folk läser inlägg med många tummar. Och man kan förstås själv skriva inlägg och kommentarer.

     

    *  Gå runt i andra trådar här på FL och tipsa om den här tråden (man får dock ta risken att vissa  blir sura och tycker man är OT).


    *  Starta egna trådar i  forum  på andra gravidsidor  på nätet (ni får förstås mer än gärna att kopiera av det jag skrivit .)


    Skriva insändare, både i aftonbladet/expressen m.fl. stora tidningar, och i lokaltidningar. Titta  i tidningen först och se hur långa insändarna brukar vara. Skriv inte längre texter än så, för då kortar redaktionen ner  och tar då kanske bort det man själv tycker är viktigast. Ge inte upp på första försöket, utan det gäller att vara ihärdig.


    Blogga.  Går förstås jättebra att kopiera mina texter rakt av för den som  vill.


    *  Kontakta Barnombudsmannen, Rädda barnen, Socialstyrelsen,  sjukvårdsmininster, Socialministern, m.m. och maila länkar  och kopierade texter som ni anser viktiga.


    *  Tipsa Media . Både tidningsredaktioner , enskilda journalister, nyhetsredaktioner, Kalla Fakta  och  Uppdrag granskning   m.m. Och skicka med några utvalda viktiga länkar. Kanske även länka till den här tråden? Jag rekommenderar  att  ni  då länkar till  första sidan  

    *  Ta upp  de här frågorna  på informationsmöten för gravida och på  visningarna på förlossningen (som bl.a.  SchumiFerrari  och Monsterpannkaka redan har  gjort) .


    Skicka ut massmail, med kort och informativ text (så att folk orkar läsa)   och några valda länkar . Och be era vänner att skicka vidare till så många som möjligt


    Kontakta nyckelpersoner i föreningar o.dyl. som har med cp, autism m.m. att göra.  Och förslagsvis  bifoga  följande länkar:
     
    Birth Brain Injury 

    The Autism Epidemic 


     


    I de flesta fall talar man dock för döva öron, men så händer det då och då att man ändå lyckas nå fram till någon, som sen i sin tur lyckas nå fram till någon annan, o.s.v.  Det gäller att inte ge upp i första taget!


    Om någon kommer på  fler tips så berätta gärna . 
     


     

  • Äldre 13 Apr 17:25
    abuelita skrev 2010-04-12 17:17:59 följande:
     Ja då Anna, jag har sol där jag är ,  (sol ute, sol inne , sol i hjärta , sol i sinne)  .  Hoppas du också har det. Har mest minglat ute i solen med mina våryrahöns i dag, och samtidigt försökt plåta de lekande gäddorna vi har här på vårt översvämmande gärde.
    Trots att det här är totalt OT kunde jag bara inte låta bli att visa att jag lyckats plåta gäddorna idag (hoppas länken funkar bara).  

    Men  det var ju ändå dags att puffa  tråden. Eller hur?  {#lang_emotions_tongue_out}
Svar på tråden Viktig info som MVC- och förlossningspersonal brukar hoppa över