Inlägg från: abuelita |Visa alla inlägg
  • abuelita

    Viktig info som MVC- och förlossningspersonal brukar hoppa över

    Det är ju jättebra att ni gör det! , i synnerhet när man tar upp de på visningen på förlossningen och på föräldrautbildning, som du SchumiFerrari gjort (liksom Monsterpannkaka)  eftersom man då når ut till så många på en gång.  Till slut når det då  ”Den hundrade apan”.

    Det verkar faktiskt som att det är många i Göteborg som sprider  information om avnavling nu. Så här stod den nämligen i dag i ett inlägg i gruppen  Sen avnavling inte möjligt i Göteborg?  : 
     
    ”När vi var på läkarkontrollen 2 dagar senare frågade läkaren nyfiket varför vi valt sen avnavling. Jag förklarade och han sa att han frågade för att "helt plötsligt ber alla om sen avnavlin" =)


    SchumiFerrari skrev 2010-04-15 12:30:34 följande:
    Jag försöker prata om det så fort jag får chansen!
    trållmor skrev 2010-04-15 12:49:25 följande:
    Jag har väldigt många gravida i min närhet just nu, eller att de har fött, och jag informerar dem om sen avnavling. Känns som att man inte hinner så mycket mer just nu med fyra små barn, och dessutom väldigt allergiska barn, men jag är glad ändå att kunna informera om det vi lärt oss om sen avnavling till dem
  • abuelita
    LillaVild skrev 2010-04-15 13:07:00 följande:
    Abuelita: Jag överöser alla jag känner med all den information du delar med dig av här! Föräldrar och vänner, alla gravida jag känner, tog upp en hel massa på föräldrautbildningen och förlossningsbesöket Så visst försöker jag "hjälpa till", alla borde ju veta... Det sjuka är ju att INGEN hade någon som helst aning eller funderat över allt detta innan jag börjar prata om hur vi vill ha det...
    Kanonbra LillaVild, att du också överöser alla du känner med det här!!!   Och särskilt bra är ju att du dog upp en hel massa på föräldrautbildningen och fl-besöket.

    Ja det är ju verkligen sjukt att INGEN hade någon aning om detta innan du tog upp det. Vad blev det för reaktion hos barnmorskorna då?

    Jag får en känsla av att ni inte möts att så mycket skepsis och motstånd när ni tar upp det här med vänner och bekanta. Är det rätt tolkat? För i så fall kanske det börja nå "den hundrade apan" nu ?   Bara  på FL  märker jag stor skillnad  nu mot när jag började skriva om avnavling  här 2007 (vilket jag har hållt på med i princip varje dag sedan dess). Det var så mycket motstånd och så mycket skeptisims och jag blev så påhoppad, och fick dessutom ofta varningar och avstängningar och inlägg borttagna. Men det verkar faktiskt ha slutat nu.

    För den som inte vet vad "den hundrade apan är":
    När tillräckligt många människor tänker vissa nya tankar så bryter det till slut igenom i stor skala.  När "den hundrade apan" lärt sig något nytt, då sker genombrottet.
    Det här kommer från Ken Kays bok Den Hundrade apan, som handlar om att man la ut potatisar på en ö med apor. En aphona började då med att tvätta sin potatis  i vattnet innan hon åt den, vilket andra apor  sen började ta efter. När tillräckligt många av aporna på ön hade lärt sig det här så blev det ett genombrott då alla  började  tvätta sina potatisar. Och helt oförklarligt började då aporna på öarna runtomkring också göra samma sak, trots att de alltså inte hade lärt sig det av någon .   Om den här storyn är sann eller ej diskuteras , men det är i vilket fall som helst en bra symbol för hur ”den kritiska massan” till slut får  sitt budskap att slå igenom .
     
  • abuelita
    trållmor skrev 2010-04-15 14:29:07 följande:
    Vi har möts av total okunskap, vilket inte alls är så konstigt eftersom vi själva fick veta om sen avnavling tack vare dig Alla de vi har berättat för har aldrig någonsin hört talas om sen avnavling, och när vi berättar om det så blir alla väldigt förvånade över att inte mvc informerar om det här.Sen kan ju inte vi låta bli att berätta om Timon, och jämföra med Neelahs födelse, och där ser ju alla kopplingen. Vi vill inte använda Timon som skrämseltaktik, eftersom de blir ju ganska rädda när vi berättar om honom (även om vi bara berättar en bråkdel av allt han fick vara med om), utan vi informerar väldigt försiktigt om hans historik. Vi hoppas bara att de själva informerar vidare...
    Att man möts av okunskap är ju inte så konstigt, eftersom ingen blir informerad om det här av sina barnmorskor och läkare. Men jag har faktiskt  även mötts av ilska. Kanske  för att jag hade mage att krossa deras illusion om att  förlossningsvården är helt och hållet genomtänkt och att alla som jobbar där kan sin sak  och vet vad de håller på med?
    Men det har nu faktiskt till stor del bytts  mot förvåning och intresse. Så någonting håller uppenbarligen på att hända i det kollektivt undermedvetna.

    Jag blir så glad varje gång jag får veta att min information  bidragit till att ytterligare ett barn sluppit tidig avnavlinga.  Även om jag förstås hade önskat att de som har det här som jobb och får betalt för det i stället kunde ta sitt ansvar och ge föräldrar den här informationen. Jag är ju faktiskt en privat person som bara råkar sitta inne med den här kunskapen och dessutom bry mig om "andras ungar".

    Kan faktiskt tänka mig att folk lyssnar mer på er eftersom ni har den här egna erfarenheten . Det måste ju vara en fördel att ha det att grunda sin kunskap på när man informerar andra, även om ni så klart vill vara  försiktiga och inte använda honom som skrämseltaktik..
     
  • abuelita
    Petrellie skrev 2010-04-15 15:58:15 följande:
    Idag var det så dags att skriva sammanfattning/förlossningsbrev tillsammans med min barnmorska och jag var lite nervös eftersom folk blivit så olika bemötta när de tagit upp de här frågorna vi diskuterar i tråden men det gick hur bra som helst.Hon skrev tydligt och klart in på "sin" del att jag ville låta min kropp sköta förlossningen själv utan påverkan av värkstimulerande, livsmodersammandragande osv osv. När jag nämnde sen avnavling som ett måste sa hon "föd hemma så slipper du massa folk som ska vara där och krafsa omedelbart, som de verkar ha mani på att göra". Nu vill jag inte göra det men det var skönt att hennes reaktion var att sen avnavling var rätt och naturligt och att jag skulle stå på mig angående det och övriga punkter och säga åt dem att låta mig vara i största möjliga mån.Jag hade förstås drivit igenom våra önskemål ändå men jag måste erkänna att det känns skönt att det i den "officiella" journalen också finns en plan som är i enlighet med vår vilja.Glad!
    Vad skönt att hon var så med på noterna!!  Förstår att du är GLAD   

    "Föd hemma så slipper du massa folk som ska vara där och krafsa omedelbar som de verkar ha mani på att göra ".  Så himla sant!  Och tänk att det kom från en barnmorska!  Det här citatet måste jag bara spara
  • abuelita
    Monsterpannkaka skrev 2010-04-15 16:15:11 följande:
    Hje hörrni (:JAg har läst och tänkt lite mo hur jag ska kunna sprida budskapet. det känns lite jobigt att försöka sprida något som jag inte har "all" fakta bakom mig, att ta upp för diskussion. Dvs, det hade känts bättre om jag hade varit undersköterna eller barnmorska eller något.men en insändare ska det bli efter bebis är född, om personalen varit snäll ;)Funderar på om jag känner någon journalist som vill skriva om det..En hemsida är inte svårt att bygga, det kluriga är att hitta webhotell och sånt?Men själva kodningen och den biten är enkel!Diskuterar och samtalar med dem i min närhet gör jag förresten med.. Jag har en sån där förfärlig bekant som röker ett halv paket cigg om dan, vars inställning till förlossningen är: "Bedöva mig så in i hevlete så jag slipper känna eländet. Ungen ska ut, resten skiter jag i."Brrr...!och jo, länken funkade.. men jag såg inga fiskar? vart var gäddorna egentligen? (:
    Det borde ju egentligen räcka att hänvisa till riktlinjerna som står presenterade i bl.a. Läkartidningen    (även om jag långt ifrån  nöjd med dem, eftersom de både har glömt bondingen, de medtagna barnen och att de rekommenderar att barnet ska hållas under moderkakans nivå i 30 sekunder innan det får komma till mammas famn, vilket jag tagit upp i läsarkommentarer där) Du behöver inte vara undersköterska eller barnmorska, utan det slår rätt högt att vara gravid och missnöjd med att inte få information av mvc, utan att det istället smusslas bakom ryggen på blivande föräldrar med såna här viktiga saker. Trots att man alltså enligt Hälso- och sjukvårdslagen både har rätt att få full information och att vara med och bestämma över den vård och de behandingsmetoder  som gäller en själv och ens barn.

    Angående de OT-iga gäddorna     om ni fick fram en bild så kan ni klicka på den så kommer nästa bild fram, osv. Det finns 5-6 gäddbilder där och en bild på min halvtama kronhjortshind.
  • abuelita
    Lia och bäbisen skrev 2010-04-15 20:24:36 följande:
    Jag undrade ocksåvart gäddorna var? =)Har precis varit på föräldragrupp och hon nämnde såklart att alla barn har brist på k-vitamin och att de fr en spruta sådant. Fegis jag vågade inte säga något ellr fråga, men men. Sen frågade jag henne iaf om hon visste om de gav livmodersammandragande medel på rutin, eller vid behov, ochdet gör de här på rutin sa hon, men var snabb att tillägga innan jag hann säga nåt, att det kan jag ju säga till om jag inte vill ha. Precis som jag har tänkt göra. Kändes ändå bra att hon inte "stretade emot", tror hon o jag tycker rätt olika annars i mycket...Passade också på att "peppa" en annan i gruppen som just nu känner att hon vill föda utan massa smärtlindring vilket jag också siktar på. Jag berättade lite om EDA och att barnet kan bli slött och påverkat osv...kändes bra.Nu ska jag äta en kaka, mums! Trevlig kväll!
    Hade nog inte varit lönt att ta upp K-vitaminfrågan. Annat än kanske få tips om var man får tag på oral dos. Hon hade säkert inte kunnat svara på något annat vettigt om k-vitamin.

    Men det var ju bra att hon faktiskt kunde upplysa om att du kan avsäga dig livmodersammandragande, även om det hade varit på sin plats att hon sagt det utan att du själv  behövt ta upp frågan.

    och jättebra att du  passade på att peppa en annan i gruppen om  att föda utan medicinsk smärtlindring, och att du berättade det där om EDA.
    Hoppas kakan smakade bra och att du har en trevlig kväll

    (om du vill se gäddorna, så läs det jag skrev till Monsterpannkaka)
  • abuelita

    Tredje delen av
    ">The Other Side Of The Glass
     (drygt 16 minuter)

    Den här handlar  bl.a  om den höga mödra- och barnadödligheten bland afroamerikaner. 
    Men framför allt  innehåller den en underbar  hemförlossning där pappan tar emot sitt barn (undrar förresten vad som gör att övriga personer som närvarar vid en förlossning helt enkelt inte kan hålla fingrarna i styr, istället för att bara luta sig tillbaka och ta ett djupt andetag?)  
     
    Jag får gåshud när  jag lyssnar på  de här papporna, som  tagit emot sina barn vid födseln,  liksom när man ser dem  tillsamman med sina barn. Ingen tvekan om hur starka band det är mellan dem, vilket säkerligen till största del har med den här tidiga bondingen att göra..

    Underbart  också  när  den överlyckliga nyblivna mamman  utbrister : ”WE DID IT!!!”  {#lang_emotions_sunny}

  • abuelita

    Angående mitt förra inlägg; Att mödra- och barnadödligheten bland afroamerikaner är högre än hos vita amerikaner (hos vilka  dödligheten också är väldigt hög jämfört med resten av den moderna världen)  tror jag faktiskt beror på att det fortfarande finns en hel del rasism hos förlossningspersonalen, som oftast är vita, vilket gör att mammorna känner sig otrygga och att det därför blir fler komplikationer. 

    Lesbiska kvinnor här i Sverige känner sig tydligen inte heller trygga när de föder barn. Vilket förstås beror på fördomar hos personalen:  Av 13 lesbiska par fick 11 göra kejsarsnitt, enligt den här artikeln som bl.a. handlar om Regnbågsverksamheten på mödravårdcentralen Mamma Mia Söder  i Stockholm. 
    ” När man är otrygg ökar risken för komplikationer"

  • abuelita
    abuelita skrev 2010-04-17 15:12:09 följande:
    Tredje delen av
    ">The Other Side Of The Glass
     (drygt 16 minuter) Den här handlar  bl.a  om den höga mödra- och barnadödligheten bland afroamerikaner.  Men framför allt  innehåller den en underbar  hemförlossning där pappan tar emot sitt barn (undrar förresten vad som gör att övriga personer som närvarar vid en förlossning helt enkelt inte kan hålla fingrarna i styr, istället för att bara luta sig tillbaka och ta ett djupt andetag?)   Jag får gåshud när  jag lyssnar på  de här papporna, som  tagit emot sina barn vid födseln,  liksom när man ser dem  tillsamman med sina barn. Ingen tvekan om hur starka band det är mellan dem, vilket säkerligen till största del har med den här tidiga bondingen att göra.. Underbart  också  när  den överlyckliga nyblivna mamman  utbrister : ”WE DID IT!!!” 
    Hörrni, kan ni vara snälla och inte sprida den  den här länken? Jag fick den här i mail av Janel i dag, och det var en annan länk med där som hon inte ville att jag skulle sprida, men hon råkade skriva fel länk. Så när jag redan  hade hunnit  lägga ut den  här fick jag ett nytt mail från henne där hon bad mig att inte vidarebefordra denna eftersom det  bara är ett utkast. Hon vill alltså göra den färdig först innan den sprids.
  • abuelita

    Monsterpannkaka, vilken jättebra idé att ställa frågor i en hälso/barnspalt!! {#lang_emotions_smile}
    Och även att ha filmvisning för vänner som som inte ens sett en hemförlossning på film.


    Till min glädje märker jag när jag läser här i trådarna att det verkar vara mer eller mindre accepterat  nu att vi kan ändra mycket i våra liv genom att ändra våra tankar, och att affirmationer inte längre verkar  anses som något flummigt. När jag lärde mig det här på 80-talet , och sen under många år hade kurser i det,  ansågs det  av  de flesta människor som flummigt.  Men nu verkar det ju faktiskt ha nåtts av ”den hundrade apan” (som jag skrev om i inlägg 307).

    Likadant var det när jag som tonåring på sextiotalet  var med och gick i bräschen för miljörörelsen.  Då ansågs man som väldigt udda och konstig om man brydde sig om miljön, liksm när man handlade barnmat på hälsokosten eftersom det inte fanns något giftfritt i vanliga affärer. 
    För att inte tala om hur äckligt  folk tyckte det var när jag   plockade upp bajs efter mina hundar.  Nu är det ju tvärt om  – man är äcklig om man INTE gör det!  Samma år som jag började plocka upp hundskit (1971)   skickade jag efter en bärsele från Japan  och bar min nyfödda bebis i istället för i barnvagn, vilket många tyckte var  mer än lovligt konstigt och kunde väl ändå inte vara bra för barnet, men jag fick även många postitiva reaktioner. 
    Man får nog försöka acceptera, även om jag många gånger tycker det är riktigt frustrerande ,  att  det inte är så självklart att  nya tankar och idéer slår rot på en gång, utan att det kan ta några decennier, eller mer.

    Men eftersom Frederick Leboyers  bok  Birth Without Violence (Födas utan våld)  nu har 35 år på nacken  borde  det verkligen vara på tiden  att ansvariga inom förlossning- och neonatalvården  tar till sig hans kunskaper om barnets upplevelse av födelsen och hur det påverkar oss för resten av livet.

Svar på tråden Viktig info som MVC- och förlossningspersonal brukar hoppa över