Inlägg från: abuelita |Visa alla inlägg
  • abuelita

    Viktig info som MVC- och förlossningspersonal brukar hoppa över

    Ecorelle skrev 2010-04-19 16:48:27 följande:
    Det räcker nog om han är armstark så att han vänligt och bestämt kan lotsa ut de som inte är välkomna, .Själv mår jag bra, bebisarna växer fint och jag har precis kommit in i v. 29. Snart börjar det bli dags att planera för födsel på allvar, känns lite nervöst. Ska nog träffa en läkare i v. 31 igen, får se vad hon tänker säga för galenskaper den här gången, .
    Roligt att höra att du mår bra och  bebisarna växer fint    

    Du skulle ju kunna samla galenskaperna din obstetriker  säger och berätta för Facebook-gruppen My Ob said what?   
  • abuelita
    Dipsy skrev 2010-04-19 19:04:07 följande:
    var hos bm idag och sa att jag ville ha sen avnavling då hon säger till mig att det är mer rutin nu att man gör sen avnavling och man håller även barnet under placentan ett tag innan man för upp barnet till mamman...så då är det inget man behöver tänka på i så fall....sunderby sjukhus i luleå ska kanske tilläggas...

    Hej Dipsy!  Vi får hoppas att det stämmer det som din bm sa. Det har nämligen sååå många gånger visat sig att det som bm på mvc säger om avnavlingrutinerna på det aktuella sjukhuset inte stämmer. 

    Men även OM det hon sa stämmer så har tyvärr de som tagit fram riktlinjerna för avnavling  missuppfattat en del här, och dessutom  glömt bort något så viktigt som bondingen (bindningsprocessen/präglingen) .
    Det är nämligen bara om  barnet  snabbt måste tas iväg  för  att få hjälp att komma igång som man ska hålla det under moderkakans nivå innan avnavlingen. På bara 30 sekunder hinner det då få hela transfusionen från moderkakan, och brukar då förstås oftast hinna piggna till och därför inte ens behöva tas iväg , och kan därför få vila ut hos mamma istället, hud-mot-hud .


    I synnerhet under de allra första fem minuterna, ”livets heligaste stund”, då ett unikt hormonspel mellan mor och barn äger rum, bör man inte störa med någonting över huvud taget (såvida det inte är absolut nödvändigt), utan bara övervaka det hela under tystnad, beredd att gripa in om det skulle behövas.
    Man bör alltså även vänta med avnavlingen åtminstone tills dessa första 5 minuter har gått , helst  tills moderkakan kommit ut, och det är inte ens bråttom då..

    Och vi får nog lita på att Moder natur kan det här med barnafödande och att placentatransfusionen därför sker i alldeles rätt takt och att barnet får precis rätt mängd blod när mammas följer sin instinkt och tar det i famnen meddetsamma, som mammor har gjort i miljoner år innan obstetrikerna  började krångla till saker och ting..
    Du  har alltså rätt att få ditt barn i famnen meddetsamma. Så jag föreslår att du skriver in det  i förlossningsbrevet och att du och/eller  din/dina medföljare dessutom  talar om det här muntligt för både bm och uskan, och även vid eventuellt personalbyte.
    Jag skulle  dock rekommenderar att ni ber dem hålla barnet lågt i 30 sekunder om det skulle födas medtaget.
    Och om det är riktigt akut, så att de här 30 sekunderna anses vara för lång tid,  bör navelsträngen samtidigt "mjölkas"

                                                                                                                                       

  • abuelita
    Ocean WoW skrev 2010-04-19 19:50:57 följande:
    Efter att ha jobbat över och nu är jag så trött som endast en gravid med järnbrist och lågt blodtryck kan bli så har jag bestämt mig för att skjuta på researchen tills i morgon då jag säkert kan ta en stund där jag "låtsas jobba" på jobbet. Mycket intressant kommentar abuelita och intressant info från FB-gruppen. Återkommer imorgon med lite nya fynd - allt i vetenskapens namn.
    Hoppas du känner dig piggare i dag. Och att du lyckas "låtsas jobba" på jobbet 

    Tänk, trots att WHO rekommenderar  sen avnavling är de ändå inne på att det kan orsaka  behandlingskrävande gulsot. Och det är den där värdelösa gamla Mc Donald-studien  som ligger till grund för detta!!  

    Changing the timing of cord clamping and cutting from immediately after delivery of the baby to 1–3 minutes after delivery of the baby improves the iron status of the infant. Potential adverse effects on the infant of delayed cord clamping and cutting, such as jaundice requiring phototherapy, should be considered, especially in under-resourced settings.”

     
    In spite of the latter, however, significantly more infants (relative risk 0.59; 95% CI 0.38–0.92) in the late cord clamping and cutting group required phototherapy for jaundice than in the early cord clamping and cutting group (five trials, 1762 infants). These results were influenced by a large unpublished trial (Mc Donald 1996, PhD thesis) in which late cord clamping and cutting was done when cord pulsation had ceased or at 5 minutes if cord pulsation had not ceased.”
  • abuelita
    Dipsy skrev 2010-04-20 10:58:45 följande:
    allt detta sa min bm att var rutin på sjukhuset jag ska föda...finns bara ett sjukhus här...
      Wow, det var verkligen mycket glädjande att höra!!!  Inte många bm som är så insatta. Och det måste ju betyda att hon då även har full koll på vad det är som gäller på förlossningen där i Luleå. Då behöver du säkert inte vara minsta orolig.  Bara att gratulera
  • abuelita
    Dipsy, jag glömde fråga dig om det är rutin att de även håller de pigga och fullgångna barnen under placentanivå i 30 sekunder innan de får komma till mamma? Och om du i så fall vill att de gör så med ditt barn även om det inte föds medtaget?
  • abuelita

    Vad säger ni, strider inte tidig avnavling (och vissa andra interventioner)  mot Barnkonventionen?  


    Art. 3 Barnets bästa


    1. Vid alla åtgärder som rör barn, vare sig de vidtas av offentliga eller privata sociala välfärdsinstitutioner, domstolar, administrativa myndigheter eller lagstiftande organ, skall barnets bästa komma i främsta rummet.

    2. Konventionsstaterna åtar sig att tillförsäkra barnet sådant skydd och sådan omvårdnad som behövs för dess välfärd, med hänsyn tagen till de rättigheter och skyldigheter som tillkommer dess föräldrar, vårdnadshavare eller andra personer som har lagligt ansvar för barnet, och skall för detta ändamål vidta alla lämpliga lagstiftnings- och administrativa åtgärder.
     



    Och strider det inte mot Hälso -och sjukvårdslagen att  strunta i att informera blivande föräldrar om  att de har rätt att välja sen avnavling och att avsäga sig K-vitamin, livmodersammandragande medel m.m.? 
     

    2 a §
    När det finns flera behandlingsalternativ som står i
    överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet skall
    den som har ansvaret för hälso- och sjukvården av en patient
    medverka till att patienten ges möjlighet att välja det
    alternativ som han eller hon föredrar.



    Den som har ansvaret för hälso- och sjukvården av en patient
    skall medverka till att en patient med livshotande eller
    särskilt allvarlig sjukdom eller skada får en förnyad medicinsk
    bedömning i det fall vetenskap och beprövad erfarenhet inte ger
    entydig vägledning och det medicinska ställningstagandet kan
    innebära särskilda risker för patienten eller har stor
    betydelse för dennes framtida livskvalitet.


  • abuelita
    Dipsy skrev 2010-04-20 12:15:33 följande:
    tror hon menade att de håller barnet en stund under placentan även om barnet inte är medtaget....
    Känns det OK för dig då?  Visseligen jättebra att de gör så med medtagna barn. 

     
    Tydligen så är det inte så självklart att förlossningspersonal gillar det här att pigga och fullgångna barn  ska behöva vänta i hela 30 sekunder innan de får komma till mamma och att blodet från moderkakan ska forceras in i barnet på kortast möjliga tid, trots att det inte alls är bråttom.. 

    Här är ett utdrag ur ett mail jag fick för någon månad sedan från en klinikchef:  ”

    "Våra barnmorskor låter oftast mamman få barnet på bröstet direkt efter partus utan att påskynda avnavling dvs det kan gå flera  minuter till avnavling. .
     Problemet med Sthlm:s metoden var att förlösande barnmorska skulle hålla barnet nedanför mammans horisontaltplan för att få optimal återrinning av fosterblod med stamceller och minska risken för blodbrist hos barnet.
    Barnmorskorna vill ha barnet på bröstet för som en naturlig Mamma-barn kontakt  att därigenom få det naturliga oxytocinet att verka till livmoderkontraktion via bröstkörteln” 
    "Stockholmsmetoden"  )

    Moder natur ser så klart till att barnet får precis rätt mängd blod i precis rätt takt när mamman tillåts följa sin instinkt och ta barnet i famnen meddetsamma.
  • abuelita
    Good Life skrev 2010-04-20 14:28:52 följande:
    Födde en son förra veckan i Lund. Vi bad om sen avnavling och då sa barnmorskan...Väldigt vad det blivit prat om detta sistatiden, vi har gjort sen avnavling här i 20 år.
    Hej Good Life, och grattis!!  Verkligen glädjande att höra att Lund haft sen avnavling så länge. {#lang_emotions_smile}   och riktigt positivt att höra att det blivit "ett väldigt prat" om sen avnavling på sista tiden     Det kanske rent av  har nått  "den hundrade apan"  snart???

    Men märkligt ändå det här att både mvc-  och förlossningspersonal  verkar vara så totalt ovetande om hur  det går till i världen runt omkring dem. De verkar ju inte alls ha någon koll på hur de gör  på andra sjukhus, eller veta något om nya rön. Uppenbarligen  har de flesta totalt  lyckats missa  debatten om avnavling, trots att det var så uppmärksammat när riktlinjerna för avnavling presenterades för ett och ett halvt år sedan. Inte bara på Barnmorskeförbundets hemsida, Läkartidningen och Dagens Medicin, utan  även i dagstidningar, radio och tv.
    Även sommaren 2007 var det många tidningar som publicerade TT:s artikel om avnavling. Där bl.a.  Lund var omnämnt:  ”Provet kan också tas med spruta i navelsträngen medan blodet ännu flyter, en metod som tillämpas i exempelvis Umeå, Lund och Ystad. ”

    Och inte heller verkar förlossningspersonal prata sinemellan med varandra, eller med mvc-personalen. T.ex. det här att en bm på Västerås förlossning förvånat undrade om de ens klampar längre,  medan en bm på mvc hävde ur sig: " Det där med sen avnavling kan du GLÖMMA!"
  • abuelita
    Ocean WoW skrev 2010-04-20 14:27:44 följande:
    Sitter och "jobbar" Men kunde inte sluta läsa alla kommentarer på den sidan du länkade till "My OB said WHAT". Tycker synd om amerikanarna - vilka historier! Och vad är det här med "nursery"? Helt sjukt.Jag hittade en kommentar jag undrar lite över:I think my client’s babies don’t get as jaundiced because they are born out of the hospital, and are breastfed early, often, and on demand. They don’t get dehydrated like some babes in the hospital do. And because they get the benefit of the laxative effects of breastmilk, they get rid of their meconium sooner. Meconium is full of bilirubin which is resorbed if it isn’t excreted. And then baby gets more yellow.Alltså skulle meket bidra till gulsot? Känner du igen detta? Stämmer det?detta var förövrigt en kommentar under detta inlägg: myobsaidwhat.com/2010/03/16/babys-heart-will-.../
    Vad bra att du sitter och "jobbar"

    Nej, att  meconiumet skulle vara fullt med bilirubin och att det absorberas av kroppen om det inte kommer ut fort nog visste jag inte, men kan faktiskt tänka mig att det ligger något i det. .  Att bilirubinet i blodet går ner fortare när barnet äter oftare och mer kände jag dock till. Och det är ju större chans att de ammar bättre om de inte föds på sjukhus eftersom mamma och barn får vara mer ostörda då, och alltså  kommer igång bättre med amningen.

    Ja "nursery" är ju helt sjukt!  (hittade inte var det stod om det) . Det har tyvärr mina barn utsatts för, även om det bara var på nätterna.   Ligga på barnsal alltså.
  • abuelita

    Public release date: 16-Aug-2007, BMJ-British Medical Journal  
     
      Hittade lite mer om gulsot här:


    ”In the developed world, however, there have been concerns that it could increase the risk of polycythaemia and hyperbilirubinaemia (abnormally high levels of red blood cells and bile pigments in the bloodstream, often leading to jaundice). But trials show this is not the case. “ (visseligen ingen hänvisning till någon studie)


    Det står  något annat viktigt där också, ja det som jag faktiskt tycker är allra viktigast av allt, nämligen att medtagna barn måste slippa navlas av tidig :

     
    “The situation is a little more complex for babies born by caesarean section or for those who need support soon after birth. Nevertheless, it is these babies who may benefit most from a delay in cord clamping. For them, a policy of ‘wait a minute’ would be pragmatic, he says. “


    Och här finns alla Rapid Responses till artikeln  .  Läs framför allt George M Morley, David JR Hutchon och Eileen Nicole Simon.

     
    Känns något annat namn igen där kanske ?

Svar på tråden Viktig info som MVC- och förlossningspersonal brukar hoppa över