Forum Förlossning - Gravid
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Viktig info som MVC- och förlossningspersonal brukar hoppa över

  Mån 22 mar 2010 12:28 Läst 1321256 gånger Totalt 7938 svar
  Mån 22 mar 2010 12:28

  Här  tar vi upp viktig information som mvc- och förlossningspersonal inte brukar ta upp, främst avnavlingsfrågan.
  Det här är en fortsättningstråd, men både nya och gamla besökare  är hjärtligt välkomna att ställa frågor  och dela med sig av sina erfarenheter och kunskaper. Kom ihåg att ingen fråga  är för "dum", och det gör inte heller något om en fråga redan varit uppe här flera gånger; Nya besökare tillkommer ständigt och då slipper de leta och behöver dessutom inte känna sig dumma om andra ställer lika "dumma" frågor som de själva undrar över.
  Ni som vill fortsätta tro att man kan lita helt och fullt på att sjukvården kan sin sak i alla lägen och inte undanhåller någon viktig information kan dock hoppa över den här tråden.


  Fyller på med info här så snart jag hinner. Under  tiden rekommenderar jag den gamla tråden och länkarna i den.
   www.familjeliv.se/Forum-2-13/m49525723.html


  TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-03-23 05:51
  Här kommer nu trådpresentationen (själv tycker jag att alla bifogade länkar är superviktiga och rekommenderar er därför att läsa dem) och i inlägg nr 1 har jag lagt in en hel radda med viktig information.

  Inom obstetriken har man länge haft för vana att börja med interventioner utan att först undersöka om det är skadligt eller ej. Det är först när man upptäckt att det är skadligt som man slutar med det (i bästa fall). Vilket Marsden Wagner, som under 15 år var chef WHOs mödra- och barnavårdsenhet, pratar om på det här klippet ur Business of Being Born  Även tidig avnavling är en intervention som man börjat med inom obstetriken utan att först kolla upp om det var ofarligt. Och trots att det gjorts, och fortfarande görs, ett otal internationella avnavlingsstudier som alla visar att det är skadligt, så forstätter man ändå, ofattbart nog, med det på de flesta sjukhus i världen.

  Vid tidig avnavling (inom 20 sekunder efter födseln) blir ca 30-50% av barnets totala blodvolym kvar i moderkakan, vilket alltså innebär att barnet utsätts för en mycket kraftig blodförlust (vuxna blodgivare får inte lämna mer än 10% åt gången, högst 4 ggr per år) samtidigt som det går miste om syreförsörjningen från navelsträngen medan lungorna gör sig redo att ta över andningen, och även de viktiga stamcellerna i moderkaksblodet, som ska skydda mot sjukdomar under livet, ja kanske t.o.m. reparera vissa skador. Vilket stamcellsforskarna däremot har kommit på! Därför är detta blod så eftertraktat. Se min tråd om donation av navelsträngsblod www.familjeliv.se/Forum-2-115/m49012210-1.html
  (inte bara Göteborg, utan även sjukhusen i Stockholm och Skåne har nu börjat/ska börja med insamling av navelsträngblod)

  Och utan några undersökningar för att fastställa den optimala dosen av K-vitamin, och utan forskning för att undersöka om ökade koagulationsfaktorer faktiskt kan orsaka olika problem för en nyfödd (polycytemi t.ex.?), gjorde läkarna som rutinpraxis att injicera alla nyfödda med en dos av K-vitamin 20.000 gånger den normala nivån för en nyfödd. Denna praxis har förblivit i stort sett oförändrad sedan 1944, utan adekvat uppföljd forskning .

  Annat som ges rutinmässigt, utan att man får information om det i förväg och alltså inte själv kan sätta sig in i vad det här innebär, är livmodersammandragande medel.
  Läs min översättning av ett utdrag ur Michel Odents "Putting an End to Women's Global Slaughter: Bleeding to Death" blogg.aftonbladet.se/15613/2010/02/vill-ni-veta-varfor-nyforlosta-modrar-kan-forbloda-mam

  Interventionskaskaden vid barnafödande måste ifrågasättas! Läs Ulla Waldenströms artikel i Läkartidningen www.lakartidningen.se/includes/07printArticle.php

  En svensk studie på Karolinska 1990, som av någon anledning tydligen inte har publicerats för allmänheten eller nått ut till ansvariga inom och över förlossningsvården (annars skulle man väl vara mer försiktig med lustgas?) visar bl.a. att om mamman fått lustgas under förlossningen är det 5 ½ ggr större risk att barnet senare i livet blir amfetaminmissbrukare jämfört med syskon som inte blivit utsatta för lustgas vid födseln.
  Här är en artikel om den studien i British Medical Journal (nitrious oxide är lustgas) www.bmj.com/cgi/content/abstract/301/6760/1067

  Det smusslas verkligen bakom ryggen på intet ont anande blivande föräldrar. Man får inte heller någon information om att barnet ?somnar? i magen av EDA, att värkstimulerande dropp är en vanlig orsak till att barnen blir medtagna och föds med syrebrist. Läs Adams Familys tråd om värkstimulerande dropp (hennes son blev cp-skadad p.g.a. felaktigt använt vs-dropp) www.familjeliv.se/Forum-2-13/m45275145.html

  Men viktigast av allt är ändå att medtagna barn måste livräddas (neonatal HLR) med intakt navelsträng. Läs mitt blogginlägg ?Är neonatal HLR verkligen genomtänkt ???? :
  blogg.aftonbladet.se/15613/2010/03/ar-neonatal-hlr-verkligen-genomtankt-mam

  TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-03-23 16:52
  I inlägg 7 finns nu mer viktig information. Och missa inte inlägg 2 där Anna65 berättar om GBS !!!

  TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-03-24 14:59
  Glömde ju något jätteviktigt bland det jätteviktiga, nämligen doulaeffekten:

  ?Effekten av en stödjande doula har mätts i flera internationella vetenskapliga studier och visar på mycket goda resultat.

  Med en doula minskar:
  · antalet kejsarsnitt med 50%
  · förlossningens längd med 25%
  · behovet av medicinsk smärtlindring med 30%
  · önskemål om ryggbedövning med 60%
  Av studierna framgår också att föräldrar som haft stöd av doula är mer delaktiga i förlossningen och känner sig mer tillfreds med sin upplevelse.?
  www.doulakompaniet.se/

  TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-03-28 15:20
  Mer intressant om k-vitamin, och den ?naturliga? viktminskningen under den första levnadsveckan, som tydligen inte är så naturlig. Start i inlägg 72 på den här sidan:
  www.familjeliv.se/Forum-2-13/m51523086-8.html

  TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-05-27 14:08
  Var inte rädda att be om att få byta bm om ni känner att era personligheter inte klaffar. Prata igenom denna eventuella situation redan hemma så ni vet hur ni ska agera och vem som ska säga vad.

  TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-06-21 09:08

  Eftersom BB-personal tyvärr ibland är väldigt dåligt pålästa vad gäller amning så är det viktigt att vara ordentligt påläst själv. Ta gärna hjälp av Amningshjälpen www.amningshjalpen.se/

  I inlägg 917, www.familjeliv.se/Forum-2-13/m51523086-92.html berättar Chakito om hur hon fick kämpa för att slippa undan BB-personalens okunskap.

  ----------------------------------------

  Och här, i Linda Karlströms blogg Obesprutat, i Alternativjournalen, finns mer bra info om K-vitamin, och även om avnavling .
  www.alternativjournalen.se/obesprutat

  Särskilt det här tycker jag är jädrans bra skrivet:

  "Det är ALDRIG varken barnläkare eller barnmorska eller en hel hög med vitrockar som bestämmer vilka ingrepp som görs på ditt friska barn!!!! Eller sjuka heller för den delen. Oberoende av om det handlar om blodtransfusion, operation, vaccination eller sen avnavling är det föräldrarna som bestämmer! Allt annat är mot lagen. Ååååå jag blir så arg! Ursäkta men jag eldar lite nu. Hur kan det ha gått så här snett, att vårdpersonalen tror att barnen som föds fram på sjukhuset är deras egendom att förvalta i läkemedelsbolagens intresse? Och denna evinnerliga okunskap sedan. Att de liksom inte tycks fatta att det inte är upp till dem att bestämma! De gör sig själva till åtlöje, åtminstone i mina ögon. "

  TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-08-05 18:24
  Några nya bloggar om avnavling som jag rekommenderar:

  Viktig information till alla gravida!

  beckahbitch.blogg.se/2010/july/viktig-information-till-alla-gravida.html

  Tidig avnavling kontra Barnens Rättigheter

  blogg.aftonbladet.se/parisiska/2010/08/tidig-avnavling-kontra-barnens-rattigheter

  Läkareden kontra tidig avnavling

  blogg.aftonbladet.se/parisiska/2010/08/lakareden-kontra-tidig-avnavling

  Are Doctors Causing Infant Brain Damage By Clamping The Umbilical Cord Prematurley?

  medicalmisdiagnosisresearch.wordpress.com/2010/07/31/are-doctors-causing-infant-brain-damage-by-clamping-the-umbilical-cord-prematurely/

  Hemimammas kamp ? Kampen för att låta barnen få en chans att leva, mot alla odds.

  blogg.aftonbladet.se/hemimamma/2010/08/hemimammas-kamp-kampen-for-att-lata-barnen-fa-en-chans-att-leva-mot-alla-odds

  TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-10-11 14:43
  I det här blogginlägget har jag, Abuelita, försökt sammanfatta det viktigaste om avnavling.
  blogg.aftonbladet.se/15613/2010/07/varfor-tidig-avnavling-ar-skadligt-mam

  TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-02-18 11:08
  Examensarbete ? Magisternivå, om barnmorskors förhållningssätt kring tidig och sen avnavling
  bada.hb.se/bitstream/2320/7819/1/M2011_5.pdf

  50 minuter långt föredrag om avnavling, av den amerikanska obstetrikern Nicholas Fogelson- Delayed Cord Clamping Grand Rounds
  academicobgyn.com/2011/01/30/delayed-cord-clamping-grand-rounds/

  TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-03-12 17:24
  ?Naturligt? kejsarsnitt.
  TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2013-02-10 23:40
  #7263, som handlar om vattenförlossning, är så viktigt att jag nu kopierar in det här:

  "Hej alla ni som läser och skriver här. Jag har just fått veta att ni finns och att barnet som dog i samband med hemförlossning i vatten 1993 just har diskuterats. Det var min dotter. Det finns mycket att berätta om det, men det som är viktigt för många här om jag förstått saken rätt - är att Sofia inte hade ngt vatten i lungorna och inte några bakterier. Hon dog alltså inte pga att hon fötts i vatten. Hon drog inget andetag alls. För den som vill läsa mer finns boken "I dina spår" där jag berättat det viktigaste. Jag har dessvärre skrivit felaktigt att vattenfödslar förbjöds efter Sofias död i boken. Det blev aldrig förbjudet enligt lag, men rekommendationerna var starka och kvinnor tilläts inte att föda i vatten efter det. Jag heter Kristina Grahn. Och jag vet inte hur detta inlägg placeras, och misstänker att det kommer på fel ställe. Men ändå - på önskan av trådstartaren har jag nu gett mig in i samtalet"

  Länk till boken "I dina spår"
  www.adlibris.com/se/product.aspx

  TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2013-03-22 14:09
  Samlade inlägg av en mamma som fött sina 4 barn (varav ett tvillingpar) hemma. De två första helt oassisterat och den sista, tvillingfödseln, med doula närvarande . Helt komplikationsfritt. Alla 4 barnen sent avnavlade.
  Fantastiskt och underbart!
  www.familjeliv.se/Forum-2-13/m51523086-1.html&searchField=3&searchRange=5&searchSort=1&searchLocation=2&doSearch=S%F6k&searchDisplay=2&ts=1
 • Party of five
  Visa endast
  Tis 23 mar 2010 19:12 #11

  Tack abuelita för viktig information! Jag väntar nu mitt fjärde barn, och är lite skraj för min förlossning faktiskt - INTE själva förlossningen, egentligen, men just det där med moderkakan. Ska förklara varför.

  När mitt första och andra barn föddes gick allt bra och utan problem. Men då mitt tredje fötts för 1,5 år sedan, måste jag läggas in på nytt efter hemkomsten pga att jag fick livmoderinflammation. En liten 3x3 cm bit av fosterhinnan hade stannat kvar i livmodern trots att moderkakan och hinnorna granskades noggrannt efter förlossningen. Det var en otroligt hemsk erfarenhet, hade så ont att jag aldrig haft så illa (inte ens under mina förlossningar som jag födde med enbart lustgas). Skrapades och stannade kvar i nästan en vecka med ivf-antibiotika. Inte så kul start för en nybliven mamma... När jag läste det du skrev om moderkakan, kommer jag ihåg ett par saker som jag faktiskt reagerade på under förlossningen: barnmorskan (eller barnmorskestuderanden eg.) drog lite smått i navelsträngen när moderkakan skulle komma ut. Jag tyckte inte om känslan. OCH det gjorde lite ont att föda fram den. Däremot tyckte jag det hade gått utan smärta och problem de två föregående förlossningarna. Jag har fått den sk "födelsedagssprutan" efter alla mina förlossningar.

 • Tis 23 mar 2010 21:03 #12
  Party of five skrev 2010-03-23 19:12:27 följande:
  Tack abuelita för viktig information! Jag väntar nu mitt fjärde barn, och är lite skraj för min förlossning faktiskt - INTE själva förlossningen, egentligen, men just det där med moderkakan. Ska förklara varför.När mitt första och andra barn föddes gick allt bra och utan problem. Men då mitt tredje fötts för 1,5 år sedan, måste jag läggas in på nytt efter hemkomsten pga att jag fick livmoderinflammation. En liten 3x3 cm bit av fosterhinnan hade stannat kvar i livmodern trots att moderkakan och hinnorna granskades noggrannt efter förlossningen. Det var en otroligt hemsk erfarenhet, hade så ont att jag aldrig haft så illa (inte ens under mina förlossningar som jag födde med enbart lustgas). Skrapades och stannade kvar i nästan en vecka med ivf-antibiotika. Inte så kul start för en nybliven mamma... När jag läste det du skrev om moderkakan, kommer jag ihåg ett par saker som jag faktiskt reagerade på under förlossningen: barnmorskan (eller barnmorskestuderanden eg.) drog lite smått i navelsträngen när moderkakan skulle komma ut. Jag tyckte inte om känslan. OCH det gjorde lite ont att föda fram den. Däremot tyckte jag det hade gått utan smärta och problem de två föregående förlossningarna. Jag har fått den sk "födelsedagssprutan" efter alla mina förlossningar.
  Hej Libragirl!  Vad hemskt att behöva råka ut för något sådant när man just har fått barn!  {#lang_emotions_surprised}   Men det är jättebra att du berättade det , så att andra bättre kan förstå hur viktigt det är att gardera sig från all  onödig inblandning i efterbördsskedet, i synnerhet tidig avnavling, dragning i navelsträngen och tryckande på magen.

  Det var en annan mamma i en annan tråd för länge sen som berättade ungefär samma sak, fast  värre.  En riktig skräckhistoria som inte bör läsas av känsliga personer. Men jag länkar till hennes inlägg i alla fall, eftersom det kan hjälpa till att belysa hur viktigt det är att  man garderar sig från sånt här.

  www.familjeliv.se/Forum-2-13/m38053425-15.html (inlägg 144)

  www.familjeliv.se/Forum-2-13/m38053425-17.html (inlägg 164)
 • Tis 23 mar 2010 23:22 #13

  Glömde ju något jätteviktigt bland det jätteviktiga, nämligen doulaeffekten:

  ”Effekten av en stödjande doula har mätts i flera internationella vetenskapliga studier och visar på mycket goda resultat.

  Med en doula minskar:
  · antalet kejsarsnitt med 50%
  · förlossningens längd med 25%
  · behovet av medicinsk smärtlindring med 30%
  · önskemål om ryggbedövning med 60%
  Av studierna framgår också att föräldrar som haft stöd av doula är mer delaktiga i förlossningen och känner sig mer tillfreds med sin upplevelse.”


  http://www.doulakompaniet.se/

 • Ons 24 mar 2010 08:49 #14

  Jag lägger denna länk i favoriter nu


  Julia 040827 Albin 060320 Bebis Bf 100729
 • Ocean WoW
  Visa endast
  Ons 24 mar 2010 09:22 #15
  Party of five skrev 2010-03-23 19:12:27 följande:
  <snip>
   Men då mitt tredje fötts för 1,5 år sedan, måste jag läggas in på nytt efter hemkomsten pga att jag fick livmoderinflammation. En liten 3x3 cm bit av fosterhinnan hade stannat kvar i livmodern trots att moderkakan och hinnorna granskades noggrannt efter förlossningen. 
  <snip>
  barnmorskan (eller barnmorskestuderanden eg.) drog lite smått i navelsträngen när moderkakan skulle komma ut. Jag tyckte inte om känslan. OCH det gjorde lite ont att föda fram den. Däremot tyckte jag det hade gått utan smärta och problem de två föregående förlossningarna. Jag har fått den sk "födelsedagssprutan" efter alla mina förlossningar.
  Jag hakade också upp mig på moderkakan av precis det skäl du skrev. BM drog i navelsträngen och det var extremt obehagligt. När hon granskade modekakan såg hon en liten minimal ruggig yta (så står det i min journal).

  Jag hade otroligt ont efteråt och kunde inte sitta (fick ligg-amma) och knappt gå. Jag var flera gånger tillbaka för gynundersökningar som inte kunde utföras ordentligt då jag skrek av smärta. De hittade bara en blodutgutelse i slidan som de skyllde på (jag hade spruckit och blev sydd). Jag gick sedan till min privata gynekolog efter 1½ månad och han såg direkt med VUL att det fanns en pytteliten bit kvar i livmodern som hade skapat en stor klump blodsamling. Den kom ut 2 veckor senare då jag fick min mens för jag ville inte ta kemiska preparat då jag ville amma. Jag hade tur som inte fick någon infektion!

  Jag har skrivit som en egen punkt i mitt förlossningsbrev denna gång att de inte får dra i navelsträngen. {#lang_emotions_smile}
 • Ons 24 mar 2010 11:46 #16

  Nu har jag hittat hit också. :)


  BF 25 april 2010 - www.vargaaa.blogspot.com
 • Ons 24 mar 2010 11:54 #17
  Anna65 skrev 2010-03-23 06:44:12 följande:
  Vad bra att du informerar om alla dessa saker, informationen hos BM och förlossningen är så bristfällig. I dag så får vi hur mycket information om det mesta, men när det gäller BM och förlossningen är det som att locket läggs på och att vården inte tror att vi klarar av den info som vi borde få. Jag själv blev drabbad för nästan ett år sedan på det hemskaste sättet som finns. Min son dog pga slarv på förlossningen eftersom de inte följde rutinerna och Socialstyrelsens rekommendationer. Jag önskar så mycket att alla gravida i Sverige ska få info om GBS (Streptokocker B). Ca 25-30% av alla bär på denna bakterie. De flesta vars barn blir drabbade har ingen aning om att GBS finns. Urinträngningar och förvärkar är några av symptomen. Bakterien orsakar också för tidig vattenavgång. GBS är den vanligaste orsaken till neonantal septikemi. Sverige är ett u-land när det gäller information om GBS. I vissa länder tar man GBS prover på alla gravida. www.smittskyddsinstitutet.se/sjukdomar/strept.../ www.medscinet.se/infpreg/allinfo/main.asp?top... www.mybirth.tv/video-play.cfm?id=213 www.gbss.org.uk/index.php
  Kan man testas för detta? Hur vet man att man bör göra det?
  BF 25 april 2010 - www.vargaaa.blogspot.com
 • Ons 24 mar 2010 12:46 #18
  Bra att veta för alla RH negativa!

  Man kan numer ta ett blodprov på mamman och på så sätt se om bebisen är RH pos eller RH neg. Vet man det så slipper man få vaccin vid ex fostervattenprov, man slipper ta ett imuniseringsblodprov i sen graviditet och man slipper vaccin efter förlossning.

  Det har jag gjort och vet att även bebisen i magen är RH neg.

  Här kommer en text kopierad från vårdguidens hemsida:

  Nya rutiner

  Med ny teknik är det möjligt att tidigt i graviditeten upptäcka om en Rh-negativ mamma bär på ett Rh-positivt barn. Under hösten 2009 införs därför nya rutiner. Det betyder att Rh-negativa kvinnor som bär på Rh-positiva barn inte längre behöver kontrolleras lika många gånger. Istället får den blivande mamma en spruta med vaccin kring graviditetsvecka 28-30. Detta för att förebygga att mamman ska blida antikroppar mot barnets blod.


  Du kan läsa mer om de nya rutinerna i Karolinska Universitetssjukhusets pdf Nya rutiner för RhD-negativa.pdf på deras webbplats. Se även länk till höger: Karolinska Universitetssjukhuset / Graviditet, förlossning, eftervård.

 • Ons 24 mar 2010 13:50 #19
  Förväntansfull0406 skrev 2010-03-24 08:49:15 följande:
  Jag lägger denna länk i favoriter nu
  Hej  Förväntansfull!    Vad jättebra att du lagt den här tråden i dina favoriter nu så att du kan läsa på här  om hur du kan skydda dig från att samma hemska sak händer igen som när du födde förra gången.  

  Som du säkert redan sett så har både Libragirl (inlägg 11) och Ocean WOW (inlägg 15) varit med om ungefär samma  sak som du råkade ut för .
 • Ons 24 mar 2010 14:01 #20
  vargaa skrev 2010-03-24 11:46:18 följande:
  Nu har jag hittat hit också. :)
  Välkommen!
Logga in
Bli medlem
Medlemsregistreringen är tillsvidare avstängd mellan 00:00 och 07:00. Vänligen återkom senare.

Innehåll

Innehåll

Svara i tråden...

Innehåll