Inlägg från: Ocean WoW |Visa alla inlägg
  • Ocean WoW

    Viktig info som MVC- och förlossningspersonal brukar hoppa över

    abuelita skrev 2010-04-28 13:24:17 följande:
    Hallå Göteborgare! Jag fick just veta att jag fått in en insändare om avnavling i GP i dag   Ska kolla om det går att hitta den i nätupplagan.
    Är du säker att den publiceras idag?

    Grattis! {#lang_emotions_sunny}
  • Ocean WoW

    Hey abuelita, din artikel finns inte på GPs hemsida men jag googlade idag och det är väldigt många bloggar och forum (bla Aspberger forumet) som diskuterar den. {#lang_emotions_smile}

    Det ska bli jättespännande att se resultat från sammanställningen som Akrobaten nämnde.

  • Ocean WoW
    SchumiFerrari skrev 2010-04-29 21:49:30 följande:
    Först nu läste jag din sista mening.. Menar du att du skiter i att MÅNGA barn gått miste om sen avnavling för att en läkare är mer intresserad av en fjäder i sin egen hatt!!
    abuelita skrev 2010-04-29 23:00:52 följande:
    Hur kan du plötsligt, efter att du födde barn i  söndags,  blivit så insatt i allt som har med den här studien att göra,  när du visste så lite innan att du inte ens begärde sen avnavling?  Och hur kan du vara så insatt i att inte han har all talan för vilka rutiner som ska införas? och hur kan man bara komma på en sån tanke som "att han verkar tagit cred för att införa sen avnavling" ??     Nej nu ska jag inte tjata med dig mer,  du har väl amning och blöjbyten att stå i.
    Nu tror jag att ni två har missförstått hennes fråga. Jag tolkade det precis som hon för jag förstod faktiskt inte heller vad som var såååå farligt med lite fler studier.

    Hon (och säkert flera) ville ju bara veta vad ni menade och det har ni nu förklarat. Om jag förstår er rätt så har han använt barn i sin studie istället för att använda statistik (han har velat göra en fullständig empirisk studie) och det är inte bra.

    Jag tror vi köper det argumentet nu och tycker det är dåligt. Men jag måste faktiskt säga att bara för att en studie redan är utförd över hela världen betyder det inte att det är onödigt att samla in data och studera i Sverige. Det är SÄTTET det läggs upp man ska klaga på. Det var det hon (och jag) inte förstod.

    Inga sura miner nu? Bara ett litet missförstånd va? {#lang_emotions_sunny}
  • Ocean WoW
    Petrellie skrev 2010-05-04 21:31:19 följande:
    Tusen tack! Ska läsa på och ta upp det med BM på fredag. Jag antar att man inte kan tvingas att sätta igång sin förlossning mot sin vilja...
    Petrellie, jag går också och funderar på hur länge man ska våga gå överburen. Jag var helt omogen när de satte igång mig då min dotter föddes. Tyvärr var jag tvungen på grund av att jag hade GBS. Men jag har ett svagt minne av att om jag inte hade haft det så skulle jag ha fått välja själv om jag ville vänta. Men jag är lite osäker på den punkten då allt fokuserades på min GBS när jag var inne för kontroll vid vecka 42. Detta var på SÖS i Sthlm.

    Jag har frågat runt lite här på FL och det verkar som att det är "bara så det är". Jag ifrågasätter det dock. Jag tror inte att man MÅSTE bli igångsatt utan att man bör kunna välja att få gå på extra kontroller. Anledningen till att det blir igångsättning är att mödrarna verkar ha väldigt dåligt tålamod (iaf om man läser här på FL) och vill ha ut bebisen med alla medel möjliga (finns ju de som tom dricker ricinolja och andra tokigheter).

    Så fort BF kommit så är det ett himla gnäll i trådarna här på FL. {#lang_emotions_smile}

    Vad jag har förstått så tittar de på mängden fostervatten, blodflöde i navelsträngen (moderkakans bäst före datum är ju runt vecka 42 oftast), bebisens välmående. Så länge de har koll på dessa saker bör man kunna gå överburen rätt länge. Tror jag...

    Det är iaf vad jag tänker satsa på om jag hamnar i den sitsen, om jag inte har fått positivt utslag på GBS odling denna omgång och om de tillåter mig att få gå tills jag åtminstone är MOGEN.
  • Ocean WoW

    Hej,

    Grattis alla mammor!
    Jag håller på att formulera mitt förlossningsbrev. Vet någon den medicinska termen för när de "vidgar" en (cervix alltså)?

    Jag vill skriva att de absolut inte får göra det om det inte är nödvändigt (som att jag ska/har börjat krysta).

    Var nämligen med om detta förra gången och det var den ondaste upplevelsen jag hade (sugklockan var en piss i havet i jämförelse), dessutom onödigt då det slutade med att jag låg öppen 10 cm i 8 timmar och bebisen var fortfarande ovan spinae (vilket jag förtått nu efteråt var helt idiotiskt eftersom det kan gå riktigt illa om navelsträngen faller fram och kläms).

    Så nu tänkte jag att om jag skriver de rätta medicinska termerna så förstår de att jag läst på om detta. Det är bara det att allt jag kommit över har varit på Engelska. {#lang_emotions_undecided}

  • Ocean WoW
    Chaktio skrev 2010-05-19 10:16:10 följande:
    Du råkar inte ha journalen från din förra förlossning? Där borde det ju stå vad de gjort tänker jag... Annars har jag ingen aning, tyvärr...
    Ja det var det första jag kollade, men just denna läkares anteckning så står det en drös med medicinska termer i samband med detta och jag vet inte vilken som stämmer (Undra vad mer han gjorde {#lang_emotions_surprised}). BM anteckningen direkt efter står det endast "öppen 10 cm" och senare "huvud ovan spinae".

    Kan ju googla orden när jag kommer hem iofs. Borde ju få träff på något jag förstår. I värsta fall kan jag faktiskt låta det stå "vidga cervix", det är ju samma sak. (Tänja cervix, öppna cervix?)
  • Ocean WoW
    LillaVild skrev 2010-05-19 11:05:07 följande:
    Skriv bara att du vill undvika forcerad cervixdilatation då
    Åhhhh det lät bra och mycket med-tech. {#lang_emotions_cool}
    Tackar!
  • Ocean WoW

    Ecorelle, skriv du på "jag vill inte" och lista allt du inte vill. Det är DIN förlossning och de är där för dig. 
    Du kan ju också skriva JAG VILL och sedan lista allt du inte vill fast tvärt om.
    Ex:

    Jag vill
    - vara utan kanyl
    - slippa sammandragande
    - undvika värkstimulerande

    Låter det bättre?

    Jag började mitt brev med "tack för att ni läser detta", för att ange en postiv ton. Sedan var jag nog rätt ursäktande med varför jag inte ville vissa saker. Måste korta ner mitt brev så allt får plats på en A4, har fått för mig att chansen att de faktiskt läser brevet och tar till sig allt är om man är punktlig och saklig utan svammel och strukturerar brevet efter förlossningsförloppet (normalt förlopp).

  • Ocean WoW

    Jag är väldigt arg på dig Abuelita (ja... förutom det att du har gjort mig till hippie enligt min man)... men jag är helt galet besatt av den där sidan du länkade till förut: MY OB SAID WHAT?!? http://myobsaidwhat.com/

    Amerikananarna är helt galna! Men jag har även fått grymt mycket bra information därifrån genom att bara läsa kommentarerna. Önskar det fanns en Svensk sida så man kunde diskutera motsvariga svenska tokigheter. 

  • Ocean WoW

    Alltså det där med moderkakan? Vad gör de av våra moderkakor? Slängs de inte med annat biologiskt avfall?

    (Inte för att jag bryr mig, de får göra vad de vill med min moderkaka (efter att den är ute och avnavlad). Jag tänker inte äta den eller spänna upp den på någon duk och hänga i vardagsrummet.) 

    Jag undrar vad det är för handel som K. Janouch pratar om. Att ta tillvara vävnader, celler och organ är väl strikt reglerat och i detta fall (MK) endast tillåtet för forskning? Biologiskt avfall ska brännas och moderkakan sparas endast för analys om något hänt med barnet (tex döfött). Eller har jag fel?

  • Ocean WoW
    Koffie skrev 2010-06-02 12:04:33 följande:
    ...
    Däremot verkar det vara alldeles som att svära i kyrkan att säga att man inte vill ha en CTG-mätning! Hur kan det komma sig? Den tillför ju inte så mycket till säkerheten, egentligen - eller? Jag menar att den är praktisk främst för personalen. För mig innebär den ett störmoment och att jag känner mig som en patient..
    Förstår att det kan vara svårt att slappna av när man störs av apparaterna som säger "PING". Ett tips till dig (och andra som tycker det är jobbigt med miljön) är att istället tänka
    "nu ska jag utnyttja resurserna till max - jag är ändå här".
    Lite mental peppning innan man ska in är att tänka att de är där för DIG!

    När det gäller hjärtljud så kan man också tänka att det är mysigt att se bebisens ljud och skithäftigt att följa sammandragningarna på en kurva. Det är din kropp och bebisens signaler som omvandlas till high-tech. Be BM att förklara hur maskinerna fungerar så hänger du säkert upp dig mindre på att det varierar ibland (få en fullt naturlig skala förklarad för dig).

    Nu är jag kanske lite speciell, jag älskar apparater som säger "ping" och jag gillar teknik och var helt fascinerad av att följa hjärtljud och sammandragningar. Förstår att jag är en promille och mer "normala" människor behöver en mer mysig miljö. Men kanske kan du försöka vinkla det jobbiga i apparaterna till något lite mer "roligt" och spännande?

    Du har ju varit på förlossningen förut så du vet kanske att du faktiskt inte behöver vara kopplad till CTGn hela tiden.
  • Ocean WoW
    Koffie skrev 2010-06-02 15:01:55 följande:
    Det är delvis just här skon klämmer. Jag och min man tycker det är för intressant att följa - vilket gör att jag/vi faktiskt inte fokuserar på att föda barn..

    Samt att jag känner mig som en patient, vilket är något jag vill undvika.

    När jag föder barn vill jag få vara ostörd i min koncentrationsbubbla och bara aktivt föda barnGlad För mig är CTG-n ett störmoment pga att det är intressant, och jag vill hellre vara fokuserad inåt på min kropp och mina värkar.
    Solig 
    Då får du ge din man i uppdrag att se till att maskinerna inte finns på plats. Lycka till med avslappningen och fokus.
  • Ocean WoW
    abuelita skrev 2010-06-02 15:54:22 följande:
    Då tror jag bestämt det var dags för "
    ">The PING  Machine"
      igen här   
    Kan inte få för mycket PING!
    Mitt favvo citat i denna sketch är:
    Birthing mother: What do I do
    Dr: Nothing dear, you're not qualified.

    ROFL Cool
  • Ocean WoW

    Jag sticker emellan med ett litet inlägg om värkstimulerande och dess påverkan på bonding.

    Eftersom jag räknar med att bli överburen igen och då jag är GBS-bärare så lär jag bli igångsatt (bläh) och då är det säkert "snöbollen" som gäller igen. Därför håller jag på att kolla upp vad dessa syntetiska ämnen egentligen innehåller (som min kropp kommer bli fullpumpad av - Prostaglandin och Syntocinin). Jag råkade snubbla över en beskrivning där de även tog upp bonding och tänkte att ni har ju diskuterat det tidigare så detta kan ju faktiskt vara värt att ha i åtanke, försök att undvika värkstimulerande i onödan:

    Synthetic oxytocin, like naturally occurring oxytocin, is unable to cross the blood-brain barrier. However, the naturally occurring form is created in the brain and so is able to affect behavior before being released into the blood stream. The synthetic form does not have an opportunity to affect the brain and so is not able to encourage the bonding between new families

    Ingen aning om vad det är för källa jag egentligen tittar på här, får kolla upp detta lite närmare senare: http://www.birthingnaturally.net/birthplan/intervention/induction/pitocin.html
    Det var iaf en mycket intressant artikel om Pitocin. (I Sverige heter det Syntocinin tror jag, möjligt att det kan vara något annorlunda än Pitocinet, men båda har iaf det aktiva ämnet oxytocin fast syntetiskt).

    (Jag har förresten hittat rätt mycket annan skrämmande info om värkstimulerande som jag inte hade en ANING om förut. Ja.. förutom att jag själv fick känna av bieffekterna, men nu har jag det svart på vitt, det som personalen på förlossningen tyckte att de inte behövde tala om för mig. Känner mig lurad!)

  • Ocean WoW
    aldrigmer skrev 2010-07-12 11:31:56 följande:
    Vilken fashinerande konspirationsteoritråd!! Inte visste jag att vi var sådana monster, vi "vitrockar"......sådan tur att ni alla kan läsa allt möjligt på internet, där allt är helt riktigt och inget är fel......

    Ha en härlig sommar! Solig
    Haha, ja så kan man kanske se det! Funderar på vad du mest hakade upp dig på?
    Intressant att du kallar dig "vi vitrockar", jag undrar vad det betyder för dig?

    Önskar dig också en trevlig sommar! Solig
  • Ocean WoW
    abuelita skrev 2010-08-25 14:40:57 följande:
    Ja det gäller verkligen att vara på sin vakt. Särskilt viktigt är förstås att pappan (eller annan medföljare ) är det .

    Visa papporna
    ">den här youtuben
    så de får lära sig hur man gör med förlossningspersonal som klampar tidigt elller på annat sätt misshandlar barnet 
    HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA *kissar på mig*

    Bäst är när han tar en paus och tittar på mamman innan han fortsätter att "visa var skåpet ska stå".
  • Ocean WoW
    abuelita skrev 2010-09-01 12:23:02 följande:
    Mycket intressant artikel om Kerstin Uvnäs Moberg, läkare och professor i fysiologi,  och hennes forskning på oxytocin.

    ”Ibland är det ett helvete att vara först" 
     

    ” Oxytocinfrisättningen verkar blockeras av epiduralen.
    – Det blir till exempel inte samma fysiologiska respons på hud mot hud-kontakten mellan mamma och barn. Barnets hudtemperatur stiger inte.
    Om mamman ammar, kan dock oxytocinfrisättningen successivt öka. ”
    Ja men detta är också intressant:

    – Tillför man oxytocin utifrån, så sjunker dessutom kroppens egen oxytocinproduktion. Det kan alltså bli svårt att sluta med en sådan medicin.

    Alltså när man tillför värkstimulerande så bromsar man den naturliga produktionen av oxytocin och så har man en snöbollseffekt igång.

    En annan sak jag tänkte på var att jag tidigare läst att endast det NATURLIGA oxytocinet påverkar bondingen (då påverkan sker under tiden som det produceras i hjärnan och inte sedan när oxytocinet är färdigt och ute och påverkar kroppen) så undrar jag vad det är för syntetiskt oxytocin som hon använt i sina tester (sprutat in i råttan) eftersom det påverkar någon slags bonding i alla fall.

    Det gäller att hänga med i svängarna när det forskas om saker. Glad
  • Ocean WoW
    Blgebo skrev 2010-09-20 16:44:39 följande:
    Vi har 42 veckor här i Falun.
    Visste inte ens att vissa landsting fortfarande hade 43v eftersom det är vad jag hört sedan jag började sätta mig in i branschen 2006.
    Det är sån info som jag trodde man faktiskt gav kvinnorna...jag visste det innan jag blev bm, fick höra det på mödravården när jag var gravid. Har själv informerat kvinnor om riskerna med att gå över tiden.
    Det hade varit intressant om de skrivit ut hur många liv man räddar/år!
    Jag är glad att mina barn kommit i rätt tid, det är inte helt riskfritt med ingångsättning heller...
    Ellani skrev 2010-09-20 16:59:55 följande:
    Visst är det så. Har själv jobbat på neonatal och sett X antal riktigt dåliga barn pga överburenhet. Vart min största rädsla under båda mina grav, som tur är har mina med kommit av sig självt, i lagom tid. v 38 & 39.
    Alltså detta är ju precis mitt dilemma. Jag var överburen vid min första förlossning -07 men kunde faktiskt tänka mig att gå längre då jag var totalt omogen. På grund av GBS fick jag inte det och hade en lång och plågsam förlossning som följd.

    Är idag bara i vecka 41 men är än en gång totalt omogen och har inte en enda känning. Jag har precis peppat mig själv att säga emot och vänta tills min mognadspoäng är mycket mer än 2 på skalan. Så läste jag artikeln tidigare idag och sedan era kommentarer, vad ska man göra? Vågar man vänta?

    Alvarligt, är jag ego som vill vara MOGEN när jag blir igångsatt? Just nu känns det som att den enda utvägen är än en gång att ha en förlossning på några dygn med syntetiska hormoner, kilovist med smärtlindring och värkstimulerande mm för annars riskerar jag mitt barns liv... Rynkar på näsan
  • Ocean WoW
    abuelita skrev 2010-09-28 20:30:30 följande:
    • A short history of Baby Care.

    “Oh Doctor, how should I look after my baby?”

    BC 2000  “Just carry it next to your skin. Breastfeed it whenever it is hungry.”

    AD1660  “Breastfeeding is undignified. Hand it over to a wet-nurse.”   (wet-nurse  är en amma)

    AD 1850 “Wet-nurses are low class and have an undesirable influence on the child. Get a good experienced nanny to bottle feed it cow’s milk, and wean it on to a cup as soon as possible.”

    AD 1930 "Cow’s milk is unsuitable for babies. It must be bottle fed on a special infant formula.”

    AD 1950 “Bottle feeding at all hours is bad for the baby. Follow a strict routine, let it sleep in its own room and ignore it when it cries at other times.”

    AD 2000 “Bottle feeding is unsuitable, a strict time-table is nonsense, babies don’t like being alone, and crying is stressful. Just carry it next to your skin. Breastfeed it whenever it is hungry.”

    (Joan Norton, 2001)
    Underbart!

    Fick min son i tisdag. Han fastnade med axeln och de fick inte loss honom så här blev det ingen sen avnavling (minns att jag såg klampen och tänkte "vafan") och K-vitaminet fanns inte oralt så de gav honom spruta (vilket var helt ok för mig då jag antar att den tuffa starten kanske kan ge blödningar bara det, tex hans ögonvitor är helt blodiga).

    Kan säga att jag faktiskt är tacksam på sätt och vis att de tog blodprov på klampad navel då jag hoppas att resultatet faktiskt visar att han hade syre när han kom. Är lite orolig för att han fått syreskador. Men jag är ledsen att missa blodet. Som kompentation så hoppas jag det doneras och går till någon behövande. Har inte frågat och tror inte jag vill veta.
Svar på tråden Viktig info som MVC- och förlossningspersonal brukar hoppa över