Inlägg från: abuelita |Visa alla inlägg
  • abuelita

    Viktig info som MVC- och förlossningspersonal brukar hoppa över

    vargaa skrev 2010-03-24 11:46:18 följande:
    Nu har jag hittat hit också. :)
    Välkommen!
  • abuelita
    Ocean WoW skrev 2010-03-24 09:22:21 följande:
    Jag hakade också upp mig på moderkakan av precis det skäl du skrev. BM drog i navelsträngen och det var extremt obehagligt. När hon granskade modekakan såg hon en liten minimal ruggig yta (så står det i min journal). Jag hade otroligt ont efteråt och kunde inte sitta (fick ligg-amma) och knappt gå. Jag var flera gånger tillbaka för gynundersökningar som inte kunde utföras ordentligt då jag skrek av smärta. De hittade bara en blodutgutelse i slidan som de skyllde på (jag hade spruckit och blev sydd). Jag gick sedan till min privata gynekolog efter 1½ månad och han såg direkt med VUL att det fanns en pytteliten bit kvar i livmodern som hade skapat en stor klump blodsamling. Den kom ut 2 veckor senare då jag fick min mens för jag ville inte ta kemiska preparat då jag ville amma. Jag hade tur som inte fick någon infektion!Jag har skrivit som en egen punkt i mitt förlossningsbrev denna gång att de inte får dra i navelsträngen.

    Det är ju verkligen för hemskt att någon ska behöva råka ut för detta!!

    Jättebra att du nu skrivit i fl-brevet att de inte får dra i navelsträngen. Jag hoppas  du även skriver att de inte får klampa navelsträngen förrän den slutat pulsera.
    Själv skulle jag även skriva att de inte får störa med något över huvud taget under den första timmen, såvida det inte är absolut nödvändigt. Alltså enligt vad  Michel Odent rekommenderar.  Jag lägger in min översättning här av utdraget ur hans "Putting an End to Women´s Global Slaughter: Bleeding to Death", så behöver ingen  leta sig till min blogg för att läsa det. (post partum betyder efter födseln)

    Under årens lopp har jag kommit fram till att post partum blödning  nästan alltid är orsakat av olämplig inblandning. Post partum blödning skulle vara ytterst sällsynt om bara några få enkla regler observerades och förstods;


    Under en timme efter födseln, är jag så tyst som möjligt och håller låg profil. Jag sitter antingen i ett hörn bakom mor och barn eller försvinner, om det är en erfaren doula närvarande som har haft en personlig erfarenhet av den här situationen. Minuter efter födseln tycker många mödrar att det inte längre är bekvämt med upprätt ställning. Detta är troligtvis vid den tid då  nivån av adrenalin minskar och när hon känner värkarna i samband med att moderkakan börjar lossna. Sedan  kanske hon får hjälp att hålla barnet i några sekunder för att hon ska kunna hitta en bekväm ställning,  och hon  lägger sig då nästan alltid  på ena sidan. Efter detta finns det inte längre någon ursäkt att störa samspelet (bondingen) mellan mor och barn.


    Jag närmar mig inte navelsträngen eller moderkakan förrän efter en timme. Att klampa och klippa navelsträngen innan moderkakan har fötts fram  är en farlig  distraktion.
    Att föreslå  att hon ska byta ställning är ett annat onödigt störningsmoment. Hennes
    ställning är en konsekvens av  adrenalinnivån. När nivån av adrenalin är låg och mamman känner behov av att ligga ner, vore det både ovänligt och opsykologiskt att föreslå en upprätt position.


    Det är först när en timme har gått efter förlossningen, om moderkakan  ännu inte fötts fram, som  jag vågar störa för att kontrollera att moderkakan åtminstone har lossnat från livmodern. När hon ligger på rygg trycker jag med fingertopparna på bukväggen strax ovanför blygdbenet : om navelsträngen inte rör sig betyder det att moderkakan har lossnat. I praktiken har moderkakan alltid antingen fötts fram eller lossnat en timme efter födseln och blödningen är minimal, när ingen har blandat sig i efterbördsskedet. Jag har aldrig behövt  ge någon injektion med livmodersammandragande medel för att kontrollera blödning."

    Michel Odent är förmodligen världens mest erfarne förlossningsläkare, han började redan 1953 och är fortfarande verksam. Sedan drygt 20 år ägnar han sig bara år hemförlossningar. Han tycker att det är säkrare än att föda på sjukhus. Han supportar t.o.m. oassiterad hemförlossning!  I år fyller han 80.

    När jag träffade honom för drygt 20 år sen, då han just hade börjat med hemförlossningar, tyckte han att man inte skulle ha mer än 15 minuters resa till närmaste sjukhus. Men jag vet inte om han fortfarande tycker det. Han berättade även att han oftast inte ens befann sig i samma rum som den födande kvinnan, utan brukade ligga på en säng  i ett angränsande rum , med dörren öppen in till henne, och lyssna  hur hon andades och utifrån det avgöra om allt flöt normalt.

  • abuelita
    Emsingen76 skrev 2010-03-24 12:46:24 följande:
    Bra att veta för alla RH negativa! Man kan numer ta ett blodprov på mamman och på så sätt se om bebisen är RH pos eller RH neg. Vet man det så slipper man få vaccin vid ex fostervattenprov, man slipper ta ett imuniseringsblodprov i sen graviditet och man slipper vaccin efter förlossning. Det har jag gjort och vet att även bebisen i magen är RH neg.Här kommer en text kopierad från vårdguidens hemsida:Nya rutiner Med ny teknik är det möjligt att tidigt i graviditeten upptäcka om en Rh-negativ mamma bär på ett Rh-positivt barn. Under hösten 2009 införs därför nya rutiner. Det betyder att Rh-negativa kvinnor som bär på Rh-positiva barn inte längre behöver kontrolleras lika många gånger. Istället får den blivande mamma en spruta med vaccin kring graviditetsvecka 28-30. Detta för att förebygga att mamman ska blida antikroppar mot barnets blod. Du kan läsa mer om de nya rutinerna i Karolinska Universitetssjukhusets pdf Nya rutiner för RhD-negativa.pdf på deras webbplats. Se även länk till höger: Karolinska Universitetssjukhuset / Graviditet, förlossning, eftervård.
    Tack för jättebra information!

    Länken funkade inte. Hoppas den här gör det
    http://www.vardguiden.se/Documents/Gravid/Nya%20rutiner%20f%C3%B6r%20RhD-negativa.pdf
  • abuelita
    Party of five skrev 2010-03-24 15:12:20 följande:

    Jag vet faktiskt inte vad det kan bero på, och jag vet inte heller hur vanligt det är med blödning och kvarhållen moderkaka vid vanliga sjukhusförlossningar, med alla de vanliga interventionerna. Men vad jag förstått så är både blödning och kvarhållen moderkaka  väldigt ovanligt vid  hemförlossningar där efterbördsskedet får vara helt ostört (inte självklart att alla hembarnmorskor förstår hur viktigt det är att  mor och barn får vara ifred under efterbördsskedet) 

    Något mer som jag inte vet är  om den här personen är förlossningsläkare eller barnmorska,  eller möjligen stamcellsforskare (vi har kommunicerat en hel del i trådar om donation av navelsträngsblod också) ,   men så här skriver han i inlägg 153 i den här tråden www.familjeliv.se/Forum-2-13/m38053425-16.html


    "inflikar: det är förbjudet(mycket basalt) att dra i navelsträngen till en placenta som ej hunnit lösa sej. Däremot trycker man lite över fundus för att känna i navelsträngen om placentan löst sej ännu. Är den obenägen att lösa sej kan man ,t.ex., prova att sätta akupunktur-nålar på ena ankeln. Fungerar ofta perfekt! "

  • abuelita
    Förväntansfull0406 skrev 2010-03-24 18:46:18 följande:
    Tack för mailet Ja mycket ska som sagt tas upp redan nu innan förl så att jag har allt på det klara. Och de ska banne mig göra som jag säger, om barnet inte är extremt livshotat. Men troligtvis går allt bra (det får man utgå ifrån.Och bm kan glömma att sätta klämma på min bebis navel och jag kan h*n på min mage lika väl. Det är mycket jag inte förstår i dagens förl vård.  Men jag undrar hur man ska få ut moderkakan på bästa sätt utan att dra. Akupunktur ser jag, och även sen avnavling kan bidra till att den lossna, men OM den inte ger sig? hur gör man då?? jag hade lite problem nämligen med detta under båda förl, dock inte så mycket med första barnet.det är tragiskt att andra ska behöva vara med om detta.....
    Helt rätt, den här gången  ska de banne mej göra som du säger   
    Förhoppningsvis är det sen avnavling som gäller på ditt sjukhus nu. När du födde sist var det omedelbar klampning som gällde  på de allra flesta sjukhus, men jag tror faktiskt att det är tvärt om nu, alltså att de flesta sjukhus har sen avnavling.  Jag tror dock inte att övriga rutiner vid efterbördsskedet har förändrats. Så det är nog tyvärr vanligt att man inte får vara ifred med bebis, utan det är säkert både livmodersammmandaragande injektion (syntetiskt oxytocin)  på direkten, klämmande på magen och dragning i navelsträngen. Och säkert babblar de och petar  och gjejar och har sig med bebis helt i onödan, så att bondingen blir störd, vilket innebär att  frigörandet av kroppens eget oxytocin hämmas, vilket i sin tur bl.a. resulterar i att moderkakan få svårare att lossna.   Så det gäller att garderar sig, bl.a. genom att skriva i förlossningsbrevet att ni ska få var helt ostörda under efterbördskedet så länge allt ser normalt ut.

    Ju mer ostörda ni får vara desto fortare söker sig bebis till bröstet och börjar suga, vilket skyndar på figörandet av kroppens eget oxytocin (Michel Odent kallar det för "kärlekshormonet")  och livmodern drar därmed ihop sig naturligt så att moderkakan lossnar. Men om bebis dröjer med att söka sig till bröstet kan man stimulera bröstvårtorna själv (kan man även göra om man blir värksvag under förlossningen)

    Har du läst inlägg 21 om hur Michel Odent tycker att man ska förhålla sig vid efterbördsskedet, och stycket om moderkakan i inlägg 1?
  • abuelita
    Chaktio skrev 2010-03-24 21:38:59 följande:
    I dag har jag varit på studiebesök på vår förlossningsavdelning. Det är samma "nonchiga" BM som jag berättat om i tidigare tråd som höll i denna.Hennes redogörelse av vilka smärtlindringsmetoder som finns att tillgå utelämnade väldigt mycket. Det som togs upp var bad/dusch, akupunktur, TENS, lustgas och ryggbedövning. På min fråga om bebisen påverkades av ryggbedövning kom ett alldeles för snabbt och tvärt "nej" för att det skulle kännas trovärdigt. Snarare ville hon absolut inte ha någon diskussion om denna fråga.En annan sak som utelämnades väldigt effektivt var just efterbördsskedet. I hennes redogörelse för hur det normala förloppet ser ut verkade inget hända från att bebisen kommit ut i förlossningssängen tills brickan med mackor togs in till den säng man sedan fåttt flytta över till.Inte ett ord nämndes om moderkakan, avnavling eller bonding. Och jag valde att inte ta upp någon diskussion eftersom jag inte kände att jag skulle få något gensvar. Men jag kommer att ta upp det här med livmodersammandragande och att låta moderkakan komma ut utan manipulation med min ordinarie bm, längre fram.
    Jag förstår verkligen att du inte kände för att ta upp någon diskussion med den där nonchiga människan (tur att din ordinarie bm är så bra ).

    Verkligen märkligt att efterbördsskedet så ofta utelämnas. Även i annars riktigt bra böcker om graviditet och förlossning brukar efterbörsskedet också utelämnas, som om förlossningen var färdig  i och med att barnet föds , trots att den inte är det förrän moderkakan kommit ut.

    Så hon sa alltså bara ett kort "nej", och ingenting om de kända nackdelarna med EDA! !  {#lang_emotions_surprised} 

    Så här  skriver Niomånader om nackdelarna:
    Nackdelar med EDA är att kraften i sammandragningarna minskar, risken för instrumentell avslutning ökar, 2-3% av alla kvinnor som haft EDA får problem att tömma urinblåsan efter förlossningen, ibland kan en bedömning av kvinnan behöva göras innan förlossningen (om hon har missbildningar i ryggen, skador i centrala nervsystemet, blödnings- eller koagulationsrubbningar, hudinfektion vid insticksstället o.dyl.), kan avstanna värkarbetet om den läggs innan riktigt förlossningsarbete etablerats, ibland tar inte bedövningen riktigt bra, ibland tar den bara på ena sidan, ibland måste en ny slang sättas in om den första inte fungerar, kvinnan blir kopplad till övervakningsapparatur som kan kännas hindrande när hon är uppe, ökad risk för blodtrycksfall, viss påverkan på barnet direkt efter förlossningen.
    http://www.9manader.nu/gravid/forloss/smartlindr/eda
  • abuelita
    Monsterpannkaka skrev 2010-03-24 22:07:45 följande:
    Sitter här och LER STORT, ja  rent av fånflinar  {#lang_emotions_laughing}

    Alltså, vilken sjutusan till tuff brud du är!!! jag är verkligen djupt impad .     Du får högsta betyg {#lang_emotions_flower} 

    Allvarligt talat så gjorde du en verklig insats.  Inte bara att du belyste viktiga saker inför de andra föräldrana, utan du  gav denna okunniga barnmorska en läxa att lära sig; att man faktiskt kan säga "Jag vet inte men jag ska ta reda på det", och att man  inte behöver skämmas  för det, utan tvärt om visar det att man  är en trovärdig  person.  Såna där svamliga svar visar ju tydligt att man inte kan sin sak och försöker dölja det.  Pinsamt!!  
    Förmodligen ser hon till att läsa på nu, så att hon slipper försättas i samma pinsamma situation igen.
  • abuelita
    Förväntansfull0406 skrev 2010-03-24 20:29:49 följande:
    ja jag har läst detta nu. super bra! Massa bra info och jag ska verkligen ta med detta i min födelseplan när det e dags att skriva.
    Vad bra att du har läst detta nu    
     Jag glömde tipsa dig om stycket om livmodersammandragande , som  också finns i inlägg 1. Men det kanske du gjorde ändå?

    Något annat jag tycker är bra att tänka på är att inte vänta för länge med att börja skriva förlossningsbrevet. Det kan ju faktiskt bli en tidigare förlossning än man tänkt sig,  och då kan det dessutom bli så bråttom och så oroligt att man helt glömmer säga till om sen avnavling och andra viktiga saker.  Och ett prematurt barn är det ju extra viktigt för att bli sent avnavlat. Om det är mycket prematurt, och kanske även medtaget, så brukar de ju vilja navla av och ta iväg barnet meddetsamma,  så då är det  viktigt att  personalen vet att det ska hållas  under placentanivån en stund innan avnavling, så att gravitationen skyndar på transfusionen. På bara 30 sekunder hinner då barnet få nästan hela placentatransfusionen.
    Men anser de det så akut att  dessa 30 sekunder är för lång tid kan de förstås förkorta den här stunden, men då samtidigt  "mjölka"  navelsträngen  (man drar då med fingrarna utmed navelsträngen i riktning mot barnet, ungefär som när man handmjölkar en ko), så att transfusionen går ännu fortare. .

    Judit Mercer har forskat mycket inom det här området, och  på den här videon berättar hon om hur mycket bättre prematura bebisar mår om man gör så; färre infektioner , färre blödningar i hjärnan, håller värmen bättre, ammar bättre och är nöjdare och skriker mindre.
    .
    ">

  • abuelita

    I en grupp på Facebook skrev en mvc-bm så här i en diskussionstråd med rubriken Sen avnavling, som hon startade för drygt en vecka sedan:


    ”Fick för ett par dagar sedan frågor om "sen avnavling" av ett blivande föräldrapar.
    Vad väger för och emot?
    Förstår att det naturliga är att barnet får allt blod. Men jag har tidigare jobbat på en prematurvårdsavdelning och där såg jag problemen för de barn som fick svårt med gulsot som föranledde solning och ibland även blodbyte. ”

    När jag hittade det här i tisdags hade fortfarande ingen kommentar kommit in.
    Själv  skrev jag då ett inlägg och berättade  om gulsot, prematura barns särskilt stora behov av sen avnavling, och om HLR med intakt navelsträng. Men det har ännu inte kommit något nytt inlägg, varken från den här personen som startade diskussionen eller från någon annan av de drygt 500 svenska barnmorskor som är med i gruppen.  {#lang_emotions_undecided}

  • abuelita
    vargaa skrev 2010-03-25 10:52:02 följande:
    Va spännande. Berätta gärna vad de svarade sen. :) *har inte fb*
    Tyvärr tror jag inte att det kommer något svar. Jag har nämligen flera gången lagt in länkar om avnavling och även tipsat om Facebookgrupperna om avnavling,  både i den här gruppen och andra svenska barnmorskegrupper, men det kommer aldrig några kommentarer. Känns kusligt på nåt vis.
    I de engelskspråkiga barnmorskegrupperna är det däremot ett HELT annat intresse, både för avnavlingsfrågan och allt annat som har med naturligt barnafödande att göra.
Svar på tråden Viktig info som MVC- och förlossningspersonal brukar hoppa över