• Äldre 25 Mar 11:37
    2099471 visningar
    7938 svar
    7938
    2099471

    Viktig info som MVC- och förlossningspersonal brukar hoppa över

    Anna65 skrev 2010-03-25 11:15:43 följande:
     Ni vet väl att rutiner är allmän handling och ni kan begära kopior på de ni önskar få se, lagen säger att ni ska få dessa inom ett par dagar från att ni begär dessa. Era barnmorskor har säkert också rutinerna i sina datorer och det är bara för dem att skriva ut dess och ge er. Hoppas att ni alla får gehör för era önskemål under förlossningen.
    Det här var verkligen intressant information, som jag inte hade en aning om. Stort tack för dina mycket värdefulla tips!!!  
  • Äldre 25 Mar 11:53
    #40
    Ecorelle skrev 2010-03-25 11:00:25 följande:
    Åh, vad bra! Håller med Abuelita om att du får högsta betyg. Det behövs minst en sån som du på varje förlossningsvisning, då kanske det hade blivit lite ändring i det här landet, .
    Precis, minst en sån här tuff brud på varje visning och det blir lite änding i det här landet!  

    Det finns ju trådar här på FL för gravida i samma stad/ort/förort, där de även brukar träffas i verkligheten och fika .   I en sån grupp skulle man ju kunna peppa upp varandra  och gå på visning tillsammans.
  • Äldre 25 Mar 15:47
    #45
    vargaa skrev 2010-03-25 12:32:09 följande:
    abuelita - Galet.. förstår inte hur alla kan vara så nonchalanta. Det finns ju rötägg överallt men man tycker ju att de flesta borde vara mer engagerade och intresserade av sina yrken, ffa om man blir barnmorska.?
    Ja man tycker det. Barnmorskor brukar ju säga att de har "världens bästa yrke", och då tror jag inte de menar att de har världens bästa löner eller  arbetsvillkor, utan att det här är något de verkligen brinner för, alltså ett kall. Då borde de rimligtvis vara  intresserade av allt som kan tänkas förbättra mödrars och barns hälsa och deras upplevelse av graviditet,förlossning,födelse och nyföddhetstid  .
  • Äldre 25 Mar 16:05
    #46

    Hittade en sida som kanske fler här tycker kan vara en bra-att-ha-sida. Den innehåller:


    Svensk-engelskt graviditetslexikon
    Engelsk-svenskt graviditetslexikon
    Amerikanska chatt, mail och forumförkortningar
    Svenska journalförkortningar

    http://resare.com/lexikon/

  • Äldre 25 Mar 20:02
    #47

    Anna Karlssons doktorsavhandling  Hemmapapporna är livsfarliga för barnen, som är  uppe på nyheterna idag,  är verkligen MYCKET intressant och förtjänar att tas på fullaste allvar.

    ”När jag talar med människor inom den svenska sjukvården och frågar om de märkt att barn under ett år far illa när de tas om hand av sina pappor, bekräftas mina misstankar.
    Sjukvårdspersonalen vet att jag har rätt och att jag har kommit något viktigt på spåren.
    Men varför undersöker inte forskarna sambandet mellan hemmapappor och barnolycksfall?
    Varför skriver inte kvinnliga läkare böcker och informerar föräldrar om riskerna?
    De svar jag fått på mina frågor är beklämmande:
    - Vi vågar inte!
    - Vi får inga forskningsanslag!
    - Vi vill inte bråka!
    - Vi vill att det ska vara sant att män och kvinnor är identiskt lika! ”¨

    http://www.expressen.se/debatt/1.1930217/hemmapapporna-ar-livsfarliga-for-barnen

    Jag har jobbat på barnsjukhus  i 8 år och  redan där misstänkte jag att det ligger något i det som Anna Karlsson kommit fram till ..

    Så här tror jag att det är:
    De pappor  som tar sitt fulla ansvar redan under graviditeten och  är  helt delaktiga och ansvarstagande under förlossningen och  bondingen (och får sig en dos av oxytocinet och endorfinerna som seglar omkring mellan mamma och barn)  är det inga problem med. 
    Snittpappor brukar ha väldig nära band med sina barn och känna fullt ansvar, vilket jag tror  beror på att det var de som bondade  med barnet medan mamman låg på uppvaket.

    Jag kan ta min svärson som exempel. Det var han som läste gravidböcker och berättade för min dotter vad som var viktigt att tänka på,   och  han var även fullt delaktig under förlossningen (jag var med och doulade).  Och han är verkligen den perfekta pappan. Jag har inte minsta tvivel  på att  barnbarnen är i lika trygga händer hos honom som hos min dotter.

    Frågan är  bara  vad som behövs för att papporna ska  känna  fullt ansvar redan under graviditeten?  Under de här dryga 2 åren som jag varit aktiv på Familjeliv  kan jag bara minnas att det varit  2 pappor som deltagit i mina trådar och tagit ansvar för att deras barn blivit sent avnavlade.  Cyberdansken och Niklas moderator.

  • Äldre 25 Mar 21:10
    #51
    SchumiFerrari skrev 2010-03-25 20:44:39 följande:
    Min man har varit delaktig och var noga med att se till att vi fick senavnavling.
    Nämen där har vi dig! Jag har saknat dig och var nästan färdig att börja efterlysa dig. 

    Himla skönt att du har en delaktig  man, lyckliga dig   Kan tänka mig att du därmed litar helt och fullt på att du kan lämna honom ensam med barnen.

    Men håll med om att vi faktiskt kan se en viss skillnad mellan män och kvinnor här, eftersom det i princip bara är mammor som deltar i tråden. Även om jag förstått att det är flera här som har delaktiga män.

    Min pappa var världens bästa pappa. Men han var inte lämplig att lämnas ensam med oss barn när vi var under ca 3-4 år.  När min lillasyster var nyfödd tog mamma med sig henne på syjunta och lämnade min storasyster och mig ensamma hemma med pappa. Jag var då 2 år och 8 månader och syrran var 4.  För att pappa skulle få sitta och läsa ifred ställde han möbler för dörren till sitt rökrum, som han hade som sitt eget revir, så att vi inte kunde komma in. Det här var strax före jul och syrran och jag hittade då alla julklapparna i en garderob, som vi öppnade och lekte med så det stod härliga till, bl.a. den där dockvagnen som  är på min presentationsbild (bilden är från i söndags när min dotterdotter  lekte med den).
    Så när mamma kom hem från syjuntan hittade hon oss sovande i deras dubbelsäng  , lika utslagna som julklapparna  som också låg där i sängen   

    Pappa var alltså inte delaktig under vare sig graviditet eller förlossning. Han var inte ens i Sverige när mina systrar föddes (han jobbade i SAS och var ständig ute och for och flög) . Enda gången han var hemma, och faktiskt var med  på sjukhuset,  var när jag föddes.

    Men när vi blev lite äldre var han världens bästa och världens klokaste pappa.  
  • Äldre 26 Mar 00:34
    #53
    Ecorelle skrev 2010-03-25 22:30:33 följande:
    Min man är ju som redan nämnt inte jättebra på att tackla utbildad personal, men jag har två väninnor vars män varit järnmän på förlossningen. Den ene körde ut de barnmorskor som han inte tyckte om, tyvärr slutade deras första förlossning med ett snitt, ett väl överlagt sådant då väninnan och maken stände in sig på toaletten och diskuterade saken, annars hade han nog varit stenhård på sen avnavling också. Min andra väninnas man har också varit underbar och han har verkligen pondus, så om han ( och väninnan ) bara vetat om att det var väldigt viktigt med sen avnavling så hade han absolut hindrat alla från att komma i närheten, utan tvekan. Nu visste de tyvärr inte det och det var ett himla ordnande direkt när det välmående barnet kom ut ( trots att läkaren på Wisby BB sa till mig att de alltid navlade av sent när barnen mådde bra, ). Nästa barn lär de väl inte ens föda på sjukhus, annars hade nog den mannen slagit näven i bordet.
    (Puh, det blev lite körigt här, deltar nämligen i en livlig diskussion om det här på Facbook nu också, plus att jag har skrivt om det på bloggen)

    Jag tror att väldigt många människor, både kvinnor och män, har svårt att tackla utbildad personal. Inte många som är så tuffa som Monstepannkaka   Men det skulle verkligen behövas fler såna tuffingar.

    Men din man behöver ju inte göra det eftersom ni föder hemma. Och då kan jag tänka mig att han är en närvarande och inkännande pappa.  Har jag inte rätt?

    Jag vet ju att det varit massor här i trådarna vars män har agerat navelsträngsvakt och sett till så att barnen blivit sent avnavlade. När jag skrev att det bara var 2 pappor som engagerat sig här  och sett till att deras barn fått sen avnavling, så menade jag  att det alltså var de som tog initiativet att ta reda på  viktig information inför förlossningen, bl.a  om sen avnavling. Jag menar alltså att övriga ansvarstagande pappor har inte själva varit drivkraften,  utan de har fattat galloppen när deras partners tagit reda på information och  gett  dem instruktioner. Vilket minsann inte är fy skam, eftersom många andra pappor inte ens lyssnar.

    Men det är klart att det finns väldigt många mammor också som inte tar sitt ansvar. Och sen har vi ett stort problem med mammor som inte släpper in papporna. Då är det inte så lätt för dem. 

    Dina kompisar  vars barn föddes med snitt, kände de alltså till det här med sen avnavling men inte att det går att göra vid snitt?  Och det andra paret, fick de barn nyligen, efter att du fått beskedet från läkaren att de alltid navlar av sent när barnet mår bra?   (Grrrr, man kan tydligen aldrig lita på att det stämmer när någon inom mödra/förlossningsvård säger något om avnavlingsrutinerna)

    "Ett himla ordnande", var det alltså en massa onödigt störande  under bondingen, inklusive tidig klampning? 
     
    Gloria Lemay, en kanadensisk barnmorska som både  ägnar sig åt hemförlossning och utbildar nya barnmorskor, kallar det här för  "fire drill",  när  förlossningspersonalen är så ivriga och  uppe i varv och bara inte kan  låta bli att  "stjälpa till" när barnet är fött, trots att det mår bra  och inte behöver någon  hjälp alls , utan bara behöver få lämnas ifred och bonda med föräldrarna .
  • Äldre 26 Mar 01:32
    #54
    abuelita skrev 2010-03-26 00:34:26 följande:
    Jag tror att väldigt många människor, både kvinnor och män, har svårt att tackla utbildad personal. Inte många som är så tuffa som Monstepannkaka   Men det skulle verkligen behövas fler såna tuffingar.

     .
    SchumiFerrari skrev 2010-03-25 20:44:39 följande:
    Apropå tuffingar, så var ju du Schumiferrari också en riktig tuffing när du var på visningen på Halmstads förlossning
  • Äldre 26 Mar 12:28
    #58
    Monsterpannkaka skrev 2010-03-26 11:37:30 följande:
    Hehe..Jag är exepert på att provocera folk. När jag körde långtradare för ett år sedan ungefär, så störde det maaassor med människor. 155 meter över havet, liten, svart brud som pratar perfekt svenska.. Du kan föreställa dig ;)Nu är jag lite skadad, så jag blir mer sådär: "Aha. Här kom jag på en öm punkt. Det här måste utredas..."Undrar om hon egentligen visste vad hon ville göra men kände sig pressad av överläkarna, eller om hon bara blev störd över sin egna okunnighet. We will never know.. Men jag ska iaf byta BM om jag får henne på förlossningen ;)

    Ja det har du ju rätt i,  hon kan förstås  ha känt sig pressad av tanken på vad överstedoktorn skulle säga ( min ena papegoja, som jag övertagit  från en familj med tonårsdöttrar ,  brukar säga  ”VAD ska pappa säga”     ).

    Istället för att börja så här,  när du frågade om deras avnavlingsrutiner:
     "Ja, det beror på hur du menar?"  ,  " Det beror på barnmorskan." , för att slutligen säga: " Vi gör som våra överläkare säger. Du får vända dig till dem eller till förlossningsläkarna." ,  borde hon faktiskt  ha erbjudit sig själv att fråga läkarna, och inte säga åt DIG att göra det.. om hon nu inte haft  ”Vad ska pappa säga?”   i huvudet.

      (He he…, sitter här och ler åt bilden jag nu fick in i mitt huvud:  Liten, svart, kaxig nollåttabrud  med stor mage, som pratar söderslang….rattandes  stooor lastbil   ) 

  • Äldre 26 Mar 13:46
    #61
    Monsterpannkaka skrev 2010-03-26 13:01:12 följande:
    det ser fenomenalt skojigt ut! Jag har kört buss under vintern och fastnat överallt på alla oplogade gator. Då har det också sett kul ut när jag har klättrat omkring och brutit ström o tömt luft ur tankar med min tjockis-mage :DNu har jag pratat med en avdelninschef eller chefsbarnmorska eller något sånt (Elisabet) på Västerås BB och frågat om deras avnavlingsrutiner.Hon tyckte för det första att en barnmorskas viktigaste uppgift är att:  stå bredvid med händerna bakom ryggen och finnas redo när någonting oväntat händer"sen avnavlingsrutinerna: " ett prematurt barn måste ju få så mycket blod som möjligt, det är väl självklart?då håller man barnet i en lägre nivå  i ca 30 sekunder innan man känner om navelsträngen slutat pulsera och sen klipper man. för andra, så ja.. en minut kanske, sen brukar den ha slutat pulsera"kort och gott, hon sa att de alltid känner på navelsträngen om den faktiskt har slutat pulsera innan man klipperjag frågade om klampning, då sa hon: "klampa? det gör vi väl inte längre? eller, ja, inte jag iaf.."snabbt om bedövning sa hon. " det är jätte bra att ha en positiv bild av hur man vill ha det och vad man önskar och vad man tror på, men kom verkligen ihåg att om det inte blir som du trott eller önskat så bli inte besviken för det. det kan finnas komplikationer som du inte kan påverka och då är det bara så. barnet är ju belöningen.."åh, nu känns det superbra! vilken skillnad från den där barnmorskan jag träffade i onsdags? (:
      Ååh vad bra att du ringde och pratade med henne, för det där låter ju verkligen superbra!!!   "händerna på ryggen" var det bästa av allt 

    Intressant att hon sa att de inte klampar längre. För det behövs ju inte när det inte längre finns något blod i navelsträngen, utan då kan man klippa på direkten. Men jag trodde faktiskt att de flesta inte hade förstått det utan klampar i alla fall.

    Blev dock lite orolig att hon sa  "en minut kanske".  Varför ska de ha så bråttom att klippa? när det inte finns någon anledning att störa med det under bondingen (de skulle ju stå med händerna på ryggen juh!!!) och dels kan ju det betyda att de håller barnet  lågt i 30 sekunder innan det får komma till mammas famn. För det brukar faktiskt inte ha slutat pulsera efter bara en minut om man inte gör så.
Svar på tråden Viktig info som MVC- och förlossningspersonal brukar hoppa över