Forum Förlossning - Gravid
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Viktig info som MVC- och förlossningspersonal brukar hoppa över

  Mån 22 mar 2010 12:28 Läst 1321256 gånger Totalt 7938 svar
  Mån 22 mar 2010 12:28

  Här  tar vi upp viktig information som mvc- och förlossningspersonal inte brukar ta upp, främst avnavlingsfrågan.
  Det här är en fortsättningstråd, men både nya och gamla besökare  är hjärtligt välkomna att ställa frågor  och dela med sig av sina erfarenheter och kunskaper. Kom ihåg att ingen fråga  är för "dum", och det gör inte heller något om en fråga redan varit uppe här flera gånger; Nya besökare tillkommer ständigt och då slipper de leta och behöver dessutom inte känna sig dumma om andra ställer lika "dumma" frågor som de själva undrar över.
  Ni som vill fortsätta tro att man kan lita helt och fullt på att sjukvården kan sin sak i alla lägen och inte undanhåller någon viktig information kan dock hoppa över den här tråden.


  Fyller på med info här så snart jag hinner. Under  tiden rekommenderar jag den gamla tråden och länkarna i den.
   www.familjeliv.se/Forum-2-13/m49525723.html


  TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-03-23 05:51
  Här kommer nu trådpresentationen (själv tycker jag att alla bifogade länkar är superviktiga och rekommenderar er därför att läsa dem) och i inlägg nr 1 har jag lagt in en hel radda med viktig information.

  Inom obstetriken har man länge haft för vana att börja med interventioner utan att först undersöka om det är skadligt eller ej. Det är först när man upptäckt att det är skadligt som man slutar med det (i bästa fall). Vilket Marsden Wagner, som under 15 år var chef WHOs mödra- och barnavårdsenhet, pratar om på det här klippet ur Business of Being Born  Även tidig avnavling är en intervention som man börjat med inom obstetriken utan att först kolla upp om det var ofarligt. Och trots att det gjorts, och fortfarande görs, ett otal internationella avnavlingsstudier som alla visar att det är skadligt, så forstätter man ändå, ofattbart nog, med det på de flesta sjukhus i världen.

  Vid tidig avnavling (inom 20 sekunder efter födseln) blir ca 30-50% av barnets totala blodvolym kvar i moderkakan, vilket alltså innebär att barnet utsätts för en mycket kraftig blodförlust (vuxna blodgivare får inte lämna mer än 10% åt gången, högst 4 ggr per år) samtidigt som det går miste om syreförsörjningen från navelsträngen medan lungorna gör sig redo att ta över andningen, och även de viktiga stamcellerna i moderkaksblodet, som ska skydda mot sjukdomar under livet, ja kanske t.o.m. reparera vissa skador. Vilket stamcellsforskarna däremot har kommit på! Därför är detta blod så eftertraktat. Se min tråd om donation av navelsträngsblod www.familjeliv.se/Forum-2-115/m49012210-1.html
  (inte bara Göteborg, utan även sjukhusen i Stockholm och Skåne har nu börjat/ska börja med insamling av navelsträngblod)

  Och utan några undersökningar för att fastställa den optimala dosen av K-vitamin, och utan forskning för att undersöka om ökade koagulationsfaktorer faktiskt kan orsaka olika problem för en nyfödd (polycytemi t.ex.?), gjorde läkarna som rutinpraxis att injicera alla nyfödda med en dos av K-vitamin 20.000 gånger den normala nivån för en nyfödd. Denna praxis har förblivit i stort sett oförändrad sedan 1944, utan adekvat uppföljd forskning .

  Annat som ges rutinmässigt, utan att man får information om det i förväg och alltså inte själv kan sätta sig in i vad det här innebär, är livmodersammandragande medel.
  Läs min översättning av ett utdrag ur Michel Odents "Putting an End to Women's Global Slaughter: Bleeding to Death" blogg.aftonbladet.se/15613/2010/02/vill-ni-veta-varfor-nyforlosta-modrar-kan-forbloda-mam

  Interventionskaskaden vid barnafödande måste ifrågasättas! Läs Ulla Waldenströms artikel i Läkartidningen www.lakartidningen.se/includes/07printArticle.php

  En svensk studie på Karolinska 1990, som av någon anledning tydligen inte har publicerats för allmänheten eller nått ut till ansvariga inom och över förlossningsvården (annars skulle man väl vara mer försiktig med lustgas?) visar bl.a. att om mamman fått lustgas under förlossningen är det 5 ½ ggr större risk att barnet senare i livet blir amfetaminmissbrukare jämfört med syskon som inte blivit utsatta för lustgas vid födseln.
  Här är en artikel om den studien i British Medical Journal (nitrious oxide är lustgas) www.bmj.com/cgi/content/abstract/301/6760/1067

  Det smusslas verkligen bakom ryggen på intet ont anande blivande föräldrar. Man får inte heller någon information om att barnet ?somnar? i magen av EDA, att värkstimulerande dropp är en vanlig orsak till att barnen blir medtagna och föds med syrebrist. Läs Adams Familys tråd om värkstimulerande dropp (hennes son blev cp-skadad p.g.a. felaktigt använt vs-dropp) www.familjeliv.se/Forum-2-13/m45275145.html

  Men viktigast av allt är ändå att medtagna barn måste livräddas (neonatal HLR) med intakt navelsträng. Läs mitt blogginlägg ?Är neonatal HLR verkligen genomtänkt ???? :
  blogg.aftonbladet.se/15613/2010/03/ar-neonatal-hlr-verkligen-genomtankt-mam

  TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-03-23 16:52
  I inlägg 7 finns nu mer viktig information. Och missa inte inlägg 2 där Anna65 berättar om GBS !!!

  TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-03-24 14:59
  Glömde ju något jätteviktigt bland det jätteviktiga, nämligen doulaeffekten:

  ?Effekten av en stödjande doula har mätts i flera internationella vetenskapliga studier och visar på mycket goda resultat.

  Med en doula minskar:
  · antalet kejsarsnitt med 50%
  · förlossningens längd med 25%
  · behovet av medicinsk smärtlindring med 30%
  · önskemål om ryggbedövning med 60%
  Av studierna framgår också att föräldrar som haft stöd av doula är mer delaktiga i förlossningen och känner sig mer tillfreds med sin upplevelse.?
  www.doulakompaniet.se/

  TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-03-28 15:20
  Mer intressant om k-vitamin, och den ?naturliga? viktminskningen under den första levnadsveckan, som tydligen inte är så naturlig. Start i inlägg 72 på den här sidan:
  www.familjeliv.se/Forum-2-13/m51523086-8.html

  TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-05-27 14:08
  Var inte rädda att be om att få byta bm om ni känner att era personligheter inte klaffar. Prata igenom denna eventuella situation redan hemma så ni vet hur ni ska agera och vem som ska säga vad.

  TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-06-21 09:08

  Eftersom BB-personal tyvärr ibland är väldigt dåligt pålästa vad gäller amning så är det viktigt att vara ordentligt påläst själv. Ta gärna hjälp av Amningshjälpen www.amningshjalpen.se/

  I inlägg 917, www.familjeliv.se/Forum-2-13/m51523086-92.html berättar Chakito om hur hon fick kämpa för att slippa undan BB-personalens okunskap.

  ----------------------------------------

  Och här, i Linda Karlströms blogg Obesprutat, i Alternativjournalen, finns mer bra info om K-vitamin, och även om avnavling .
  www.alternativjournalen.se/obesprutat

  Särskilt det här tycker jag är jädrans bra skrivet:

  "Det är ALDRIG varken barnläkare eller barnmorska eller en hel hög med vitrockar som bestämmer vilka ingrepp som görs på ditt friska barn!!!! Eller sjuka heller för den delen. Oberoende av om det handlar om blodtransfusion, operation, vaccination eller sen avnavling är det föräldrarna som bestämmer! Allt annat är mot lagen. Ååååå jag blir så arg! Ursäkta men jag eldar lite nu. Hur kan det ha gått så här snett, att vårdpersonalen tror att barnen som föds fram på sjukhuset är deras egendom att förvalta i läkemedelsbolagens intresse? Och denna evinnerliga okunskap sedan. Att de liksom inte tycks fatta att det inte är upp till dem att bestämma! De gör sig själva till åtlöje, åtminstone i mina ögon. "

  TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-08-05 18:24
  Några nya bloggar om avnavling som jag rekommenderar:

  Viktig information till alla gravida!

  beckahbitch.blogg.se/2010/july/viktig-information-till-alla-gravida.html

  Tidig avnavling kontra Barnens Rättigheter

  blogg.aftonbladet.se/parisiska/2010/08/tidig-avnavling-kontra-barnens-rattigheter

  Läkareden kontra tidig avnavling

  blogg.aftonbladet.se/parisiska/2010/08/lakareden-kontra-tidig-avnavling

  Are Doctors Causing Infant Brain Damage By Clamping The Umbilical Cord Prematurley?

  medicalmisdiagnosisresearch.wordpress.com/2010/07/31/are-doctors-causing-infant-brain-damage-by-clamping-the-umbilical-cord-prematurely/

  Hemimammas kamp ? Kampen för att låta barnen få en chans att leva, mot alla odds.

  blogg.aftonbladet.se/hemimamma/2010/08/hemimammas-kamp-kampen-for-att-lata-barnen-fa-en-chans-att-leva-mot-alla-odds

  TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-10-11 14:43
  I det här blogginlägget har jag, Abuelita, försökt sammanfatta det viktigaste om avnavling.
  blogg.aftonbladet.se/15613/2010/07/varfor-tidig-avnavling-ar-skadligt-mam

  TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-02-18 11:08
  Examensarbete ? Magisternivå, om barnmorskors förhållningssätt kring tidig och sen avnavling
  bada.hb.se/bitstream/2320/7819/1/M2011_5.pdf

  50 minuter långt föredrag om avnavling, av den amerikanska obstetrikern Nicholas Fogelson- Delayed Cord Clamping Grand Rounds
  academicobgyn.com/2011/01/30/delayed-cord-clamping-grand-rounds/

  TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-03-12 17:24
  ?Naturligt? kejsarsnitt.
  TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2013-02-10 23:40
  #7263, som handlar om vattenförlossning, är så viktigt att jag nu kopierar in det här:

  "Hej alla ni som läser och skriver här. Jag har just fått veta att ni finns och att barnet som dog i samband med hemförlossning i vatten 1993 just har diskuterats. Det var min dotter. Det finns mycket att berätta om det, men det som är viktigt för många här om jag förstått saken rätt - är att Sofia inte hade ngt vatten i lungorna och inte några bakterier. Hon dog alltså inte pga att hon fötts i vatten. Hon drog inget andetag alls. För den som vill läsa mer finns boken "I dina spår" där jag berättat det viktigaste. Jag har dessvärre skrivit felaktigt att vattenfödslar förbjöds efter Sofias död i boken. Det blev aldrig förbjudet enligt lag, men rekommendationerna var starka och kvinnor tilläts inte att föda i vatten efter det. Jag heter Kristina Grahn. Och jag vet inte hur detta inlägg placeras, och misstänker att det kommer på fel ställe. Men ändå - på önskan av trådstartaren har jag nu gett mig in i samtalet"

  Länk till boken "I dina spår"
  www.adlibris.com/se/product.aspx

  TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2013-03-22 14:09
  Samlade inlägg av en mamma som fött sina 4 barn (varav ett tvillingpar) hemma. De två första helt oassisterat och den sista, tvillingfödseln, med doula närvarande . Helt komplikationsfritt. Alla 4 barnen sent avnavlade.
  Fantastiskt och underbart!
  www.familjeliv.se/Forum-2-13/m51523086-1.html&searchField=3&searchRange=5&searchSort=1&searchLocation=2&doSearch=S%F6k&searchDisplay=2&ts=1
 • Ons 24 mar 2010 22:45 #31
  Chaktio skrev 2010-03-24 21:38:59 följande:
  I dag har jag varit på studiebesök på vår förlossningsavdelning. Det är samma "nonchiga" BM som jag berättat om i tidigare tråd som höll i denna.Hennes redogörelse av vilka smärtlindringsmetoder som finns att tillgå utelämnade väldigt mycket. Det som togs upp var bad/dusch, akupunktur, TENS, lustgas och ryggbedövning. På min fråga om bebisen påverkades av ryggbedövning kom ett alldeles för snabbt och tvärt "nej" för att det skulle kännas trovärdigt. Snarare ville hon absolut inte ha någon diskussion om denna fråga.En annan sak som utelämnades väldigt effektivt var just efterbördsskedet. I hennes redogörelse för hur det normala förloppet ser ut verkade inget hända från att bebisen kommit ut i förlossningssängen tills brickan med mackor togs in till den säng man sedan fåttt flytta över till.Inte ett ord nämndes om moderkakan, avnavling eller bonding. Och jag valde att inte ta upp någon diskussion eftersom jag inte kände att jag skulle få något gensvar. Men jag kommer att ta upp det här med livmodersammandragande och att låta moderkakan komma ut utan manipulation med min ordinarie bm, längre fram.
  Jag förstår verkligen att du inte kände för att ta upp någon diskussion med den där nonchiga människan (tur att din ordinarie bm är så bra ).

  Verkligen märkligt att efterbördsskedet så ofta utelämnas. Även i annars riktigt bra böcker om graviditet och förlossning brukar efterbörsskedet också utelämnas, som om förlossningen var färdig  i och med att barnet föds , trots att den inte är det förrän moderkakan kommit ut.

  Så hon sa alltså bara ett kort "nej", och ingenting om de kända nackdelarna med EDA! !  {#lang_emotions_surprised} 

  Så här  skriver Niomånader om nackdelarna:
  Nackdelar med EDA är att kraften i sammandragningarna minskar, risken för instrumentell avslutning ökar, 2-3% av alla kvinnor som haft EDA får problem att tömma urinblåsan efter förlossningen, ibland kan en bedömning av kvinnan behöva göras innan förlossningen (om hon har missbildningar i ryggen, skador i centrala nervsystemet, blödnings- eller koagulationsrubbningar, hudinfektion vid insticksstället o.dyl.), kan avstanna värkarbetet om den läggs innan riktigt förlossningsarbete etablerats, ibland tar inte bedövningen riktigt bra, ibland tar den bara på ena sidan, ibland måste en ny slang sättas in om den första inte fungerar, kvinnan blir kopplad till övervakningsapparatur som kan kännas hindrande när hon är uppe, ökad risk för blodtrycksfall, viss påverkan på barnet direkt efter förlossningen.
  http://www.9manader.nu/gravid/forloss/smartlindr/eda
 • Ons 24 mar 2010 23:15 #32
  Monsterpannkaka skrev 2010-03-24 22:07:45 följande:
  Sitter här och LER STORT, ja  rent av fånflinar  {#lang_emotions_laughing}

  Alltså, vilken sjutusan till tuff brud du är!!! jag är verkligen djupt impad .     Du får högsta betyg {#lang_emotions_flower} 

  Allvarligt talat så gjorde du en verklig insats.  Inte bara att du belyste viktiga saker inför de andra föräldrana, utan du  gav denna okunniga barnmorska en läxa att lära sig; att man faktiskt kan säga "Jag vet inte men jag ska ta reda på det", och att man  inte behöver skämmas  för det, utan tvärt om visar det att man  är en trovärdig  person.  Såna där svamliga svar visar ju tydligt att man inte kan sin sak och försöker dölja det.  Pinsamt!!  
  Förmodligen ser hon till att läsa på nu, så att hon slipper försättas i samma pinsamma situation igen.
 • Tor 25 mar 2010 00:00 #33
  Förväntansfull0406 skrev 2010-03-24 20:29:49 följande:
  ja jag har läst detta nu. super bra! Massa bra info och jag ska verkligen ta med detta i min födelseplan när det e dags att skriva.
  Vad bra att du har läst detta nu    
   Jag glömde tipsa dig om stycket om livmodersammandragande , som  också finns i inlägg 1. Men det kanske du gjorde ändå?

  Något annat jag tycker är bra att tänka på är att inte vänta för länge med att börja skriva förlossningsbrevet. Det kan ju faktiskt bli en tidigare förlossning än man tänkt sig,  och då kan det dessutom bli så bråttom och så oroligt att man helt glömmer säga till om sen avnavling och andra viktiga saker.  Och ett prematurt barn är det ju extra viktigt för att bli sent avnavlat. Om det är mycket prematurt, och kanske även medtaget, så brukar de ju vilja navla av och ta iväg barnet meddetsamma,  så då är det  viktigt att  personalen vet att det ska hållas  under placentanivån en stund innan avnavling, så att gravitationen skyndar på transfusionen. På bara 30 sekunder hinner då barnet få nästan hela placentatransfusionen.
  Men anser de det så akut att  dessa 30 sekunder är för lång tid kan de förstås förkorta den här stunden, men då samtidigt  "mjölka"  navelsträngen  (man drar då med fingrarna utmed navelsträngen i riktning mot barnet, ungefär som när man handmjölkar en ko), så att transfusionen går ännu fortare. .

  Judit Mercer har forskat mycket inom det här området, och  på den här videon berättar hon om hur mycket bättre prematura bebisar mår om man gör så; färre infektioner , färre blödningar i hjärnan, håller värmen bättre, ammar bättre och är nöjdare och skriker mindre.
  .
  ">

 • Tor 25 mar 2010 10:36 #34

  I en grupp på Facebook skrev en mvc-bm så här i en diskussionstråd med rubriken Sen avnavling, som hon startade för drygt en vecka sedan:


  ”Fick för ett par dagar sedan frågor om "sen avnavling" av ett blivande föräldrapar.
  Vad väger för och emot?
  Förstår att det naturliga är att barnet får allt blod. Men jag har tidigare jobbat på en prematurvårdsavdelning och där såg jag problemen för de barn som fick svårt med gulsot som föranledde solning och ibland även blodbyte. ”

  När jag hittade det här i tisdags hade fortfarande ingen kommentar kommit in.
  Själv  skrev jag då ett inlägg och berättade  om gulsot, prematura barns särskilt stora behov av sen avnavling, och om HLR med intakt navelsträng. Men det har ännu inte kommit något nytt inlägg, varken från den här personen som startade diskussionen eller från någon annan av de drygt 500 svenska barnmorskor som är med i gruppen.  {#lang_emotions_undecided}

 • Tor 25 mar 2010 10:52 #35
  abuelita skrev 2010-03-25 10:36:35 följande:
  I en grupp på Facebook skrev en mvc-bm så här i en diskussionstråd med rubriken Sen avnavling, som hon startade för drygt en vecka sedan: ”Fick för ett par dagar sedan frågor om "sen avnavling" av ett blivande föräldrapar.Vad väger för och emot?Förstår att det naturliga är att barnet får allt blod. Men jag har tidigare jobbat på en prematurvårdsavdelning och där såg jag problemen för de barn som fick svårt med gulsot som föranledde solning och ibland även blodbyte. ” När jag hittade det här i tisdags hade fortfarande ingen kommentar kommit in. Själv  skrev jag då ett inlägg och berättade  om gulsot, prematura barns särskilt stora behov av sen avnavling, och om HLR med intakt navelsträng. Men det har ännu inte kommit något nytt inlägg, varken från den här personen som startade diskussionen eller från någon annan av de drygt 500 svenska barnmorskor som är med i gruppen. 
  Va spännande. Berätta gärna vad de svarade sen. :) *har inte fb*
  BF 25 april 2010 - www.vargaaa.blogspot.com
 • Ecorel­le
  Visa endast
  Tor 25 mar 2010 11:00 #36
  Monsterpannkaka skrev 2010-03-24 22:07:45 följande:
  Åh, vad bra! Håller med Abuelita om att du får högsta betyg. Det behövs minst en sån som du på varje förlossningsvisning, då kanske det hade blivit lite ändring i det här landet, .
 • Tor 25 mar 2010 11:05 #37
  vargaa skrev 2010-03-25 10:52:02 följande:
  Va spännande. Berätta gärna vad de svarade sen. :) *har inte fb*
  Tyvärr tror jag inte att det kommer något svar. Jag har nämligen flera gången lagt in länkar om avnavling och även tipsat om Facebookgrupperna om avnavling,  både i den här gruppen och andra svenska barnmorskegrupper, men det kommer aldrig några kommentarer. Känns kusligt på nåt vis.
  I de engelskspråkiga barnmorskegrupperna är det däremot ett HELT annat intresse, både för avnavlingsfrågan och allt annat som har med naturligt barnafödande att göra.
 • Tor 25 mar 2010 11:15 #38
  vargaa skrev 2010-03-24 11:54:06 följande:
  Kan man testas för detta? Hur vet man att man bör göra det?
  Testas genom urinodling.
  Extra mycket förvärkar och urinträngningar är några av symptomen, har du några av dessa så skulle jag nog be om att få göra odling.
  Läser inte så jättemycket här på tråden, men jag har ju sett att det här med vilka rutiner era sjukhus har är en viktig fråga i era olika diskussionsämnen.
  Ni vet väl att rutiner är allmän handling och ni kan begära kopior på de ni önskar få se, lagen säger att ni ska få dessa inom ett par dagar från att ni begär dessa.
  Era barnmorskor har säkert också rutinerna i sina datorer och det är bara för dem att skriva ut dess och ge er.
  Hoppas att ni alla får gehör för era önskemål under förlossningen.
  ♥ Dotter 89 ♥ Dotter 92 ♥ Änglason 09 ♥
 • Tor 25 mar 2010 11:37 #39
  Anna65 skrev 2010-03-25 11:15:43 följande:
   Ni vet väl att rutiner är allmän handling och ni kan begära kopior på de ni önskar få se, lagen säger att ni ska få dessa inom ett par dagar från att ni begär dessa. Era barnmorskor har säkert också rutinerna i sina datorer och det är bara för dem att skriva ut dess och ge er. Hoppas att ni alla får gehör för era önskemål under förlossningen.
  Det här var verkligen intressant information, som jag inte hade en aning om. Stort tack för dina mycket värdefulla tips!!!  
 • Tor 25 mar 2010 11:53 #40
  Ecorelle skrev 2010-03-25 11:00:25 följande:
  Åh, vad bra! Håller med Abuelita om att du får högsta betyg. Det behövs minst en sån som du på varje förlossningsvisning, då kanske det hade blivit lite ändring i det här landet, .
  Precis, minst en sån här tuff brud på varje visning och det blir lite änding i det här landet!  

  Det finns ju trådar här på FL för gravida i samma stad/ort/förort, där de även brukar träffas i verkligheten och fika .   I en sån grupp skulle man ju kunna peppa upp varandra  och gå på visning tillsammans.
Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll