Forum Förlossning - Gravid
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Viktig info som MVC- och förlossningspersonal brukar hoppa över

  Mån 22 mar 2010 12:28 Läst 1321256 gånger Totalt 7938 svar
  Mån 22 mar 2010 12:28

  Här  tar vi upp viktig information som mvc- och förlossningspersonal inte brukar ta upp, främst avnavlingsfrågan.
  Det här är en fortsättningstråd, men både nya och gamla besökare  är hjärtligt välkomna att ställa frågor  och dela med sig av sina erfarenheter och kunskaper. Kom ihåg att ingen fråga  är för "dum", och det gör inte heller något om en fråga redan varit uppe här flera gånger; Nya besökare tillkommer ständigt och då slipper de leta och behöver dessutom inte känna sig dumma om andra ställer lika "dumma" frågor som de själva undrar över.
  Ni som vill fortsätta tro att man kan lita helt och fullt på att sjukvården kan sin sak i alla lägen och inte undanhåller någon viktig information kan dock hoppa över den här tråden.


  Fyller på med info här så snart jag hinner. Under  tiden rekommenderar jag den gamla tråden och länkarna i den.
   www.familjeliv.se/Forum-2-13/m49525723.html


  TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-03-23 05:51
  Här kommer nu trådpresentationen (själv tycker jag att alla bifogade länkar är superviktiga och rekommenderar er därför att läsa dem) och i inlägg nr 1 har jag lagt in en hel radda med viktig information.

  Inom obstetriken har man länge haft för vana att börja med interventioner utan att först undersöka om det är skadligt eller ej. Det är först när man upptäckt att det är skadligt som man slutar med det (i bästa fall). Vilket Marsden Wagner, som under 15 år var chef WHOs mödra- och barnavårdsenhet, pratar om på det här klippet ur Business of Being Born  Även tidig avnavling är en intervention som man börjat med inom obstetriken utan att först kolla upp om det var ofarligt. Och trots att det gjorts, och fortfarande görs, ett otal internationella avnavlingsstudier som alla visar att det är skadligt, så forstätter man ändå, ofattbart nog, med det på de flesta sjukhus i världen.

  Vid tidig avnavling (inom 20 sekunder efter födseln) blir ca 30-50% av barnets totala blodvolym kvar i moderkakan, vilket alltså innebär att barnet utsätts för en mycket kraftig blodförlust (vuxna blodgivare får inte lämna mer än 10% åt gången, högst 4 ggr per år) samtidigt som det går miste om syreförsörjningen från navelsträngen medan lungorna gör sig redo att ta över andningen, och även de viktiga stamcellerna i moderkaksblodet, som ska skydda mot sjukdomar under livet, ja kanske t.o.m. reparera vissa skador. Vilket stamcellsforskarna däremot har kommit på! Därför är detta blod så eftertraktat. Se min tråd om donation av navelsträngsblod www.familjeliv.se/Forum-2-115/m49012210-1.html
  (inte bara Göteborg, utan även sjukhusen i Stockholm och Skåne har nu börjat/ska börja med insamling av navelsträngblod)

  Och utan några undersökningar för att fastställa den optimala dosen av K-vitamin, och utan forskning för att undersöka om ökade koagulationsfaktorer faktiskt kan orsaka olika problem för en nyfödd (polycytemi t.ex.?), gjorde läkarna som rutinpraxis att injicera alla nyfödda med en dos av K-vitamin 20.000 gånger den normala nivån för en nyfödd. Denna praxis har förblivit i stort sett oförändrad sedan 1944, utan adekvat uppföljd forskning .

  Annat som ges rutinmässigt, utan att man får information om det i förväg och alltså inte själv kan sätta sig in i vad det här innebär, är livmodersammandragande medel.
  Läs min översättning av ett utdrag ur Michel Odents "Putting an End to Women's Global Slaughter: Bleeding to Death" blogg.aftonbladet.se/15613/2010/02/vill-ni-veta-varfor-nyforlosta-modrar-kan-forbloda-mam

  Interventionskaskaden vid barnafödande måste ifrågasättas! Läs Ulla Waldenströms artikel i Läkartidningen www.lakartidningen.se/includes/07printArticle.php

  En svensk studie på Karolinska 1990, som av någon anledning tydligen inte har publicerats för allmänheten eller nått ut till ansvariga inom och över förlossningsvården (annars skulle man väl vara mer försiktig med lustgas?) visar bl.a. att om mamman fått lustgas under förlossningen är det 5 ½ ggr större risk att barnet senare i livet blir amfetaminmissbrukare jämfört med syskon som inte blivit utsatta för lustgas vid födseln.
  Här är en artikel om den studien i British Medical Journal (nitrious oxide är lustgas) www.bmj.com/cgi/content/abstract/301/6760/1067

  Det smusslas verkligen bakom ryggen på intet ont anande blivande föräldrar. Man får inte heller någon information om att barnet ?somnar? i magen av EDA, att värkstimulerande dropp är en vanlig orsak till att barnen blir medtagna och föds med syrebrist. Läs Adams Familys tråd om värkstimulerande dropp (hennes son blev cp-skadad p.g.a. felaktigt använt vs-dropp) www.familjeliv.se/Forum-2-13/m45275145.html

  Men viktigast av allt är ändå att medtagna barn måste livräddas (neonatal HLR) med intakt navelsträng. Läs mitt blogginlägg ?Är neonatal HLR verkligen genomtänkt ???? :
  blogg.aftonbladet.se/15613/2010/03/ar-neonatal-hlr-verkligen-genomtankt-mam

  TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-03-23 16:52
  I inlägg 7 finns nu mer viktig information. Och missa inte inlägg 2 där Anna65 berättar om GBS !!!

  TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-03-24 14:59
  Glömde ju något jätteviktigt bland det jätteviktiga, nämligen doulaeffekten:

  ?Effekten av en stödjande doula har mätts i flera internationella vetenskapliga studier och visar på mycket goda resultat.

  Med en doula minskar:
  · antalet kejsarsnitt med 50%
  · förlossningens längd med 25%
  · behovet av medicinsk smärtlindring med 30%
  · önskemål om ryggbedövning med 60%
  Av studierna framgår också att föräldrar som haft stöd av doula är mer delaktiga i förlossningen och känner sig mer tillfreds med sin upplevelse.?
  www.doulakompaniet.se/

  TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-03-28 15:20
  Mer intressant om k-vitamin, och den ?naturliga? viktminskningen under den första levnadsveckan, som tydligen inte är så naturlig. Start i inlägg 72 på den här sidan:
  www.familjeliv.se/Forum-2-13/m51523086-8.html

  TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-05-27 14:08
  Var inte rädda att be om att få byta bm om ni känner att era personligheter inte klaffar. Prata igenom denna eventuella situation redan hemma så ni vet hur ni ska agera och vem som ska säga vad.

  TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-06-21 09:08

  Eftersom BB-personal tyvärr ibland är väldigt dåligt pålästa vad gäller amning så är det viktigt att vara ordentligt påläst själv. Ta gärna hjälp av Amningshjälpen www.amningshjalpen.se/

  I inlägg 917, www.familjeliv.se/Forum-2-13/m51523086-92.html berättar Chakito om hur hon fick kämpa för att slippa undan BB-personalens okunskap.

  ----------------------------------------

  Och här, i Linda Karlströms blogg Obesprutat, i Alternativjournalen, finns mer bra info om K-vitamin, och även om avnavling .
  www.alternativjournalen.se/obesprutat

  Särskilt det här tycker jag är jädrans bra skrivet:

  "Det är ALDRIG varken barnläkare eller barnmorska eller en hel hög med vitrockar som bestämmer vilka ingrepp som görs på ditt friska barn!!!! Eller sjuka heller för den delen. Oberoende av om det handlar om blodtransfusion, operation, vaccination eller sen avnavling är det föräldrarna som bestämmer! Allt annat är mot lagen. Ååååå jag blir så arg! Ursäkta men jag eldar lite nu. Hur kan det ha gått så här snett, att vårdpersonalen tror att barnen som föds fram på sjukhuset är deras egendom att förvalta i läkemedelsbolagens intresse? Och denna evinnerliga okunskap sedan. Att de liksom inte tycks fatta att det inte är upp till dem att bestämma! De gör sig själva till åtlöje, åtminstone i mina ögon. "

  TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-08-05 18:24
  Några nya bloggar om avnavling som jag rekommenderar:

  Viktig information till alla gravida!

  beckahbitch.blogg.se/2010/july/viktig-information-till-alla-gravida.html

  Tidig avnavling kontra Barnens Rättigheter

  blogg.aftonbladet.se/parisiska/2010/08/tidig-avnavling-kontra-barnens-rattigheter

  Läkareden kontra tidig avnavling

  blogg.aftonbladet.se/parisiska/2010/08/lakareden-kontra-tidig-avnavling

  Are Doctors Causing Infant Brain Damage By Clamping The Umbilical Cord Prematurley?

  medicalmisdiagnosisresearch.wordpress.com/2010/07/31/are-doctors-causing-infant-brain-damage-by-clamping-the-umbilical-cord-prematurely/

  Hemimammas kamp ? Kampen för att låta barnen få en chans att leva, mot alla odds.

  blogg.aftonbladet.se/hemimamma/2010/08/hemimammas-kamp-kampen-for-att-lata-barnen-fa-en-chans-att-leva-mot-alla-odds

  TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-10-11 14:43
  I det här blogginlägget har jag, Abuelita, försökt sammanfatta det viktigaste om avnavling.
  blogg.aftonbladet.se/15613/2010/07/varfor-tidig-avnavling-ar-skadligt-mam

  TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-02-18 11:08
  Examensarbete ? Magisternivå, om barnmorskors förhållningssätt kring tidig och sen avnavling
  bada.hb.se/bitstream/2320/7819/1/M2011_5.pdf

  50 minuter långt föredrag om avnavling, av den amerikanska obstetrikern Nicholas Fogelson- Delayed Cord Clamping Grand Rounds
  academicobgyn.com/2011/01/30/delayed-cord-clamping-grand-rounds/

  TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-03-12 17:24
  ?Naturligt? kejsarsnitt.
  TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2013-02-10 23:40
  #7263, som handlar om vattenförlossning, är så viktigt att jag nu kopierar in det här:

  "Hej alla ni som läser och skriver här. Jag har just fått veta att ni finns och att barnet som dog i samband med hemförlossning i vatten 1993 just har diskuterats. Det var min dotter. Det finns mycket att berätta om det, men det som är viktigt för många här om jag förstått saken rätt - är att Sofia inte hade ngt vatten i lungorna och inte några bakterier. Hon dog alltså inte pga att hon fötts i vatten. Hon drog inget andetag alls. För den som vill läsa mer finns boken "I dina spår" där jag berättat det viktigaste. Jag har dessvärre skrivit felaktigt att vattenfödslar förbjöds efter Sofias död i boken. Det blev aldrig förbjudet enligt lag, men rekommendationerna var starka och kvinnor tilläts inte att föda i vatten efter det. Jag heter Kristina Grahn. Och jag vet inte hur detta inlägg placeras, och misstänker att det kommer på fel ställe. Men ändå - på önskan av trådstartaren har jag nu gett mig in i samtalet"

  Länk till boken "I dina spår"
  www.adlibris.com/se/product.aspx

  TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2013-03-22 14:09
  Samlade inlägg av en mamma som fött sina 4 barn (varav ett tvillingpar) hemma. De två första helt oassisterat och den sista, tvillingfödseln, med doula närvarande . Helt komplikationsfritt. Alla 4 barnen sent avnavlade.
  Fantastiskt och underbart!
  www.familjeliv.se/Forum-2-13/m51523086-1.html&searchField=3&searchRange=5&searchSort=1&searchLocation=2&doSearch=S%F6k&searchDisplay=2&ts=1
 • Tor 25 mar 2010 21:10 #51
  SchumiFerrari skrev 2010-03-25 20:44:39 följande:
  Min man har varit delaktig och var noga med att se till att vi fick senavnavling.
  Nämen där har vi dig! Jag har saknat dig och var nästan färdig att börja efterlysa dig. 

  Himla skönt att du har en delaktig  man, lyckliga dig   Kan tänka mig att du därmed litar helt och fullt på att du kan lämna honom ensam med barnen.

  Men håll med om att vi faktiskt kan se en viss skillnad mellan män och kvinnor här, eftersom det i princip bara är mammor som deltar i tråden. Även om jag förstått att det är flera här som har delaktiga män.

  Min pappa var världens bästa pappa. Men han var inte lämplig att lämnas ensam med oss barn när vi var under ca 3-4 år.  När min lillasyster var nyfödd tog mamma med sig henne på syjunta och lämnade min storasyster och mig ensamma hemma med pappa. Jag var då 2 år och 8 månader och syrran var 4.  För att pappa skulle få sitta och läsa ifred ställde han möbler för dörren till sitt rökrum, som han hade som sitt eget revir, så att vi inte kunde komma in. Det här var strax före jul och syrran och jag hittade då alla julklapparna i en garderob, som vi öppnade och lekte med så det stod härliga till, bl.a. den där dockvagnen som  är på min presentationsbild (bilden är från i söndags när min dotterdotter  lekte med den).
  Så när mamma kom hem från syjuntan hittade hon oss sovande i deras dubbelsäng  , lika utslagna som julklapparna  som också låg där i sängen   

  Pappa var alltså inte delaktig under vare sig graviditet eller förlossning. Han var inte ens i Sverige när mina systrar föddes (han jobbade i SAS och var ständig ute och for och flög) . Enda gången han var hemma, och faktiskt var med  på sjukhuset,  var när jag föddes.

  Men när vi blev lite äldre var han världens bästa och världens klokaste pappa.  
 • Ecorel­le
  Visa endast
  Tor 25 mar 2010 22:30 #52
  abuelita skrev 2010-03-25 20:02:43 följande:
  Anna Karlssons doktorsavhandling  Hemmapapporna är livsfarliga för barnen, som är  uppe på nyheterna idag,  är verkligen MYCKET intressant och förtjänar att tas på fullaste allvar.”När jag talar med människor inom den svenska sjukvården och frågar om de märkt att barn under ett år far illa när de tas om hand av sina pappor, bekräftas mina misstankar.Sjukvårdspersonalen vet att jag har rätt och att jag har kommit något viktigt på spåren.Men varför undersöker inte forskarna sambandet mellan hemmapappor och barnolycksfall?Varför skriver inte kvinnliga läkare böcker och informerar föräldrar om riskerna?De svar jag fått på mina frågor är beklämmande:- Vi vågar inte!- Vi får inga forskningsanslag!- Vi vill inte bråka!- Vi vill att det ska vara sant att män och kvinnor är identiskt lika! ”¨www.expressen.se/debatt/1.1930217/hemmapappor...Jag har jobbat på barnsjukhus  i 8 år och  redan där misstänkte jag att det ligger något i det som Anna Karlsson kommit fram till ..Så här tror jag att det är: De pappor  som tar sitt fulla ansvar redan under graviditeten och  är  helt delaktiga och ansvarstagande under förlossningen och  bondingen (och får sig en dos av oxytocinet och endorfinerna som seglar omkring mellan mamma och barn)  är det inga problem med.  Snittpappor brukar ha väldig nära band med sina barn och känna fullt ansvar, vilket jag tror  beror på att det var de som bondade  med barnet medan mamman låg på uppvaket.Jag kan ta min svärson som exempel. Det var han som läste gravidböcker och berättade för min dotter vad som var viktigt att tänka på,   och  han var även fullt delaktig under förlossningen (jag var med och doulade).  Och han är verkligen den perfekta pappan. Jag har inte minsta tvivel  på att  barnbarnen är i lika trygga händer hos honom som hos min dotter. Frågan är  bara  vad som behövs för att papporna ska  känna  fullt ansvar redan under graviditeten?  Under de här dryga 2 åren som jag varit aktiv på Familjeliv  kan jag bara minnas att det varit  2 pappor som deltagit i mina trådar och tagit ansvar för att deras barn blivit sent avnavlade.  Cyberdansken och Niklas moderator.
  Min man är ju som redan nämnt inte jättebra på att tackla utbildad personal, men jag har två väninnor vars män varit järnmän på förlossningen. Den ene körde ut de barnmorskor som han inte tyckte om, tyvärr slutade deras första förlossning med ett snitt, ett väl överlagt sådant då väninnan och maken stände in sig på toaletten och diskuterade saken, annars hade han nog varit stenhård på sen avnavling också. Min andra väninnas man har också varit underbar och han har verkligen pondus, så om han ( och väninnan ) bara vetat om att det var väldigt viktigt med sen avnavling så hade han absolut hindrat alla från att komma i närheten, utan tvekan. Nu visste de tyvärr inte det och det var ett himla ordnande direkt när det välmående barnet kom ut ( trots att läkaren på Wisby BB sa till mig att de alltid navlade av sent när barnen mådde bra, ). Nästa barn lär de väl inte ens föda på sjukhus, annars hade nog den mannen slagit näven i bordet.
 • Fre 26 mar 2010 00:34 #53
  Ecorelle skrev 2010-03-25 22:30:33 följande:
  Min man är ju som redan nämnt inte jättebra på att tackla utbildad personal, men jag har två väninnor vars män varit järnmän på förlossningen. Den ene körde ut de barnmorskor som han inte tyckte om, tyvärr slutade deras första förlossning med ett snitt, ett väl överlagt sådant då väninnan och maken stände in sig på toaletten och diskuterade saken, annars hade han nog varit stenhård på sen avnavling också. Min andra väninnas man har också varit underbar och han har verkligen pondus, så om han ( och väninnan ) bara vetat om att det var väldigt viktigt med sen avnavling så hade han absolut hindrat alla från att komma i närheten, utan tvekan. Nu visste de tyvärr inte det och det var ett himla ordnande direkt när det välmående barnet kom ut ( trots att läkaren på Wisby BB sa till mig att de alltid navlade av sent när barnen mådde bra, ). Nästa barn lär de väl inte ens föda på sjukhus, annars hade nog den mannen slagit näven i bordet.
  (Puh, det blev lite körigt här, deltar nämligen i en livlig diskussion om det här på Facbook nu också, plus att jag har skrivt om det på bloggen)

  Jag tror att väldigt många människor, både kvinnor och män, har svårt att tackla utbildad personal. Inte många som är så tuffa som Monstepannkaka   Men det skulle verkligen behövas fler såna tuffingar.

  Men din man behöver ju inte göra det eftersom ni föder hemma. Och då kan jag tänka mig att han är en närvarande och inkännande pappa.  Har jag inte rätt?

  Jag vet ju att det varit massor här i trådarna vars män har agerat navelsträngsvakt och sett till så att barnen blivit sent avnavlade. När jag skrev att det bara var 2 pappor som engagerat sig här  och sett till att deras barn fått sen avnavling, så menade jag  att det alltså var de som tog initiativet att ta reda på  viktig information inför förlossningen, bl.a  om sen avnavling. Jag menar alltså att övriga ansvarstagande pappor har inte själva varit drivkraften,  utan de har fattat galloppen när deras partners tagit reda på information och  gett  dem instruktioner. Vilket minsann inte är fy skam, eftersom många andra pappor inte ens lyssnar.

  Men det är klart att det finns väldigt många mammor också som inte tar sitt ansvar. Och sen har vi ett stort problem med mammor som inte släpper in papporna. Då är det inte så lätt för dem. 

  Dina kompisar  vars barn föddes med snitt, kände de alltså till det här med sen avnavling men inte att det går att göra vid snitt?  Och det andra paret, fick de barn nyligen, efter att du fått beskedet från läkaren att de alltid navlar av sent när barnet mår bra?   (Grrrr, man kan tydligen aldrig lita på att det stämmer när någon inom mödra/förlossningsvård säger något om avnavlingsrutinerna)

  "Ett himla ordnande", var det alltså en massa onödigt störande  under bondingen, inklusive tidig klampning? 
   
  Gloria Lemay, en kanadensisk barnmorska som både  ägnar sig åt hemförlossning och utbildar nya barnmorskor, kallar det här för  "fire drill",  när  förlossningspersonalen är så ivriga och  uppe i varv och bara inte kan  låta bli att  "stjälpa till" när barnet är fött, trots att det mår bra  och inte behöver någon  hjälp alls , utan bara behöver få lämnas ifred och bonda med föräldrarna .
 • Fre 26 mar 2010 01:32 #54
  abuelita skrev 2010-03-26 00:34:26 följande:
  Jag tror att väldigt många människor, både kvinnor och män, har svårt att tackla utbildad personal. Inte många som är så tuffa som Monstepannkaka   Men det skulle verkligen behövas fler såna tuffingar.

   .
  SchumiFerrari skrev 2010-03-25 20:44:39 följande:
  Apropå tuffingar, så var ju du Schumiferrari också en riktig tuffing när du var på visningen på Halmstads förlossning
 • Schumi­Ferrar­i
  Visa endast
  Fre 26 mar 2010 10:20 #55
  abuelita skrev 2010-03-26 01:32:05 följande:
  Jag tror att väldigt många människor, både kvinnor och män, har svårt att tackla utbildad personal. Inte många som är så tuffa som Monstepannkaka   Men det skulle verkligen behövas fler såna tuffingar. . Apropå tuffingar, så var ju du Schumiferrari också en riktig tuffing när du var på visningen på Halmstads förlossning
  jo, det var jag kanske. Jag kan vara tuff om så behövs...
  Speciellt när det gäller mina barn. Och andra oxå för den delen.
  Muppen mars-08 Smurfen aug-09
 • Monste­rpannk­aka
  Visa endast
  Fre 26 mar 2010 11:37 #56
  abuelita skrev 2010-03-24 23:15:11 följande:
  Sitter här och LER STORT, ja  rent av fånflinar  Alltså, vilken sjutusan till tuff brud du är!!! jag är verkligen djupt impad .     Du får högsta betyg  Allvarligt talat så gjorde du en verklig insats.  Inte bara att du belyste viktiga saker inför de andra föräldrana, utan du  gav denna okunniga barnmorska en läxa att lära sig; att man faktiskt kan säga "Jag vet inte men jag ska ta reda på det", och att man  inte behöver skämmas  för det, utan tvärt om visar det att man  är en trovärdig  person.  Såna där svamliga svar visar ju tydligt att man inte kan sin sak och försöker dölja det.  Pinsamt!!   Förmodligen ser hon till att läsa på nu, så att hon slipper försättas i samma pinsamma situation igen.
  Hehe..
  Jag är exepert på att provocera folk.
  När jag körde långtradare för ett år sedan ungefär, så störde det maaassor med människor. 155 meter över havet, liten, svart brud som pratar perfekt svenska.. Du kan föreställa dig ;)

  Nu är jag lite skadad, så jag blir mer sådär: "Aha. Här kom jag på en öm punkt. Det här måste utredas..."

  Undrar om hon egentligen visste vad hon ville göra men kände sig pressad av överläkarna, eller om hon bara blev störd över sin egna okunnighet. We will never know.. Men jag ska iaf byta BM om jag får henne på förlossningen ;)
 • Monste­rpannk­aka
  Visa endast
  Fre 26 mar 2010 11:48 #57
  abuelita skrev 2010-03-25 20:02:43 följande:
  Anna Karlssons doktorsavhandling  Hemmapapporna är livsfarliga för barnen, som är  uppe på nyheterna idag,  är verkligen MYCKET intressant och förtjänar att tas på fullaste allvar.”När jag talar med människor inom den svenska sjukvården och frågar om de märkt att barn under ett år far illa när de tas om hand av sina pappor, bekräftas mina misstankar.Sjukvårdspersonalen vet att jag har rätt och att jag har kommit något viktigt på spåren.Men varför undersöker inte forskarna sambandet mellan hemmapappor och barnolycksfall?Varför skriver inte kvinnliga läkare böcker och informerar föräldrar om riskerna?De svar jag fått på mina frågor är beklämmande:- Vi vågar inte!- Vi får inga forskningsanslag!- Vi vill inte bråka!- Vi vill att det ska vara sant att män och kvinnor är identiskt lika! ”¨www.expressen.se/debatt/1.1930217/hemmapappor...Jag har jobbat på barnsjukhus  i 8 år och  redan där misstänkte jag att det ligger något i det som Anna Karlsson kommit fram till ..Så här tror jag att det är: De pappor  som tar sitt fulla ansvar redan under graviditeten och  är  helt delaktiga och ansvarstagande under förlossningen och  bondingen (och får sig en dos av oxytocinet och endorfinerna som seglar omkring mellan mamma och barn)  är det inga problem med.  Snittpappor brukar ha väldig nära band med sina barn och känna fullt ansvar, vilket jag tror  beror på att det var de som bondade  med barnet medan mamman låg på uppvaket.Jag kan ta min svärson som exempel. Det var han som läste gravidböcker och berättade för min dotter vad som var viktigt att tänka på,   och  han var även fullt delaktig under förlossningen (jag var med och doulade).  Och han är verkligen den perfekta pappan. Jag har inte minsta tvivel  på att  barnbarnen är i lika trygga händer hos honom som hos min dotter. Frågan är  bara  vad som behövs för att papporna ska  känna  fullt ansvar redan under graviditeten?  Under de här dryga 2 åren som jag varit aktiv på Familjeliv  kan jag bara minnas att det varit  2 pappor som deltagit i mina trådar och tagit ansvar för att deras barn blivit sent avnavlade.  Cyberdansken och Niklas moderator.
  Det här tycker jag var skrämmande...
  Kanske inte helt  otippat och oväntat,  men obehagligt.

  Jag är hemskt nyfiken på vad man som kvinna och medveten/närvarande förälder väljer för man, att avla sina barn med..
  Där tror jag problemet börjar; att många utgår ifrån att alla pappor vill eller ska eller kan, och sen när de inte har förmågan(o-uppövat eller o-prövat) så curlar nog många kvinnor istället.
  Dvs, jag tror att många kvinnor "skapar" förutsättningar för sina barn/familjer eller hur man nu vill se det, som inte upplevs som ultimata.

  Vad tror ni?
 • Fre 26 mar 2010 12:28 #58
  Monsterpannkaka skrev 2010-03-26 11:37:30 följande:
  Hehe..Jag är exepert på att provocera folk. När jag körde långtradare för ett år sedan ungefär, så störde det maaassor med människor. 155 meter över havet, liten, svart brud som pratar perfekt svenska.. Du kan föreställa dig ;)Nu är jag lite skadad, så jag blir mer sådär: "Aha. Här kom jag på en öm punkt. Det här måste utredas..."Undrar om hon egentligen visste vad hon ville göra men kände sig pressad av överläkarna, eller om hon bara blev störd över sin egna okunnighet. We will never know.. Men jag ska iaf byta BM om jag får henne på förlossningen ;)

  Ja det har du ju rätt i,  hon kan förstås  ha känt sig pressad av tanken på vad överstedoktorn skulle säga ( min ena papegoja, som jag övertagit  från en familj med tonårsdöttrar ,  brukar säga  ”VAD ska pappa säga”     ).

  Istället för att börja så här,  när du frågade om deras avnavlingsrutiner:
   "Ja, det beror på hur du menar?"  ,  " Det beror på barnmorskan." , för att slutligen säga: " Vi gör som våra överläkare säger. Du får vända dig till dem eller till förlossningsläkarna." ,  borde hon faktiskt  ha erbjudit sig själv att fråga läkarna, och inte säga åt DIG att göra det.. om hon nu inte haft  ”Vad ska pappa säga?”   i huvudet.

    (He he…, sitter här och ler åt bilden jag nu fick in i mitt huvud:  Liten, svart, kaxig nollåttabrud  med stor mage, som pratar söderslang….rattandes  stooor lastbil   ) 

 • Monste­rpannk­aka
  Visa endast
  Fre 26 mar 2010 13:01 #59
  abuelita skrev 2010-03-26 12:28:41 följande:
  Ja det har du ju rätt i,  hon kan förstås  ha känt sig pressad av tanken på vad överstedoktorn skulle säga ( min ena papegoja, som jag övertagit  från en familj med tonårsdöttrar ,  brukar säga  ”VAD ska pappa säga”     ). Istället för att börja så här,  när du frågade om deras avnavlingsrutiner:  "Ja, det beror på hur du menar?"  ,  " Det beror på barnmorskan." , för att slutligen säga: " Vi gör som våra överläkare säger. Du får vända dig till dem eller till förlossningsläkarna." ,  borde hon faktiskt  ha erbjudit sig själv att fråga läkarna, och inte säga åt DIG att göra det.. om hon nu inte haft  ”Vad ska pappa säga?”   i huvudet.  (He he…, sitter här och ler åt bilden jag nu fick in i mitt huvud:  Liten, svart, kaxig nollåttabrud  med stor mage, som pratar söderslang….rattandes  stooor lastbil   ) 
  det ser fenomenalt skojigt ut! Jag har kört buss under vintern och fastnat överallt på alla oplogade gator. Då har det också sett kul ut när jag har klättrat omkring och brutit ström o tömt luft ur tankar med min tjockis-mage :D

  Nu har jag pratat med en avdelninschef eller chefsbarnmorska eller något sånt (Elisabet) på Västerås BB och frågat om deras avnavlingsrutiner.
  Hon tyckte för det första att en barnmorskas viktigaste uppgift är att:  stå bredvid med händerna bakom ryggen och finnas redo när någonting oväntat händer"

  sen avnavlingsrutinerna: " ett prematurt barn måste ju få så mycket blod som möjligt, det är väl självklart?då håller man barnet i en lägre nivå  i ca 30 sekunder innan man känner om navelsträngen slutat pulsera och sen klipper man. för andra, så ja.. en minut kanske, sen brukar den ha slutat pulsera"
  kort och gott, hon sa att de alltid känner på navelsträngen om den faktiskt har slutat pulsera innan man klipper

  jag frågade om klampning, då sa hon: "klampa? det gör vi väl inte längre? eller, ja, inte jag iaf.."

  snabbt om bedövning sa hon. " det är jätte bra att ha en positiv bild av hur man vill ha det och vad man önskar och vad man tror på, men kom verkligen ihåg att om det inte blir som du trott eller önskat så bli inte besviken för det. det kan finnas komplikationer som du inte kan påverka och då är det bara så. barnet är ju belöningen.."

  åh, nu känns det superbra! vilken skillnad från den där barnmorskan jag träffade i onsdags? (:
 • Fre 26 mar 2010 13:36 #60
  Monsterpannkaka

  Jätteintressant att höra om Västerås förlossning. Jag ska föda där i slutet på Augusti och har själv tänkt kolla upp vad de har för rutiner med avnavling

  Det tråkiga är väl bara att man inte vet hur alla andra gör där så det är nog bäst att hålla stenkoll själv ändå
Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll