• Äldre 22 Mar 12:28
    2098578 visningar
    7938 svar
    7938
    2098578

    Viktig info som MVC- och förlossningspersonal brukar hoppa över

    Här  tar vi upp viktig information som mvc- och förlossningspersonal inte brukar ta upp, främst avnavlingsfrågan.
    Det här är en fortsättningstråd, men både nya och gamla besökare  är hjärtligt välkomna att ställa frågor  och dela med sig av sina erfarenheter och kunskaper. Kom ihåg att ingen fråga  är för "dum", och det gör inte heller något om en fråga redan varit uppe här flera gånger; Nya besökare tillkommer ständigt och då slipper de leta och behöver dessutom inte känna sig dumma om andra ställer lika "dumma" frågor som de själva undrar över.
    Ni som vill fortsätta tro att man kan lita helt och fullt på att sjukvården kan sin sak i alla lägen och inte undanhåller någon viktig information kan dock hoppa över den här tråden.


    Fyller på med info här så snart jag hinner. Under  tiden rekommenderar jag den gamla tråden och länkarna i den.
     www.familjeliv.se/Forum-2-13/m49525723.html


    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-03-23 05:51
    Här kommer nu trådpresentationen (själv tycker jag att alla bifogade länkar är superviktiga och rekommenderar er därför att läsa dem) och i inlägg nr 1 har jag lagt in en hel radda med viktig information.

    Inom obstetriken har man länge haft för vana att börja med interventioner utan att först undersöka om det är skadligt eller ej. Det är först när man upptäckt att det är skadligt som man slutar med det (i bästa fall). Vilket Marsden Wagner, som under 15 år var chef WHOs mödra- och barnavårdsenhet, pratar om på det här klippet ur Business of Being Born



    Även tidig avnavling är en intervention som man börjat med inom obstetriken utan att först kolla upp om det var ofarligt. Och trots att det gjorts, och fortfarande görs, ett otal internationella avnavlingsstudier som alla visar att det är skadligt, så forstätter man ändå, ofattbart nog, med det på de flesta sjukhus i världen.

    Vid tidig avnavling (inom 20 sekunder efter födseln) blir ca 30-50% av barnets totala blodvolym kvar i moderkakan, vilket alltså innebär att barnet utsätts för en mycket kraftig blodförlust (vuxna blodgivare får inte lämna mer än 10% åt gången, högst 4 ggr per år) samtidigt som det går miste om syreförsörjningen från navelsträngen medan lungorna gör sig redo att ta över andningen, och även de viktiga stamcellerna i moderkaksblodet, som ska skydda mot sjukdomar under livet, ja kanske t.o.m. reparera vissa skador. Vilket stamcellsforskarna däremot har kommit på! Därför är detta blod så eftertraktat. Se min tråd om donation av navelsträngsblod www.familjeliv.se/Forum-2-115/m49012210-1.html
    (inte bara Göteborg, utan även sjukhusen i Stockholm och Skåne har nu börjat/ska börja med insamling av navelsträngblod)

    Och utan några undersökningar för att fastställa den optimala dosen av K-vitamin, och utan forskning för att undersöka om ökade koagulationsfaktorer faktiskt kan orsaka olika problem för en nyfödd (polycytemi t.ex.?), gjorde läkarna som rutinpraxis att injicera alla nyfödda med en dos av K-vitamin 20.000 gånger den normala nivån för en nyfödd. Denna praxis har förblivit i stort sett oförändrad sedan 1944, utan adekvat uppföljd forskning .

    Annat som ges rutinmässigt, utan att man får information om det i förväg och alltså inte själv kan sätta sig in i vad det här innebär, är livmodersammandragande medel.
    Läs min översättning av ett utdrag ur Michel Odents "Putting an End to Women's Global Slaughter: Bleeding to Death" blogg.aftonbladet.se/15613/2010/02/vill-ni-veta-varfor-nyforlosta-modrar-kan-forbloda-mam

    Interventionskaskaden vid barnafödande måste ifrågasättas! Läs Ulla Waldenströms artikel i Läkartidningen www.lakartidningen.se/includes/07printArticle.php

    En svensk studie på Karolinska 1990, som av någon anledning tydligen inte har publicerats för allmänheten eller nått ut till ansvariga inom och över förlossningsvården (annars skulle man väl vara mer försiktig med lustgas?) visar bl.a. att om mamman fått lustgas under förlossningen är det 5 ½ ggr större risk att barnet senare i livet blir amfetaminmissbrukare jämfört med syskon som inte blivit utsatta för lustgas vid födseln.
    Här är en artikel om den studien i British Medical Journal (nitrious oxide är lustgas) www.bmj.com/cgi/content/abstract/301/6760/1067

    Det smusslas verkligen bakom ryggen på intet ont anande blivande föräldrar. Man får inte heller någon information om att barnet ?somnar? i magen av EDA, att värkstimulerande dropp är en vanlig orsak till att barnen blir medtagna och föds med syrebrist. Läs Adams Familys tråd om värkstimulerande dropp (hennes son blev cp-skadad p.g.a. felaktigt använt vs-dropp) www.familjeliv.se/Forum-2-13/m45275145.html

    Men viktigast av allt är ändå att medtagna barn måste livräddas (neonatal HLR) med intakt navelsträng. Läs mitt blogginlägg ?Är neonatal HLR verkligen genomtänkt ???? :
    blogg.aftonbladet.se/15613/2010/03/ar-neonatal-hlr-verkligen-genomtankt-mam

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-03-23 16:52
    I inlägg 7 finns nu mer viktig information. Och missa inte inlägg 2 där Anna65 berättar om GBS !!!

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-03-24 14:59
    Glömde ju något jätteviktigt bland det jätteviktiga, nämligen doulaeffekten:

    ?Effekten av en stödjande doula har mätts i flera internationella vetenskapliga studier och visar på mycket goda resultat.

    Med en doula minskar:
    · antalet kejsarsnitt med 50%
    · förlossningens längd med 25%
    · behovet av medicinsk smärtlindring med 30%
    · önskemål om ryggbedövning med 60%
    Av studierna framgår också att föräldrar som haft stöd av doula är mer delaktiga i förlossningen och känner sig mer tillfreds med sin upplevelse.?
    www.doulakompaniet.se/

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-03-28 15:20
    Mer intressant om k-vitamin, och den ?naturliga? viktminskningen under den första levnadsveckan, som tydligen inte är så naturlig. Start i inlägg 72 på den här sidan:
    www.familjeliv.se/Forum-2-13/m51523086-8.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-05-27 14:08
    Var inte rädda att be om att få byta bm om ni känner att era personligheter inte klaffar. Prata igenom denna eventuella situation redan hemma så ni vet hur ni ska agera och vem som ska säga vad.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-06-21 09:08

    Eftersom BB-personal tyvärr ibland är väldigt dåligt pålästa vad gäller amning så är det viktigt att vara ordentligt påläst själv. Ta gärna hjälp av Amningshjälpen www.amningshjalpen.se/

    I inlägg 917, www.familjeliv.se/Forum-2-13/m51523086-92.html berättar Chakito om hur hon fick kämpa för att slippa undan BB-personalens okunskap.

    ----------------------------------------

    Och här, i Linda Karlströms blogg Obesprutat, i Alternativjournalen, finns mer bra info om K-vitamin, och även om avnavling .
    www.alternativjournalen.se/obesprutat

    Särskilt det här tycker jag är jädrans bra skrivet:

    "Det är ALDRIG varken barnläkare eller barnmorska eller en hel hög med vitrockar som bestämmer vilka ingrepp som görs på ditt friska barn!!!! Eller sjuka heller för den delen. Oberoende av om det handlar om blodtransfusion, operation, vaccination eller sen avnavling är det föräldrarna som bestämmer! Allt annat är mot lagen. Ååååå jag blir så arg! Ursäkta men jag eldar lite nu. Hur kan det ha gått så här snett, att vårdpersonalen tror att barnen som föds fram på sjukhuset är deras egendom att förvalta i läkemedelsbolagens intresse? Och denna evinnerliga okunskap sedan. Att de liksom inte tycks fatta att det inte är upp till dem att bestämma! De gör sig själva till åtlöje, åtminstone i mina ögon. "

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-08-05 18:24
    Några nya bloggar om avnavling som jag rekommenderar:

    Viktig information till alla gravida!

    beckahbitch.blogg.se/2010/july/viktig-information-till-alla-gravida.html

    Tidig avnavling kontra Barnens Rättigheter

    blogg.aftonbladet.se/parisiska/2010/08/tidig-avnavling-kontra-barnens-rattigheter

    Läkareden kontra tidig avnavling

    blogg.aftonbladet.se/parisiska/2010/08/lakareden-kontra-tidig-avnavling

    Are Doctors Causing Infant Brain Damage By Clamping The Umbilical Cord Prematurley?

    medicalmisdiagnosisresearch.wordpress.com/2010/07/31/are-doctors-causing-infant-brain-damage-by-clamping-the-umbilical-cord-prematurely/

    Hemimammas kamp ? Kampen för att låta barnen få en chans att leva, mot alla odds.

    blogg.aftonbladet.se/hemimamma/2010/08/hemimammas-kamp-kampen-for-att-lata-barnen-fa-en-chans-att-leva-mot-alla-odds

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-10-11 14:43
    I det här blogginlägget har jag, Abuelita, försökt sammanfatta det viktigaste om avnavling.
    blogg.aftonbladet.se/15613/2010/07/varfor-tidig-avnavling-ar-skadligt-mam

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-02-18 11:08
    Examensarbete ? Magisternivå, om barnmorskors förhållningssätt kring tidig och sen avnavling
    bada.hb.se/bitstream/2320/7819/1/M2011_5.pdf

    50 minuter långt föredrag om avnavling, av den amerikanska obstetrikern Nicholas Fogelson- Delayed Cord Clamping Grand Rounds
    academicobgyn.com/2011/01/30/delayed-cord-clamping-grand-rounds/

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-03-12 17:24
    ?Naturligt? kejsarsnitt.




    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2013-02-10 23:40
    #7263, som handlar om vattenförlossning, är så viktigt att jag nu kopierar in det här:

    "Hej alla ni som läser och skriver här. Jag har just fått veta att ni finns och att barnet som dog i samband med hemförlossning i vatten 1993 just har diskuterats. Det var min dotter. Det finns mycket att berätta om det, men det som är viktigt för många här om jag förstått saken rätt - är att Sofia inte hade ngt vatten i lungorna och inte några bakterier. Hon dog alltså inte pga att hon fötts i vatten. Hon drog inget andetag alls. För den som vill läsa mer finns boken "I dina spår" där jag berättat det viktigaste. Jag har dessvärre skrivit felaktigt att vattenfödslar förbjöds efter Sofias död i boken. Det blev aldrig förbjudet enligt lag, men rekommendationerna var starka och kvinnor tilläts inte att föda i vatten efter det. Jag heter Kristina Grahn. Och jag vet inte hur detta inlägg placeras, och misstänker att det kommer på fel ställe. Men ändå - på önskan av trådstartaren har jag nu gett mig in i samtalet"

    Länk till boken "I dina spår"
    www.adlibris.com/se/product.aspx

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2013-03-22 14:09
    Samlade inlägg av en mamma som fött sina 4 barn (varav ett tvillingpar) hemma. De två första helt oassisterat och den sista, tvillingfödseln, med doula närvarande . Helt komplikationsfritt. Alla 4 barnen sent avnavlade.
    Fantastiskt och underbart!
    www.familjeliv.se/Forum-2-13/m51523086-1.html&searchField=3&searchRange=5&searchSort=1&searchLocation=2&doSearch=S%F6k&searchDisplay=2&ts=1
  • Svar på tråden Viktig info som MVC- och förlossningspersonal brukar hoppa över
  • Äldre 22 Aug 21:54


    Hej!

    Jag är nog inte den ända som oroar sig för att spricka under förlossningen. Har hittat en olja som ska tydligen hjälpa än att minska risken för att spricka. Ni kan läsa om det  på min blogg: www.foxymama.se

    Här har ni länken till inlägget:  http://foxymama.se/2013/august/undvik-sprackning-under-forlossningen.html

    Kramar

    Foxy Mama 
  • Äldre 23 Aug 12:36
    Foxy Mama skrev 2013-08-22 21:54:14 följande:


    Hej!

    Jag är nog inte den ända som oroar sig för att spricka under förlossningen. Har hittat en olja som ska tydligen hjälpa än att minska risken för att spricka. Ni kan läsa om det  på min blogg: www.foxymama.se

    Här har ni länken till inlägget:  foxymama.se/2013/august/undvik-sprackning-und...

    Kramar

    Foxy Mama 
    Tack Foxy Mama !    Intressant!  Jag sprider informationen vidare.

    Kram
  • Äldre 23 Aug 12:42

    Birthingway College of Midwifery

    .


    Birthingway's Biodynamic Resuscitation of the Newborn (BRN)
    .


    "Neonatal Resuscitation is slightly different than resuscitation of infants, because for the first several minutes of life the new baby responds physically more like a fetus. In addition, the lungs of the newborn are uninflated and fluid-filled. This requires a slight change in the resuscitation procedure. " ( precis! )
    Läs mer...

  • Äldre 23 Aug 15:14
  • Äldre 23 Aug 17:05
    abuelita skrev 2013-08-01 12:23:05 följande:

     


     


    Födelsehuset - Avnavling av nyfödda.
    .


    " Sommaren 2010 hade ca 1400 donationer gjorts sammanlagt i Göteborg, varav 3-4 donationer per år använts. Detta för att banken inte är så känd än internationellt enl artikeln i GP (se länk). Innebär det att navelsträngsblod säljs? Till vem? Vad kostar det? "

    Läs mer.. 
    .


    Födabarnbloggen - Konferenstrött
    .


    "Anar ugglor eller begravda hundar? Kan man tjäna pengar på det här? Eller är det bara av godhet föräldrar uppmanas? att donera navelsträngsblod till sjuka och behövande barn. Hur informeras de? Förstår alla informationen? Vad vet vi? Vem är det som donerar? Barnet? Vilken rättsäkerhet har det?  Föräldrarna är de som bestämmer. Etiska dilemman kan uppstå för barnmorskor, läkare och föräldrar. Det omvända brukar anföras när man diskuterar hemförlossning. Då anklagas ofta föräldrarna att inte tänka på barnets bästa."

    Läs mer... 




     


    The Great Clamping Debate


    .
    "Still, change could bring opposition. A move to advise delayed clamping could affect cord blood banking for transplants, research, and private industry. The reason: the earlier cords are clamped, the more stem cells they can offer, some report.4


    ...... Each cord is worth $20,000 to $40,000. "
    Läs mer....

    .


    Det kan naturligtvis inte vara så roligt för dem som på ett eller annat sätt tjänar pengar på navelsträngsblod, nu när  det rapporteras så mycket i nyhetsmedia världen över om vad forskning säger om avnavling och så många föräldrar därför begär sen avnavling.
    .
    Det håller förstås inte längre att skylla på pH-provet , att barnet kan få gulsot, att mamman kan förblöda,  etc. osv. m.m., eftersom den ena bluffen  efter den andra nu avslöjats.
    .


    Men, fortfarande har det faktiskt inte presenterats någon studie om neonatal livräddning med intakt navelsträngen (men det är på gång) , och fram till dess går det ju fortfarande att använda det här vanliga argumentet :
    .


    "Då måste vi ju tänka på barnet  i första hand , och därför skynda oss att navla av för ett snabbt omhändertagande. " 
    .


    Och  förutom Överdiagnostik  och skadliga rutiner så kan man skicka ut lakejer på föräldraforum (förklädda till helt vanliga mammor) , som lobbar för barnafödande  i ryggläge, ja t.o.m. gynställning, eftersom  det innebär att chanserna ökar för att barn föds medtagna och måste avnavlas snabbt (blodstinna moderkakor = $$$)


    Undrar hur det kan komma sig att det fortfarande finns förlossningspersonal som tror att Socialstyrelsen förbjuder  vattenförlossning på svenska sjukhus, trots att det aldrig ens funnits något sådant förbud?  Vem/vilka är det som tutar i förlossningspersonal sånt här?   Och varför? 

    Jag tänker nu även på  att de som rutinmässigt injicerar nyfödda med K-vitamin  tror att det är en rekommendation från Socialstyrelsen, trots att det tydligen inte finns någon rekommendation alls för det. Ingen som verkar veta iaf, när man frågar.
      För att inte tala om den gamla skrönan om att sen avnavling orsakar gulsot och att mamman kan förblöda.  Trodde de att blodet som pulserar i navelsträngen kom från mamman kanske?

    .
    Och varför tror alla att det är säkrare att föda på sjukhus än hemma, trots att modern forskning visar på det motsatta?

    Frågor,  frågor.    
  • Äldre 24 Aug 20:00

    Någon av er som följer den här tråden som fortfarande inte har skrivit på den Brittiska petitionen för sen avnavling?


    National Institute of Clinical Excellence : Implement Delayed Cord Clamping Immediately 
    .


    Tänk på att om riktlinjer för sen avnavling  införs i Storbritannien så ökar chanserna för att andra länder följer efter. Alltså även Sverige.
    .

    Dela gärna vidare!  

  • Äldre 25 Aug 23:05

  • Äldre 26 Aug 13:38
    abuelita skrev 2013-08-14 00:54:10 följande:

    Women Deliver 2013 Conference: To the Point.


    Ibu Robin Lim, Bumi Sahat Foundation speaks on "Save Our Midwives, Save Our World."
    .

     
    ">Women Deliver 2013 - Ibu Robin Lim, Bumi Sahat Foundation
    (8 min video)
    .


    "I´m asking for a revolution in childbirth when I ask for the delay in clamping and cutting of the cord.
    We can´t talk about the Millenium Goal 4  (Reduce child mortality) unless we stop taking the blood of babies." --Robin Lim



    Min översättning av Delayed Cord Clamping UKs status,  vilket är en kommentar av Robin Lim på den sidan.

    .


     "Robin Lim: Som barnmorska i ett team i Indonesien, har vi förlöst över 5000 barn, som ALLA har blivit sent avnavlade. Inte en enda gång har det varit någon negativ effekt av denna sena avnavling (normalt 3 timmar eller mer) . Min känsla är att det är tack vare det här som vi kan skryta med 100% lyckad amning och att våra bebisar helt enkelt är mer medvetna/begåvade. Blod innehåller syre och järn= Hälsa och intelligens.  Man kan inte prata med mig om UNMDG #4 (FNs millennium mål nr 4: Minskad barnadödlighet) och samtidigt fortsätta att beröva barn upp till 1/3 av deras totala blodvolym, vilket inkluderar stamceller. Att låta de minsta invånarna i vår värld få behålla HELA sin blodmängd är en Mänsklig Rättighet.  
    TACK ~ Robin Lim CPM (Certified Professional Midwife ) executive director Bumi Sehat Foundation, Bali & Aceh, Indonesia. "


    abuelita skrev 2013-08-14 16:27:31 följande:

    Robin Lim – Life After Becoming a CNN Hero
    .


    "Now when (in most hospitals) you clamp and cut the cord immediately there is a tremendous loss of blood for the baby, nearly a third of the baby’s blood supply is cut off. It makes them anemic (here Robin explained a number of complications that arise later in life as a result). So that’s why our babies go immediately to the breast. The Italian doctor couldn’t believe it, he’d never seen a (newborn) baby so bright and in its body – just because his cord wasn’t cut straight away. But for example  it clearly says in the lontar Bali (traditional Balinese scriptural texts) not to do that. It’s nothing new. We’re not asking people to do something new, we’re asking them to remember."


    Läs mer....


    .


    Någon som är sugen på mer visdomsord från Robin Lim?


    I så fall rekommenderar jag varmt denna video: 
    ">Delayed Cutting of the Umbilical Cord--Robin Lim, C.P.M, t2




     

  • Äldre 27 Aug 14:57

     


    Kan risken för att barnet dör i magen försvinna (eller kraftigt minska? )  om mamman ligger på sin vänstra sida och sover? Och även om hon går upp ofta under natten?   Både att  ligga på rygg  och höger sida,  liksom att bara gå på toa en enda gång under natten,  verkar  ialla fall inte vara bra . ( att rökning och kraftig övervikt  ökar risken är tydligen redan känt)  
    .


     


    Sunshine Coast Daily, 22nd Aug 2013
    .


    Simple message on stillbirth hits home
    .


    "WHEN New Zealand researchers said they had found a third of stillbirths in late pregnancy might be prevented if the mothers slept mainly on their left side, they met much scepticism from the international scientific community.


    Such a simple message, to emphasise sleeping on the left, would have wide appeal if it was proven it could prevent a third of the 200 deaths of New Zealand babies in late pregnancy each year.


    The researchers noted smoking and obesity were the biggest risk factors for stillbirth although nearly a third were unexplained.


    Their study had found a markedly lower risk of stillbirth for women who slept on their left side, compared with the right and the back.


    And those who got up to go to the toilet more frequently during the night had a lower risk than those who got up only once.


    The researchers wondered whether the protection might have come from less time being spent in positions where the enlarged uterus compressed major maternal blood vessels.


    Might a resulting reduced oxygen supply have been the last straw for a fetus already at risk from some unidentified factor, a problem with the placenta perhaps."
    Läs mer....

  • Äldre 27 Aug 23:47


    Det här tycker jag var ett väldigt bra blogginlägg om avnavling.


    .


    Sen avnavling
    .


    "För att sammanfatta min text då tycker jag att bevisen är tydliga och att vi borde sluta avnavla tidigt. Det hjälper mamman så att hon har mindre risk för stora blödningar. Det hjälper så att barnet inte är blodfattigt, trött, har låga järnnivåer och har lägre IQ och när barnet får allt sitt blod då får det också skydd mot sjukdomar."

    Läs mer....


     

Svar på tråden Viktig info som MVC- och förlossningspersonal brukar hoppa över