Forum Förlossning - Gravid
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Viktig info som MVC- och förlossningspersonal brukar hoppa över

  Mån 22 mar 2010 12:28 Läst 1321256 gånger Totalt 7938 svar
  Mån 22 mar 2010 12:28

  Här  tar vi upp viktig information som mvc- och förlossningspersonal inte brukar ta upp, främst avnavlingsfrågan.
  Det här är en fortsättningstråd, men både nya och gamla besökare  är hjärtligt välkomna att ställa frågor  och dela med sig av sina erfarenheter och kunskaper. Kom ihåg att ingen fråga  är för "dum", och det gör inte heller något om en fråga redan varit uppe här flera gånger; Nya besökare tillkommer ständigt och då slipper de leta och behöver dessutom inte känna sig dumma om andra ställer lika "dumma" frågor som de själva undrar över.
  Ni som vill fortsätta tro att man kan lita helt och fullt på att sjukvården kan sin sak i alla lägen och inte undanhåller någon viktig information kan dock hoppa över den här tråden.


  Fyller på med info här så snart jag hinner. Under  tiden rekommenderar jag den gamla tråden och länkarna i den.
   www.familjeliv.se/Forum-2-13/m49525723.html


  TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-03-23 05:51
  Här kommer nu trådpresentationen (själv tycker jag att alla bifogade länkar är superviktiga och rekommenderar er därför att läsa dem) och i inlägg nr 1 har jag lagt in en hel radda med viktig information.

  Inom obstetriken har man länge haft för vana att börja med interventioner utan att först undersöka om det är skadligt eller ej. Det är först när man upptäckt att det är skadligt som man slutar med det (i bästa fall). Vilket Marsden Wagner, som under 15 år var chef WHOs mödra- och barnavårdsenhet, pratar om på det här klippet ur Business of Being Born  Även tidig avnavling är en intervention som man börjat med inom obstetriken utan att först kolla upp om det var ofarligt. Och trots att det gjorts, och fortfarande görs, ett otal internationella avnavlingsstudier som alla visar att det är skadligt, så forstätter man ändå, ofattbart nog, med det på de flesta sjukhus i världen.

  Vid tidig avnavling (inom 20 sekunder efter födseln) blir ca 30-50% av barnets totala blodvolym kvar i moderkakan, vilket alltså innebär att barnet utsätts för en mycket kraftig blodförlust (vuxna blodgivare får inte lämna mer än 10% åt gången, högst 4 ggr per år) samtidigt som det går miste om syreförsörjningen från navelsträngen medan lungorna gör sig redo att ta över andningen, och även de viktiga stamcellerna i moderkaksblodet, som ska skydda mot sjukdomar under livet, ja kanske t.o.m. reparera vissa skador. Vilket stamcellsforskarna däremot har kommit på! Därför är detta blod så eftertraktat. Se min tråd om donation av navelsträngsblod www.familjeliv.se/Forum-2-115/m49012210-1.html
  (inte bara Göteborg, utan även sjukhusen i Stockholm och Skåne har nu börjat/ska börja med insamling av navelsträngblod)

  Och utan några undersökningar för att fastställa den optimala dosen av K-vitamin, och utan forskning för att undersöka om ökade koagulationsfaktorer faktiskt kan orsaka olika problem för en nyfödd (polycytemi t.ex.?), gjorde läkarna som rutinpraxis att injicera alla nyfödda med en dos av K-vitamin 20.000 gånger den normala nivån för en nyfödd. Denna praxis har förblivit i stort sett oförändrad sedan 1944, utan adekvat uppföljd forskning .

  Annat som ges rutinmässigt, utan att man får information om det i förväg och alltså inte själv kan sätta sig in i vad det här innebär, är livmodersammandragande medel.
  Läs min översättning av ett utdrag ur Michel Odents "Putting an End to Women's Global Slaughter: Bleeding to Death" blogg.aftonbladet.se/15613/2010/02/vill-ni-veta-varfor-nyforlosta-modrar-kan-forbloda-mam

  Interventionskaskaden vid barnafödande måste ifrågasättas! Läs Ulla Waldenströms artikel i Läkartidningen www.lakartidningen.se/includes/07printArticle.php

  En svensk studie på Karolinska 1990, som av någon anledning tydligen inte har publicerats för allmänheten eller nått ut till ansvariga inom och över förlossningsvården (annars skulle man väl vara mer försiktig med lustgas?) visar bl.a. att om mamman fått lustgas under förlossningen är det 5 ½ ggr större risk att barnet senare i livet blir amfetaminmissbrukare jämfört med syskon som inte blivit utsatta för lustgas vid födseln.
  Här är en artikel om den studien i British Medical Journal (nitrious oxide är lustgas) www.bmj.com/cgi/content/abstract/301/6760/1067

  Det smusslas verkligen bakom ryggen på intet ont anande blivande föräldrar. Man får inte heller någon information om att barnet ?somnar? i magen av EDA, att värkstimulerande dropp är en vanlig orsak till att barnen blir medtagna och föds med syrebrist. Läs Adams Familys tråd om värkstimulerande dropp (hennes son blev cp-skadad p.g.a. felaktigt använt vs-dropp) www.familjeliv.se/Forum-2-13/m45275145.html

  Men viktigast av allt är ändå att medtagna barn måste livräddas (neonatal HLR) med intakt navelsträng. Läs mitt blogginlägg ?Är neonatal HLR verkligen genomtänkt ???? :
  blogg.aftonbladet.se/15613/2010/03/ar-neonatal-hlr-verkligen-genomtankt-mam

  TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-03-23 16:52
  I inlägg 7 finns nu mer viktig information. Och missa inte inlägg 2 där Anna65 berättar om GBS !!!

  TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-03-24 14:59
  Glömde ju något jätteviktigt bland det jätteviktiga, nämligen doulaeffekten:

  ?Effekten av en stödjande doula har mätts i flera internationella vetenskapliga studier och visar på mycket goda resultat.

  Med en doula minskar:
  · antalet kejsarsnitt med 50%
  · förlossningens längd med 25%
  · behovet av medicinsk smärtlindring med 30%
  · önskemål om ryggbedövning med 60%
  Av studierna framgår också att föräldrar som haft stöd av doula är mer delaktiga i förlossningen och känner sig mer tillfreds med sin upplevelse.?
  www.doulakompaniet.se/

  TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-03-28 15:20
  Mer intressant om k-vitamin, och den ?naturliga? viktminskningen under den första levnadsveckan, som tydligen inte är så naturlig. Start i inlägg 72 på den här sidan:
  www.familjeliv.se/Forum-2-13/m51523086-8.html

  TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-05-27 14:08
  Var inte rädda att be om att få byta bm om ni känner att era personligheter inte klaffar. Prata igenom denna eventuella situation redan hemma så ni vet hur ni ska agera och vem som ska säga vad.

  TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-06-21 09:08

  Eftersom BB-personal tyvärr ibland är väldigt dåligt pålästa vad gäller amning så är det viktigt att vara ordentligt påläst själv. Ta gärna hjälp av Amningshjälpen www.amningshjalpen.se/

  I inlägg 917, www.familjeliv.se/Forum-2-13/m51523086-92.html berättar Chakito om hur hon fick kämpa för att slippa undan BB-personalens okunskap.

  ----------------------------------------

  Och här, i Linda Karlströms blogg Obesprutat, i Alternativjournalen, finns mer bra info om K-vitamin, och även om avnavling .
  www.alternativjournalen.se/obesprutat

  Särskilt det här tycker jag är jädrans bra skrivet:

  "Det är ALDRIG varken barnläkare eller barnmorska eller en hel hög med vitrockar som bestämmer vilka ingrepp som görs på ditt friska barn!!!! Eller sjuka heller för den delen. Oberoende av om det handlar om blodtransfusion, operation, vaccination eller sen avnavling är det föräldrarna som bestämmer! Allt annat är mot lagen. Ååååå jag blir så arg! Ursäkta men jag eldar lite nu. Hur kan det ha gått så här snett, att vårdpersonalen tror att barnen som föds fram på sjukhuset är deras egendom att förvalta i läkemedelsbolagens intresse? Och denna evinnerliga okunskap sedan. Att de liksom inte tycks fatta att det inte är upp till dem att bestämma! De gör sig själva till åtlöje, åtminstone i mina ögon. "

  TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-08-05 18:24
  Några nya bloggar om avnavling som jag rekommenderar:

  Viktig information till alla gravida!

  beckahbitch.blogg.se/2010/july/viktig-information-till-alla-gravida.html

  Tidig avnavling kontra Barnens Rättigheter

  blogg.aftonbladet.se/parisiska/2010/08/tidig-avnavling-kontra-barnens-rattigheter

  Läkareden kontra tidig avnavling

  blogg.aftonbladet.se/parisiska/2010/08/lakareden-kontra-tidig-avnavling

  Are Doctors Causing Infant Brain Damage By Clamping The Umbilical Cord Prematurley?

  medicalmisdiagnosisresearch.wordpress.com/2010/07/31/are-doctors-causing-infant-brain-damage-by-clamping-the-umbilical-cord-prematurely/

  Hemimammas kamp ? Kampen för att låta barnen få en chans att leva, mot alla odds.

  blogg.aftonbladet.se/hemimamma/2010/08/hemimammas-kamp-kampen-for-att-lata-barnen-fa-en-chans-att-leva-mot-alla-odds

  TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-10-11 14:43
  I det här blogginlägget har jag, Abuelita, försökt sammanfatta det viktigaste om avnavling.
  blogg.aftonbladet.se/15613/2010/07/varfor-tidig-avnavling-ar-skadligt-mam

  TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-02-18 11:08
  Examensarbete ? Magisternivå, om barnmorskors förhållningssätt kring tidig och sen avnavling
  bada.hb.se/bitstream/2320/7819/1/M2011_5.pdf

  50 minuter långt föredrag om avnavling, av den amerikanska obstetrikern Nicholas Fogelson- Delayed Cord Clamping Grand Rounds
  academicobgyn.com/2011/01/30/delayed-cord-clamping-grand-rounds/

  TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-03-12 17:24
  ?Naturligt? kejsarsnitt.
  TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2013-02-10 23:40
  #7263, som handlar om vattenförlossning, är så viktigt att jag nu kopierar in det här:

  "Hej alla ni som läser och skriver här. Jag har just fått veta att ni finns och att barnet som dog i samband med hemförlossning i vatten 1993 just har diskuterats. Det var min dotter. Det finns mycket att berätta om det, men det som är viktigt för många här om jag förstått saken rätt - är att Sofia inte hade ngt vatten i lungorna och inte några bakterier. Hon dog alltså inte pga att hon fötts i vatten. Hon drog inget andetag alls. För den som vill läsa mer finns boken "I dina spår" där jag berättat det viktigaste. Jag har dessvärre skrivit felaktigt att vattenfödslar förbjöds efter Sofias död i boken. Det blev aldrig förbjudet enligt lag, men rekommendationerna var starka och kvinnor tilläts inte att föda i vatten efter det. Jag heter Kristina Grahn. Och jag vet inte hur detta inlägg placeras, och misstänker att det kommer på fel ställe. Men ändå - på önskan av trådstartaren har jag nu gett mig in i samtalet"

  Länk till boken "I dina spår"
  www.adlibris.com/se/product.aspx

  TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2013-03-22 14:09
  Samlade inlägg av en mamma som fött sina 4 barn (varav ett tvillingpar) hemma. De två första helt oassisterat och den sista, tvillingfödseln, med doula närvarande . Helt komplikationsfritt. Alla 4 barnen sent avnavlade.
  Fantastiskt och underbart!
  www.familjeliv.se/Forum-2-13/m51523086-1.html&searchField=3&searchRange=5&searchSort=1&searchLocation=2&doSearch=S%F6k&searchDisplay=2&ts=1
 • Lör 27 mar 2010 17:02 #81
  Ecorelle skrev 2010-03-27 16:40:23 följande:
  Eh, ja, det var en bra fråga. Min dotter hade nog en liten viktminskning för hon vägde 4060 g när hon föddes och 3985 g när hon var på läkarbesök 4 dagar gammal.  Min son är lite svårare att säga, eftersom vågen vi hade bara gick till 5 kg och den gick sönder när vi vägde honom på den, , men då var även en skärbräda på 150 g med på vågen. 4 dagar gammal vägde han 5040 g.
  OK, tack för infon. Det var en rackarns  stadig kille , som vågen inte ens räckte till för

  Nu har inte jag kollat upp hur mycket den vanliga viktminskingen är, men har för mig att det brukar vara mer.

   I väntan på att Blgebo ska svara på det här så letade jag upp  hennes inlägg i förra tråden som hon skrev efter att hon fött Lova (inlägg 946)

  saxat ur de inlägget: "Hon växer enormt snabbt, gick upp 180 gram bara på första veckan när många andra barn tappar lite"
 • Lör 27 mar 2010 18:38 #82
  abuelita skrev 2010-03-27 16:27:39 följande:
  Här har jag översatt stycket om K-vitamin  i Notes on Birthing , av Michel Odent (finns väldigt mycket intressant där) www.waysofthewisewoman.com/dr-michel-odent-no...   Vilka är riskerna/fördelarna med att låta ditt barn få en  K-vitamin- injektion efter födseln? Idag finns det många skäl att avdramatisera ämnet och samtidigt lugna  både de föräldrar som överväger att avsäga sig  injektionen och de som tänker att tillåta den. Till de föräldrar som vägrar injektionen kan vi meddela att de inte tar en stor risk, eftersom risken för  att  barn som ammas ska  få en blödningssjukdom  p.g.a.  k-vitamin-brist är ungefär en på  15.000. Det är även troligt att riskerna är ännu lägre om både födseln  och  amningsstarten  varit  ostörd. Min åsikt är att k-vitaminbrist på spädbarn under amningsperioden  förmodligen  är lika onaturlig  som viktminskning hos nyfödda (det här var intressant!!!). Efter tusentals år av kulturellt kontrollerande av förlossning och amning  underskattar vi  mängden  "colostral mjölk", och därför även  mängden  av k-vitamin,  som ett människobarn  har programmerats att få i sig  under de första dagarna efter födseln. En noga genomförd  japansk studie visade att barn som konsumerar 350 ml bröstmjölk under de första tre dagarna efter födseln är skyddade mot K-vitaminbrist. Låt oss också komma ihåg att k- vitaminbrist är ovanlig bland bebisar som ges modersmjölksersättning (all modersmjölksersättning  är numera k-vitaminberikad) . Föräldrar som accepterat  injektionen kan känna skuld och oro efteråt när de hör talas  om  de två brittiska studier som tyder på att k-vitamin som  injiceras vid födseln (inte k-vitamin som ges oralt) är en riskfaktor för barncancer. Dessa föräldrar måste lugnas  eftersom de brittiska resultaten inte har bekräftats av andra studier som gjorts , bland annat en gedigen svensk studie som involverar  mer än en miljon barn (undrar just vad detta är för studie!?!?) . Men man kan inte dölja det faktum att den rutinmässiga injektionen  av 1 mg  k-vitamin vid födseln alltid ges i kombination  med 10 mg propylenglykol och 5 mg fenol (vad är nu detta?!?)  , vars effekter är okända.   Det här att det inte skulle vara naturligt med viktminsking hos nyfödda är verkligen intressant!!!    Blgebo och Ecorelle, ni som har fött helt naturligt, har era barn haft någon viktminsking i början som alla bebisar brukar ha? 
  Nej, min dotter gick upp från 3320 till 3500 på en vecka. Efter det har hon sedan ökat stadigt med ca. 250g/vecka. Hade mjölk direkt, så hon fick mat på en gång. Inte alla som har det så lätt tyvärr.
 • Lör 27 mar 2010 18:58 #83
  Blgebo skrev 2010-03-27 18:38:24 följande:
  Nej, min dotter gick upp från 3320 till 3500 på en vecka. Efter det har hon sedan ökat stadigt med ca. 250g/vecka. Hade mjölk direkt, så hon fick mat på en gång. Inte alla som har det så lätt tyvärr.
  Tack för intressant info!  Vet du hur mycket sjukhusfödda barn "normalt" brukar går ner under första veckan, hur vanligt det är att de inte går ner alls och  hur vanligt det är att mammorna har mjölk direkt, som du hade?

  Och har du någon aning om vad det är för svensk K-vitamin-studie  Michel Odent menar, som involverar mer än en miljon barn?
  EN MILJON, det måste ju vara alla barn som föds i Sverige!!!    Blir föräldrarna informerade om det?
 • Lör 27 mar 2010 19:17 #84

  Det här hittade jag nu :

  Ett annat exempel på användningen av det medicinska födelseregistret och cancerregistret som vi ofta tar fram är studier kring om K-vitamin till nyfödda ökar risken för barncancer. K-vitamin ges till alla nyfödda barn för att undvika risker för blödningar i hjärnan. En studie från England fann en oväntat signifikant samband mellan injiceringen av K-vitamin och en ökad risk att få barncancer. Undersökningen rönte stort internationellt intresse och eftersom vi i Sverige rekommenderat injicering av K-vitamin önskade man att en motsvarande undersökning borde göras i Sverige. Genom en sambearbetning av det medicinska  födelseregistret och cancerregistret och uppgifter från  kliniker om administrationssätt kunde sambandet analyseras. Den svenska studien (16) kunde inte finna någon ökad risk för barncancer. Efter detta har utländska studier bekräftat den svenska studiens resultat. Vi redovisar det här exemplet för att det på ett utmärkt sätt illustrerar fördelarna med registerstudier. Den brittiska fall- kontrollstudien omfattade 195 fall och 558 kontroller medan den svenska registerstudien var mer än 10 gånger större och omfattade 2 346 barncancerfall och 1,3 miljoner kontroller. Registerstudien kunde göras på 3 månader med begränsade resursinsatser medan den brittiska studien sannolikt krävde omfattande journalstudier och tog längre tid att genomföra. De nordiska länderna kan ofta tillförlitligt, snabbt och kostnadseffektivt studera nya frågeställningar som dyker upp.


  http://www.ntnu.no/ojs/index.php/norepid/article/viewFile/286/264

  Det här var verkligen intressant. Då borde man kunna göra såna här snabba och enkla registerstudier på avnavling också, utan att använda  barn som försökskaniner. .
  Eller hur???

 • Lör 27 mar 2010 19:55 #85

  Men vänta här nu......eftersom i princip ALLA svenska barn får k-vitamin-injektion.......hur i all världen har de då kommit fram till att det inte ökar risken för cancer......någon som förstår??

 • Lör 27 mar 2010 21:25 #86
  Ecorelle skrev 2010-03-27 16:40:23 följande:
  Eh, ja, det var en bra fråga. Min dotter hade nog en liten viktminskning för hon vägde 4060 g när hon föddes och 3985 g när hon var på läkarbesök 4 dagar gammal.  Min son är lite svårare att säga, eftersom vågen vi hade bara gick till 5 kg och den gick sönder när vi vägde honom på den, , men då var även en skärbräda på 150 g med på vågen. 4 dagar gammal vägde han 5040 g.
  Nu har jag googlat på vad som är ”normal” viktminskning de första dagarna, och det är 10% av födelsevikten.  Ett 5-kilosbarn minskar  alltså 500 gram (om jag inte har hål i huve), och skulle  då således väga 4500 g. .
 • Lör 27 mar 2010 21:59 #87
  abuelita skrev 2010-03-27 16:27:39 följande:
  Här har jag översatt stycket om K-vitamin  i Notes on Birthing , av Michel Odent (finns väldigt mycket intressant där) www.waysofthewisewoman.com/dr-michel-odent-no... Vilka är riskerna/fördelarna med att låta ditt barn få en  K-vitamin- injektion efter födseln? Idag finns det många skäl att avdramatisera ämnet och samtidigt lugna  både de föräldrar som överväger att avsäga sig  injektionen och de som tänker att tillåta den. Till de föräldrar som vägrar injektionen kan vi meddela att de inte tar en stor risk, eftersom risken för  att  barn som ammas ska  få en blödningssjukdom  p.g.a.  k-vitamin-brist är ungefär en på  15.000. Det är även troligt att riskerna är ännu lägre om både födseln  och  amningsstarten  varit  ostörd. Min åsikt är att k-vitaminbrist på spädbarn under amningsperioden  förmodligen  är lika onaturlig  som viktminskning hos nyfödda (det här var intressant!!!). Efter tusentals år av kulturellt kontrollerande av förlossning och amning  underskattar vi  mängden  "colostral mjölk", och därför även  mängden  av k-vitamin,  som ett människobarn  har programmerats att få i sig  under de första dagarna efter födseln. En noga genomförd  japansk studie visade att barn som konsumerar 350 ml bröstmjölk under de första tre dagarna efter födseln är skyddade mot K-vitaminbrist. Låt oss också komma ihåg att k- vitaminbrist är ovanlig bland bebisar som ges modersmjölksersättning (all modersmjölksersättning  är numera k-vitaminberikad) . Föräldrar som accepterat  injektionen kan känna skuld och oro efteråt när de hör talas  om  de två brittiska studier som tyder på att k-vitamin som  injiceras vid födseln (inte k-vitamin som ges oralt) är en riskfaktor för barncancer. Dessa föräldrar måste lugnas  eftersom de brittiska resultaten inte har bekräftats av andra studier som gjorts , bland annat en gedigen svensk studie som involverar  mer än en miljon barn (undrar just vad detta är för studie!?!?) . Men man kan inte dölja det faktum att den rutinmässiga injektionen  av 1 mg  k-vitamin vid födseln alltid ges i kombination  med 10 mg propylenglykol och 5 mg fenol (vad är nu detta?!?)  , vars effekter är okända. Det här att det inte skulle vara naturligt med viktminsking hos nyfödda är verkligen intressant!!!  Blgebo och Ecorelle, ni som har fött helt naturligt, har era barn haft någon viktminsking i början som alla bebisar brukar ha? 
  Jag som skulle gå och lägga mig blev så ivrig när jag läste detta så jag var tvungen att leta fram mina gamla förlossningsjournaler.

  Jag har fött båda mina tjejer på SÖS men utan medicinsk smärtlindring och framförallt barn nr 2 började klunka så fort hon hittade bröstet. Nr 1 hade när hon var 4 dagar gammal gått ner 75 gram och nr 2 hade när hon var 4 dagar gammmal gått ner 10 gram. Inte speciellt mycket med andra ord.

  Vad jag upptäckte när jag började läsa är att jag fick livmoderssammandragande injektion när jag födde nr 2 (hon blev sent avnavlad) vilket jag inte hade någon aning om. Scary... Det står inget om det i journalen för ettan dock men vem vet...

  Ang K-vitamin är det ikryssat i en ruta som det står i.m. efter. Betyder det att båda barnen fått sådan injektion? Jag gissar det.

  Vad jag ville komma fram till är att jag trots att jag födde på sjukhus har fött hyfsat naturligt och mina barn har ju inte gått ner speciellt mycket.
 • Lör 27 mar 2010 22:01 #88

  Oj, jag skrev visst fel. Nr 2 hade gått upp 10 gram när hon var fyra dagar gammal. {#lang_emotions_tongue_out}

 • Ecorel­le
  Visa endast
  Sön 28 mar 2010 10:29 #89
  abuelita skrev 2010-03-27 21:25:41 följande:
  Nu har jag googlat på vad som är ”normal” viktminskning de första dagarna, och det är 10% av födelsevikten.  Ett 5-kilosbarn minskar  alltså 500 gram (om jag inte har hål i huve), och skulle  då således väga 4500 g. .
  Ja, i så fall tror jag inte att något av mina barn ( inte ens den äldste, sjukhusfödde ) har minskat så mycket som 10 %. De har varit ivriga ammare från första stund och bott vid bröstet dag och natt ( pojkarna var de största "iglarna" ).
    När min yngste son föddes ammade jag dessutom ännu storasyster, så det fanns gott om mjölk redan när han kom. Det var så skönt att han föddes hemma, för annars hade ju personalen velat tilläggsmata honom på rutin, fastän det inte hade behövts...
 • Sön 28 mar 2010 13:27 #90
  Emsingen76 skrev 2010-03-27 21:59:25 följande:
  Jag som skulle gå och lägga mig blev så ivrig när jag läste detta så jag var tvungen att leta fram mina gamla förlossningsjournaler. Jag har fött båda mina tjejer på SÖS men utan medicinsk smärtlindring och framförallt barn nr 2 började klunka så fort hon hittade bröstet. Nr 1 hade när hon var 4 dagar gammal gått ner 75 gram och nr 2 hade när hon var 4 dagar gammmal gått ner 10 gram. Inte speciellt mycket med andra ord. Vad jag upptäckte när jag började läsa är att jag fick livmoderssammandragande injektion när jag födde nr 2 (hon blev sent avnavlad) vilket jag inte hade någon aning om. Scary... Det står inget om det i journalen för ettan dock men vem vet...Ang K-vitamin är det ikryssat i en ruta som det står i.m. efter. Betyder det att båda barnen fått sådan injektion? Jag gissar det. Vad jag ville komma fram till är att jag trots att jag födde på sjukhus har fött hyfsat naturligt och mina barn har ju inte gått ner speciellt mycket.
  Oj då,  höll jag dig vaken när du hade tänkt gå och lägga dig . Gissa om jag håller mig själv vaken på nätterna när jag håller på med det här

  Jag  skulle ju tro att dina barn kom igång så snabbt med amningen och t.o.m. började klunka i sig med full aptit, berodde på att de inte var påverkade av någon medicinsk smärtlindring och därför var så pigga. Det finns säkert fler faktorer som spelar in, bl.a. om barnet blir stört eller ej under bondingen.

  Det vore verkligen intressant att göra en studie på det här. Det skulle ju vara ganska lätt att med hjälp av journaler jämföra vad som sklijer sig åt mellan de barn som inte förlorat vikt och de som gjort det.  Och då ska förstås så mycket som möjligt jämföras, inte bara avnavling,  medicinsk smärtlingdring  och hur bondingen var.

  Ja visst är det scary att både man själv och ens barn får injektioner som  man inte gett sin tillåtelse till, och  ens märker när de ges. {#lang_emotions_surprised}  Men lika illa om man får frågan först när barnet precis har fötts, eftersom man då inte haft en chans att sätta sig in i vad det innebär, och dessutom är det ett onödigt störningsmoment. Själv klart måste sånt här tas upp redan på mvc.
Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll