• Helgona

    Tråden för familjehem/jourfamiljer/ kontaktfamiljer

    Tråden för Familjehem/jourhem/kontaktfamiljer


    Tråd 16

    Detta är vår tråd där vi pratar om socialtjänsten, hur det är att vara familjehem, kontaktfamilj eller liknande.
    Vi svarar gärna på frågor om att vara familjehem o liknande

    Påminner om sekretessen o att inte lämna ut några namn...

    Hejsan! Hur funkar detta med familjehem osv? Vad måste man "uppfylla" för att bli det?

    Ordnad ekonomi
    Ej finnas med i belastningsregister hos polisen
    Ej finnas hos Kronofogden
    Ej vara aktuell för socialbidrag
    Ej vara långtids sjukskriven via Försäkringsakassan

    Tryggt förhållande. Ni ska orka i många år....(Det sista ett plac barn behöver är att familjehemsföräldrarna skiljer sig)
    Ha plats o ork att ta emot ett barn...
    Ha sunda värderingar,
    kunna enas om barnuppfostran.

    Många socialtjänster ser också gärna att man har eller haft egna barn...
    Och naturligtvis att HELA familjen är inställda på att bli familjehem...
    De biologiska barnen också!

    Alla dessa punkter ovan är INGA måsten!
    Olika socialtjänster ser olika på saker o ting!
    Alla barn har olika behov o därför kan också familjehemmen se helt olika ut!
    Kan man visa att man har ordnad ekonomi...o förklara hur skulderna uppkom kan man även ha kronofogde skulder..
    Det finns ensamstående m familjehems plac barn...det finns de UTAN barn, det finns de med små barn, stora barn osv...
    Det som är viktigast är att man matschar rätt barn med rätt familj!
    Så kan Du tänka dig att blir familjehem ta kontakt med din komun o hör dig för!
    Du har inget att förlora...bara o vinna!
    Kostar gör det dock ;) tid, känslor o angagemang...
    Tänkvärda ord som jag lånat

    Jag hoppas du njuter när du får hennes gossiga kramar
    jag hoppas du tröstar när det rinner bistra tårar
    jag hoppas du försöker att stötta när vänner sviker
    jag hoppas du uppskattar en bukett slarviga ihop plockade blommor
    jag hoppas du uppskattar hennes teckningar och hänger upp den fulaste på kylskåpet.
    jag hoppas du låter henne ligga nära dig om natten när åskan kommer och hon är så jätterädd och
    jag hoppas du låter henne behålla den fula nallen hon en gång fick av mig.
    Sist av allt får du den viktigaste uppgiften det är att älska mitt barn som om hon vore ditt eget och att berätta att jag älskade henne mycket utan att dömma mig.

    Från anonym
    CARPE DIEM
  • Svar på tråden Tråden för familjehem/jourfamiljer/ kontaktfamiljer
  • Anonym (Sofie 2)

    Mitt barn är placerat i ett familjehem där tanken aldrig varit att barnet ska komma hem. Nu har saker drastiskt ändrats och det börjar planeras för att barnet så småningom ska hem. Jag har hela tiden kämpat för mitt barn och haft ett bra umgänge, men tyvärr accepteras jag inte av familjehemsmamman. Har några frågor till er familjehem ang. hur ni gör med familjenamn osv. Från början sa fam.hemmet att de inte skulle kalla sig mamma och pappa, vi sa då att eftersom de har barn i samma ålder kommer vårt barn högst troligt att kalla dem mamma och pappa, men vi är såklart glada att de själva kallar sig vid namn.
    Nu blev det inte riktigt så utan det var endast inför soc. När soc är med kallas vi för Mamma*namn* och Pappa*namn*, annars endast för namn.
    Vi har lämnat fotoalbum till vårt barn med bilder på oss, mormor o morfar, farmor o farfar osv men dessa läggs undan och vår släkt försvinner mer och mer. I dagsläget är vårt barn helt oförstående till att hon skulle ha någon annan släkt än familjehemmets. Det blir värre och värre alltsedan de fick veta att hon skulle jobbas hem. (hon hade då varit placerad hos dem i drygt 1 år) Hur gör ni? Kallar ni er själva för mamma och pappa? Erkänner ni barnets biologiska familj?

    Vi har även stora problem med umgängena nu, helt plötsligt ska vårt barn må fruktansvärt dåligt när vi gått och när vi väl är där är fosterhemsmamman på henne som ett plåster - såfort vi går undan är hon där i diverse ärenden...
    Jag förstår ju att fosterhemsmamman har fått en bra anknytning med henne och att det säkerligen är jättejobbigt att bli lovad ett barn som sedan kan försvinna, men borde det inte finnas med i tanken någonstans eftersom lagen ändå säger att barn ska arbetas hem? 

  • Maddiogora
    Anonym (Sofie 2) skrev 2013-11-20 10:30:11 följande:
    Mitt barn är placerat i ett familjehem där tanken aldrig varit att barnet ska komma hem. Nu har saker drastiskt ändrats och det börjar planeras för att barnet så småningom ska hem. Jag har hela tiden kämpat för mitt barn och haft ett bra umgänge, men tyvärr accepteras jag inte av familjehemsmamman. Har några frågor till er familjehem ang. hur ni gör med familjenamn osv. Från början sa fam.hemmet att de inte skulle kalla sig mamma och pappa, vi sa då att eftersom de har barn i samma ålder kommer vårt barn högst troligt att kalla dem mamma och pappa, men vi är såklart glada att de själva kallar sig vid namn. Nu blev det inte riktigt så utan det var endast inför soc. När soc är med kallas vi för Mamma*namn* och Pappa*namn*, annars endast för namn. Vi har lämnat fotoalbum till vårt barn med bilder på oss, mormor o morfar, farmor o farfar osv men dessa läggs undan och vår släkt försvinner mer och mer. I dagsläget är vårt barn helt oförstående till att hon skulle ha någon annan släkt än familjehemmets. Det blir värre och värre alltsedan de fick veta att hon skulle jobbas hem. (hon hade då varit placerad hos dem i drygt 1 år) Hur gör ni? Kallar ni er själva för mamma och pappa? Erkänner ni barnets biologiska familj? Vi har även stora problem med umgängena nu, helt plötsligt ska vårt barn må fruktansvärt dåligt när vi gått och när vi väl är där är fosterhemsmamman på henne som ett plåster - såfort vi går undan är hon där i diverse ärenden... Jag förstår ju att fosterhemsmamman har fått en bra anknytning med henne och att det säkerligen är jättejobbigt att bli lovad ett barn som sedan kan försvinna, men borde det inte finnas med i tanken någonstans eftersom lagen ändå säger att barn ska arbetas hem? 

    Oj vilken tuff sits , vi har bar som kallar oss mamma och pappa , och vi har barn som kallar oss vid namn , vi har låtit barnen välja själva och fått det okejat från föräldrar . Dock kallar vi alltid föräldrarna med för mamma och pappa , eller ev mamma namn , men inte bara namn. Oavsett om ett barn skall hem eller inte anser vi att det är super viktigt att veta sina rötter. Låter som en oerhört jobbig sits för alla inblandade , hur gammalt är barnet ? Och varför var det bestämt från början att det aldrig skulle hem ? Hur fort skall barnet hem ? Ja klart att det blir jobbigt för familjehemmet att mista ett barn som de blivit lovade att behålla , lika väl som det var jobbigt för er att mista barnet från början. Men barnet måste ändå bli prio ett , om familjehemmet inte klarar att underlättades flytt så mycket som möjligt (om detta nu är ett beslut som är fattat) måste social tjänsten kliva i och hjälpa er , blir ju inte bra för barnet med dessa slitningar. Ta kontakt med handläggaren och se hur ni tre gemensamt bäst kan lösa det !
  • Anonym (Nyfiken)

    Hej, jag är nyfiken på detta med familjehem...
    En fråga jag spontant kom på är: blir man per automatik vårdnadshavare till barnet när det bor i ens familjehem? Och om man blir vårdnadshavare: Stämmer det verkligen att man inte är försörjningsskyldig för barnet? Hur går det ihop isåfall?

  • Maddiogora
    Anonym (Nyfiken) skrev 2014-01-10 22:42:54 följande:
    Hej, jag är nyfiken på detta med familjehem... En fråga jag spontant kom på är: blir man per automatik vårdnadshavare till barnet när det bor i ens familjehem? Och om man blir vårdnadshavare: Stämmer det verkligen att man inte är försörjningsskyldig för barnet? Hur går det ihop isåfall?

    Man blir inte vårdnadshavare. Dock kan man flytta över vårdnaden i speciella fall , då vet jag inte hur det ser ut med försörjningskyldigheten?
  • Anonym (hh)

    Kan övervägas en vårdnadsöverflyttning efter 3 år i familjehemet.
    Dock blir famhem inte försörjningskyldiga och barnet ärver fortfarande bioföräldrarna som också fortsätter att vara skyldiga till att bidra till barnets försörjning.( via underhåll).

  • Anonym (Nyfiken)
    Maddiogora skrev 2014-01-11 10:26:57 följande:

    Man blir inte vårdnadshavare. Dock kan man flytta över vårdnaden i speciella fall , då vet jag inte hur det ser ut med försörjningskyldigheten?
    Men får man inte följa barnet då till t.ex. sjukhuset?

    En annan fråga: ersättningen man får för att ta hand om ett barn, täcker den barnets matkostnader?
  • Anonym (hh)

    Ja man får följa med till doktorn.
    Du ska följa med precis som du gör med dina bio barn.
    Och ja ersättningen räcker till mat.
    Mitt barn är vårdnadöverflyttad och jag har 6000 kr för henne.
    Och det är inklusive barnbidrag + underhåll.
    Och det ska jag betala allt för henne så som barnomsorg 840 kr. mat, kläder, el, vatten, semester,julklappar, presenter, månadspeng mm

  • Joce82

    Anonym (hh) är 6000 kr inkl allt? Jag tycker det låter väldigt lågt?!
    Mvh

  • Anonym (Nyfiken)

    Okej tack för svar!

    När jag var 14 år gick jag till soc för att jag ville flytta till familjehem... Jag kände mig oälskad i min familj, ibland fanns det inte mat hemma, osv. Problemen låg alltså i min miljö, jag hade inga psykiska problem eller dylikt. Efter några månader av socmöten blev det bättre hemma och jag flyttade med andra ord aldrig till familjehem.

    Händelsen har inte påverkat mig negativt i mitt liv på något sätt och jag mår utmärkt idag. Känner mig trygg, älskad osv. av både min "hemfamilj" och min nya familj som består av mig, min sambo och våra 2 barn.

    Nu ska vi ansöka om att bli familjehem och jag undrar om soc kan se (eller komma ihåg) att jag tidigare velat flytta till familjehem? Ska jag undvika att ta upp det, eller ska jag nämna det förbigående som en orsak till varför jag tror att vi skulle passa som familjehem? Dvs att vända det till en fördel genom att säga vad det verkligen inneburit för mig (ökad förståelse för barn som kommer från trasiga familjer/dåliga miljöer, utvecklat självständighet, mognade snabbare genom att själv behöva agera vuxen redan i tonåren, osv)??

    Själv tycker jag det känns olustigt att nämna att jag tidigare gått till soc för att jag ville bo i familjehem, men en väninna till mig sa att jag borde berätta det eftersom det utvecklat mig som person och de kan se positivt på det? Själv tycker jag det känns som att om jag berättar det så kommer de tolka det som att jag är en trasig människa själv... Och om jag inte berättar men de kan se det i sina datorer så kommer de tro att jag undanhåller information..

  • Joce82

    Jag tycker du absolut skall berätta. De ser inte ditt liv som trasigt om du inte lever destruktivt nu. Är ditt fam.hem kvar som din familj(personligt nätverk)? Personligen tycker jag det låter fantastiskt att du känner att du vill fortsätta stötta barn och unga på samma sätt som du själv fått stötning:) lycka till
    Mvh

Svar på tråden Tråden för familjehem/jourfamiljer/ kontaktfamiljer