• Cindra
    Äldre 4 Dec 15:50
    181402 visningar
    1043 svar
    1043
    181402

    Tråden för familjehem/jourfamiljer/ kontaktfamiljer

    "Normalt sett" så skolar jag in en 1-åring på cirka 2 veckor...
    Först kommer familjehemmet på besök i vårt (jourhemmets) hem i 2-3 dagar. Efter det besöker jag o barnet familjehemmet ca 8-10 dagar i sträck, jag är med hela tiden först, lämnar sedan längre o längre stunder, i slutet är barnet där heldagar...
    Efter första sovnatt kommer jag på täta besök till en början och fasar sedan ut mig mer och mer...

  • Cindra
    Äldre 6 Dec 18:57
    tomcar1 skrev 2010-12-06 18:31:09 följande:
    Vågar knapp skriva här, men följer en del av er som jag haft kontakt med från början nästan. Vi ska träffa uppdragets handläggare + vår handläggare den 16/12 angående det nya uppdrag vi har blivit erbjudna som kontaktfamilj : )
    Vad roligt!! Hoppas allt kommer att kännas bra, stort lycka till!
    Här stretar vi vidare med vår syskonplacering, de blir nog kvar fram tills februari, ev längre!
  • Cindra
    Äldre 7 Dec 14:54
    lillastoraZ skrev 2010-12-07 13:06:54 följande:
    Hej.

    Jag och min sambo står i faggorna för en utredning om att bli kontaktfamilj (Barnet finns redan)
    Vi har två barn som är helt med på att låta detta barn få vara hos oss,
    meeeeen!
    Nu är det så här att det väntas ett till barn, dock inte förns i Juli om allt går vägen,
    men ändå..

    Kan Sociala ha något att påpeka om detta?
    Jag tycker inte det då vi redan har barn sedan tidigare...

    Vad tror ni??

    =)
    Vi blev kontaktfamilj för en handikappad pojke (som var 2 1/2 år) INNAN våra barn föddes. Efter cirka 2 år föddes vårt första barn och inom 5 år hade vi fått två barn till samt ännu ett kontaktfamiljsuppdrag när vår nr 2 var baby. Det fungerade alldeles utmärkt och pojken bodde kvar hos oss tills han var 17 år!
  • Cindra
    Äldre 8 Dec 18:28
    Anonym (sanna) skrev 2010-12-08 16:53:41 följande:

    oj tiden går fort, idag är det 1vecka sedan vi först träffade lilla liten.
    och hon bor redan hos oss...

    idag gick vi igenom avtalet med soc och jag blev liiite konfundersam, eftersom jag kommer att gå hemma får jag ju då ersättning för lönebortfall, men hon sa att då dras "lönedelen" för uppdraget bort....kan det vara så?
    att man alltså får lönen och omkostnaden "bara" ?
    har jag inte rätt till "lönedelen för att vara hemma med henne också?


    Soc försöker alltid...suck.
    Du ska ha arvode, omkostnadsersättning OCH lönebortfallsersättning.
    Och helst ska avtalet vara klart och underskrivet innan inskolningen påbörjas.
    Det finns väldigt många familjehem som blivit lurade...
  • Cindra
    Äldre 8 Dec 20:21
    Bulldozer skrev 2010-12-08 18:34:23 följande:
    Menar du att man ska ha 1. Det vanliga arvodet man kommit övererns om att man ska ha?
                                                   2. Hela lönebortfallet under den tiden man är hemma?
    Omkostnads delen är det inga konstigheter med utan man ska alltså ha både och under den toden man måste gå hemma?
    Ja.
    Nivån på lönebortfallet är ju en förhandlingssak...vet de som fått hela sin lön, andra har fått 80%, typ motsvarande föräldrapenning.
    Och jag känner en person som fick lönebortfall motsvarande en toppenlön av ett jobb hon sökt och troligtvis hade fått...men som hon tackade nej till eftersom hon fick en bebis-placering.
  • Cindra
    Äldre 8 Dec 23:33
    Bulldozer skrev 2010-12-08 22:26:34 följande:
    Tack, hade faktikst ingen aning! Gäller det alla sorts placeringa, jour som familjehem vet du det?
    Om du blir familjehem och behöver vara hemma på heltid med barnet så SKA du ha lönebortfallsersättning. Det gäller förstås bebisar, men även lite äldre barn behöver ju oftast tid att landa och knyta an i det nya hemmet och då behöver en vuxen finnas hemma på heltid till en början.
    Jourhem är ju inte alls samma sak som familjehem. Som jourhem är jag kontrakterad på heltid och kan inte ha något annat jobb. Jag har en fast arvodesdel som är lika hög oavsett om jag har barn placerat hos mig eller inte. Jag har också en låg omkostnadsersättning som löper på när jag är barnfri, men när jag får placering höjs den markant. Det finns säkert andra varianter av ersättning för jourhem men såhär funkar det för mig.
  • Cindra
    Äldre 13 Dec 15:59
    Mångmamman skrev 2010-12-13 15:34:21 följande:
    Hej en liten fråga till dig Cindra som är jourhem. Har du flera tomma rum som står och väntar när du inte har några placeringar. Enkelrum?  Våningsäng ? Eller extrasäng i nått annat barns rum......  Funderar på hur mycket plats man måste ha för att vara jourhem.
    Hur mycket plats man behöver ha beror lite på hur åldersspannet är på de barn man tar emot... Och oftast är jourhem kontrakterade för att ha minst 2-3 platser för barn som är 0-18 år! Då krävs det flexibilitet hos jourhemmet!! Persoligen tycker jag ett jourplacerat barn SKA ha ett eget rum (om det inte är bebis)

    Jag jobbar för en organisation och tar bara emot bebisar och småbarn upp till 3 år. Jag kan inte få två eller flera olika placeringar samtidigt, dock kan det vara två syskon...
    Vi har ett litet rum som alltid finns för jourbarnet. Det är trångt så när vi får syskon har jag det minsta barnet i vårt sovrum. Eller om det är en liten nyfödd, då bor det alltid intill min egen säng!
  • Cindra
    Äldre 28 Dec 23:12
    Anonym (sanna) skrev 2010-12-28 21:08:53 följande:

    hej alla underbara familjer.


    jag skulle behöva lite råd och hjälp här...


    det är en hel del ståhej här kring våran nya placering....den lilla.


    Jag har en vän som är bekant med barnet mamma, och dom ska tydligen dra in advokat och grejjer nu. (soc vet inte än...)


    Mormor till barnet verkar vara drivande (mamman är inte myndig...)

    vad kan hända?

    sen undrar jag över en annan sak med...till oss sa soc "var beredda på att detta är en uppväxtplacering" och mamman nämde i telefonen att om 1-3 år skulle det göras en utredning.
    Den här utredningen som görs då, VAD är det som krävs av henne för att hon ska få tillbaka barnet? och vem bestämmer om utredningen görs på 1 eller 3 år?


    Om förvaltningsrätten fastslagit ett lvu så är det ju klart och soc kan placera i familjehem. (som de tydligen redan gjort!!)  Beslutet kan överklagas till kammarrätten. Om soc är "säker" på ett fastställande även där så brukar de placera barnet redan innan domen från kammarrätten kommit.
    Sedan måste ett lvu omprövas i förvaltningsrätten varje halvår och de besluten kan också överklagas. Men om inget nytt framkommit så är det bara en formsak. Efter tre år i ett familjehem kan det vara aktuellt att få ta över vårdnade som familjehem och efter det krävs det oerhört mycket för att bioföräldrarna ska kunna få hem sitt barn igen.
    Vad för slags utredning det är som mamman pratar om är ju omöjligt att veta... Och vad som krävs för att hon ska få tillbaka sitt barn är lika svårt att svara på....  Är hon under 18 alltså?  En mormor kan ju alltid försöka vara drivande...men hon har egentligen ingenting alls med detta att göra så det tror jag inte ni behöver oroa er för.
    Anonym (kontaktfamilj) skrev 2010-12-28 21:12:51 följande:
    Man kan aldrig VETA säkert att nåt barn skall placeras för hela uppväxten..
    Nej det kan man såklart aldrig veta!!  Men det är viktigt för soc att förbereda familjehemmet på att det KAN bli så, för det gäller ju att f-hemmet är beredd på att ta ett sådant uppdrag. Lika viktigt som att f-hemmet blir informerade om att det kan bli en kort placering på ett eller ett par år. Eller vad som helst där i mellan...
    Ibland (eller rätt ofta) vet soc vartåt det lutar...och får så gott det går förbereda f-hemmet på det.
    Ett barn är alltid till låns. Ett familjehem MÅSTE kunna samarbeta på ett bra sätt om det blir aktuellt med en hemflytt för barnet!
  • Cindra
    Äldre 3 Jan 13:31
    Anonym (sanna) skrev 2011-01-03 10:33:52 följande:
    Kan kommunen göra vårdnadsöverflytt före 3 år i fam. hemmet?

    kan dom skjuta på det om barnet bott längre än 3 år?
    Svar JA på båda frågorna!
  • Cindra
    Äldre 6 Jan 21:25
    Anonym (Eva) skrev 2011-01-06 20:57:28 följande:
    Hej är ganska ny här på FL och den här tråden besöker jag för första gången idag.
    Förstår dock inte det som du skriver i ditt inlägg med: "Tänk Helgona tråd 16!! Inte dåligt det!"  Finns det fler trådar som också är för familjehem/kontaktfamiljer? Och var är de i så fall?

    En sak till: hade det inte varit bättre att man skrev inlägg, nu så skriver ju alla bara efter varandra om en massa olika saker och har man inte varit med från början så kan man inte se vad som skrivits tidigare. Det skulle varit ett helt rum för de som är Familjehem/kontaktfamiljer och så olika inlägg och sen trådar för varje inlägg, som på t ex familjehemmet.se's forum. Förstår du/ni hur jag menar?
    Vill inte alls hacka ner på denna tråden, fantastiskt att den finns, skulle bara vilja få en bättre överblick i vad som skrivits utan att behöva läsa alla 69 inläggen.  
    Förr stängdes trådarna efter 3 månader och då var man tvungen att starta upp en ny...och det har hunnit bli 16 stycken!!! Numera stängs trådarna inte längre så denna nummer 16 kommer att bestå!
    Jo, forumet på familjehemmet.se har ett bra upplägg men FL ser ju ut som det gör, förstår inte hur vi skulle kunna skriva på ett annorlunda sätt...
  • Cindra
    Äldre 9 Feb 12:58
    Anonym (AnnaoM) skrev 2011-02-08 20:48:27 följande:
    Hej

    Rätt ny inom det här.

    Skickade för någon dag sedan iväg ett PRIVAT mail till en av mina väner som är famhemssekr på soc i stan. Frågade henne lite om ifall hon tror att vi (jag och min sambo) skulle vara aktuella för att de skulle göra en prövning på  oss(intervjua) inför att bli kontaktfamilj. Bland annat så hade jag lite funderingar kring vår ålder och det faktum att vi båda studerar (sambon är dock klar till sommaren och har sedan garanterat jobb augusti ut).
    Har ännu inte fått svar och är lite smånervig... :P

    Vad tror ni rent krasst när ni hör detta?

    X  Stabil relation, tsms mer än 5 år.
    X  Bor tsms i mindre lght i småstad med stor trädgård, nära till lekparker, sjön, badhus mm.
    X  Lugna och trygga i oss själva och relationen (självklart går detta inte att bedöma av er då ni inte träffat oss)
    X  Jag kommer från "kärnfamilj", sambo från skilda föräldrar med stor släkt och många i familjerna -hans fam har även varit kontaktfamilj.
    X Jag har arbetat med multisjuka små barn samt barn med talsvårigheter under flera år
    X Vi har mycket tid och energi och framför allt kärlek för varandra och även för ett ev. kontaktbarn
    X  Jag stud till sjuksköterska, han läser nu en termin basämnen och div. för att så småningom bli polis.
    X  Stabil ekonomi -tar dock inga studielån, har ett stort kapital som kommer räcka bra tills jag har gått klart min utbildning. Så vi har ingen "fast inkomst" i den bemärkelsen.
    X  Har en katt
    X   Ålder 21. Vilket jag oroar mig för är för ungt enligt deras tycke. 

    Tycker ni att vi kan skicka ett formellt mail till Soc? Tror ni att vi har en chans?

    (Pratat om att ett barn mellan 0-7 år skulle passa vår erfarenhet och kännas mest rätt)
    Citat: "Är man bara 21 år så har man inte den erfarenheten som krävs och det oavsett hur mogen man nu än må vara! Skulle tro att det inte kommer att gå och personligen så tycker jag det skulle vara helt fel att anlita ett par i eran ålder för att bli kontakfamilj, är man 21 så är man inte speciellt gammal och man har mycket kvar att lära.Det är ett uppdrag och ett ansvar som jag inte tror att en 21 åring klarar av! Vet att i våran kommun så måste man vara 25 år för att ens kunna bli kontakt person och en kontaktfamilj har ett mycket större ansvar eftersom en kontaktfamilj tar emot barnet i sitt hem och ofta flera dagar/månad."

    Jag håller INTE med anonym. Tycker nog ditt svar är onödigt tvärsäkert o kategoriskt...
    Mognad och erfarenhet kan ta sig många olika uttryck och man kan visst vara lämplig som kontaktfamilj i den åldern.
    Jag och min man var i 20-årsåldern när vi blev kontaktfamilj första gången, en flicka på 11 år med down syndrom kom till oss en helg i månaden. Uppdraget avslutades efter drygt ett år då hennes föräldrar skildes och behovet av avlastning då upphörde (hon skulle vara varannan helg hos sin pappa)
    Sedan kom en liten kille på 2 1/2 år till oss, en kille med stora funktionshinder. Han bodde hos oss varannan helg ÄNDA TILLS HAN BLEV VUXEN!!  Några  år i hans tonår bodde han hos oss på heltid pga problem i hans biofamilj. Under de här åren fick vi tre biologiska barn, hade under en period dagbarn och fick efter några år ännnu ett uppdrag som avlastningsfamilj.
    Idag är mina biobarn i stort sett vuxna, jag jobbar som jourfamilj och tänker med glädje tillbaka på de helgbarn, biobarn, dagbarn och sedemera jourbarn som fyllt livet med så mycket glädje!!
    Om det är det här ni vill så SJÄLVKLART ska ni ansöka om att bli kontaktfamilj. Ni kan höra er för hos flera olika kommuner.
    Om man väljer att se möjligheter i stället för hinder så finns det lösningar på det mesta!!
    Stort lycka till!
  • Cindra
    Äldre 9 Feb 23:48
    Anonym skrev 2011-02-09 23:05:47 följande:
    Men prova så får du se varför ägna massa tid här på att fråga! Ring olika kommuner och fråga så får du se vad dom säger!n Enkelt! Och absolut bra mycket effektivare än att fråga runt här bland en himla massa som vet.. 
    Men att få ta del av andra människors olika tankar och åsikter och utbyta ideer och erfarenheter är väl själva grejen med ett diskussionsforum???
    Det ena behöver ju inte utesluta det andra! Jag tror säkert att AnnaoM kommer att ringa ett antal kommuner...!
  • Cindra
    Äldre 24 Feb 19:40
    Drömmen om att bli mamma skrev 2011-02-24 19:21:20 följande:

    Idag har vi haft vårt sista " knyta ihop säcken " möte med SOC


    Vi blev klara med vår PRIDE-utb förra veckna och idag skulle vi träffas för att knyta ihpo allt och säga lite hur vi tänker när det gäller en placering, ålder b.la


    Vi satt och pratade i ett par timmar och när de ska gå så säger de att de har en sak till att fråga .....


    Då är de så att de redan NU (!!!!!) har ett barn på dryga året som de undrar om de kan placera här ... maken och jag börjar nästan gråta av LYCKA ...


    Så på måndag ska jag ha möte med min chef och begöra tjänstledigt sen hoppas / tror vi att detta går vägen ....


    Är så glad och ville bara berätta :)


    Förstår så väl er lycka! Just DETTA lilla barn behöver en familj nu, och kanske blir det just NI!
    Hoppas att allt går bra och att du får tjänstledigt. Var finns barnet nu? Är det en troligt att det blir en längre placering?
    Mitt råd på vägen (förutom att jobba stenhårt på en bra anknytning till barnet!) är att vara ödmjuk gentemot barnets biofamilj och jobba för att få till en sån bra relation som möjligt. Ni får ett barn till låns!!
  • Cindra
    Äldre 25 Oct 18:06
    Anonym (Emma) skrev 2011-10-25 09:37:22 följande:
    Hej!
    Sicken tur att jag hittade den här tråden så jag får chansen att ställa lite frågor Glad.
    Vi har bestämt oss efter flera års funderingar om att ansöka för att få bli familjehem. Har redan tagit kontakt med vår kommun, men det har liksom inte lett någonvart. En kvinna skulle ringa upp oss förra veckan, men hon har fortfarande inte ringt. Iaf undrar jag nu; ska vi kontakta flera kommuner i vår närhet och blir det isf en lika omfattande utredning i varje kommun? Eller tycker ni att vi ska kontakta en privat organisation? Brukar förfarandet ta längre tid bland kommuner än i privata organisationer, dvs tiden mellan intresseanmälan till utredning till placering?
    Tycker absolut att ni ska ta kontakt med en organisation/företag i stället. Det brukar gå fortare, vara en mer "seriös" utredning av er, de har oftast mer utbildningar och fortbildningar än kommuner, möjlighet till avlastning, råd och hjälp/stöd dygnet runt... Ersättningen är också oftast högre och de är jättenoga med matchningen barn - familjehem!! 
    Vilka org ni ska ta kontakt med beror såklart på var ni bor! 
Svar på tråden Tråden för familjehem/jourfamiljer/ kontaktfamiljer