• Helgon­a
    Äldre 25 Mar 16:17
    182031 visningar
    1043 svar
    1043
    182031

    Tråden för familjehem/jourfamiljer/ kontaktfamiljer

    Tråden för Familjehem/jourhem/kontaktfamiljer


    Tråd 16

    Detta är vår tråd där vi pratar om socialtjänsten, hur det är att vara familjehem, kontaktfamilj eller liknande.
    Vi svarar gärna på frågor om att vara familjehem o liknande

    Påminner om sekretessen o att inte lämna ut några namn...

    Hejsan! Hur funkar detta med familjehem osv? Vad måste man "uppfylla" för att bli det?

    Ordnad ekonomi
    Ej finnas med i belastningsregister hos polisen
    Ej finnas hos Kronofogden
    Ej vara aktuell för socialbidrag
    Ej vara långtids sjukskriven via Försäkringsakassan

    Tryggt förhållande. Ni ska orka i många år....(Det sista ett plac barn behöver är att familjehemsföräldrarna skiljer sig)
    Ha plats o ork att ta emot ett barn...
    Ha sunda värderingar,
    kunna enas om barnuppfostran.

    Många socialtjänster ser också gärna att man har eller haft egna barn...
    Och naturligtvis att HELA familjen är inställda på att bli familjehem...
    De biologiska barnen också!

    Alla dessa punkter ovan är INGA måsten!
    Olika socialtjänster ser olika på saker o ting!
    Alla barn har olika behov o därför kan också familjehemmen se helt olika ut!
    Kan man visa att man har ordnad ekonomi...o förklara hur skulderna uppkom kan man även ha kronofogde skulder..
    Det finns ensamstående m familjehems plac barn...det finns de UTAN barn, det finns de med små barn, stora barn osv...
    Det som är viktigast är att man matschar rätt barn med rätt familj!
    Så kan Du tänka dig att blir familjehem ta kontakt med din komun o hör dig för!
    Du har inget att förlora...bara o vinna!
    Kostar gör det dock ;) tid, känslor o angagemang...
    Tänkvärda ord som jag lånat

    Jag hoppas du njuter när du får hennes gossiga kramar
    jag hoppas du tröstar när det rinner bistra tårar
    jag hoppas du försöker att stötta när vänner sviker
    jag hoppas du uppskattar en bukett slarviga ihop plockade blommor
    jag hoppas du uppskattar hennes teckningar och hänger upp den fulaste på kylskåpet.
    jag hoppas du låter henne ligga nära dig om natten när åskan kommer och hon är så jätterädd och
    jag hoppas du låter henne behålla den fula nallen hon en gång fick av mig.
    Sist av allt får du den viktigaste uppgiften det är att älska mitt barn som om hon vore ditt eget och att berätta att jag älskade henne mycket utan att dömma mig.

    Från anonym
    CARPE DIEM
  • Svar på tråden Tråden för familjehem/jourfamiljer/ kontaktfamiljer
  • Anonym (bio mamma)
    Äldre 17 Apr 23:53
    Anonym (SmSAO) skrev 2012-04-17 23:34:29 följande:
    Hej Bio-mamma!

    Jag kan inte särskilt mkt om hemgångsplaner, då det för oss aldrig kommer vara tal om någon hemgångsplan. Men  vanligaste bland placeringar är  ju att man ska jobba för hemgång...

    Men det låter ju väldigt konstigt att familjehemmet inte skulle gå med på utökat umgänge, om det redan är beslutat om att man ska jobba för hemgång? Och konstigt om inte Soc känner till reglerna? Jobbar de inte utifrån BBIC? 

    Kan tyvärr inte hjälpa dig med något bra svar, men hoppas allt löser sig till det bästa för er & er lilla(stora) flicka!     
    Tack för ditt svar. Vilka regler menar du? Ursäkta om jag är trögfattad...jo de jobbar utifrån BBIC. Men ibland känns det inte så...
  • Anonym (?????­)
    Äldre 1 May 11:16

    Hej förlåt om jag stör er tråd men jag har bara en fråga.
    Jag blir utredd av soc nu men det kommer antagligen gå bra.
    Men jag är ensam med två småbarn och min mamma tycker att jag borde be om en kontaktfamilj åt barnen så jag kanske kan få någon helg att vila ut mig lite då och då. Jag ställer mig rätt tveksam till det här. För det första så känns det ju läskigt att lämna barnen till nån man inte känner och sen är jag rädd att de ska ha andra regler för barnen än jag, för även om inte mitt sätt är det enda rätta så är ju konsekvens viktigt för barn och då blir dte ju jättekonstigt om kontaktfamiljen kör med andra rutiner och regler. För jag är väldigt noga med rutiner över när de ska sova och äta och sånt.. MEn det jag är mest rädd för är nog att familjen ska se ne rpå mig. nu menar jag inte att familjehem och så är taskiga människor, det är ju jättefint att man hjälper barn som har det svårt, men jag är rädd att de ska tänka att jag inte är bra mamma och att det är synd om mina barn, det kanske låter konstigt men jag bara tänker på hur det kommer kännas att lämna barnen till en familj som är "bättre" och som själva aldrig skulle behöva hjälp och som vill ta extra bra hand om mina barn för de tror att de inte har det bra hemma. eller alltså jag vill ju såklart att man ska ta extra bra hand om mina barn såklart och det handlar inte om svartsjuka heller för jag är ju barnens mamma så jag vet att jag är viktigast. Svårt att förklara. Och sen är jag också rädd att om de har den inställningen så kanske det omedvetet smittar avsig på barnen, för jag tror inte någon frisk människa skulle stå och säga till mina barn att de har det dåligt hemma, men barn är ju ändå känsliga individer som märker saker även om man inte säger det. Och hur förklarar jag för dem när de blir äldre (de är 2,5 o 4 månader nu) att jag lämnade bort dem ibland? tänk om de känner sig oönskade? Nu när de är små kanske de inte fattar, men när de blir äldre knakse de börjar tänka på sin uppväxt sm dålig bara för de tänker att den nog var det för de hade kontaktfamilj, äöven om den kanske egentligen inte alls var det. Fattar ni vad jag menar?
    Fast jag älskar att umgås med mina barn så jag vet inte om jag vill ha kontaktfamilj ändå, men ja jag vet inte, jag känner mig så förvirrad. Och när min mamma säger så så tänker jag att jag kanske visst behöver det för vem säger åt någon att lämna bort sina barn om man inte ser att personen har det svårt?

  • ami
    Äldre 1 May 21:41

    Jag tror verkligen inte att några som är kontaktfamilj tänker på det sätt du skriver. Kanske de också haft jobbigt tidigare och därför vill hjälpa andra? Finns ju säkert massor av skäl till varför man väljer att bli kontaktfamilj. Många vill nog bara göra en insats, nåt positivt i det samhälle vi lever i.
    Kan inte din mamma ta barnen varannan helg då?

  • Anonym
    Äldre 1 May 21:48

    Favoritar

  • Anonym (Tant2­012)
    Äldre 1 May 23:07

    Go kväll på er alla.

    Har två frågor som vill ställa till er i denna tråd:

    En vännina har två flickor på 5 och 7 år. Pappan är borta ur bilden sedan jul då han är inte är intresserad av barnen alls. Han har stora ekonomiska skulder och fifllat m pengar, vanvårdat flickorna när han haft dem mm. Föräldrarna har gemmensam vårdnad och han hade dem både periodvis varann vecka och varann helg men han "kunde" inte ha dem alls sedan förra året. Min vännina ansökte om kontaktfamilj hos soc och det gick pappan med på. Nu har det varit till kontaktfamilj sedan 2011 varann helg och nyss utökat med fre-mån.Hon har ansökt om ensam vårdnad och väntar kallelse till tingsrätt för muntlig föreberelse.
    Vänninan har ADHD och är i åtgärd via AF och halvtsjukskriven. Sjuåringen har DAMP och atypisk autism ska snart testa medicin mot adhd, femåringen har misstänkt höfungerande autism och man kommer troligen utreda inann skola. Hemma är det kaotiskt då de slåss, river varandra, kastar med grejer, rymmer mm. Mamman är bra men dagis har nyligen gjort en far-illa-barn anmälan då man tycker att det är mycket gap och skrik när hon lämnar femåringen på dagis.  Konktaktfamiljen är ett äldre par bägge över (65!!!) och de går inte alls ihop med mamman. KT mamman är mycket ifrågasättande och tror ej på att älsta har DAMP och har gett glass och godis med nötter i fast sjuåringen är allerisk. Ger barnen godis i massor och berättar saker långt i förväg. Mamman har bett och informerat om att ej ge info i onödan till barnen då de blir oroliga och upp i varv då KT mamma lovar att de ska vara hos kt familj  2 veckor i sommar mm.
    Nu vill soc att  barnen ska bo varann vecka till KT familj. Soc kommer att leta efter en annan kt familj då de som är nu är ju gamla, men alla vet att det tar tid att hitta familj. Mamman är förtvivlad för hon räknar kallt med att barnen ej vill vara där en vecka i taget och hon anser att ett barn i taget är bättre så hon hinner ägna sig åt en i taget. Flickorna är uppmärksamhetskrävande och mycket smarta. Hon vet att hon ej hinner "vila" upp sig då en vecka med dem bägge är ju väldigt krävande.
    Behöver tips om hur flickorna kan bo vv till kt familj så att de ej är tillsammans så mycket då det triggar varandra och att mamman slipper ha dem så mycket ihop?
    Typ: ena åker mån-ons, andra fre-sön osv?

    Sedan så har min vännina underhållsstöd från FK då de är på heltid hos henne och hon undrar om hon kan bli av med det då de får varann vecka hos KTfamilj?

    Tacksam för era svar....

  • Anonym (?????­)
    Äldre 2 May 09:20
    ami skrev 2012-05-01 21:41:30 följande:
    Jag tror verkligen inte att några som är kontaktfamilj tänker på det sätt du skriver. Kanske de också haft jobbigt tidigare och därför vill hjälpa andra? Finns ju säkert massor av skäl till varför man väljer att bli kontaktfamilj. Många vill nog bara göra en insats, nåt positivt i det samhälle vi lever i.
    Kan inte din mamma ta barnen varannan helg då?
    Nej min mamma har en skada så hon är lite handikappad så hon kan inte det. Men jag har ju andra människor runt mig som ställer upp om det behövs och jag känner att jag klarar mig även om det är jobbigt ibland, men det är ju så det ser ut just nu man vet ju aldrig hur det ser ut längre fram. När man är ensam med barnen finns det ju inget utrymme för att bryta ihop direkt så om livet blir jobbigare kanske det kan behövas?
  • Anonym ("Jenn­y")
    Äldre 3 May 09:22
    Anonym (?????) skrev 2012-05-01 11:16:24 följande:
    Hej förlåt om jag stör er tråd men jag har bara en fråga.
    Jag blir utredd av soc nu men det kommer antagligen gå bra.
    Men jag är ensam med två småbarn och min mamma tycker att jag borde be om en kontaktfamilj åt barnen så jag kanske kan få någon helg att vila ut mig lite då och då. Jag ställer mig rätt tveksam till det här. För det första så känns det ju läskigt att lämna barnen till nån man inte känner och sen är jag rädd att de ska ha andra regler för barnen än jag, för även om inte mitt sätt är det enda rätta så är ju konsekvens viktigt för barn och då blir dte ju jättekonstigt om kontaktfamiljen kör med andra rutiner och regler. För jag är väldigt noga med rutiner över när de ska sova och äta och sånt.. MEn det jag är mest rädd för är nog att familjen ska se ne rpå mig. nu menar jag inte att familjehem och så är taskiga människor, det är ju jättefint att man hjälper barn som har det svårt, men jag är rädd att de ska tänka att jag inte är bra mamma och att det är synd om mina barn, det kanske låter konstigt men jag bara tänker på hur det kommer kännas att lämna barnen till en familj som är "bättre" och som själva aldrig skulle behöva hjälp och som vill ta extra bra hand om mina barn för de tror att de inte har det bra hemma. eller alltså jag vill ju såklart att man ska ta extra bra hand om mina barn såklart och det handlar inte om svartsjuka heller för jag är ju barnens mamma så jag vet att jag är viktigast. Svårt att förklara. Och sen är jag också rädd att om de har den inställningen så kanske det omedvetet smittar avsig på barnen, för jag tror inte någon frisk människa skulle stå och säga till mina barn att de har det dåligt hemma, men barn är ju ändå känsliga individer som märker saker även om man inte säger det. Och hur förklarar jag för dem när de blir äldre (de är 2,5 o 4 månader nu) att jag lämnade bort dem ibland? tänk om de känner sig oönskade? Nu när de är små kanske de inte fattar, men när de blir äldre knakse de börjar tänka på sin uppväxt sm dålig bara för de tänker att den nog var det för de hade kontaktfamilj, äöven om den kanske egentligen inte alls var det. Fattar ni vad jag menar?
    Fast jag älskar att umgås med mina barn så jag vet inte om jag vill ha kontaktfamilj ändå, men ja jag vet inte, jag känner mig så förvirrad. Och när min mamma säger så så tänker jag att jag kanske visst behöver det för vem säger åt någon att lämna bort sina barn om man inte ser att personen har det svårt?
    Vi är kontaktfamilj sen ca 5 år tillbaka och har haft samma uppdrag sen start (en tjej som nu är 9 år kommer till oss var tredje helg) och vi tänker inte alls på det sätt som du beskriver?!

    Snarare tycker jag tvärtom, vad BRA att mamman ansökte om hjälp och stöd innan det gick för långt, vad bra att hon vågade känna efter och insåg att hennes ork inte riktigt räckte till - vilken självinsikt!!

    Eftersom just kontaktfamilj är ett frivilligt stöd, så antar jag att du har rätt att säga nej (såvida du inte utreds pga att det anses att barnen "far illa" hos dig?) till denna insats, men var samtidigt lyhörd för att det kan vara positivt för både dig och barnen.

    Ang regler, så är konsekvens viktigt för barn, men samtidigt är det viktigt att lära sig att det funkar olika i olika familjer. Så kan det vara på dagis/förskola/skola också. Hos oss har vi tydliga regler och förhållningssätt som passar vårt liv och familj och det får ju denna tjej vi har hos oss följa. Hemma vet jag att hon har det lite "slappare" men hon anpassar sig väldigt bra och vet vad som gäller hos oss.

    Jag har svårt att tänka mig att det finns någon familj som vill ha uppdrag åt soc, som "ser ner" påde familjer man stöttar, många ggr har nog både kontaktfamiljer/familjehem själva varit i kontakt med liknande situation och känner att man vill "ge tillbaka" det man själv fått tidigare i livet?

    Och så finns det såna som vi - som ALLTID haft ett starkt socialt engagemang och ALLTID kännt ett behov av att finnas till för människor som av olika anledningar inte har det så lätt i livet - vi har STORA hjärtan och ser inte alls ner på de som behöver oss!

      
  • Anonym
    Äldre 4 Jun 19:48

    ,Hej
    Behöver svar & råd på några frågor..

    Har en släktning som blivit av med sin dotter på 3,5 månader. Omedelbart omhändertagande till jourhem där hon varit en vecka nu, orsaken är inte vanvård eller sådant utan beror på andra omständigheter..

    Jag har pratat med deras handläggare om närhetsprincipen , erbjudit att barnet kan bo i min familj tills hon får flytta hem, detta skulle utredas snabbt enligt soc och barnets mor & far, de hade blivit lovade på möten att detta skulle ske.
    Men hur lång tid brukar utredningen ta, och hur lång tid ska det ta tills dom startar den?
    Ingen från socialförvaltningen har hört av sig till mig..
    Jourhemmet hade sagt till föräldrarna att barnet skulle till hemstaden denna veckan?!  

    OM det nu skulle gå, hur funkar det? Vi har inga babysaker alls kvar här hemma..  Jag måste ordna tjänstledigt...  osv osv
    Då blir jag utan inkomst alltså, och vi måste försöka låna/köpa alla saker en baby behöver..

  • Äldre 4 Jun 19:57

    Hej alla!!!

    Min dröm är och har varit väldigt länge att jag när jag har familj ska få hjälpa barn som behöver ett hem.

    Jag är nu 25 år bor i en bostadsrätt på 61 kvadratmeter och undrar nu om det finns något jag kan göra redan nu? Kanske bli kontaktperson eller likanande? Har försökt hitta var man gör en "intresseanmälan" men hittar bara för sjuka barn och inte för barn som har det svårt. Bor i Malmö om någon kan hjälpa mig med hur jag ska gå till väga?

    Undrar också om man kanske kan få bli stödfamilj eller avlastningsfamilj till barn som står en nära som har en ensamstående mamma. Hur vanligt är det att man får något sådant godkänt?

    Om någon vill hjälpa mig eller prata om hur det är osv får ni gärna skriva här eller skicka privat mejl! :D

     

  • mg79
    Äldre 11 Jun 21:05
    thee skrev 2012-06-04 19:57:46 följande:
    Hej alla!!!

    Min dröm är och har varit väldigt länge att jag när jag har familj ska få hjälpa barn som behöver ett hem.

    Jag är nu 25 år bor i en bostadsrätt på 61 kvadratmeter och undrar nu om det finns något jag kan göra redan nu? Kanske bli kontaktperson eller likanande? Har försökt hitta var man gör en "intresseanmälan" men hittar bara för sjuka barn och inte för barn som har det svårt. Bor i Malmö om någon kan hjälpa mig med hur jag ska gå till väga?

    Undrar också om man kanske kan få bli stödfamilj eller avlastningsfamilj till barn som står en nära som har en ensamstående mamma. Hur vanligt är det att man får något sådant godkänt?

    Om någon vill hjälpa mig eller prata om hur det är osv får ni gärna skriva här eller skicka privat mejl! :D

     
    Kontakta Malmö kommun, socialförvaltningen - familjehemsenheten troligtvis. Maila dem att du är intresserad, så borde de höra av sig. 
    Lycka Till! 
Svar på tråden Tråden för familjehem/jourfamiljer/ kontaktfamiljer