Inlägg från: Mandarinmamma |Visa alla inlägg
  • Anonym (Kaffedraken)

    Spruträdd dotter

    Hej
    Ni ska absolut förbereda henne! Berätta vad som ska hända och att ni kommer att vara med henne hela tiden. Ljug absolut inte genom att tex säga att det inte gör ont, för det gör ofta ont att få en vaccination... även om man har EMLA-salva på innan.

    Ett tips kan vara att läsa tex Totte går till doktorn-boken eller någon liknande för att visa med bilder vad som ska hända, för att förtydliga eftersom språket kanske inte räcker till nu i början. Man kan absolut använda EMLA. Hör med BVC innan var de kommer att ge sprutan så att ni sätter salva på rätt ställe. Kan hända att de tycker att det är onödigt eftersom det ändå gör ont, men stå på er i så fall. När huden är mörk ska salvan sitta i två timmar för att ha effekt (med oss blekfisar räcker det med en timme). Som sagt kan det göra ont ändå men att slippa själva sticket kan underlätta mycket. EMLA-plåster finns att köpa på Apoteket.

    Köp ett paket roliga plåster så kan hon själv få välja ett ta med ett som hon vill ha. Ett fint plåster efteråt ska inte underskattas och tyvärr används det inte alltid i barnsjukvården. Gå igenom efteråt vad som hände när hon fick sprutan och lek gärna massvis med "doktors-lekar" med henne. Antagligen har hon mängder av erfarenheter från sitt hemland som inte bearbetats. En doktors-väska är kanon-bra att ha hemma för att barn ska kunna leka av sig...

    Om det visar sig vara riktigt, riktigt jobbigt och det inte funkar på första försöket kanske man inte behöver pusha för att det ska göras just då heller, med tanke på att det ska funka fler gånger. Man kan också få goda tips och råd genom att prata med lekterapeuter som jobbar på barnkliniken. De har en massa erfarenhet av stick-rädda barn och hur man kan underlätta för dem att fixa att ta prover/få vaccinationer etc.

    Avslutar med ett tips om förberedelse-filmer som finns på nätet. PÅ www.sjukardsradgivningen.se finns tecknade filmer för barn där olika procedurer visas och förklaras med hjälp av olika figurer. Visar både stick, röntgen-undersökningar mm.

    Kram!

Svar på tråden Spruträdd dotter