• Disela

    Hur märker man hjärnskada?

    Det beror ju helt och hållet på vad det är för en slags "skada". Om det är en CP-skada eller någon form av utvecklingsstörning eller autism. Det finns ju olika "grader" av de alla så en autism t.ex. kan vara svår att diagnostisera. Down syndrom är ju en kromosomavvikelse vilket ett blodprov kan visa. Desstom har dessa barn ofta ett särgetet utseende. Men det är jättesvårt att svara på, beroende på vad det är du söker.


  • Disela
    Skogsflickan skrev 2010-04-11 04:34:00 följande:
    Tack för svaret! Jag menar hjärnskador i allmänhet. Hur får man reda på att barnet har en hjärnskada? Kan man se det som förälder på spädbarnet eller syns det senare? Kanske formulerar mig konstigt men hoppas ngn förstår..
    Ja, man kan se det, med kunskap. Ett barn med en CP-skada är oftast spastiskt, men behöver inte alls vara det. Det är ett samlingsnamn för en rad olika störningar i muskelkontrollen i hjärnan. En CP-skada uppstår oftast innan eller i samband med födseln, som resultat av en syrebrist.
    Autism visar sig oftast genom att barnet inte tar ögonkontakt, vill inte ha fysisk närhet m.m. Det är väldigt svårt att veta med ett litet spädbarn. De flesta får inte sin diagnos innan tre års ålder. Förståndshandikapp och utvecklingsstöring är också svårt att se på ett så tidigt stadium. Oftast märker man det senare. Men har man misstankar om att barnet inte reagerar som det "ska" eller uppvisar andra symptom ska man kontakta BVC tycker jag.
Svar på tråden Hur märker man hjärnskada?