• Äldre 13 Apr 22:09
    40955 visningar
    80 svar
    80
    40955

    Höger- resp vänstervänt fosterläge?

    fröken argbigga skrev 2010-04-13 20:44:48 följande:
    Min låg så att bebisen tittade åt vänster, vänsterläge. BM sa att högerläge är vanligast. Bebisen föddes sedan i vidöppenkronbjudning, dvs. tittar upp mot taket när den föds (om mamman ligger på rygg). Gjorde mest ont i ryggen under värkarbetet då bebisen ligger med ryggen mot mammans rygg, så det trycker på extra där då. Är tydligen lite vanligare att bebisen föds vidöppet när den är fixerad i vänsterläge, måste ju rotera extra mycket då.
    Åh nej.. Min lille bebbe ligger också i vänsterläge (detta är bebis nr 2, minns inte hur ettan låg) Hoppas verkligen det inte betyder att den vill ut i vidöppet läge! Både min moster och syster har fött alla sina barn så, med problem... Ett akutsnitt och vid de andra har de båda gått sönder väldigt mycket, en av födslarna hela vägen.. :( 

    Någon som fött i framstupa läge, alltså "rättvänt", trots att bebisen varit fixerad i vänsterläge..????? Hoppas, hoppas!
  • Äldre 14 Apr 17:26
    #14
    HannaVirrpanna skrev 2010-04-14 09:47:52 följande:
    Men gud.... Vad är vidöppenkronbjudning? Är det svårare att få ut den då??
    Ja om det är vidöppet läge (dvs ansiktet uppåt) blir det svårare. Men kronbjudning är väl det som det "ska" vara helst, dvs att bebisen böjer ner hakan mot bröstet så att toppen av hjässan kommer ut först.
    Min systers son som kom med vidöppet läge och pannbjudning, dvs huvudet bakåtböjt så att pannan kommer ut först, fastnade helt.. Då blir det ju EXTRA svårt och stort för bebisen att ta sig ut, så det blev akut snitt. Men vidöppen kronbjudning brukar väl funka, risken är att man spricker lite mer än "vanligt" då bara. Så har jag fattat det i alla fall. Och jag hoppas VERKLIGEN inte min lille bebis har tänkt komma ut i vidöppet läge.. ajajaj!
  • Äldre 14 Apr 22:31
    #17
    fröken argbigga skrev 2010-04-14 19:25:09 följande:
    Skrev fel, det var visst vidöppenhjäss/pannbjudning. Men iallafall så hade hon börjat rotera runt, så om det inte blivit så bråttom att få ut henne så kanske hon hade roterat klart. Det vanligaste är att bebisen roterar "rätt" under förlossningen. Läste att om man står mycket på allafyra så hjälper det bebisen att rotera, är dessutom bästa ställningen under förlossningen för att minska trycket på ryggen. 
    Då blir det till att stå på alla fyra för mig då :) Jag läste faktiskt också det någonstans (kanske på samma ställe?) att man kan försöka stå på alla fyra 10 min om dagen i förebyggande syfte och att det är vanligare här i västvärlden att bebisen föds i vidöppet läge eftersom vi sitter så mycket, i jobbet och hemma vid TVn osv, och då oftast lite bakåtlutad vilket tydligen ska göra att bebben fixeras "fel". Till skillnad från fattigare länder där kvinnorna ofta står på fälten och arbetar framåtböjda, så att bebisen fixerar sig "rätt". Jag vet inte alls om det finns belägg för detta men det kanske kan ligga något i det..? Hur som helst kan det ju inte skada att testa 10 min om dagen!
  • Äldre 16 Apr 18:15
    #20
    Lady Dahmer skrev 2010-04-15 12:17:45 följande:
    Min Ninja låg vänstervänt. Det är inte "normalt" egentligen, utan något som uppkommit i modern tid. Min BM berättade för mig (senast igår) att det troligtvis beror på hur vi lever nu. Vi sitter annorlunda och rör inte på oss lika mycket som förr. Ett vänstervänt barn tar ofta lång tid på sig ut och kan orsaka långdragna förlossningar. Jag oroar mig för denna gång (är gravid i v. 27) att det ska bli lika så min BM har tagit det på allvar. Än så länge så är det plats inne i magen och barnet kommer ändra position. MEN - det finns övningar man kan göra för att få ungen att lägga sig högervänd! 1. sitt inte i kors med benen. Det gör att det blir trångt därinne och hindrar ungen från att röra på sig ordentligt.2. Ha aldrig knäna högre upp än bäckenet. 4. Sov och ligg på vänster sida. BARA vänster, om du kan. Inte på höger. Jag kommer få fler tips tydligen längre fram om det visar sig att denna lagt sig "fel"- men vad det är vette fan. *s*
    Tack för tipsen!
    Jag hittade en sida med samma och lite mer tips:
    http://www.alltforforaldrar.se/page/artikel/bra-stallning-ar-halva-jobbet#
    Nu är jag ju i v38+0 idag så jag tror det är kört för min del... :(( Men för er andra som har lite längre kvar kanske det kan vara något att tänka på om man vill undvika vidöppet läge vid förlossningen.
  • Äldre 17 Apr 13:02
    #22

    Kan bara meddela alla att min bebis vänt sig i magen, låg förut i vänsterläge men nu i högerläge, jippi!!! Jag har kört hårt på att stå på alla fyra så mycket jag bara kan och bara sovit på vänster sida i några nätter och nu har den alltså vridit sig "rätt", trots att jag är i v38+1 idag. Men det är ju andra barnet så det finns nog mer plats bäckenet nu än med ettan. Så nu hoppas jag att den stannar så här och att den inte vill komma ut i vidöppet läge som jag var (är) rädd för.

  • Äldre 24 Apr 17:54
    #24
    Augusta08 skrev 2010-04-17 13:02:10 följande:
    Kan bara meddela alla att min bebis vänt sig i magen, låg förut i vänsterläge men nu i högerläge, jippi!!! Jag har kört hårt på att stå på alla fyra så mycket jag bara kan och bara sovit på vänster sida i några nätter och nu har den alltså vridit sig "rätt", trots att jag är i v38+1 idag. Men det är ju andra barnet så det finns nog mer plats bäckenet nu än med ettan. Så nu hoppas jag att den stannar så här och att den inte vill komma ut i vidöppet läge som jag var (är) rädd för.
    Hmm tar tllbaka min lilla glädjestund där.. Är i 39+1 idag och igår när jag var på kontroll sa BM att bebisen är nånstans mellan fixerad och ruckbar, men den ligger nu i vänsterläge igen.....{#lang_emotions_frown} Ett himla snurrande där inne.. (hoppas inte navelsträngen hamnat runt halsen bara) Så nu är det väl ingen idé att hoppas på ännu en vändning, men jag kan återkomma när den kommit ut hur förlossningen blev, om den kom ut vidöppet eller framstupa. Men BM sa i alla fall att hon tydligt kände pannan och att den ligger ordentligt med toppen av hjässan neråt, så pannbjudning borde jag ju slippa i alla fall {#lang_emotions_smile}
  • Äldre 30 Apr 14:53
    #33

    Hej igen allesammans!

    Nu har vår lille bebbe kommit, i måndags. Tänkte bara jag skulle rapportera för er som följt tråden lite. Min lille var fixerad i vänsterläge före förlossningen (efter ett himla snurrande där inne{#lang_emotions_smile}) och jag var ju orolig att den skulle vilja komma ut i vidöppet läge.
    ...och mycket riktigt!! Det blev en jobbigare förlossning än med första barnet (som kom framstupa) Gjorde mycket ondare, framför allt i ryggen, och tog längre tid. Men vi visste inte hur han låg förrän han tittade ut, men jag misstänkte att det var så när jag kände smärtorna i ryggen.. Men det gick trots allt riktigt bra, jag sprack ingenting som jag var orolig för. Så det är väl både goda och dåliga nyheter för en del. Men det är ju inte alls så att det är likadant för alla, det är säkert många bebisar som roterar "rätt" trots vänsterläge!

    Lycka till alla med era bebisar!! 

  • Äldre 1 May 19:15
    #36
    Akrobaten skrev 2010-05-01 10:42:42 följande:
    Grattis till bebben ! Vad skönt att det ändå inte blev jobbigare trots vänsterläge. Fick du massage över ryggen? Hjälpte det isf? Själv födde jag min dotter i söndags men hon låg ju högervänt så det var inte jobbigare än första .
    Grattis till din lilla tjej!! Skönt att hon låg högervänt :) 

    Jag fick ingen massage, ingenting förutom lustgas. Men det var på gränsen att jag orkade, ett tag var de oroliga för hans hjärtljud och läkare kallades in för att ta laktatprov (tror jag det var, var inte riktigt med på vad som hände runt omkring, var väldigt fokuserad "inåt") men det visade sig vara OK med honom så jag fick fortsätta. Då minns jag att jag var så besviken för jag hoppades de skulle säga att de var tvugna att snitta akut, för jag orkade inte mer tyckte jag.. Men jag hittade tydligen nya krafter :)

    Pratade för övrigt med min moster idag, hon har fött alla sina tre barn i vidöppet läge, och hon har alltid varit övertygad om att hennes bäcken är "felbyggt". Men jag berättade om den här tråden bl.a och att det kan ha betydelse hur man sitter och kanske framför allt(?) sover. Och hon kom på att hon nästan alltid sover på höger sida, så det kan ju mycket väl stämma på henne i alla fall.

    Så OM vi skulle vilja ha en trea så småningom så tänker jag sova ENBART på vänster sida i slutet av graviditeten :)) 
  • Äldre 3 May 16:51
    #60

    Högervänt läge är när bebisen ligger och tittar åt höger, dvs med ryggen längs med din vänstra sida.
    Sover man på vänster sida ökar chansen att bebisen lägger sig med ryggen på din vänstra sida, pga tyngdlagen antar jag. Och det i sin tur ökar chansen att bebisen roterar till framstupa förlossingsläge, dvs tittar med ansiktet neråt golvet när den kommer ut (om du ligger på rygg alltså). Framstupa läge vid födseln är det enklaste sättet för bebisen att komma ut eftersom huvudet tar minst plats då och passerar genom fölossningskanalen och själva öppningen lättast. Och gör minst ont för mamman :)

Svar på tråden Höger- resp vänstervänt fosterläge?