• Akrobaten

    Höger- resp vänstervänt fosterläge?

    Har fått för mig att högervänt fosterläge är vanligast när bebis fixerat sig. Min son låg högervänt när förlossningen började men denna verkar ligga vänstervänt. Det spelar väl ifs ingen roll men kunde vara roligt att se hur många som haft hö respektive vä läge på sina bebbar strax innan förlossningen.  


    `´`´~ Theodor 060722 ~`´`´ Syskon med BF 100430
  • Svar på tråden Höger- resp vänstervänt fosterläge?
  • Duefigli

    Bra tråd. Jag har också en fixerad bebis i vänsterläge. Min BM trodde dock att huvudet ligger "bra" på så sätt att det är böjt inåt/neråt med hakan mot bröstet alltså men tittande mot vänster, och viftade ganska lättvindigt bort min oro för vidöppet läge. Känner rätt mycket rörelser utåt min mage, men ibland varvat med nåt hårt som skulle kunna vara ryggen.

    Vad tror ni, hur stora är riskerna för att det ska bli en tuffare förlossning pga detta? Har försökt ligga på vänster sida, men det är himla jobbigt och jag får ont om jag inte varvar läge under natten. Min BM menade att det inte alls är så stor risk för "stjärntittare" bara för att bebisen är i vänsterläge, utan menade att huvudsaken är att huvudet är neråt.

  • Duefigli

    Vad tyst det blev i tråden, puffar upp lite för att se om det är någon mer som kan dela med sig lite av erfarenheterna. 


  • Augusta08

    Hej igen allesammans!

    Nu har vår lille bebbe kommit, i måndags. Tänkte bara jag skulle rapportera för er som följt tråden lite. Min lille var fixerad i vänsterläge före förlossningen (efter ett himla snurrande där inne{#lang_emotions_smile}) och jag var ju orolig att den skulle vilja komma ut i vidöppet läge.
    ...och mycket riktigt!! Det blev en jobbigare förlossning än med första barnet (som kom framstupa) Gjorde mycket ondare, framför allt i ryggen, och tog längre tid. Men vi visste inte hur han låg förrän han tittade ut, men jag misstänkte att det var så när jag kände smärtorna i ryggen.. Men det gick trots allt riktigt bra, jag sprack ingenting som jag var orolig för. Så det är väl både goda och dåliga nyheter för en del. Men det är ju inte alls så att det är likadant för alla, det är säkert många bebisar som roterar "rätt" trots vänsterläge!

    Lycka till alla med era bebisar!! 

  • Anksan

    Det här var lite spännande tråd faktiskt. Min första låg i vänstervänt läge. Och jag vet att barnmorskan pratade om att det tjorvade lite när han skulle nedåt under förlossnige. Men sade sedan att han hade lyckats rotera sig rätt. Det tog allt lite tid innan han ploppa ut så visst kan det ha med hans läge att göra.

    Jag vet inte med säkerhet hur denna nr två ligger men då jag känner mer rörelser ut mot höger och hicka på vänstersida så ligger denna tuss er rättvänt då. S jag hoppas på en smidigare förlossnig även om jag inte så här efteråt var missnöjd med första. Det tog tid och det gjorde rejält ot i ryggen kommer jag ihåg. Men jag sprack inte så mkt enligt BM.

  • Akrobaten
    Augusta08 skrev 2010-04-30 14:53:40 följande:
    Hej igen allesammans!Nu har vår lille bebbe kommit, i måndags. Tänkte bara jag skulle rapportera för er som följt tråden lite. Min lille var fixerad i vänsterläge före förlossningen (efter ett himla snurrande där inne) och jag var ju orolig att den skulle vilja komma ut i vidöppet läge. ...och mycket riktigt!! Det blev en jobbigare förlossning än med första barnet (som kom framstupa) Gjorde mycket ondare, framför allt i ryggen, och tog längre tid. Men vi visste inte hur han låg förrän han tittade ut, men jag misstänkte att det var så när jag kände smärtorna i ryggen.. Men det gick trots allt riktigt bra, jag sprack ingenting som jag var orolig för. Så det är väl både goda och dåliga nyheter för en del. Men det är ju inte alls så att det är likadant för alla, det är säkert många bebisar som roterar "rätt" trots vänsterläge!Lycka till alla med era bebisar!! 
    Grattis till bebben ! Vad skönt att det ändå inte blev jobbigare trots vänsterläge. Fick du massage över ryggen? Hjälpte det isf?

    Själv födde jag min dotter i söndags men hon låg ju högervänt så det var inte jobbigare än första .
    `´`´~ Theodor 060722 ~`´`´ `´`´ ~ Cornelia 100425 ~ `´`´
  • Augusta08
    Akrobaten skrev 2010-05-01 10:42:42 följande:
    Grattis till bebben ! Vad skönt att det ändå inte blev jobbigare trots vänsterläge. Fick du massage över ryggen? Hjälpte det isf? Själv födde jag min dotter i söndags men hon låg ju högervänt så det var inte jobbigare än första .
    Grattis till din lilla tjej!! Skönt att hon låg högervänt :) 

    Jag fick ingen massage, ingenting förutom lustgas. Men det var på gränsen att jag orkade, ett tag var de oroliga för hans hjärtljud och läkare kallades in för att ta laktatprov (tror jag det var, var inte riktigt med på vad som hände runt omkring, var väldigt fokuserad "inåt") men det visade sig vara OK med honom så jag fick fortsätta. Då minns jag att jag var så besviken för jag hoppades de skulle säga att de var tvugna att snitta akut, för jag orkade inte mer tyckte jag.. Men jag hittade tydligen nya krafter :)

    Pratade för övrigt med min moster idag, hon har fött alla sina tre barn i vidöppet läge, och hon har alltid varit övertygad om att hennes bäcken är "felbyggt". Men jag berättade om den här tråden bl.a och att det kan ha betydelse hur man sitter och kanske framför allt(?) sover. Och hon kom på att hon nästan alltid sover på höger sida, så det kan ju mycket väl stämma på henne i alla fall.

    Så OM vi skulle vilja ha en trea så småningom så tänker jag sova ENBART på vänster sida i slutet av graviditeten :)) 
  • Akrobaten

    Synd att du inte fick massage, det hade säkert hjälpt. Hjälpte iaf mig och då kan jag tänka mig att du hade betydligt ondare i ryggen än jag. Jag tänker samma som du, OM vi ska ha en trea tänker jag oxå använda mig av alla knep jag kan för att undvika vänsterläge, trots att båda mina legat höger !


    `´`´~ Theodor 060722 ~`´`´ `´`´ ~ Cornelia 100425 ~ `´`´
  • Kat the bat

    En fråga. Vad menas med vänstervänt resp högervänt? Om jag själv ligger på vänster sida så kollar jag ju åt vänster. Men jag tror bebis ligger på vänster sida i magen, är den då högervänt? Att bebis då kollar åt höger?

  • AnAngel

    Har alltid sovit på höger sida nu sen jag blev gravid, och känner bäbisen där den ligger. Alltså höger sida, högervänd som bm säger... skulle de vara bättre om man sov på vänster sida?? Nu blev jag fundersam.... upplys mig som är ny på detta! ;)

  • BabyBlue75

    Min ligger på höger sida o tittar åt vänster, med rumpan i vädret - är det högervänd eller vänstervänd då? Eller heter det högerläge/vänsterläge? Blir förvirrad... känns ju som om högerläge = ligger på höger sida o vänstervänd = tittar åt vänster, alltså samma sak.

Svar på tråden Höger- resp vänstervänt fosterläge?