• Äldre 19 Apr 15:15
    14129 visningar
    94 svar
    94
    14129

    Bara enäggstvillingar är riktiga tvillingar!

    Läste en tråd för ett tag sedan där det kom upp att enäggstvillingar ansågs vara mer "riktiga" tvillingar än tvåäggs, vad säger ni om det? Jag kan även dra det ett steg längre; att tvillingar som tillkommer genom IVF inte är lika mycket riktiga tvillingar som de som tillverkas "naturligt". Ska vi behöva bråka om vems tvillingar som är mest "äkta" nu också?

    Nu menar jag inte att jag tycker såhär, utan det var bara en tanke som väcktes när jag läste inlägget. Hur tänker ni andra kring detta?


    Morten & Vidar 091029
  • Svar på tråden Bara enäggstvillingar är riktiga tvillingar!
  • Äldre 19 Apr 18:01
    #11
    Teskedsmamman skrev 2010-04-19 16:08:46 följande:
    Fast nu tror jag att Avigast menade att barn som är snittade inte är riktiga barn
    Näe, jag har själv en som jag snittats med och han är i allra högsta grad mitt barn. Jag bara tramsade.
  • parvat­i
    Äldre 19 Apr 18:03
    #12

    Nästa tråd "Är föräldrar till tvåäggstvillingar bittra för att de inte har fått enäggstvillingar?"-Nej jag är inte bitter...

  • lokiss­e
    Äldre 19 Apr 18:05
    #13

    skilnaden mellan äckta och riktiga är ju även den stor efter som det handlar om barn till gifta föräldrar som ansags vara äckta (som i äckta mankar) till skilnad fran oäckta barn fram till 1971 har altsa med lagar och förardningar att gjöra.


    Difficile est saturam non scribere
  • Nea76
    Äldre 19 Apr 18:07
    #14

    Jag har tvillingar o hoppade hela tiden på att de skulle vara tvåäggs, just för att jag ville att de skulle vara olika! Så blev det och det är jag glad för!

    Men jag tror att enäggstvillingar har ett starkare band mellan sig, inbillar mig det iaf.


    ღ stolt tvillingmamma ღ
  • jelena­2
    Äldre 19 Apr 21:15
    #15

    Jag har tvåäggstjejer och har ofta upplevt att folk verkar besvikna över det.
    -Å, är de tvillingar - vad söta! Är de enäggstvillingar?
    -Nej, de är tvåäggs.
    -Jahaaa...

    Karlavagnen hade tvillingar som tema förra veckan och där var en kille med som poängterade starkt att han var ENÄGGSTVILLING. Och enäggstvillingar har bättre kontakt, tyckte han.
    Mina tjejer är jättebundis, ska bli kul och fråga dem om några år hurdan kontakt DE tycker att de har fast de "bara" är tvåäggs...
    Och dessutom är de ivf-barn. Och snittad är jag. Håhåjaja...

  • Äldre 19 Apr 21:29
    #16
    jelena2 skrev 2010-04-19 21:15:04 följande:
    Och dessutom är de ivf-barn. Och snittad är jag. Håhåjaja...
    Herregud, att du ens kan med att kalla dig för mamma
    Morten & Vidar 091029
  • nyponr­os1
    Äldre 19 Apr 21:32
    #17

    Hej!
     jag har själv enäggstvillingar som kom till och föddes naturligt. Jag måste erkänna att jag tror att enäggstvillingar har lite starkare band mellan sig, de följs åt i utvecklingen hela tiden. Vikt och längd är också samma, och har varit sedan de föddes. De tänker lika osv...

    Tvillingar är ju tvillingar men jag tror ändå att det är något extra med enäggs...

  • Triple­t lady
    Äldre 20 Apr 15:11
    #18
    nyponros1 skrev 2010-04-19 21:32:36 följande:
    Hej! jag har själv enäggstvillingar som kom till och föddes naturligt. Jag måste erkänna att jag tror att enäggstvillingar har lite starkare band mellan sig, de följs åt i utvecklingen hela tiden. Vikt och längd är också samma, och har varit sedan de föddes. De tänker lika osv...Tvillingar är ju tvillingar men jag tror ändå att det är något extra med enäggs...
    Hej
    Jag håller inte riktigt med här. Jag har trillingar, tre pojkar. Två av dem är enäggs den tredje kommer från ett annat ägg. Alla tre är ganska lika men inte identiska. Vi visste att två av dem var enäggs men inte vilka två förrän vi fick DNA-resultaten och då var de nästan 1 år. Enäggisarna är inte lika stora, har helt olika personlighet och verkar inte har starkare band mellan sig än de har med den tredje brorsan. Nu är de iofs bara 22 månader och det kanske ändras när de blir äldre, vad vet jag.
  • jelena­2
    Äldre 20 Apr 17:37
    #19
    nyponros1 skrev 2010-04-19 21:32:36 följande:
    Hej! jag har själv enäggstvillingar som kom till och föddes naturligt. Jag måste erkänna att jag tror att enäggstvillingar har lite starkare band mellan sig, de följs åt i utvecklingen hela tiden. Vikt och längd är också samma, och har varit sedan de föddes. De tänker lika osv...Tvillingar är ju tvillingar men jag tror ändå att det är något extra med enäggs...
    Mina tvåäggstjejer följs oxå åt med vikt, längd och utveckling...
  • Äldre 22 Apr 22:20
    #20

    Fast det är väl lite olika saker man kan mena där...

    Självklart är alla tvillingar lika "riktiga" i bemärkelsen att tvillingar ju faktiskt betyder syskon som är födda på samma dag.

    Sen tycker jag att det är självklart att det är något speciellt med två människor som är genetiskt helt idetiska. Jag har läst om undersökningar (har inga källhänvisningar tyvärr) där man kollat på enäggstvillingar som av olika skäl vuxit upp under olika förhållanden/ i olika familjer (t.ex. vid adoption) som trots det har utvecklat väldigt lika personlighet och samma intressen. Samma likhet gick inte att hitta hos tvåäggstvillingar) Sånt är ganska fashinerande.

    Jag är mamma till två enäggskillar och det ska bli spännande att se hur de utvecklas. Däremot så tycker jag absolut inte att det är "bättre" att de är enäggs (om det nu måste betonas) utan jag tycker snarare att det kan kännas som en väldigt stor utmaning att hjälpa dem att utveckla som starka enskilda individer med egen självkänsla när inte ens mormor kan se skillnad på dem! Hade jag fått välja innan så hade jag nog önskat mig tvåäggstvillingar (men nu är de så klart bäst som de är )

Svar på tråden Bara enäggstvillingar är riktiga tvillingar!