• Äldre 22 Apr 21:50
  39967 visningar
  716 svar
  716
  39967

  Brudöverlämning på prinsessbröllop - ja eller nej?

  Om man får tro dagens Aftonbladet vill Victoria bli ledd till altaret av kungen i sommar, trots att det strider mot svensk tradition.

  www.aftonbladet.se/brollopet/article6999626.ab

  Vad tycker du? Skall Victoria få som hon vill? Motivera gärna!


  So say we all
  TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-04-22 23:03
  Svenska Kyrkans syn på brudöverlämning:

  "Denna sed finns inte i vår tradition och är något som de flesta präster i Svenska kyrkan avråder från."

  www.svenskakyrkan.se/default.aspx
  Omröstning
  Du måste logga in för att rösta eller se resultatet av omröstningen.
 • Svar på tråden Brudöverlämning på prinsessbröllop - ja eller nej?
 • Äldre 22 Apr 21:57
  #9

  Personligen anser jag att brudöverlämning inte är förenligt med vad äktenskapet bör stå för överhuvudtaget, och jag hoppas att ärkebiskopen är man nog att säga ifrån.


  So say we all
 • Äldre 22 Apr 22:00
  #13
  mjuik skrev 2010-04-22 21:53:54 följande:
  Jag tycker att hon och Daniel ska få göra som de vill. Det är trots allt deras bröllop.
  Ett bröllop med a) ett enormt symbolvärde som b) hålls i svenska kyrkans lokaler och c) inte bekostas av brudparet eller deras familjer...
  So say we all
 • Äldre 22 Apr 22:57
  #71
  Hexx skrev 2010-04-22 22:21:55 följande:
  Jag ska åxå lämnas över av min pappa. Får inte jag heller det för er?
  Det beror på. Tänker du TV-sända ditt bröllop eller bekosta det med skattepengar.

  Skämt åsido, personligen tycker jag inte att det är ett sunt val för "vanliga" par heller, och jag tycker att det är synd att det finns präster som godkänner det.
  So say we all
 • Äldre 22 Apr 22:59
  #74
  Verkligen skrev 2010-04-22 22:33:52 följande:
  Äh, jäkla kungafamilj. Dom kan väl göra som dom vill. Jag visste inte ens att man inte fick ha brudöverlämning i kyrkan. Det är ju en fin ritual tycker jag.
  Fin ritual? Den symboliserar att den omyndiga kvinnan lämnas över från en "ägare" till en annan". Det är snarare sunkigt än fint i mitt tycke.
  So say we all
 • Äldre 23 Apr 08:02
  mirre67 skrev 2010-04-23 06:58:23 följande:
  Så då är det inte deras bröllop tycker du?
  Nix. Se bl a Tjohalia29s inlägg (#98). Kungahuset säger sig vara symboler och representanter för folket - "för Sverige i tiden" - och därför ha rätt att bekosta sina liv med allmänna medel.

  Man kan inte både ha kakan och äta den. Vill Vickan snöa in på anglosaxiskt romantikfjoll kan hon vackert tjäna lite egna pengar och gifta sig borgerligt. UTAN att via TV-skärmarna förmedla till tusentals småflickor (och kvinnor) världen över att ett "riktigt princessbröllop" [sic!] innebör att man böjer sig för förtryckande könsmaktstrukturer.
  Johan01 skrev 2010-04-23 06:50:50 följande:
   Måste man automatiskt anta att detta förfarande som symbol automatiskt tolkas som att myndighetsutövandet över victoria lämnas från kungen till en ny man.
  Ja, eftersom det ÄR precis vad som symboliseras. Oavsett vad man själv tycker kan man inte ändra symbolvärdet med ett "JAG tycker faktiskt inte att...".
  Zizzla skrev 2010-04-23 07:03:28 följande:
  Ja. Vaddå strider mot svensk tradition?! Vi brukar minsann inte vara så sena med att införa nya traditioner i det här landet - det är ju så viktigt att vi bortser från våra egna traditioner och är öppna för nya, brukar det heta. Men då är det sådant som för tillfället är politiskt korrekt. Den svenska jämställdhetsdebatten har enligt mig gått över styr!
  Jaså, när gick den överstyr då? På medeltiden, när de svenska lagarna som dagens kyrkoceremoni tar avstamp i gav svenska kvinnor större rättigheter än vad t. ex engelska kvinnor hade?

  Mig veterligt brukar vi inte vara så snabba på att införa nya traditioner som stinker patriarkat och förtryck, faktiskt.
  So say we all
 • Äldre 23 Apr 09:23
  Ulf Harrys Farsa skrev 2010-04-23 08:54:55 följande:
  Äsch. Vår präst gjorde som vi ville, deras åsikter kan dom hålla inne med, kan ge mig fan på att en manlig präst inte hade haft några invändningar utan denna kvinnliga hade lite för mycket feministideér bara.
  Men absolut. Tänk om de kunde sluta dilla om den där Gud också, och fatta att kyrkobyggnaden bara är en trevlig kuliss för MITT "princessbröllop" [sic]! Är det så du menar?

  Jag har för övrigt inte träffat en enda manlig präst som tycker att brudöverlämning är något bra och eftersträvansvärt. Tvärtom.

  Sassy: Jodå, jag kan försäkra dig att jag ogillar om någon av mina vänner väljer att ha en brudöverlämning. Jag kan ju inte direkt förbjuda det, men jag kan definitivt ta upp diskussionen och fråga om de är medvetna om vad de förmedlar.
  So say we all
 • Äldre 23 Apr 09:32
  Zizzla skrev 2010-04-23 08:12:04 följande:
  Den går överstyr så fort man väljer att göra en handling till något den inte är för att främja sin egen tro. Vem ska tala om för någon annan att den är förtryckt? Är Viktoria förtryckt för att Kungen för henne fram till altaret? Du kanske ska ta det ordet och sätta det i ett annat perspektiv. Tycker det är ett hån mot de människor som verkligen är förtryckta ute i världen att kalla en västerländsk kvinna, monark till på köpet förtryckt. Men det är klart, ingår termer som könsmaktstrukturer, patriark etc i ens vokabulär så ser man nog förtryck lite varstans om man letar riktigt noga.
  "Göra en handlling till något den inte är" är väl snarare att påstå att man kan ändra en hävdvunnen symbolik bara genom att säga "För MIG betyder det inte..."? Precis som när folk säger "Ja, men för MIG är nigger inget fult ord. jag menar ju inget illa när jag säger det."

  Nej, Victoria blir förstås inte automatiskt förtryckt för att kungen för henne till altaret. (Däremot är hon väl troligen en av de mest ofria kvinnorna i Sverige, med tanke på att hennes mänskiga rättigheter inskränks av grundlagen.) Det jag och flera andra försöker få fram är att vi tycker att det är fel att hon väljer att visa upp en (osvensk) tradition som symboliserar en gmmaldags och nedvärderande syn på kvinnan.

  Varför måste man ställa en typ av patriarkaliskt förtryck mot en annan? Fakta är att brudöverlämningen stammar från - och symboliserar - en tradition där kvinnans tidigare förmyndare lämnar över henne till den nya, och bl a garanterar hennes oskuld i och med handlingen. Att västerländska seder och lagar har gått ifrån detta synsätt betyder inte att den sunkiga gamla symboliken i handlingen ändras som genom ett trollslag. Hur 17 kan man vända sig emot förtryck av kvinnor i t. ex muslimska kulturer och samtidigt tycka att brudöverlämning är något fint och mysigt så länge det sker i Sverige?

  Och för övrigt: Om termer som könsmaktstruktur och patriark inte ingår i ens vokabulär behöver man nog lyfta blicken en aning och ta sig en ordentlig titt på världen.
  So say we all
 • Äldre 23 Apr 09:45
  Johan01 skrev 2010-04-23 09:38:15 följande:
  Exakt det jag säger också. Vi skapar ju själva våra traditioner. Jag tycjker att ni som stenhårt hävdar att denna symbolhandling är hemsk och förnedrande i själva verket BEFÄSTER den innebörden, genom att föra den vidare. Inget är hugget i sten. och
  Rom byggdes inte på en dag, vet du. Det spelar ngen roll om du personligen förkastar en hävdvunnen betydelse, när majoriteten av befolkningen tycker annorlunda.

  De allra flesta som vet något om historiken kring brudöverlämningen är emot den. De enda som tycker att det är något fint och gulligt verkar vara ffa kvinnor vars enda erfarenhet av bröllopsceremonier är Hollywoodfilmer.

  Jag anser att en kronprinsessa som säger sig ha stort symbolvärde för folket har ett stort ansvar att ta reda på bakgrunden till de traditioner hon väljer att stödja. Faktum är att hennes val kommer att få stor betydelse för trenderna i bröllopsvärlden, och det är synd och skam om ännu fler hakar på överlämningstrenden utan att reflektera över den ursprungliga innebörden.

  Förresten, om man tycker att pappa skall överlämna bruden när hon gifter sig första gången - borde det då inte vara hennes exmake som överlämnar henne vid ett andra äktenskap?
  So say we all
 • Äldre 23 Apr 09:57
  Scarlet skrev 2010-04-23 09:54:08 följande:
   Sa tagga ner lite och ha lite kul for en gangs skull ,allt behover inte var super-ultra-politiskt korrekt varje sekund av livet, ibland kan man bara gora nagot for att det ar roligt och romantiskt!
  Klart man kan. Man bör dock i alla fall tänka över sina val och vad de har för vidare innebörd, inte bara hitta på egna betydelser som passar ens egna syften.
  So say we all
Svar på tråden Brudöverlämning på prinsessbröllop - ja eller nej?
Logga in
Bli medlem