Inlägg från: Zizzla |Visa alla inlägg
  • Zizzla

    Brudöverlämning på prinsessbröllop - ja eller nej?

    Ja. Vaddå strider mot svensk tradition?! Vi brukar minsann inte vara så sena med att införa nya traditioner i det här landet - det är ju så viktigt att vi bortser från våra egna traditioner och är öppna för nya, brukar det heta. Men då är det sådant som för tillfället är politiskt korrekt.

    Den svenska jämställdhetsdebatten har enligt mig gått över styr!

  • Zizzla
    Lady Namárië skrev 2010-04-23 08:02:54 följande:
    Nix. Se bl a Tjohalia29s inlägg (#98). Kungahuset säger sig vara symboler och representanter för folket - "för Sverige i tiden" - och därför ha rätt att bekosta sina liv med allmänna medel. Man kan inte både ha kakan och äta den. Vill Vickan snöa in på anglosaxiskt romantikfjoll kan hon vackert tjäna lite egna pengar och gifta sig borgerligt. UTAN att via TV-skärmarna förmedla till tusentals småflickor (och kvinnor) världen över att ett "riktigt princessbröllop" [sic!] innebör att man böjer sig för förtryckande könsmaktstrukturer. Ja, eftersom det ÄR precis vad som symboliseras. Oavsett vad man själv tycker kan man inte ändra symbolvärdet med ett "JAG tycker faktiskt inte att...". Jaså, när gick den överstyr då? På medeltiden, när de svenska lagarna som dagens kyrkoceremoni tar avstamp i gav svenska kvinnor större rättigheter än vad t. ex engelska kvinnor hade? Mig veterligt brukar vi inte vara så snabba på att införa nya traditioner som stinker patriarkat och förtryck, faktiskt.
    Den går överstyr så fort man väljer att göra en handling till något den inte är för att främja sin egen tro. Vem ska tala om för någon annan att den är förtryckt? Är Viktoria förtryckt för att Kungen för henne fram till altaret? Du kanske ska ta det ordet och sätta det i ett annat perspektiv. Tycker det är ett hån mot de människor som verkligen är förtryckta ute i världen att kalla en västerländsk kvinna, monark till på köpet förtryckt. Men det är klart, ingår termer som könsmaktstrukturer, patriark etc i ens vokabulär så ser man nog förtryck lite varstans om man letar riktigt noga.
  • Zizzla
    Pumpkin skrev 2010-04-23 08:14:09 följande:
    Nej, jag tycker att hon snällt får rätta sig efter svenska seder och bruk. Brudöverlämning känns inte rätt på något sätt, oavsett vem det är som gifter sig. Och har Svenska Kyrkan tagit avstånd från detta (vilket de ju har gjort) så får man acceptera det om man tänker använda sig av deras "lokaler".
    Jasså, det är Svenska kyrkan som har makten i Sverige? Den makten trodde jag försvann på medeltiden! Men jag kan ju ha fel.
  • Zizzla
    Pejgan skrev 2010-04-23 08:20:24 följande:
    De har naturligtvis makten över sin egen ceremoni och sina egna lokaler?? Det säger väl sig själv.
    Men det finns väl ingen lag som säger att man inte får bli framförd till altaret?
  • Zizzla
    Pejgan skrev 2010-04-23 08:26:52 följande:
    Det finns ingen LAG som säger det nej, det finns heller ingen lag som säger att en förening/organisation måste tillåta allt som inte är olagligt. Om kyrkan tycker att den gamla svenska traditionen är viktig, vilken den tydligen gör eftersom de kämpat ganska hårt mot exempelvis brudöverlämningar, så står det dem fullt fritt att säga nej. Deras lokaler, deras ceremoni, deras val. Precis som de får bestämma att vissa inslag i ceremonin är obligatiska.Hon kan snällt välja att gifta sig borgeligt och då ha ceremonin precis hur hon vill.
    Det överlämnas brudar till höger och vänster i Sveriges kyrkor och det brukar inte nämnas i tidningarna men nu är det Kungahuset det handlar om och helt plötsligt tror vi att vi och kyrkan äger dom och dom ska minsann rätta sig efter vad vi tycker! Trams tycker jag att det är. DEt finns jäkligt mycket viktigare saker att fokusera på som är orättvist här i världen.
  • Zizzla
    helenen skrev 2010-04-23 08:29:41 följande:
    Hur tänkte du nu? Det handlar inte om att ha makten i Sverige utan om att Svenska kyrkan borde ha rätt att bestämma över sina egna lokaler och vad som sker där. Du kan ju inte stövla in i en moské eller en synagoga t. ex. och bete dig hur som helst för att  "de inte har makten i Sverige" eller plocka upp din egen medhavda mat på en restaurang och hävda att du har rätt till det för att restaurangägaren "inte har makten i Sverige". Alltså bör väl samma sak gälla i kyrkans lokaler. Eller?  Om du tycker att jag har fel, får du gärna förklara, för jag förstår faktiskt inte riktigt hur du menar här.
    Jo jag menar som så att det finns ingen skrivelse eller liknande i Svenska kyrkan som säger att det är förbjudet för en far, eller vem som att föra fram en brud till sin blivande man, eller fru för den delen. Som jag skrev i förra svaret så sker det här runtomkring i landet att blivande bruden blir framförd och då är det inget som det skrivs i tidningar om. Mitt svar var till Pumpkin som hade skrivit att hon, Viktoria, får rätta sig efter kyrkans åsikter, som det faktiskt är i det här fallet. Åsikter, och inga bestämmelser.
  • Zizzla
    Pejgan skrev 2010-04-23 08:37:19 följande:
    Ja, men fortfarande står det varje präst fritt att säga nej. Och det görs så hela tiden. Och tro mig, jag argumenterar lika mycket när folk i min närhet tar samma beslut, med skillnaden att det inte är mina pengar som betalar och att det kanske är en handfull små flickor som blir hänförda av DET bröllopet medan en uppsjö små blivande brudar kommer titta på prinsessans. Det är liksom dumt att hymla med att de där små flickorna kommer bli påverkade.
    Påverkade till vaddå? Vad för hemskheter kommer hända dessa små flickor som ser en prinsessa bli förd till altaret? Och vad händer med dom små pojkarna? Kommer de växa upp till små mansgrisar allihop och slå sina kvinnor och förtrycka, dom? Och dom små flickorna kommer bli hemmafruar och sitta och gråta vid fönstret och längta ut till friheten?

    Ledsen att jag raljerar lite men blir faktiskt smått irriterad på sådant resonemang. Kan nästan garantera att flickorna växer upp till helt normala kvinnor i ett framstående västerländskt land som Sverige. Och gör dom inte det kan man ju alltid skylla på att Viktoria blev förd till altaret av Kungen.
  • Zizzla
    helenen skrev 2010-04-23 08:46:44 följande:
    Okej, tack för att du förtydligade. Vi är uppenbart inte överens i denna frågan, du och jag, men så är det. Världen hade varit trist om alla tyckt lika. Det är kul att diskutera, särskilt med någon (som du då) som kan förklara sin inställning utan att bli upprörd.
    TAck ska du ha! :) Nej, vi är nog inte överrens i den här frågan. Jag tycker att man generellt gör för stor sak av symbolvärdet. Nu för tiden handlar det inte om att pappan "ger bort" dottern till mannen, som då ska fortsätta ta hand om henne. Traditionen kommer väl mest från USA, som så mycket annat i dagens Sverige.

    Nu tackar jag för mig och går vidare till ett seminarium. :)
Svar på tråden Brudöverlämning på prinsessbröllop - ja eller nej?