Inlägg från: JuliaåRonjasmammis |Visa alla inlägg
  • JuliaåRonjasmammis

    Brudöverlämning på prinsessbröllop - ja eller nej?

    Egentligen är det ganska enkelt; medlemmar av kungafamiljen _måste_ bekänna sig till den evangelisk-lutherska läran och följa dess kyrkliga ritualer, bl a den vigselordning som Svenska kyrkan utformat. Då kan man inte blanda in några anglosaxiska sedvänjor i vigselakten, hur gulligt det än kan tyckas.

    Hur man nu kan tycka att något så mossigt är gulligt. För mig luktar det Harlequinroman och amerikansk B-film lång väg. Urk.


    Mina åsikter är alldeles gratis!
  • JuliaåRonjasmammis
    Mad as snow skrev 2010-04-24 13:28:48 följande:
    Det enda någorlunda godtagbara argumentet i min värld för att vi alls ska ha ett kungahus, är för att dess medlemmar gör en såpass bra och viktig reklam för Sverige (nej, jag köper inte detta heller - men okej). Det är av den anledningen vi betalar för att kungabarnen ska gå i de bästa skolorna, köra de dyraste bilarna och shoppa handväskor för hutlösa summor. Det är av den anledningen vi kommer att sponsra Ockelbo-Daniels avkommor på exakt samma sätt. I gengäld klipper de band, ler och svarar på frågor och marknadsför och representerar Sverige. Det är deras huvudsyssla. Det är vad de gör. Den dagen prinsessan gifter sig så är det inte bara hennes dag. Hon representerar Sverige precis lika mycket som hon alltid gör när varenda kamera är riktad mot henne, när varje statsöverhuvud i åtminstone hela Europa är närvarande. Nej, det är inte upp till henne att välja hur hon ska representera Sverige, det är inte upp till henne att välja ut en random tradition som kittlar hennes emotioner. Om hon nu vill vara det ideal hon säger sig eftersträva så är det jävligt viktigt att hon begriper vad den här symboliska traditionen betyder, vad den betyder världen över och framför allt varför vi inte har en sådan tradition i svenska kyrkan.Jag är inte intresserad av att ha ett kungahus över huvud taget. Men jag anser att i den stunden vilken Svensson som helst blir blåblodig och för evigt försörjd av svenska folket, och i den stunden medlemmarna i den familjen bestämmer lite hur de vill själva att de som Sveriges Ansikten Utåt ska se ut - i den stunden är verkligen hela poängen med en monarki uppluckrad. Och den poängen hänger redan från början på väldigt svaga trådar.Vill man göra exakt som man vill i egenskap av Kronsprinsessa - och inte i egenskap av privatperson, märk väl - så får man abdikera. Det finns det många som har gjort innan henne.
    Oh yes, så sant!
    Mina åsikter är alldeles gratis!
  • JuliaåRonjasmammis
    trädis skrev 2010-04-24 21:12:20 följande:
    nej jag är inte någon offentlig person där staten betalar mitt bröllop.dock tycker jag ändå att det är en fin grej att göra på ett bröllop och förstår inte varför det ska vara så mycket gnäll över en sån här sak.
    En lite fråga bara; hade det varit OK om Viktoria undanbett sig böner och psalmsång under vigselakten också, och menat att E-type kunde dra en låt istället?{#lang_emotions_wink}

    Victoria är, så länge hon vill fortsätta vara kronprinsessa och medlem av kungahuset, _enligt lag_ skyldig att tillhöra (samt akta och ära, tror jag) den evangelisk-lutherska läran och Svenska Kyrkan. När hon nu går emot det och anammar en anglosaxisk tradition bryter hon faktiskt det.

    Såvida det inte finns något gammalt undantag kyrkan gjort. Tänkte att det kanske var kopplingen till det brittiska kungahuset som gjorde att Kungens systrar fick "ges bort" trots att vigslarna inte var anglosaxiska utan evangelisk-lutherska. Ska försöka googla på det.
    Mina åsikter är alldeles gratis!
  • JuliaåRonjasmammis
    trädis skrev 2010-04-24 21:28:15 följande:
    nej det hade inte varit ok. det känns lite mer extremt tycker jag.
    Fast både böner och psalmsång är, liksom att brudparet sida vid sida går fram till altaret, lika stora delar av Svenska Kyrkans vigselordning.

    Antingen plockar man bort allt, eller också så plockar man inte bort någonting alls. Och det beslutet är Svenska Kyrkans och dess företrädare att fatta.
    Mina åsikter är alldeles gratis!
  • JuliaåRonjasmammis
    Ulf Harrys Farsa skrev 2010-04-25 08:59:53 följande:
    fortfarande VM i feministdravel....
    Svenska Kyrkan feministisk? Ja, mycket ska man läsa innan ögonen trillar ur!
    Mina åsikter är alldeles gratis!
  • JuliaåRonjasmammis
    Ulf Harrys Farsa skrev 2010-04-25 11:23:36 följande:
    Näe men att gå berserk för att det finns kvinnor som vill låta deras far föra dom fram till altaret är feministdravel.
    Vem/vad går bärsärk?
    PCOskruttan skrev 2010-04-25 11:24:37 följande:
    Nej vi har inte det för vi har ALDRIG haft det i Sverige. Inte ens "förr i tiden".
    Tack!
    Mina åsikter är alldeles gratis!
  • JuliaåRonjasmammis
    Ulf Harrys Farsa skrev 2010-04-25 11:54:35 följande:
    ser många paraleller med kvinnoförtryck som är helt ogrundade utan bara kommer ifrån någons personliga tolkningar, man kanske ska låta folk göra som dom vill (till en viss grad)
    Ogrundade tycker jag inte alls att de är, det är ju tämligen känt vad fenomenet står för och att det grundar sig i kvinnoförtryck, även om naiva småbrudar skiter i det och mest tycker att det är gulligt.

    I fallet som diskuteras i TS, är det som sagt Svenska Kyrkan som bestämmer, liksom de gör från fall till fall när kreti & pleti gängar sig och vill att lilla pappsen ska föra fram bruden till altaret.

    Man kan inte säga att det är uppp till brudparet själva att bestämma en sådan sak om man väljer att gifta sig kyrkligt, då får man vackert hålla sig till den vigselordning som är fastställd av samfundet ifråga.
    Mina åsikter är alldeles gratis!
  • JuliaåRonjasmammis
    siamusen skrev 2010-04-25 12:14:22 följande:
    Kanske är en familjetradition med tanke pa att kungens systrar fördes till altaret av farfar?
    Ja, eftersom Gustav VI Adolf var gift först med Margareta av Storbrittannien och senare med Louise Mountbatten, som rimligtvis borde ha tillhört den anglosaxiska tron, är det fullt möjligt att Svenska Kyrkan  gjorde avkall på vissa delar av vigselordningen redan på den tiden.
    Mina åsikter är alldeles gratis!
  • JuliaåRonjasmammis
    Vasen skrev 2010-04-26 11:13:32 följande:
    Nej hu för präster som får för sig att bestämma över hur de vill ha det i kyrkan. Kyrkan är ju en allmän festlokal där man gör som man själv tycker.


    Ganska skrämmande att så många är okunniga om ritualerna i Svenska Kyrkan, men ändå ser det som en självklarhet att gifta sig där!

    När jag arbetade en sommar på turistbyrå norr om Sthlm var det ett brudpar som ville ha tips på en fin kyrka att vigas i. Däremot var deras "krav" att vigseln skulle vara borgerlig!{#lang_emotions_surprised} Man kan bara ta sig för pannan och sucka.
    Mina åsikter är alldeles gratis!
Svar på tråden Brudöverlämning på prinsessbröllop - ja eller nej?