• Äldre 23 Apr 10:24
    41448 visningar
    716 svar
    716
    41448

    Brudöverlämning på prinsessbröllop - ja eller nej?

    Eftersom Vickan och Daniel ska ha en kyrklig vigsel är svaret självklart: ingen brudöverlämning. Det är inte Svenskkyrklig sed, och dessutom en sunkig tradition.

    Hade de valt en borgerlig vigsel hade de varit fria att utforma den som de vill, men de vill ju gifta sig i kyrkan.

  • Äldre 23 Apr 10:30
    Melly skrev 2010-04-23 10:21:29 följande:
    Men alltså jag är feminist men jag tycker att det är helt ok att Vickan går in med sin pappa om hon vill. Jag gick in med min pappa när jag gifte mig. För mig så var inte symboliken alls att min pappa "överlämnade" mig utan att för mig så var symboliken att jag gick ifrån min gamla familj till att få en egen ny familj. Symbolik kan faktiskt ändras. Förr så symboliserade en vit brudklänning att bruden måste vara oskuld. Så är det ju inte längre som tur är Är väl ingen nuförtiden som tycker att det är ojämställt att ha en vit brudklänning eftersom att förr så symboliserade det kravet på att bruden måste vara oskuld?På samma sätt är det med att bruden går in med sin pappa om det är vad hon vill och om brudgummen är ok med det. Förr så symboliserade det att kvinnog var omyndiga men nu så symboliserar det att kvinnan lämnar sin gamla familj där hon var sina föräldrars barn till att hon får en egen familj. Och Svenska kyrkan har ju ändrat sina regler många gånger eller hur? Länge så kunde en vigsel isvenska kyrkan bara äga rum mellan en kvinna och en man, nu så kan två personer utav samma kön vigas som tur är. Om dom kunde ändra på det så kan dom väl ändra på det där med vem som bruden går in med oxå
    Nej, den vita klänningen var inte alls en symbol för oskuld. Den var ett tecken på att bruden kom från en rikare familj där man hade råd att köpa en klänning speciellt avsedd för vigseln. De fattiga gifte sig i sin svarta klänning, som även fungerade på begravningar och konfirmationer.

    Eftersom brudöverlämning är en sed som fortfarande lever och är en grym verklighet för kvinnor i andra delar av världen så är det naivt att tycka att vi kan vända på en femöring och bestämma att den betyder något annat just här, just för oss.

    Att en vigsel i Svenska Kyrkan tidigare bara kunde ske mellan en man och en kvinna beror på att riksdagen stiftat lagar om detta. Svenska Kyrkan kunde inte viga samkönade par eftersom det var ett lagbrott. Så den liknelsen håller inte. Däremot kan man peka på att Svenska Kyrkan är ett av de första samfunden i världen som godkänner och genomför samkönade vigslar. Det gör man av samma anledning som man är emot brudöverlämning: att man tror på jämställdhet och människors lika värde, oavsett könstillhörighet eller sexuell läggning.

    Att införa brudöverlämning här i Sverige tycker jag skulle vara ett stort steg bakåt i jämställdhetsarbetet. Frihet, jämställdhet och demokrati är inte något självklart, så jag hoppas verkligen att Svenska Kyrkan sätter ned foten i den här frågan.
  • Äldre 23 Apr 10:31
    Melly skrev 2010-04-23 10:26:47 följande:
    Fast att seder i svenska kyrkan kan ju faktiskt ändras Om många brudar vill gå in med sina pappor så kommer det att bli ett tryck på svenska kyrkan att ändra på den traditionen och tillåta det. Precis som dom tackochlov har ändrat på traditionen att en vigsel bara kan ske mellan en kvinna och en man och inte mellan två utav samma kön.
    Nu är det ju tack och lov så att Svenska Kyrkans vigselgudstjänst inte utformas efter önskemål från diverse mer eller mindre galna brudar runtom i landet, utan av präster och biskopskollegiet....
  • Äldre 23 Apr 10:34
    Michisen skrev 2010-04-23 10:33:30 följande:
    Alltså... Jag tycker i princip att var och en ska få göra som de vill.Med det sagt så kan jag också tycka att en kvinna på 33 år borde klara av att hitta från dörren och fram till altaret i en kyrka utan att få hjälp av sin pappa...
    Jag undrar varför det är bara brudar har så dåligt lokalsinne att de behöver hjälp att hitta till altaret....?
  • Äldre 23 Apr 10:56
    sasssyy skrev 2010-04-23 10:39:20 följande:
    nej det är visserligen sant, men man kan också begära att få en "borgerligt utformad vigsel" även i kyrkan, precis som med begravning.. jag har varit på flera vigslar där "snacket om gud" är helt borta, likaså raderna att man ska ära sin make eller vad fasen det är.Vi ändrade om flera saker i vigselakten, ord och meningar vi inte tyckte passade oss och prästen sa att i princip kan man utforma vigseln hur man vill men att det finns vissa stöttepelare att luta sig på.Jag har varit på vigslar i kyrkan som förrättats av en präst i civila kläder, utan bibel och utan några som helst religiösa aspekter..väldigt fint och stämningsfull.. men det var ju inte det som frågan gällde.Jag håller fast vid att var man /kvinna gör som man vill och att detta är en ny sed med ny innebörd.Innan ni gapar om detta tycker jag att ni ska börja rota i traditionen om ringar vid förlovning och vigsel.. ringmärka sin partner känns ju också lite som att man innehar en ägodel.. tycker ni inte ???? Eller om ni har något bättre för er kanske ni skulle ta och låta prinsessan och alla andra skapa sig sina egna liv och istället kämpa för dem som inte har någon egen röst.
    Ja, det är sorgligt men sant att det finns enstaka präster som går med på nästan vad som helst. Men de är undantag. De flesta präster följer kyrkohandboken, och tillåter inte att man sjunger visor av Taube istället för att ha psalmer (och så vidare).

    Själv tillhör jag de som anser att Svenska kyrkan (och andra kyrkor) inte ska ha vigselrätt över huvud taget, så om det blir färre vigslar där tycker jag bara att det är bra.
  • Äldre 23 Apr 11:36
    mirre67 skrev 2010-04-23 11:34:44 följande:
    Ja, du verkade ju inte speciellt impad över bröllopet och att du dessutom störde dig på att det visas i teve. Vad är det för fel med att tycka att något är romantiskt?? Avelsko, ja det är ju också ett sätt att uttrycka sig på. Prinsessbröllop för min del, är väl ett riktigt stoort bröllop, en underbar brudklänning, där brudparet beundras av alla och får stå i centrum en hel dag! Alltså inte bara bruden.
    Av ren nyfikenhet: hur skulle du se på brudgumsöverlämning? (både i det aktuella fallet och rent generellt)
  • Äldre 23 Apr 12:00
    mirre67 skrev 2010-04-23 11:42:13 följande:
    Ja, du det vet jag faktiskt inte, lite svårt va, eftersom det aldrig förekommit. Hur skulle du själv se på det?
    Det var faktiskt så att jag själv började fundera mer kring brudöverlämning när det var en person som ställde just den frågan till mig. Min spontana känsla var att det skulle se rätt töntigt ut.. och så började jag fundera över varför det är så?

    Hur jag än vände och vred på saken så kunde jag inte komma från att brudöverlämningen är en kvarleva från den tid när kvinnan var omyndig och inte själv beslutade vem hon skulle gifta sig. Symboliken är så stark att den blir konstig om man försöker vända på den. Man kan inte själv besluta sig för att en sed med lång och stark symbolik ska byta innebörd. Det är en av anledningarna till att jag är emot brudöverlämning.
  • Äldre 23 Apr 13:01
    enlitenbitkaka skrev 2010-04-23 12:52:20 följande:
    Nu svamlar du bara :) Ingen använder överlämnandet som ett tecken på förtryck i Sverige. Bara för att en sak betyder en sak i ett annat land, behöver det inte betyda samma i ett annat. Jag springer för att få träning, någon annan springer för att hinna med bussen. Samma fysiska handling - olika syften och mål.
    Så om jag vill ha svastikor broderade på släpet till min brudklänning är det OK, eftersom det för mig symboliserar sol, ljus och liv?
  • Äldre 23 Apr 13:08
    enlitenbitkaka skrev 2010-04-23 13:05:33 följande:
    Och du kan inte se skillnaden på en symbol som använts som "signatur" under folkmord och en enkel överlämning vid en vigsel?
    Svastikan har i många hundra år varit en symbol för just solen och livet. Räcker inte det?
  • Äldre 23 Apr 13:10
    enlitenbitkaka skrev 2010-04-23 13:08:12 följande:
    Det är så enkelt att i Sverige symboliserar inte överlämningen någon form av kvinnorförtryck. Det är bara en (oviktig) del av vigselprogrammet. Så nej, det spelar ingen roll.
    Du menar att man själv kan välja vad en handling symboliserar?
Svar på tråden Brudöverlämning på prinsessbröllop - ja eller nej?