Inlägg från: Umbrageous |Visa alla inlägg
  • Umbrageous

    Brudöverlämning på prinsessbröllop - ja eller nej?

    Ulf Harrys Farsa skrev 2010-04-23 08:54:55 följande:
    Äsch.Vår präst gjorde som vi ville, deras åsikter kan dom hålla inne med, kan ge mig fan på att en manlig präst inte hade haft några invändningar utan denna kvinnliga hade lite för mycket feministideér bara.
    Vår manliga präst var likadan, jag ville bli överlämnad (är tjej) och han förklarade det där ägandesymboliken.

    Jag förklarade at jag ville ge min riktiga pappa en viktig roll eftersom han senare inte kund eplaceras vi honörsbordet, för att unvika världskrig. DÅ tyckte han att det var en bra tanke.
  • Umbrageous
    Rockan skrev 2010-04-23 12:46:44 följande:
    Hur är det en ny tradition när den "gamla" fortfarande existerar? Om man ser på det utifrån?
    SÅ allt det gamla måste försvinna, innan man kan skapa nytt? Då skulle vi aldrig få något nytt någonsin....
  • Umbrageous
    Rockan skrev 2010-04-23 12:50:49 följande:
    Nej, så generellt uttryckte jag mig då rakt inte. Det handlade om en specifik företeelse.
    Varför gäller det just den här specifika företeelsen att det gamla sättet måste vara helt borta för att en ny tillämpning ska få träda in?
  • Umbrageous
    nollåtta skrev 2010-04-23 13:20:30 följande:
    Men nej, det är tacky och smaklöst med brudöverlämning. Kronprinsessan borde föregå med gott exempel och följa sederna som svenska kyrkan anser lämpliga.
    Om hon ska föregå med så gott exempel så bord ehon väl inte gifta sig kristet, en religion som mördat miljoner i sina korståg.
  • Umbrageous
    isako skrev 2010-04-23 13:28:08 följande:
    Får inte vi "vanliga dödliga" så får inte hon. Punkt slut... ja enligt mig iaf
    Vi får absolut, får man inte byter man präst, jag bytte vår präst som var öppet emot homosexuella förhållanden.
  • Umbrageous
    Rockan skrev 2010-04-23 13:32:06 följande:
    För mig är det jämförbart med just svastika-exemplet. Brudöverlämning symboliserar för mig en vidrig historia, & något som fortfarande är en verklighet för många. Eftersom jag gärna kritiserar företeelsen kvinnoförtryck vill jag inte att en viktig del av symboliken för kvinnans omyndighet ska bli praxis, eftersom det för mig innebär ett indirekt godkännande.
    Fast du omyndigförklarar folket genom att vilja förbjuda något. Du omyndigförklarar verkligen kvinnan genom att säga "du är inte smart nog att ta egna beslut så vi är tvugna att förbjuda detta"
  • Umbrageous
    Joual skrev 2010-04-23 13:35:04 följande:
    För övrigt är det inte alltid så enkelt att byta präst. Det handlar om vilka tjänstgöringsscheman som finns i församlingen, och hur många präster det finns att tillgå. Även präster vill ju vara lediga ibland
    Fast vi gifte oss inte i vår församling alls, vi bytte från olika församlingar 3 gånger.
  • Umbrageous
    Rockan skrev 2010-04-23 13:37:41 följande:
    Var skrev jag "förbjuda"..?
    ingenstans, jag läste helt jävla tokigt {#lang_emotions_foot_in_mouth} *pinsamt*
  • Umbrageous
    Joual skrev 2010-04-23 13:39:38 följande:
    Vi gifte oss inte heller i vår församling. Min poäng kvarstår ändå: det är inte självklart att man kan byta präst om man av någon anledning inte gillar den man blir tilldelad.
    Heh vi bytte datum för att slippa homofob-prästen men, jag förstår din poäng!
  • Umbrageous
    Rockan skrev 2010-04-23 13:41:46 följande:
    Tur, för jag vill inte förbjuda så i så fall hade jag skrivit tokigt Jag vill bara att det inte ska bli allmän praxis & att folk tänker till lite extra när väljer ett sånt förfarande, för det är en hemsk symbolik bakom det.Victoria är dock, enligt lag, bunden till Svenska kyrkans traditionella förfarande, så för henne är det så nära förbjudet det kan bli.
    hehe, ibland så läser mina ögon värre saker än det jag läste nu

    egentligen, kan jag tycka att det är bättre att Viktoria får bryta denna regel och göra som HON vill, för att hon är just en stark självständig kvinna, än att hålla fast vid gamla traditioners innebörd.
  • Umbrageous
    Joual skrev 2010-04-23 13:45:48 följande:
    Fast själva konceptet monarki är ju en gammal tradition, och den vill hon väl inte att vi ska bryta mot, kan jag tänka mig...
    Fast, glöm inte bort att monarkin innebar tills efter att Viktoria föddes tillomed att bara män fick vara tronföljare! Det ändrades {#lang_emotions_smile}
  • Umbrageous
    Rockan skrev 2010-04-23 13:51:55 följande:
    Fast det krävdes 3 år & ett regeringsskifte för den ändringen. Detsamma gäller om man ska få bort att kungahuset ska ära svenska kyrkliga traditioner...
    Nu visste du mer än jag! Vilken regering fixade det?
  • Umbrageous
    Rockan skrev 2010-04-23 13:58:39 följande:
    Båda delarna finns i successionsordningen, som är en del av grundlagen. Den kan bara ändras efter två på varandra följande riksdagsbeslut, med ett val mellan. Första omröstningen var 1977 (tror jag) & nästa 1980, när ändringen genomfördes. Så det var sittande regering/riksdag under de två mandatperioderna
    Tack! Kul när två som tycker helt olika, ändå kan diskutera och hjälpa varandra!
  • Umbrageous
    Rockan skrev 2010-04-23 14:05:20 följande:
    Det är väl inte roligt att diskutera med nån som tycker likadant?
    Nämen du vet, ofta blir nivån: du är dum i huvet jag lyssnar inte ens på dig om du säger att jorden är rund!{#lang_emotions_tongue_out}
  • Umbrageous
    Primrose skrev 2010-04-23 14:09:41 följande:
    Har bara läst TS fråga och röstat. Jag röstade "nej", eftersom det är en amerikansk, och ganska förlegad tradition som inte har förekommit i Sverige till för några år sedan. Min syster ville ha det så när hon gifte sig 1994 - men jag minns att min pappa sa till mig att han tyckte att det  var litet underligt (han sa, förstås, ingenting till min syster utan gjorde som hon ville).Fast när jag tänker efter så bryr jag mig verkligen inte hur de där "Bernadottarna" gör på sitt bröllop. Att ha ett sk kungahus är förlegat och då får de väl köra med förlegade traditioner om de vill.Vid ett kyrkligt bröllop är det ju, vad jag vet, prästen som har sista ordet vad gäller arrangemangen. Så om hon är emot det hela, bör det kanske vara det som gäller?
    Var inte STorbrittannien först med anglosax..mojset. Sorry, stavning och minne just nu.
Svar på tråden Brudöverlämning på prinsessbröllop - ja eller nej?