• Äldre 23 Apr 14:09
    41434 visningar
    716 svar
    716
    41434

    Brudöverlämning på prinsessbröllop - ja eller nej?

    Har bara läst TS fråga och röstat. Jag röstade "nej", eftersom det är en amerikansk, och ganska förlegad tradition som inte har förekommit i Sverige till för några år sedan. Min syster ville ha det så när hon gifte sig 1994 - men jag minns att min pappa sa till mig att han tyckte att det  var litet underligt (han sa, förstås, ingenting till min syster utan gjorde som hon ville).

    Fast när jag tänker efter så bryr jag mig verkligen inte hur de där "Bernadottarna" gör på sitt bröllop. Att ha ett sk kungahus är förlegat och då får de väl köra med förlegade traditioner om de vill.

    Vid ett kyrkligt bröllop är det ju, vad jag vet, prästen som har sista ordet vad gäller arrangemangen. Så om hon är emot det hela, bör det kanske vara det som gäller?

  • Äldre 23 Apr 14:13

    Jag korrigerar mig själv: jag skrev att det var en amerikansk tradition. Det förekommer, naturligtvis, i många delar av världen. Jag är dock övertygad om att trenden att vilja ha det så i Sverige kommer av att tjejer har tittat på amerikanska filmer och TV-filmer och blivit inspirerade därav.

  • Äldre 23 Apr 14:14
    Umbrageous skrev 2010-04-23 14:12:13 följande:
    Var inte STorbrittannien först med anglosax..mojset. Sorry, stavning och minne just nu.
    Det vet jag inte - men jag korrigerade just mitt påstående litet grann.
  • Äldre 23 Apr 14:35
    Joual skrev 2010-04-23 14:32:00 följande:
    : 1) Jag vill hedra min lilla pappa som jag har en fin relation till .
    Jag håller med dig och, som jag skrev ovan, så tyckte min pappa att det var ganska underligt att min syster ville att han skulle leda fram henne. Så de "små" papporna kanske inte alls känner sig hedrade utan bara obekväma (åtminstone om de har en gnutta feministisk ådra i sig ).
  • Äldre 23 Apr 14:40
    Knugen2010 skrev 2010-04-23 14:37:09 följande:
    Varför ska hon för göra som hon vill när det är du och jag som betalar?
  • Äldre 23 Apr 14:42
    Joual skrev 2010-04-23 14:39:24 följande:
    Jag frågade min egen pappa en gång vad han skulle ha sagt om jag fhade rågat honom om han ville överlämna mig i kyrkan. Då skrattade han och sa (för att försöka skriva ner på västerbottensbondska) : - Men jäntong, visst ha I väl lärt deg å gå själven? Jo, han har ju det. Jag har en fin relation till min pappa, och han har lärt mig att gå själv. Både rent bokstavligt, men framför allt bildligt. Jag tror att min pappa skulle ha känt det som ett misslyckande om jag på allvar frågat honom om brudöverläming.
    Håller med även här. Kloka pappor.

    Jag själv gifte mig borgerligt, för övrigt.
  • Äldre 23 Apr 16:11

    Om man gifter sig i kyrkan har prästen sista ordet, så Victoria borde rätta sig efter prästens åsikter. Det fick vi veta när vi planerade min mammas begravning och prästen var tveksam över ett visst psalmval (vi lyckades övertyga honom och få som vi ville). Han sa rakt ut att det var han som bestämde.

Svar på tråden Brudöverlämning på prinsessbröllop - ja eller nej?